Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi

Rzadko piekę wielokrotnie to samo ciasto. Wynika to z potrzeby szukania nowych doznań i ciągłej chęci zmiany, ale są takie wypieki, które odznaczone jako specjalne muszą pojawić się w określonych okolicznościach. Jakiś czas temu wpadłem w trans pieczenia serników, jeden za drugim, każdy doskonalszy od poprzedniego, z musami, ciasteczkami, marakują, mango, z tym i owym. Jednak to jeden trafił w punt, paraliżując kubki smakowe wszystkich gości podczas każdej uroczystości.

Bo przecież wszystko z solonym karmelem jest lepsze, a już w szczególności orzeszki ziemne i sernik. Jest bardzo kremowy, ale o lekko piaskowej strukturze dzięki mleku skondensowanemu. Nie używam twarogu, zastępuję go słonawą philadelphią i ricottą, a całość dopełnia niezastąpione mascarpone. Na wierzchu znajdują się orzeszki ziemne w solonym karmelu, obłędnie chrupią, a do tego jeszcze ta płynna słodycz. Całość domyka orzechowy spód ze słonawych digestivków z gorzką czekoladą. Nie wolno zapomnieć o polaniu gorącym caramel au beurre salé.

Jak już wspomniałem jest on specjalny i robię go tylko dla wyjątkowych mi osób. Podejrzeliście mnie na Story Instagrama podczas przygotowań do świąt, dostałem dziesiątki próśb o przepis. Kilka tygodni temu sytuacja się powtórzyła, uległem. Oto i on! Voilà!

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 4

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
80 g masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła

Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g serka mascarpone
250 g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
3 jajek „zerówek”
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 5

Wierzch:
150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)

100 g solonych orzeszków ziemnych
120 g solonego karmelu

Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Sarna 6 lutego, 2017 - 8:09 am

ta masa serowa musi być bajeczna, a z dodatkiem karmelu… pychota! 🙂

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2017 - 4:34 pm

Oj, jest i to bardzo ^^

Reply
Kinga 12 grudnia, 2020 - 6:35 pm

Hej Rozkoszny! Planuję wypieki świąteczne,a jestem niestety Perfekcjonistką… wszystko musi być Perfect! Moje pytanie, czy ten sernik powinien być przechowywany w lodówce? I jak myślisz czy po 2-3 dniach od pieczenia będzie równie pyszny?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:39 pm

Cześć, tak i tak!

Reply
M 1 listopada, 2017 - 2:20 pm

przepis z kwestii smaku, sernik dekadencki

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2017 - 6:04 pm

oczywiście znam portal Asi, ale to akurat przypadek:) najwidoczniej z Asią mamy podobne inspiracje, a ja muszę w takim razie wypróbować jej wersję i porównać 🙂

Reply
Pablo 13 lutego, 2019 - 9:31 pm

Dałem ciała i zapomniałem wrzucić mąki :/ Narazie wyglada nieźle, widać, że masa się ścina ale same jajka dadzą radę w ostatecznym rozrachunku?

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2019 - 9:32 pm

Trzymaj go dłużej w piekarniku na pewno. Bez tragedii się obejdzie myślę, będzie bardziej maziasty po prostu. Daj znać 🍴

Reply
Pablo 20 lutego, 2019 - 8:21 pm

Potrzymałem go dłużej o mniej więcej 20 minut. Wyszedł Perfecto, palce lizać 🙂

Reply
Aleksandra 21 stycznia, 2021 - 6:28 pm

Jesli moja tortownica ma 24 cm, to znaczy ze powinnam zwiekszyc o 1/3 liczbe skladnikow? Dziekuje! 🙂

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2021 - 8:53 pm

myślę, że będzie ok

Reply
Ju 6 lutego, 2021 - 9:46 am

Cześć! Mam pytanie odnośnie ilości składnika masy: 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
Czy tutaj szklanka = 220 ml?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2021 - 11:18 am

szklanka 240 ml

Reply
Aleksandra Zagaja 18 lutego, 2021 - 10:05 pm

Cześć! Sernik wyszedł obłędny, ale niestety popękał. Nie wiesz co może być przyczyną tego i jak temu zaradzić? Wyjęłam wcześniej składniki, aby się ogrzały do temperatury pokojowej.

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 10:14 am

może odrobinę za długo miksowałaś składniki lub wyjęłaś za szybko sernik z piekarnika?

Reply
Sandra 20 lutego, 2021 - 1:00 pm

Wierzch sernika nawet po dopieczeniu i nocy w lodówce został u mnie płynny. Czy dopiekanie powinno odbywać się w jakiejś innej określonej temperaturze? Z góry dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2021 - 12:12 pm

piekarnik nastawiamy na 180 C, po 15 minutach obniżamy do 110 C – jeśli pozostał płynny przy tym pieczeniu to obawiam się, że albo piekarnik nie grzeje odpowiednio albo mogłaś przez przypadek źle odmierzyć składniki

Reply
Asia 20 lutego, 2021 - 9:54 pm

Starałam się nie miksować mocno, ale opadł mi 🙁 Czy to już niedobry sernik? I polewa ze śmietany nasmarowana na wierzchu ma być w lekko kremowym kolorze? bo na zdjęciu widzę ładny brąz jasny 🙂

Reply
Asia 20 lutego, 2021 - 10:40 pm

Komentarz poprzedni został skasowany – nie wiem czemu. Pytałam o przyczynę opadnięcia. Ale już wiem, gdzie był błąd. W przepisie jest wspomniane o 1/4 szklance śmietany, a potem w komentarzu o ml szklanki i ja ten z komentarza zapamiętałam i wieczorem wlewając śmietanę dałam te 240ml … zamiast 60ml 1/4 szklanki. Ech …

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2021 - 12:15 pm

cześć, mam nadzieję, że sernik i tak smakował, nawet jeśli ciut opadnięty!

Reply
Asia 7 marca, 2021 - 3:27 pm

Wyszło mimo wszystko – przepyszny!

Reply
Wieslawa Maria Heyka 30 marca, 2021 - 6:40 pm

Rozkoszny… a co bys powiedzial gdybym chciala je upiec jako monoporcje? W silikonowych moldach do minisernikow. Jak dlugo w tej sytuacji powinnam je piec? Jakies sugestie?

Reply

Leave a Comment