Cobbler z rabarbarem i truskawkami

Cobbler to amerykańska odpowiedź na owoce pod kruszonką. Zamiast niej rabarbar i truskawki zdobią maślane ciasteczka, które z zewnątrz są złociście chrupiące, a w środku napowietrzone i wilgotne.

Nadadzą się tu wszystkie owoce, które naturalnie użylibyśmy pod kruszonkę. U mnie w tym wydaniu rabarbar i truskawki, które podkręcam sewilską wodą z kwiatów pomarańczy, która sprawia, że ten prosty deser nabiera wyrafinowania. Jeśli nie chcecie specjalnie kupować biletu lotniczego, by dorwać buteleczkę (żarcik, polecam po prostu zanurkować w alejkę hipermarketu z działem kuchnie świata), można zastąpić ją startą skórką pomarańczową.

Cobbler to prosty deser. Tutaj nic nie musi być od linijki. Ciasteczka na pewno wyjdą choć odrobinę koślawe – takich ich urok. Na talerzu będą przypominać złocistą wyspę, którą otacza morze słodkiego, owocowego syropu mieszającego się z topniejącymi lodami.

Moja jedyna wskazówka brzmi następująco: ciasto trzeba wyrobić szybko, by masło nie miało szansy się roztopić naruszając strukturę ciasteczek. Przed ich wykrajaniem polecam zmrozić odrobinę ciasto na cobbler. Proces pójdzie wtedy jak po maśle!

Cobbler z rabarbarem i truskawkami

Cobbler z rabarbarem i truskawkami
2 – 4 porcje
Ciasteczkowy wierzch
1 szklanka (130 g) mąki pszennej + do posypania
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
50 g zimnego masła, pokrojonego na 1 cm kawałki
¼ szklanki (60 g) zimnej śmietany kremówki

Owoce
200 g rabarbaru, pokrojony na 1 ½ kawałki
200 g truskawek, przekrojone na ćwiartki
¼ szklanki (50 g) cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub likieru pomarańczowego lub 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
sok z połowu cytryny

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Przygotuj ciasteczkowy wierzch. Mąkę wymieszaj z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj kawałki zimnego masła i rozetrzyj je w mące, aż powstaną maślane okruchy. Wlej kremówkę, cały czas mieszając widelcem. Masa może być lekko wilgotna. Przełóż ją na blat sowicie obsypany mąką.

3. Ciasto rozwałkuj na kwadrat o grubości około 1 cm. Podziel je na cztery mniejsze kwadraty. Ułóż je na siebie, tworząc wieżę. Zagnieć i rozwałkuj ciasto. Powtórz tę czynność. Przełóż do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 1 godzinę. Wytnij z ciasta 4 okręgi o średnicy około 7 cm.

4. W międzyczasie przygotuj owoce. Rabarbar i truskawki wymieszaj w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną wodą z kwiatów pomarańczy (lub skórką pomarańczową) i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

5. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego o pojemności około 1 litra. Ułóż na wierzchu wykrojone ciastka. Posmaruj je kremówką i posyp brązowym cukrem. Piecz około 30 minut, aż się zezłocą, a owocowe soki zabulgoczą.

6. Podawaj w dzień upieczenia z kleksem jogurtu greckiego lub lodami waniliowymi, ciesząc się promieniami lata!

Rady/porady
Jeśli używasz tylko rabarbaru, dodaj więcej cukru. Jeśli tylko truskawek, zbalansuj smak sokiem z cytryny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Cobbler z rabarbarem i truskawkami
Cobbler z rabarbarem i truskawkami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Wiktoria 29 czerwca, 2021 - 5:48 pm

Genialne w swojej prostocie. Deser, który jest kwintesencją wakacji

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:11 am

święte słowa <3

Reply
Monika 1 lipca, 2021 - 9:53 pm

Zrobiłam dzisiaj połączenie gruszka-rabarbar, dodałam troszkę kardamonu i cynamonu. CUDO 🔥

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2021 - 11:24 pm

bosko!

Reply
zuz 27 lipca, 2021 - 10:00 pm

jakie inne owoce lub połączenia owocowe polecasz?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:57 pm

teraz? pewnie sięgnąłbym po brzoskwinie z malinami

Reply

Leave a Comment