Drożdżówki z cytrynową ricottą i owocami

Właśnie przeczytałem, że jedną ze zmian obowiązujących od 1 września w szkołach będzie powrót wyrobów cukierniczych i pół-cukierniczych, czyli drożdżówek, pączków etc. Można było to przewidzieć po fali protestów wśród rodziców, nauczycieli i w końcu – dzieci. Zdesperowany rodzic został obarczony obowiązkiem przygotowywania śniadania dla swojej pociechy, tragedia. Już nie wystarczało wcisnąć 5 zł na sok i „coś”. Przynajmniej teoretycznie. Nikt nikogo nie może do niczego zmusić, więc w praktyce wszystko wyglądało podobnie. Pytam się dlaczego. Faszerujmy społeczeństwo bułą na oleju palmowym z syropem glukozowo-fruktozowym w składzie, a na pewno kolejki do lekarza będę się zmniejszać. Nah.

Oczywiście nic nie mam do drożdżówek z dobrej piekarni czy tych domowych. Zróbcie je sami. Nic trudnego, a dużo smaczniej będzie, dużo zdrowiej i dużo fajniej. Takie puszyste, lekkie drożdżówki z serem, sezonowymi owockami i kruszonką to marzenie. Tylko się podziel!

Drożdżówki z cytrynową ricottą i owocami 2Drożdżówki z serem i owocami:
12 dorodnych, sporej wielkości sztuk
Kruszonka:
80 g mąki
40 g masła zimnego
20 g cukru pudru

Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z cukrem, dodaj drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połącz składniki w jednolite ciasto. Zawiń w folie i włóż do lodówki.

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka krowiego lub roślinnego, jeśli lubisz
50 g cukru
50 g masła
1 szczęśliwe jajko
szczypta soli

Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszaj. Zrobiłeś właśnie rozczyn. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości. Do miski lub miksera planetarnego przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj, wlewaj w środek urośnięty rozczyn. Zagarniaj mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodaj jajko i dalej mieszaj zagarniając mąkę. Masę wyrabiaj dalej hakiem miksera lub dłońmi przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Powinno urosnąć dwa razy. Gotowe ciasto z podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na ok. 25-30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Nadzienie serowe i glazura:
125 g ricotty
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
skórka z cytryny
1 szczęśliwe jajko
1 żółtko + 2 łyżki dowolnego mleka
owoce*

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ricotte dobrze wymieszaj z mąką, cukrem, skórką z cytryny i roztrzepanym jajkiem. W wyrośniętych drożdżówkach zrób wgłębienie na nadzienie o szerokości ok. 3,5-4 cm. Z wyczuciem, żeby nie dotrzeć do samego dna, które może nie wytrzymać podczas pieczenia. Ja to zrobiłem za pomocą filiżanki. Do wgłębień włóż po łyżce sera i po kilka małych owoców*. Wierzch drożdżówek posmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posyp rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piecz 18 minut. Wystudź.

Lukier cytrynowy:
sok z połowy cytryny
2/3 szklanki cukru

Zagotuj sok, odstaw z ognia i dodawaj stopniowo cukier puder. Chwilę przestudź, do częściowego zgęstnienia i udekoruj drożdżówki. Można? Można. Daj znać czy lepsze od tych, które kupujesz.

*ja użyłem malin i truskawek, dając albo po jeden większej truskawce pokrojonej na plasterki na porcje lub 3-4 maliny. Sprawdzą też się jagody, jeżyny, morele, nektarynki, brzoskwinie, poziomki i tak naprawdę wszystko co tylko lubisz.

Wasz,

rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Patrycja 25 sierpnia, 2016 - 8:01 pm

Super przepisy! Robiłam wczoraj drożdżówki, wyszły pyszne.
Gorąco polecam ❤️

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2016 - 12:26 pm

Miło słyszeć!

Reply

Leave a Comment