Chrupiąca feta w filo z brzoskwiniami

Oto chrupiąca feta w brzoskwiniach. A dokładnie owinięta w arkusze ciasta filo wraz z konfiturą brzoskwiniową, tworząc zgrabną sakiewkę, która po upieczeniu kruszy się na milion listków lepiących się do ust. Na koniec miód, sezam i totalna rozkosz.

Pieczona feta z figami to rozkoszny klasyk, a pieczona feta w cieście filo – grecki. Znajdziecie je w wielu ateńskich restauracjach, gdzie nigdy nie potrafię jej się oprzeć. Bywa zbyt kwaśna i dominująca, więc dobrze dodać jeszcze konfiturę brzoskwiniową dla balansu smaków. To idealne danie na kolację, aby komuś zaimponować przy tak małym nakładzie pracy. Oh, uwierzcie!

Chrupiąca feta z brzoskwiniami w cieście filo

Chrupiąca feta w filo z brzoskwiniami
4 porcje
4 arkusze ciasta filo
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
2 kostki (2 x 100 g) fety
3 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sezamu

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. Na blacie roboczym rozwiń arkusz ciasta filo. Na środku rozsmaruj 1 łyżkę konfitury brzoskwiniowej. Ułóż na niej kostkę fety i posmaruj ją 1 łyżką konfitury. Posmaruj ciasto filo roztopionym masłem i owiń nim fetę, jakbyś pakował prezent. Owiń jeszcze jednym arkuszem. Powtórz z resztą składników, tworząc drugą sakiewkę.

3. Ułóż fetę w filo na blasze do pieczenia. Piecz, aż ciasto się zazłoci, a feta zmięknie, około 17 minut.

4. Polej miodem, posyp sezamem i podawaj od razu. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy feta jest kremowa!

Rady/porady
Świetnie będzie smakować tutaj także konfitura morelowa i figowa.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chrupiąca feta z brzoskwiniami w cieście filo
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Alina 10 września, 2024 - 11:25 am

ciasta filo mają zazwyczaj tragiczne składy- gdzie kupić najlepsze?

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:56 pm

Z mojego doświadczenia ciasto filo ma zawsze dobry skład w przeciwieństwie do ciasta francuskiego

Reply
Ola 10 września, 2024 - 4:12 pm

Czegoś nie rozumiem 🙂 Lista składników mówi o czterech arkuszach ciasta filo, porcje też mają być cztery, a w opisie robimy dwie sakiewki z dwóch arkuszy… Czy może faktycznie wykorzystujemy cztery arkusze ciasta, a każda kostka fety ma być podzielona na pół? 🙂

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:56 pm

Na każdą sakiewkę używamy dwa arkusze ciasta filo

Reply
Emilia 20 września, 2024 - 6:41 pm

Ja kiedyś smażyłam i też wyszło super. Na ile stopni rozgrzać piekarnik?

Reply

Leave a Comment