Rzadko piekę wielokrotnie to samo ciasto. Wynika to z potrzeby szukania nowych doznań i ciągłej chęci zmiany, ale są takie wypieki, które odznaczone jako specjalne muszą pojawić się w określonych okolicznościach. Jakiś czas temu wpadłem w trans pieczenia serników, jeden za drugim, każdy doskonalszy od poprzedniego, z musami, ciasteczkami, marakują, mango, z tym i owym. Jednak to jeden trafił w punt, paraliżując kubki smakowe wszystkich gości podczas każdej uroczystości.
Bo przecież wszystko z solonym karmelem jest lepsze, a już w szczególności orzeszki ziemne i sernik. Jest bardzo kremowy, ale o lekko piaskowej strukturze dzięki mleku skondensowanemu. Nie używam twarogu, zastępuję go słonawą philadelphią i ricottą, a całość dopełnia niezastąpione mascarpone. Na wierzchu znajdują się orzeszki ziemne w solonym karmelu, obłędnie chrupią, a do tego jeszcze ta płynna słodycz. Całość domyka orzechowy spód ze słonawych digestivków z gorzką czekoladą. Nie wolno zapomnieć o polaniu gorącym caramel au beurre salé.
Jak już wspomniałem jest on specjalny i robię go tylko dla wyjątkowych mi osób. Podejrzeliście mnie na Story Instagrama podczas przygotowań do świąt, dostałem dziesiątki próśb o przepis. Kilka tygodni temu sytuacja się powtórzyła, uległem. Oto i on! Voilà!
Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
80 g masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła
Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g serka mascarpone
250 g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
3 jajek „zerówek”
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.
Wierzch:
150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)
100 g solonych orzeszków ziemnych
120 g solonego karmelu
Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem.
Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny
11 komentarzy
ta masa serowa musi być bajeczna, a z dodatkiem karmelu… pychota! 🙂
Oj, jest i to bardzo ^^
Hej Rozkoszny! Planuję wypieki świąteczne,a jestem niestety Perfekcjonistką… wszystko musi być Perfect! Moje pytanie, czy ten sernik powinien być przechowywany w lodówce? I jak myślisz czy po 2-3 dniach od pieczenia będzie równie pyszny?
Cześć, tak i tak!
przepis z kwestii smaku, sernik dekadencki
oczywiście znam portal Asi, ale to akurat przypadek:) najwidoczniej z Asią mamy podobne inspiracje, a ja muszę w takim razie wypróbować jej wersję i porównać 🙂
Dałem ciała i zapomniałem wrzucić mąki :/ Narazie wyglada nieźle, widać, że masa się ścina ale same jajka dadzą radę w ostatecznym rozrachunku?
Trzymaj go dłużej w piekarniku na pewno. Bez tragedii się obejdzie myślę, będzie bardziej maziasty po prostu. Daj znać 🍴
Potrzymałem go dłużej o mniej więcej 20 minut. Wyszedł Perfecto, palce lizać 🙂
Jesli moja tortownica ma 24 cm, to znaczy ze powinnam zwiekszyc o 1/3 liczbe skladnikow? Dziekuje! 🙂
myślę, że będzie ok