Zupa curry z pierożkami

Jeśli myślisz o czymś lekkim, rozgrzewającym i pełnym smaku, to trzeba poznać się z tą zupką curry z pierożkami i pak choyem, co robi się ją w kwadrans. To przepis z rodzaju błyskawicznych, który warto mieć w swoim codziennym repertuarze.

Curry to przyjaciel codzienności – szybki obiad, które satysfakcjonuje zarówno kubki smakowe smakosza, jak i syci brzuszek. W mojej lodówce zawsze znajdziecie pastę curry, która ułatwia całą sprawę tworzenia sosu. To, co będzie w nim pływać jest już kwestią jedynie waszych fantazji. Tofu? Grzyby? Cieciorka? Krewetki? Możliwości jest wiele. Niedawno zainspirowany Brendanem Pang w moich czerwonym sosie utopiłem pierożki wonton. To chyba najbardziej komfortowa opcja. Bardzo wam polecam.

Zupa curry z pierożkami

Zupa curry z pierożkami
2 porcje
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
½ łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 ml) wody
1 łyżka miodu
10 sztuk (1 opakowania x 250 g) pierożków azjatyckich z ulubionym nadzieniem typu wonton, gyoza czy jiaozi
1 pak choy, z odciętą twardą podstawą
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki smażonej cebuli lub szalotki

1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średniej mocy. Dodaj cebulę, czosnek i sól. Smaż, aż cebula się zeszkli, około 5 minut. Dodaj imbir i pastę curry. Przesmaż, aż zapach uderzy nozdrza, 30 – 45 sekund. Wlej mleczko kokosowe i wodę. Zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj miód i zblenduj na gładko.

2. W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Gotuj pierożki i 30 sekund przed końcem dodaj liście pak choya.

3. Wyłóż pierożki i pak choy na głębokie talerze. Zalej zupą curry. Posyp zieloną cebulką i smażoną szalotka.

Rady/porady
Jeśli wolisz mniej ostre, zastąp czerwoną pastę curry żółtą.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa curry z pierożkami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Madzix 3 stycznia, 2025 - 7:25 pm

Wow! Zrobiliśmy dziś i wlasnie zjedlismy! Pyszna! I jaka prosta i szybka do zrobienia. Zamienilismy czerwona paste curry na zolta – bo na pokladzie 8latka ktora jeszcze nie lubi sie z ostroscia. Do tego krewetkowe pierozki – niebo! Dzięki Rozkoszny :-)!

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 1:15 pm

służę!

Reply
Elka 4 stycznia, 2025 - 9:26 am

Pyszna, my zjedliśmy z krewetkowymi dim sum!

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 1:15 pm

super!

Reply
Klaudia 5 stycznia, 2025 - 2:50 pm

Właśnie przetestowałam przepis, z jedną modyfikacją: niestety nigdzie nie mogłam dostać pak choy, więc użyłam szpinaku – jestem absolutnie zachwycona tym przepisem, jak i wieloma innymi! Od niedawna śledzę Pana poczynania i bardzo się cieszę, że znalazłam miejsce, w którym można znaleźć proste, a jednocześnie niebanalne przepisy <3 Dziękuję i czekam na więcej! 😉

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:12 pm

<3

Reply
Paulina 5 stycznia, 2025 - 8:31 pm

Cześć! A zielona pasta curry zmieni smak tego dania? Bardzo różni się od żółtej i czerwonej? Taka zalega mi w lodówce, raz użyłam do jakiegoś przepisu, ale dla mnie było za ostre, a jednocześnie czegoś mi tam brakowało ;).

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:15 pm

Można użyć, ale jest ona naprawdę ostra

Reply
Ewelina 7 stycznia, 2025 - 3:55 pm

Puszka wody? 😀

Reply
Klaudia 11 stycznia, 2025 - 9:19 am

Puszka mleka kokosowego, więc tam sama puszka wody 🙂

Reply
Paula 18 stycznia, 2025 - 6:25 pm

Czy można użyć sałaty rzymskiej zamiast pak choy?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2025 - 11:37 am

jak mus to mus!

Reply
Agata 19 stycznia, 2025 - 6:14 pm

Wyszło znakomite! Dodałam łyżkę sosu rybnego, który jeszcze bardziej podkręca smak!

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2025 - 11:38 am

Bosko!

Reply
Karolina 22 stycznia, 2025 - 5:32 pm

Kolejna pozycja MAJSTERSZTYK.
Prostota, a zarazem NIEBO W GĘBIE. Zaserwowałam ją z grillowaną, lekko osoloną cukinią. Czekam na więcej ☺️

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2025 - 11:06 am

cieszę się!

Reply
Paulina 4 lutego, 2025 - 5:19 pm

Wyszło znakomicie, będę z nią jeszcze eksperymentować. Może jakieś inne warzywa następnym razem, i kiełki. Ale w tej wersji jest pysznie i szybko!

Reply

Leave a Comment