To fantazyjne lody wiśniowe na skróty. Do przygotowania śmietankowej bazy potrzebujecie jedynie trzech składników i miksera.
Banalnie proste w przygotowaniu. Inspiracją był mój ulubiony deserek z dzieciństwa – Fantasia wiśniowa – więc masę śmietankową paruję z podgotowanymi wiśniami. Mamy dwie opcje, jak jeść fantazyjne lody. Albo przed zamrożeniem wymieszać masę z wiśniami, albo serwować je jako sos! Trudno wybrać lepszy sposób, więc spróbujcie obu!
Fantazyjnie lody wiśniowe na dwa sposoby
8 porcji
1 opakowanie (450 g) mrożonych wiśni
¼ szklanki (50 g) cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
800 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej
1 puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Przełóż wiśnie wraz z cukrem do dużego rondla. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż się rozmrożą, a następnie ich soki zagotują. Od razu zdejmij z ognia.
2. W małej misce wymieszaj na gładko mąkę ziemniaczaną i ¼ szklanki (60 ml) gorącego soku, które puściły wiśnie. Dodaj do wiśni i wymieszaj dokładnie. Zagotuj, mieszając. Wiśnie apetycznie zgęstnieją. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
3. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, 3 – 4 minuty. Cały czas miksując, wlej wolnym strumieniem skondensowane mleko. Dodaj sól i wymieszaj po raz ostatni.
4. Przełóż masę do dwóch pojemników do mrożenia o pojemności 1 ½ l. Do jednej pojemnika przełóż połowie wiśni i wymieszaj kilkom ruchami, tworząc estetyczne esy floresy. Zamrażaj lody przez minimum 6h, a najlepiej całą noc.
5. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki na 10- 15 minut, aby zmiękły. Wersję śmietankową podawaj z pozostałym sosem wiśniowym.
Rady/porady
Lody będą jeszcze bardziej smakowite, jeśli dodasz do śmietany ziarenka z laski wanilii.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Lody wyglądają wspaniale!!! Mam jednak pytanie jak uzyskać konsystencję która nie będzie podobna do skały- niestety zazwyczaj kiedy próbuję sama robić lody kończy się na efekcie kamienia który mogę tylko skrobać… a chciałabym móc zatopić w nich łyżeczkę…
Ta metoda sprawia, że lody nie są twarde jak skała!
Śmietankę ubijamy zimną z lodówki czy w temperaturze pokojowej? Mleko w jakiej temperaturze?
Śmietanka najlepiej schłodzona, a mleko w temperaturze pokojowej
Przepis przetestowany, cudownie kremowe! Co zrobić żeby lody były mniej słodkie? Mniej mleka skondensowanego? Bo cukru nie ma za wiele, więc nie ma co odejmować 🙂
Dzięki mleku skondensowanemu lody mają odpowiednią konsystencję po zmrożeniu. Można nie słodzić wiśni dla większego, bardziej kwaśnego kontrastu
Czy można osłodzić śmietanę ? Mąż kupił mi mleko NIESŁODZONE
tu się nie nada :/