Rzadko piekę wielokrotnie to samo ciasto. Wynika to z potrzeby szukania nowych doznań i ciągłej chęci zmiany, ale są takie wypieki, które odznaczone jako specjalne muszą pojawić się w określonych okolicznościach. Jakiś czas temu wpadłem w trans pieczenia serników, jeden za drugim, każdy doskonalszy od poprzedniego, z musami, ciasteczkami, marakują, mango, z tym i owym. Jednak to jeden trafił w punt, paraliżując kubki smakowe wszystkich gości podczas każdej uroczystości.
Bo przecież wszystko z solonym karmelem jest lepsze, a już w szczególności orzeszki ziemne i sernik. Jest bardzo kremowy, ale o lekko piaskowej strukturze dzięki mleku skondensowanemu. Nie używam twarogu, zastępuję go słonawą philadelphią i ricottą, a całość dopełnia niezastąpione mascarpone. Na wierzchu znajdują się orzeszki ziemne w solonym karmelu, obłędnie chrupią, a do tego jeszcze ta płynna słodycz. Całość domyka orzechowy spód ze słonawych digestivków z gorzką czekoladą. Nie wolno zapomnieć o polaniu gorącym caramel au beurre salé.
Jak już wspomniałem jest on specjalny i robię go tylko dla wyjątkowych mi osób. Podejrzeliście mnie na Story Instagrama podczas przygotowań do świąt, dostałem dziesiątki próśb o przepis. Kilka tygodni temu sytuacja się powtórzyła, uległem. Oto i on! Voilà!
Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
80 g masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła
Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g serka mascarpone
250 g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
3 jajek „zerówek”
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.
Wierzch:
150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)
100 g solonych orzeszków ziemnych
120 g solonego karmelu
Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem.
Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
ta masa serowa musi być bajeczna, a z dodatkiem karmelu… pychota! 🙂
Oj, jest i to bardzo ^^
Hej Rozkoszny! Planuję wypieki świąteczne,a jestem niestety Perfekcjonistką… wszystko musi być Perfect! Moje pytanie, czy ten sernik powinien być przechowywany w lodówce? I jak myślisz czy po 2-3 dniach od pieczenia będzie równie pyszny?
Cześć, tak i tak!
przepis z kwestii smaku, sernik dekadencki
oczywiście znam portal Asi, ale to akurat przypadek:) najwidoczniej z Asią mamy podobne inspiracje, a ja muszę w takim razie wypróbować jej wersję i porównać 🙂
Ja widzę różnice w przepisach, więc moim zdaniem nie ma problemu 🙂
Dałem ciała i zapomniałem wrzucić mąki :/ Narazie wyglada nieźle, widać, że masa się ścina ale same jajka dadzą radę w ostatecznym rozrachunku?
Trzymaj go dłużej w piekarniku na pewno. Bez tragedii się obejdzie myślę, będzie bardziej maziasty po prostu. Daj znać 🍴
Potrzymałem go dłużej o mniej więcej 20 minut. Wyszedł Perfecto, palce lizać 🙂
Jesli moja tortownica ma 24 cm, to znaczy ze powinnam zwiekszyc o 1/3 liczbe skladnikow? Dziekuje! 🙂
myślę, że będzie ok
Cześć! Mam pytanie odnośnie ilości składnika masy: 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
Czy tutaj szklanka = 220 ml?
szklanka 240 ml
Cześć! Sernik wyszedł obłędny, ale niestety popękał. Nie wiesz co może być przyczyną tego i jak temu zaradzić? Wyjęłam wcześniej składniki, aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
może odrobinę za długo miksowałaś składniki lub wyjęłaś za szybko sernik z piekarnika?
Wierzch sernika nawet po dopieczeniu i nocy w lodówce został u mnie płynny. Czy dopiekanie powinno odbywać się w jakiejś innej określonej temperaturze? Z góry dziękuję 🙂
piekarnik nastawiamy na 180 C, po 15 minutach obniżamy do 110 C – jeśli pozostał płynny przy tym pieczeniu to obawiam się, że albo piekarnik nie grzeje odpowiednio albo mogłaś przez przypadek źle odmierzyć składniki
Starałam się nie miksować mocno, ale opadł mi 🙁 Czy to już niedobry sernik? I polewa ze śmietany nasmarowana na wierzchu ma być w lekko kremowym kolorze? bo na zdjęciu widzę ładny brąz jasny 🙂
Komentarz poprzedni został skasowany – nie wiem czemu. Pytałam o przyczynę opadnięcia. Ale już wiem, gdzie był błąd. W przepisie jest wspomniane o 1/4 szklance śmietany, a potem w komentarzu o ml szklanki i ja ten z komentarza zapamiętałam i wieczorem wlewając śmietanę dałam te 240ml … zamiast 60ml 1/4 szklanki. Ech …
cześć, mam nadzieję, że sernik i tak smakował, nawet jeśli ciut opadnięty!
Wyszło mimo wszystko – przepyszny!
Rozkoszny… a co bys powiedzial gdybym chciala je upiec jako monoporcje? W silikonowych moldach do minisernikow. Jak dlugo w tej sytuacji powinnam je piec? Jakies sugestie?
Hejka, czy mleko skondensowane powinno byc slodzone czy nie ? dziekuje
Przepraszam, juz doczytalam 🙈
cześć! to było moje pierwsze podejście do tego typu sernika (zawsze robiłam z twarogu) i to jest cud przepis! najpyszniejszy sernik jaki jadłam, wliczając w to cukiernie 😉 porwałam się na niego z okazji Wielkanocy i zdecydowanie upiekę ponownie. dodatkowo wspaniały przepis na słony karmel – idealny, nigdy nie wyszedł mi tak dobry jak tym razem. dziękuję za podzielenie się!
<3
Hej, mam pytanie czy jesli mam mleko zagęszczone niesłodzone to wystarczy je dosłodzić? I czy orientujesz sie czy solony karmel można zrobić na erytrolu zamiast na białym cukrze?
Będzie pieczone na weekend bo wygląda i brzmi nieziemsko dobrze 😀 Bliscy będa zadowoleni z prób przedświątecznych 🙂 Dzięki!
Szukałam przepisu na wykorzystanie ricotty i padło na ten sernik, jednak ja użyłam mascarpone i ricotty bez twarogu bo takie składniki miałam w domu. Wyszedł obłędny! Przepis trochę ma a naprawdę jest doskonały i może bić się z baskijskim, który również uwielbiam ♥️
Zamiast philadelphii dałam 500g mascarpone (napisałam omyłkowo o twarogu) i wyszedł idealnie jakby ktoś się zastanawiał
Cześć. Czy w przypadku tortownicy 23 cm powinnam przeliczyć składniki x 1,5? Czy może więcej?
Hej, 1.5x to będzie maks nawet
Dziękuję za podpowiedź 🙂
Czy pięć go w kąpieli wodnej czy nie trzeba ?