Chłodnik z ogórka i oliwek

Chciałbym ogłosić, że chłodnik z botwinki ma nowego konkurenta – ogórkowego. Pełnego aromatycznego kminu rzymskiego i – co jeszcze lepsze – oliwek, które pojawiają się wraz z zastrzykiem przyjemnie słonego, tłuściutkiego smaku. Jego atutem są także: brak czerwonych plam w całej kuchni oraz ekspresowość wykonania.

Fala upałów odbiera mi przyjemność z gotowania. Albo i nie, jeśli przygotowuję chłodniczek, taki, który ugasi moją żądzę jedzenia pełnego smaku i aromatów. Chłodnik ogórkowy zawsze wydawał mi się jednak gorszym odpowiednikiem tego z botwinki. Nawet połączony z awokado nie miał za dużo smaku. Cóż się dziwić, ogórek to prawie sama woda. Trochę namieszałem i w moim garnku zaczęło pachnieć bliskochwschodnio, aromatem kuminu. Później poszły oliwki, nadające boskiej słoności przy każdym kęsie. Nie ma więc co się dziwić, że na jednej misce nie poprzestaję.

Chłodnik z ogórka i oliwek
4 porcje
3 ogórki szklarniowe
½ pęczka koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z ½ cytryny
4-5 ugotowanych ziemniaków
800 g maślanki
½ szklanki (70 g) oliwek zielonych
jajka gotowane 7 minut (we wrzątku)
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa, do podania
oregano, do podania (opcjonalnie)

1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz wodę wytrąconą z ogórków. Dodaj 1/2 łyżeczki soli.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, połącz z ogórkiem i kminem rzymskim. Dodaj maślankę, sok z cytryny, oliwki przekrojone na połówki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkiem o rozkosznie płynnym żółtku, chlustem oliwy i garścią listków oregano.

Rady/porady
Aby przygotować idealne jajka na półtwardo, czyli takie o ściętym białku i półpłynnym żółtku, włóż do osolonego wrzątku jajka i gotuj je 7 minut. Przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Marylou 17 czerwca, 2019 - 7:09 pm

Czy można pominąć/zastąpić czymś oliwki? Niestety coś nam nie po drodze 🙈

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2019 - 7:18 pm

Co myślisz o kaparach?

Reply
Gosia 21 czerwca, 2019 - 8:09 pm

A mogę użyć małosolnych? 🙂

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2019 - 8:18 pm

Wyjdzie kompletne inne danie, ale myślę, że to całkiem dobry pomysł 🍴

Reply
Dorota 29 czerwca, 2020 - 1:51 pm

Czy mogę zamiast maślanki dać jogurt naturalny?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2020 - 5:26 pm

Z maślanką efekt jest najlepszy, ale tak – tylko musi być rzadki, najwyżej rozrzedź go odrobina mleka

Reply
Konrad 29 czerwca, 2020 - 2:09 pm

Głupie pytanie, ale czy można czymś zastąpić maślankę?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2020 - 5:26 pm

Maślanka jest najlepsza, ale: kefirem, zsiadłym mlekiem, rzadkim jogurtem

Reply
dominika 1 lipca, 2020 - 10:35 pm

czy można użyć Light Buttermilk (maślankę odtłuszczoną)? Niestety taką zakupił mój mąż.

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 11:06 pm

nigdy nie próbowałem takiego tworu 🙁

Reply

Leave a Comment