Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi

Rzadko piekę wielokrotnie to samo ciasto. Wynika to z potrzeby szukania nowych doznań i ciągłej chęci zmiany, ale są takie wypieki, które odznaczone jako specjalne muszą pojawić się w określonych okolicznościach. Jakiś czas temu wpadłem w trans pieczenia serników, jeden za drugim, każdy doskonalszy od poprzedniego, z musami, ciasteczkami, marakują, mango, z tym i owym. Jednak to jeden trafił w punt, paraliżując kubki smakowe wszystkich gości podczas każdej uroczystości.

Bo przecież wszystko z solonym karmelem jest lepsze, a już w szczególności orzeszki ziemne i sernik. Jest bardzo kremowy, ale o lekko piaskowej strukturze dzięki mleku skondensowanemu. Nie używam twarogu, zastępuję go słonawą philadelphią i ricottą, a całość dopełnia niezastąpione mascarpone. Na wierzchu znajdują się orzeszki ziemne w solonym karmelu, obłędnie chrupią, a do tego jeszcze ta płynna słodycz. Całość domyka orzechowy spód ze słonawych digestivków z gorzką czekoladą. Nie wolno zapomnieć o polaniu gorącym caramel au beurre salé.

Jak już wspomniałem jest on specjalny i robię go tylko dla wyjątkowych mi osób. Podejrzeliście mnie na Story Instagrama podczas przygotowań do świąt, dostałem dziesiątki próśb o przepis. Kilka tygodni temu sytuacja się powtórzyła, uległem. Oto i on! Voilà!

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 4

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
80 g masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła

Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g serka mascarpone
250 g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
3 jajek „zerówek”
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 5

Wierzch:
150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)

100 g solonych orzeszków ziemnych
120 g solonego karmelu

Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Sarna 6 lutego, 2017 - 8:09 am

ta masa serowa musi być bajeczna, a z dodatkiem karmelu… pychota! 🙂

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2017 - 4:34 pm

Oj, jest i to bardzo ^^

Reply
M 1 listopada, 2017 - 2:20 pm

przepis z kwestii smaku, sernik dekadencki

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2017 - 6:04 pm

oczywiście znam portal Asi, ale to akurat przypadek:) najwidoczniej z Asią mamy podobne inspiracje, a ja muszę w takim razie wypróbować jej wersję i porównać 🙂

Reply
Pablo 13 lutego, 2019 - 9:31 pm

Dałem ciała i zapomniałem wrzucić mąki :/ Narazie wyglada nieźle, widać, że masa się ścina ale same jajka dadzą radę w ostatecznym rozrachunku?

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2019 - 9:32 pm

Trzymaj go dłużej w piekarniku na pewno. Bez tragedii się obejdzie myślę, będzie bardziej maziasty po prostu. Daj znać 🍴

Reply
Pablo 20 lutego, 2019 - 8:21 pm

Potrzymałem go dłużej o mniej więcej 20 minut. Wyszedł Perfecto, palce lizać 🙂

Reply

Leave a Comment