Makaron z miętowym pesto pistacjowym

Zanim poleciałem do Paryża, zrobiłem konkretny rekonesans gdzie i jak się stołować. Wszelkie przewodniki i blogi turystyczno – kulinarne wskazywały, że trzeba koniecznie udać się do dzielnicy Le Marais i skosztować najlepszego falafela w Europie w miejscu, które nazywa się “L’As du Fallafel”. A więc pojechałem; jeden przystanek metra, drugi, trzeci, nos w przewodniku i wreszcie na miejscu. Było zamknięte, tylko w ten jedyny dzień. Załamałem się troszkę i lekko przygnębiony spacerowałem po bardzo kolorowej dzielnicy z nadzieją na inne kulinarne przeżycie. Długo czekać nie trzeba było. Przed uroczym lokalem “The Loir dans la théière” na czarnej tablicy kredą było wypisane menu du jour – zestaw dnia. Ku mojej euforii, serwowali miętowe falafele. Byłem tak wniebowzięty, że ani chwili nie czekając, przekroczyłem próg knajpy. Jednak to co dostałam na talerzu nie mało mnie zszokowało. Makaron z pesto. Pogrzebałem trochę w talerzu, w poszukiwaniu upragnionych falafeli, ale musiałem stwierdzić, że ich tam po prostu nie ma, a ja zostałem oszukany. Już miałem wołać kelnera z pretensją, że przecież zamawiałem FALAFELE. Jednak zerknąłem jeszcze raz na menu du jour i okazało się, że jestem tam napisane bardzo pokrętnym francuskim pismem – farfalle.

Makaron z miętowym pesto pistacjowym 7

Makaron okazał się być fenomenalny. Pesto było bardzo orzeźwiające i świeże w smaku, a makaron idealnie ugotowany. Kolejne rozczarowanie okazało się chwilą rozkoszy, którą wspominam bardzo ciepło.

Dziś staram się odtworzyć te smaki. Myślę, że całkiem skutecznie. To jedno z tych dań, których przygotowanie zamknie się w czasie gotowania makaronu. Sam Jamie Oliver w jego 15 minutach by się nie powstydził!

Makaron z miętowym pesto pistacjowym 8

Makaron z miętowym pesto pistacjowym:
2 porcje
200 g makaronu, u mnie rigatoni
1 szklanka listków mięty
garść rukoli
⅓ szklanki drobno startego parmezanu
⅓ szklanki prażonych pistacji obłupanych
1 ząbek czosnku
⅓ szklanki oliwy extra virgin
drobno starty parmezan, grubo zmielony pieprz i pistacje

Makaron włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.

W trakcie gotowania makaronu przygotuj pesto. Wrzuć miętę, natkę, parmezan, pistacje i czosnek do blendera. Zmiksuj pulsacyjnie; na kilka razy po kilka sekund. Pod koniec miksowania dodaj oliwę.

Odcedź makaron, zachowując 4 łyżki wody. Przełóż z powrotem do garnka i dodaj pesto wraz z wodą, wymieszaj. Podawaj posypany parmezanem, pieprzem i pistacjami.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Makaron z miętowym pesto pistacjowym 9 Makaron z miętowym pesto pistacjowym 10 Makaron z miętowym pesto pistacjowym 11

Makaron z miętowym pesto pistacjowym 12

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Angela 26 kwietnia, 2017 - 7:16 am

Witam, dziękuję za przyłączenie się do miętowej akcji! Wspaniały pomysł na miętowe pesto!!!! Serdecznie pozdrawiam, Angela

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2017 - 7:17 am

Czuję miętę 😂

Reply
Marzena 26 sierpnia, 2020 - 7:52 pm

To z natką (jak jest w przepisie) czy z rukolę (jak w składnikach)? 😀

Reply
Marzena 26 sierpnia, 2020 - 9:36 pm

po zdjęciach sobie odpowiedziałam, że rukola 😛

Reply

Leave a Comment