Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Ale pachnie! – pierwsze zdanie wypowiedziane przez współlokatora po przyjściu do mieszkania. A mowa była o curry z bakłażanem i ciecierzycą, posiłku awaryjnym. Szybkim, tanim, sytym i bardzo aromatycznym.

Bakłażany zawsze warto mieć w lodówce, długo są w stanie przetrzymać i zawsze pojawiają się, kiedy ich potrzeba – zwłaszcza w czarnej godzinie. Wystarczy jeszcze kilka pomidorów lub puszka ze szafki z zapasami, cebula i trochę przypraw. Całość jest banalnie prosta: podsmażyć cebulę, bakłażana, czosnek, przyprawy, dodać pomidory, dusić, doprawić i to wszystko cały czas na jednej patelni. A na stół wjeżdża aromatyczne, sycące, zdrowe roślinne danie. Da się? Da się.

Curry z bakłażanem i ciecierzycą 1 Curry z bakłażanem i ciecierzycą 2

Curry z bakłażanem i ciecierzycą:
4 porcje
2 cebule
3 średnie bakłażany
8 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki przyprawy curry
5 pomidorów lub poza sezonem 1 ½ puszki pomidorów
1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub ze słoika/puszki
1 łyżka garam masali
1 łyżka cukru brązowego
sól, pieprz
kolendra

śmietana kwaśna lub jogurt
ryż basmati lub chlebki naan

Obierz cebule i posiekaj. Pokrój bakłażany na grube półksiężyce. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez około 2 minuty, do zeszklenia. Dodaj bakłażana i smaż, aż się zarumieni i zmięknie.

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ciecierzycę odsącz i przepłucz, jeśli używasz tej z puszki. Czosnek dodaj do warzyw wraz z 1 łyżką posiekanego imbiru i 2 łyżkami curry w proszku, przesmaż. Posiekaj pomidory, dodaj na patelnię wraz z ciecierzycą duś przez około 20 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

Międzyczasie ugotuj ryż basmati metodą absorpcyjną: na 1 szklankę ryżu przypada 2 szklanki wrzącej osolonej wody, gotuj pod przykryciem i na małym ogniu.

Dopraw curry sporą ilością soli, pieprzem, łyżką cukru i łyżką garam masali.Przed podaniem dorzuć garść posiekanej kolendry. Jedz z ryżem, ciepłym chlebkiem naan, kleksem śmietany lub jogurtu i odrobiną kolendry.

Wasz,
Rozkoszny

Curry z bakłażanem i ciecierzycą 3 Curry z bakłażanem i ciecierzycą 4 Curry z bakłażanem i ciecierzycą 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Marta 18 sierpnia, 2018 - 1:30 pm

Przepis dziś (w końcu!) wypróbowany i od razu ląduje w folderze „ulubione”. Pychooooota!

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2018 - 1:52 pm

Bardzo miło słyszeć 😊🍴

Reply
Anna 10 listopada, 2019 - 11:53 am

Niedzielny obiad uratowany! Wszystko okazało się być pod ręką a smak I zapach- Pyszota! Kłaniam się pięknie w pas i dziękuję za pyszne smaki!

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2019 - 11:22 pm

przyjemność po mojej stronie, serdeczności!

Reply
M 22 listopada, 2019 - 1:52 pm

Może pytanie nie na miejscu, ale przyprawy curry? Czy pasty curry? ;))

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2019 - 1:59 pm

Przyprawa 🙌

Reply
Maria 9 stycznia, 2020 - 3:01 pm

Ugotowałam,potwierdzam bardzo dobre.

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2020 - 8:19 am

Bardzo mi miło! ☺️

Reply
AW 19 maja, 2020 - 5:33 pm

zrobiłam małą modyfikację: dałam pastę curry, sos rybny , mleko kokosowe. Wyszła bomba !

Reply
rozkoszny 19 maja, 2020 - 7:05 pm

Pysznie!

Reply
Monikola 28 maja, 2020 - 10:47 pm

Nigy nie jadłam bakłażana i wreszcie spróbowałam, smakuje jak cukinia tylko jest słodszy i łagodniejszy. Bardzo mi smakowało, dzięki za przepis !

Reply
rozkoszny 29 maja, 2020 - 12:59 am

Bardzo się cieszę!

Reply

Leave a Comment