Jeśli myślisz, że cukinia ma mało smaku, ten przepis wywróci twoje życie do góry nogami. Zarumieniona jest na złoto, a jej wnętrze przesiąka zadziorny sos z palonych pomidorów koktajlowych, piklowanej szalotki i wędzonej papryki. To wspaniałe lekkie danie główne lub dodatek do obiadu.
Kocham cię cukinio, ale trzeba przyznać, że wymagasz trochę gimnastyki kulinarnej. Tym razem zainspirowałem się słynną techniką Thomasa Kellera pieczenia cukinii na patelni, z tym, że uważam, że samo pieczenie jest zbędne i wystarczy podsmażyć warzywo na dużej mocy po wcześniejszym jej nacięciu i osoleniu, aby pozbyć się nadmiaru wody. Cukinia wychodzi pięknie złocista i chrupiąca.
Jednak prawdziwą gwiazdą jest tutaj sos. Pomidorki koktajlowe przypiekam na mocno rozgrzanej suchej patelni, aż nabiorą czarnych poprze i dymnego smaku. Mieszam je z czosnkiem, wędzoną papryką i oliwą, lekko rozgniatając, aby puściły soki. A następnie z szalotką zamarynowaną w occie jabłkowym nadającej wigoru tej warzywnej przyjemności.
Rumiana cukinia z sosem z palonych pomidorów koktajlowych i fetą
2 porcje jako danie główne, 4 jako dodatek
2 średniej wielkości cukinie
5 ząbków czosnku
½ szalotki, posiekanej drobno
3 łyżki octu jabłkowego
2 szklanki (300 g) pomidorków koktajlowych
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
1 ½ łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 kostka (150 g) fety
świeża kolendra, do podania
1. Cukinie przekrój wzdłuż. Każdą połówkę natnij głęboko w drobną kratkę. Posól cukinie solą morską. Odstaw je przecięciem do dołu na ręczniki papierowe, aby puściła wilgoć, minimum 20 minut.
2. Przygotuj czosnek: dwa ząbki rozgnieć lekko, pozostałe dwa przeciśnij przez praskę.
3. W międzyczasie przygotuj sos. W średniej misce wymieszaj szalotkę z octem i ¼ łyżeczki soli. Odstaw, aby szalotka zmiękła, minimum 15 minut.
4. Rozgrzej na maksymalnej mocy średnią patelnię z nieprzywieralną powłoką. Wrzuć pomidorki koktajlowe i przypalaj je, mieszając często, aż pokryją się równomiernie czarnymi poparzeniami, około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odczekaj kilka minut, aż przestanie być piekielnie gorąca, około 3 minuty.
5. Wlej oliwę, dodaj wędzoną paprykę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przemieszaj, aby uwolniły swój aromat. Za pomocą widelca rozgnieć lekko pomidorki koktajlowe, tak aby puściły swój sok. Przełóż je do miski wraz z szalotką, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem, jeśli trzeba.
6. Osusz raz jeszcze cukinię za pomocą czystego ręcznika papierowego. Rozgrzej dużą patelnię wraz z olejem rzepakowym i lekko rozgniecionym czosnkiem. Gdy zacznie się rumienić, wyjmij go z oleju, kontynuując rozgrzewanie. Olej powinien być bardzo gorący. Smaż cukinię rozcięciem do dołu, aż będzie mocno rumiana i chrupiąca, 3 – 4 minuty. Odwróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie, aż zmięknie.
7. Podawaj cukinię wraz z sosem z pomidorków koktajlowych, pokruszoną fetą i kolendrą.
Rady/porady
Ocet jabłkowy można zastąpić sokiem z cytryny, ale moim zdaniem lepiej się tutaj odnajduje – jego smak jest bardzo wyrazisty, co czuć w daniu. Cukinia zyskuje wigoru. Dobrze sięgnąć po ocet jabłkowy o wyważonym smaku od np. Olini lub Kwaśnego Jabłka.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
Michał, a powiedz jakiego rodzaju patelni używasz w swojej kuchni?
Używam kilku! Nieprzywieralnej, ze stali nierdzewnej i żeliwnej
Nie wiem jakim cudem cukinia jest w stanie zmięknąć na patelni. Trzymałam ja 30 minut i nadal skóra twarda 🙁
Może mały ogień? Cukinia to wodniste warzywo, szybko mięknie
Wspaniałe danie, bardzo mi smakowało i wygląda obłędnie. To już kolejny Pana przepis, który wykonałam i wszystkie sprawdziły się 100%.
Na pewno aż 4 cukinie, nie 4 połówki? 2 całe cukinie jako porcja czy jedna cała jako dodatek to wydaje się strasznie dużo
Dokładnie, 2 cukinie, 4 połówki!
Co sprawdzi się jako odświeżenie zamiast marynowanej szalotki/ cebuli?
raczej nie można zastąpić z podobnym efektem
OMG! Rozkoszny nigdy nie zawodzi. Świeżo przetestowane i można śmiało powiedzieć, że wybitne! (Ale czy to jeszcze kogoś dziwi?!🤔).
<3
Czy można upiec cukinie w piekarniku?
Można, ale nie będzie wtedy rumiana (co jest w tytule :))
Ja smażyłam na patelni ale po chwili cała kuchnia opryskana🙈przełożyłam do airfryera i była rumiana
Czy będzie smakować również podane na zimno jako przystawka ?
Tak, na zimno też jest smaczna
Robię dzisiaj! Aczkolwiek bez fety, gdyż jestem na diecie ale myśle, ze sama cukinia z sosem da radę
Jak postepowac ze zwyklymi pomidorami? Na ten moment koktajlowych brak…
Całe pomidory można opalić na grillu
Rewelacja! Niezwykłe smaki, niby skład prosty ale efekt niebywały! Jestem w niebie po tym obiedzie. I znowu wylizywałam sos 🙂
To jest przepyszne! Skladniki zupełnie zwyczajne, a smak tego dania totalnie nadzwyczajny! Wielkie dzięki :*
Czy można cukinię wrzucić na grilla?
Tak, można!
Specjalnie zrobiłam do tego przepisu tofu- fetę, żeby danie było wegańskie. Sos z pomidorków obłędny po prostu!
Wypróbowane z ubijaną fetą (feta, skyr, czosnek, oliwa). Niesamowicie przepyszne! W trakcie poszczególne składowe niezbyt przypadły mi do gustu, ale połączenie wywołało eksplozję smaków. Gotta trust the process 🙂
Mam własne pomidory San Marzano i Abruzzo D’Ora, czy któraś z tych odmian może zastąpić pomidorki koktajlowe w tym przepisie?
Dobry wieczór 🙂
Syn gdzieś Pana znalazł w czeluściach internetu (umówmy się- 12latek z głową w Minecrafcie i kulinaria nie idą w parze) i mówi 'Mamo chce to ugotować ’. Patrzę na przepis…cebula,ocet,kolendra…nie, to się nie uda. I nas Pan zaskoczył- jest przepyszne! I jeszcze syn się zabrał za gotowanie 🙂 dziękujemy za pyszności, za inspiracje 🙂
Cieszę się!
Cud inspirejszyn. Dziękować. Gdzie wrzucić fot?
Voilá https://twitter.com/LaJulka71659/status/1765446834686771644?t=6-Io0GP11mJ9xS8_deCBZg&s=19
Dopiero od niedawna przemierzam kulinarne wody kuchni wegetariańskiej i jestem absolutnie zachwycona! Dotychczas kojarzyła mi się ona z monotonią w wyglądzie i smaku, ale dzięki Rozkosznym przepisom absolutnie przepadłam! Kolejny przepis trafia na stałe do mojej listy ulubieńców.
Mam jednak pytanie do osób, u których to danie wylądowało na stole jako dodatek. Z czym je parujecie? Jakie połączenia smakują dobrze? Będę wdzięczna za wszelką inspirację!
Dodatek ryżu fajny będzie bo będzie to wszystko lekkie i przyjemne 🙂
Dodałam twaróg wędzony, bo nie miałam fety. Pycha! A teraz czas na makaron z karmelizowaną czerwoną cebulą plus właśnie wędzony twaróg, który kupuję tylko do tego dania <3
Robię to danie po raz trzeci w przeciągu trzech tygodni. Używam octu malinowego (bo jabłkowego nie mam w tej chwili) i smakuje świetnie.