Chciałbym ogłosić, że chłodnik z botwinki ma nowego konkurenta – ogórkowego. Pełnego aromatycznego kminu rzymskiego i – co jeszcze lepsze – oliwek, które pojawiają się wraz z zastrzykiem przyjemnie słonego, tłuściutkiego smaku. Jego atutem są także: brak czerwonych plam w całej kuchni oraz ekspresowość wykonania.
Fala upałów odbiera mi przyjemność z gotowania. Albo i nie, jeśli przygotowuję chłodniczek, taki, który ugasi moją żądzę jedzenia pełnego smaku i aromatów. Chłodnik ogórkowy zawsze wydawał mi się jednak gorszym odpowiednikiem tego z botwinki. Nawet połączony z awokado nie miał za dużo smaku. Cóż się dziwić, ogórek to prawie sama woda. Trochę namieszałem i w moim garnku zaczęło pachnieć bliskochwschodnio, aromatem kuminu. Później poszły oliwki, nadające boskiej słoności przy każdym kęsie. Nie ma więc co się dziwić, że na jednej misce nie poprzestaję.
Chłodnik z ogórka i oliwek
4 porcje
3 ogórki szklarniowe
½ pęczka koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sok z ½ cytryny
4-5 ugotowanych ziemniaków
800 g maślanki
½ szklanki (70 g) oliwek zielonych
jajka gotowane 7 minut (we wrzątku)
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa, do podania
oregano, do podania (opcjonalnie)
1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz wodę wytrąconą z ogórków. Dodaj 1/2 łyżeczki soli.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, połącz z ogórkiem i kminem rzymskim. Dodaj maślankę, sok z cytryny, oliwki przekrojone na połówki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkiem o rozkosznie płynnym żółtku, chlustem oliwy i garścią listków oregano.
Rady/porady
Aby przygotować idealne jajka na półtwardo, czyli takie o ściętym białku i półpłynnym żółtku, włóż do osolonego wrzątku jajka i gotuj je 7 minut. Przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
25 komentarzy
Czy można pominąć/zastąpić czymś oliwki? Niestety coś nam nie po drodze 🙈
Co myślisz o kaparach?
A mogę użyć małosolnych? 🙂
Wyjdzie kompletne inne danie, ale myślę, że to całkiem dobry pomysł 🍴
Czy mogę zamiast maślanki dać jogurt naturalny?
Z maślanką efekt jest najlepszy, ale tak – tylko musi być rzadki, najwyżej rozrzedź go odrobina mleka
Głupie pytanie, ale czy można czymś zastąpić maślankę?
Maślanka jest najlepsza, ale: kefirem, zsiadłym mlekiem, rzadkim jogurtem
czy można użyć Light Buttermilk (maślankę odtłuszczoną)? Niestety taką zakupił mój mąż.
nigdy nie próbowałem takiego tworu 🙁
A czy mogą być ogórki gruntowe?
tak!
Dzisiaj temperatura 31°C i postanowiłam zrobić chłodnik. Wyszedł rewelacyjny. Po prostu niebo w gębie:)
Dziękuję za prosty i szybki przepis.
Uściski!
Czy mozna zastapic maslanke mlekiem roslinnym? 🙂
obawiam się, że napój roślinny będzie zbyt rzadki i chudy – może niesłodzonym jogurtem sojowym/kokosowym?
Korci mnie dodać do tego jeszcze podprażone orzechy włoskie
pyszne!
cieszę się, że smakuje ,3
Super przepis! Doprawiłam jeszcze na koniec przyprawą do tzatzików i wyszło mega!
Super!
Boski chłodnik , ja bym na to nie wpadła a dzięki młodej osobie Tobie i mojej circe która mi Twoje przepisy pokazała odkrywam nowe smaki z rozkoszą . Dziekuje
cieszzę się!
Boski chłodnik. Ja zastąpiłem koperek – kolendrą i górę posypałem pestkami dynii ;))
pysznie!