To przyjemność z rodzaju wyjątkowych. Kurkumanki, pokolorowane są na kolor słońca tytułowym składnikiem – kurkumą, która nadaje eterycznego smaku czegoś co mogłoby być wytrawne. Ale jest słodkie, delikatne, zaskakująco pyszne. Bułeczki zwijam jak cynamonki, środek przekładam konfiturą różaną, a tuż po upieczeniu smaruję je słodko-kwaśnym syropem, od którego lśnić będą kurkumanki.
Bardzo lubię kurkumę na słodko. W 2020 często piekłem kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami, a ostatnio zajadam się tymi złocistymi drożdżowymi bułeczkami wypełnionymi różanym smakiem. Nie jest to oczywisty smak, ale rozgrzewa jak słońce.
Ciasto na kurkumanki przygotowuję dzień przed pieczeniem. Powolna fermentacja sprawia, że lepiej się pracuje z ciastem, a po upieczeniu bułeczki dłużej zachowują świeżość i są łatwiejsze do przetrawienia dla naszego organizmu. Bardzo podobne ciasto użyłem w przepisie na cynamonki, bo sam schemat i tej receptury jest podobny.
Kurkumanki z różą
9 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
2 łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka, jedno z nich na glazurę
100 g miękkiego masła
Nadzienie i syrop
200 g konfitury różanej
¼ szklanki (50 g) cukru
2 łyżki (30 ml) wody
3 łyżki wody różanej
sok z 1 cytryny
Suszone płatki różane lub niesolona pistacja
1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami, kurkumą i solą. Dodaj mleko, śmietanę i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Przełóż je do naoliwionej dużej miski i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia, na 8 – 14 h. Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 8 st. Celsjusza.
2. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wielkości 35 x 45 cm. Na ⅔ ciasta rozsmaruj konfiturę różaną. Podnosząc krótszy bok ciasta (od strony nieobsmarowanej nadzieniem) załóż go do ⅔ długości ciasta, potem kolejny krótszy bok nałóż na złożone ciasto. Finalnie powstaną 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem.
3. Ciasto rozwałkuj na blat o wielkości 20 x 30 cm i grubości 1 – 1 ½ cm. Potnij je na paski o długości około 2 ½ cm. Każdy pasek zakręć w luźny świderek, a następnie nawiń na trzy palce (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz od dołu do góry przez powstałą dziurę.
4. Bułeczki ułóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą lub zwilżonymi ręcznikami kuchennymi. Odstaw na około 50 minut, do podwojenia objętości.
5. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusz (termoobieg). Bułeczki kurkumowe posmaruj glazurą z jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Piecz bułeczki około 20 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru. Jeśli termoobieg nie działa prawidłowo, w połowie pieczenia zamień miejscami blachy.
6. międzyczasie przygotuj syrop różany. Cukier, wodę, wodę różaną i sok z cytryny zagotuj i gotuj przez 1 minut na dużym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Posmaruj kurkumanki syropem od razu po upieczeniu (później lekko stwardnieją). Ozdób suszonymi płatkami różanymi lub posiekanymi pistacjami. Jedz póki ciepłe.
Rady/porady
Trudno dostać stacjonarnie dobrą konfiturę różaną – zazwyczaj zamawiam ją przez internet.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
11 komentarzy
Moja rodzina nie lubi różanych smaków. Jakie nadzienie się nada do smaku kurkumy?
Konfitura z cytryny byłaby super
Koniecznie jest tak długie leżakowanie w lodówce? 🙆🏻♀️
Można pominąć ew
Czy ewentualnie mogę zastąpić konfiturę powidłami?
Ojojojoj, wyszło doskonałe! Pychotka, jestem pod wrażeniem przepisu (i smaku)!
cieszę!
czy zamiast jajek można użyć siemienia lnianego czy nie bardzo? Ewentualnie pominąć jajka? Czy można czymś zastąpić kwaśną śmietanę?
Czy można upiec to jako jedna wielka drożdżówkę w keksowce?
tak, można
Jaką dokładnie konfiturę różaną polecasz? Próbowałam już wiele i niestety były strasznie słodkie. 🙁