W sezonie letnim najchętniej żywiłbym się jedynie chłodnikami. Ten z melona i ogórka jest wyjątkowo ponętny. Melon intrygująco zaokrągla słodycz, natomiast ogórek rześko chłodzi. Wszystko to spaja ona – królowa ukojenia, mięta.
Chłodnik z melona, ogórka i mięty to mój letni faworyt często pojawiający się w repertuarze szybkich obiadów i lekkich kolacji. Wszystkie ingrediencje lądują szybko w blenderze i zaraz łyżka po łyżce sączę tę boską esencję. Polecam te sensacje na równi z tymi botwinkowymi i ogórkowo-oliwkowymi.
Chłodnik z melona, ogórka i mięty
2 porcje
½ melona (780 g)
2 ogórki szklarniowe (360 g), obrane i pokrojone na plasterki
⅔ szklanki (190 g) jogurtu greckiego
sok z połowy limonki
½ łyżeczki soli
2 łyżki listków mięty + do podania
2 – 3 kostki lodu
oliwa extra virgin, do podania
1. Z połówki melona wydrąż pestki. Przekrój ją pół. Wydrąż miąższ.
2. Jogurt grecki przełóż do blendera, dodaj ogórki, melona, sok z limonki, sól, mięte i kostki lodu. Zblenduj na gładko.
3. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce z chlustem oliwy i kilkoma listkami mięty.
Rady/porady
W opcji wegańskie jogurt grecki można zastąpić ½ awokado i ⅓ szklanki napoju roślinnego. Będzie trzeba też całość doprawić większą ilością limonki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
5 komentarzy
Melon jako melon nigdy nie należał do moich ulubionych owoców. Ale już w połączeniu z innymi produktami sprawdza się świetnie i orzeźwiająco 😉 Ciekawy pomysł na chłodnik!
cieszę się, że smakuje!
Zrobiłam i muszę przyznać smakuje znakomicie. Nigdy się nie spodziewałam, że melon będzie tak dobrze współgrać z ogórkiem. Pozdrawiam serdecznie.
cieszę się, że smakuje!
Widzę Marthę Stewart…