Ale pachnie! – pierwsze zdanie wypowiedziane przez współlokatora po przyjściu do mieszkania. A mowa była o curry z bakłażanem i ciecierzycą, posiłku awaryjnym. Szybkim, tanim, sytym i bardzo aromatycznym.
Bakłażany zawsze warto mieć w lodówce, długo są w stanie przetrzymać i zawsze pojawiają się, kiedy ich potrzeba – zwłaszcza w czarnej godzinie. Wystarczy jeszcze kilka pomidorów lub puszka ze szafki z zapasami, cebula i trochę przypraw. Całość jest banalnie prosta: podsmażyć cebulę, bakłażana, czosnek, przyprawy, dodać pomidory, dusić, doprawić i to wszystko cały czas na jednej patelni. A na stół wjeżdża aromatyczne, sycące, zdrowe roślinne danie. Da się? Da się.
Curry z bakłażanem i ciecierzycą:
4 porcje
2 cebule
3 średnie bakłażany
8 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki przyprawy curry
5 pomidorów lub poza sezonem 1 ½ puszki pomidorów
1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub ze słoika/puszki
1 łyżka garam masali
1 łyżka cukru brązowego
sól, pieprz
kolendra
śmietana kwaśna lub jogurt
ryż basmati lub chlebki naan
Obierz cebule i posiekaj. Pokrój bakłażany na grube półksiężyce. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez około 2 minuty, do zeszklenia. Dodaj bakłażana i smaż, aż się zarumieni i zmięknie.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ciecierzycę odsącz i przepłucz, jeśli używasz tej z puszki. Czosnek dodaj do warzyw wraz z 1 łyżką posiekanego imbiru i 2 łyżkami curry w proszku, przesmaż. Posiekaj pomidory, dodaj na patelnię wraz z ciecierzycą duś przez około 20 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
Międzyczasie ugotuj ryż basmati metodą absorpcyjną: na 1 szklankę ryżu przypada 2 szklanki wrzącej osolonej wody, gotuj pod przykryciem i na małym ogniu.
Dopraw curry sporą ilością soli, pieprzem, łyżką cukru i łyżką garam masali.Przed podaniem dorzuć garść posiekanej kolendry. Jedz z ryżem, ciepłym chlebkiem naan, kleksem śmietany lub jogurtu i odrobiną kolendry.
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Przepis dziś (w końcu!) wypróbowany i od razu ląduje w folderze „ulubione”. Pychooooota!
Bardzo miło słyszeć 😊🍴
Niedzielny obiad uratowany! Wszystko okazało się być pod ręką a smak I zapach- Pyszota! Kłaniam się pięknie w pas i dziękuję za pyszne smaki!
przyjemność po mojej stronie, serdeczności!
Jesteś lepszy niż mój dietetyk 😄
Może pytanie nie na miejscu, ale przyprawy curry? Czy pasty curry? ;))
Przyprawa 🙌
Ugotowałam,potwierdzam bardzo dobre.
Bardzo mi miło! ☺️
zrobiłam małą modyfikację: dałam pastę curry, sos rybny , mleko kokosowe. Wyszła bomba !
Pysznie!
Nigy nie jadłam bakłażana i wreszcie spróbowałam, smakuje jak cukinia tylko jest słodszy i łagodniejszy. Bardzo mi smakowało, dzięki za przepis !
Bardzo się cieszę!
Cudownie pyszne!zostaje z nami na stale
A gdybym miał taki ambitny kaprys, żeby nie sypać tu żadnych gotowych mieszanek przyprawowych (curry, garam masala), tylko dać osobne przyprawy w maksymalnie surowej postaci? To co powinno się tu znaleźć? Kurkuma? Kmin rzymski? Coś innego?… Dziękuję z góry za wskazówki 🙂
Ugotowalam to i ja dziś. Przepyszne.
cieszę się!
Rozkoszny, nigdy nie przygotowywałam bakłażana – czy obieramy go, jakkolwiek traktujemy ? 🙂
nie, nie obieramy
Robiłam już z ciecierzycą. Ale dziś nie mam. Co wyjdzie jak dodam fasolę?
Tak
Dzięki za przepis! Dołożyłam też pół puszki mleczka kokosowego i było super!
Czy w wersji z mięsem będzie równie pyszne?