Jest jak pocałunek. Oddajesz się mu i nie możesz przestać. Zanurzasz się po kolei we wszystkie cztery kontrastujące ze sobą warstwy. W kruche ciasto z dodatkiem świeżo startej skórki z pomarańczy, kremową masę serową pachnąca wanilią i likierem Cointreau, zimną klajdrę z kwaśnej śmietany, w ciepły pomarańczowy karmel, który lepi się i pozostaje w kącikach uśmiechniętych ust.
Święta wymagają wyjątkowych wypieków. Takich, które zdominują menu, skradając całą uwagę i najlepsze wspomnienia ze świątecznej kolacji. Ten sernik na pewno to zrobi.
Jest wyjątkowo elegancki: kremowy, równy jak stół, połyskujący śnieżnobiałą klajdrą. Polewany jest karmelem pomarańczowym, jego nieodłączną częścią, dopiero tuż przed podaniem, na talerzyku, na który spływa tworząc karmelowe, świecące plamy. Jednak to nie estetyczny wygląd jest jego największą zaletą, a to, co wywołuję na języku.
Jego sekretem jest wielowarstwowe budowanie smaku. Nie jest on po prostu pomarańczowy, ten smak jest znacznie głębszy. Potęgują go małe rzeczy: starta skórka z pomarańczy zapieczona w kruchym, maślanym spodzie; sól i wanilia, które są nośnikami intensywności aromatów, czy wreszcie tytułowy likier Cointreau, o krystalicznie czystym smaku.
Jeśli macie już likier, to do sernika zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.

Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym
tortownica 23 cm
Spód
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki + 1 łyżka (60 g) cukru
2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
¼ łyżeczki drobnej soli
70 g miękkiego masła
Masa
500 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, w temperaturze pokojowej
200 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
3 jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
Klajdra
300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
2 łyżki cukru pudru
Karmel pomarańczowy
¾ szklanki (150 g) cukru, podzielonego na pół
⅓ szklanki (80 ml) śmietanki kremówki
2 łyżki (40 g) płynnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżki (40 g) masła
sok i skórka z dużej pomarańczy
¼ łyżeczki soli
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód: Połącz skórkę pomarańczy z cukrem, rozcierając je między palcami, aż poczujesz intensywny zapach świąt. Wmieszaj mąkę i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je do powstania kruszonki. Wyłóż nią tortownicę, bardzo mocno dociskając, tworząc spód. Piecz 15 minut, do zezłocenia. Całkowicie wystudź! Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj masę serową: Twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę przełóż na duże sitko o drobnych oczkach i odstaw na 20 – 30 minut, aż puszczą nadmiar serwatki. Dzięki temu zabiegowi spód dłużej pozostanie chrupiący.
3. W mikserze z zamontowanym mieszadłem łopatkowym utrzyj je na gładko. Dodaj cukier, sól i ziarenka z laski wanilii. Stopniowo dodaj jajka, jedno po drugim. Wlej likier pomarańczowy Cointreau. Przełóż masę na wystudzony spód. Piecz 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek wciąż będzie trząść się jak galaretka. Wyłącz piekarnik i studź w nim sernik jeszcze 15 minut. Następnie stopniowo otwieraj drzwiczki, studząc sernik. Po całkowitym wystudzeniu w temperaturze pokojowej, przełóż sernik do lodówki na minimum 8 godzin, aby się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.
4. W międzyczasie przygotuj karmel: Wsyp połowę cukru do czystego rondla i wlej 2 – 3 łyżki wody (do zwilgotnienia całego cukru). Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż się roztopi i nabierze ciemno rudego koloru. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem. Zdejmij go z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad garnkiem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Gotuj aż zgęstnieje, 3 – 4 minut, do temperatury 108 stopni Celsjusza lub aż zacznie kleić się do zewnętrznej strony łyżki. Przelej do słoika i odstaw do wystygnięcia.
5. Przed podaniem przygotuj klajdrę: Wymieszaj kwaśną śmietanę z likierem pomarańczowym Cointreau i cukrem pudrem. Wyłóż ją delikatnie na sernik i rozprowadź po całej powierzchni. Przełóż sernik do lodówki na jeszcze minimum 30 minut. Sernik podawaj oblany ciepłym karmelem pomarańczowym. Czyż pierwszy kęs nie smakuje jak pocałunek?
Rady/porady
Po wystudzeniu i schłodzeniu karmel gęstnieje, aby przywrócić go do stanu płynnego, włóż na kilka minut słoik do garnka z gorącą wodą, zakrywającej go do połowy wysokości.
Sernik bez klajdry owinięty folią spożywczą można przechowywać 3–4 dni w lodówce. Z klajdrą 1–2 dni.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowymŚwięta tuż tuż, a więc trzeba bardzo poważnie zabrać się za planowanie tego, co pojawi się na świątecznym stole. Moją pierwszą propozycją jest najelegantszy z wszystkich moich serników – sernik Cointreau na kruchym, maślanym spodzie, obsmarowany grubą warstwą klajdry z kwaśnej śmietany i oblany przed podaniem ciepłym karmelem pomarańczowym. Przepis na blogu🧡😋 https://tiny.pl/76x4q
Opublikowany przez Rozkoszny Środa, 9 grudnia 2020
80 komentarzy
Cudowny przepis, chciałabym zrobić na święta, ale mam problem – jestem w ciąży i nie zaryzykuję nawet minimalnej ilości alkoholu w cieście. Czy można ten likier czymś zastąpić? 🙈🎄
można zastąpić ewentualnie wodą z kwiatów pomarańczy: 1 łyżka do masy, 1 łyżeczka do klajdry
Może być po Prostu sok z pomarańczy?
No proste, ja zredukowalem sok z pomaranczy I dodalem skorke, pieczenie to aptekarstwo ale nie wszystko musi sie zgadzac z przepisem
Cudownie się na Ciebie patrzy Michał:) Przepis oczywiście jest baaaardzo zachęcający, na pewno go zrobię 🙂 Drinka też 🙂 Jak nikt potrafisz wprowadzić świąteczną atmosferę. Ciepełko i miękkie otulenie plus prawdziwa rozkosz niezwykłego deseru. Aż się ciepło na sercu robi 🙂
dziękuję! bardzo się cieszę, że tyle ciepła wywołał film <3
Zrobiłem w dzień dodania wraz z drinkiem, film zrobił swoje. Po prostu rozkoszne!
i tak ma smakować!
Czy tak przygotowany karmel można przechowywać dłużej? I czy można go przed podaniem podgrzać, jeśli karmel przygotujemy wcześniej?
Karmel można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni!
Trzeba włożyć słoiczek, w którym się znajduje go garnka z ciepłą wodą
Czy masz jakies porady w zakresie robienia karmelu? Mój zawsze robi się koszmarnie twardy ;(
czyli gotujesz go za długo!
Jak to się dzieje, że bez mąki ziemniaczanej albo budyniu wychodzi?:-)
a dlaczego miałoby nie wyjść? są jajka 🙂
A czy ten karmel będzie pasował do króla serników, czyli przewspaniałego baskijskiego?
baskijskiemu już nie potrzeba karmelu 🙂
Czy można użyć gotowego twarogu już zmielonego?
tak
Witam. Czy mogę ten sernik bez klajdry i karmelu zamrozić nie tracąc na jego smaku i jakości?
Czy do karmelu może być kremówka płynna czy gęsta śmietana 36 procentowa?
lepiej płynna
Czemu mi opadł z ładnie wyrośniętego po otwarciu drzwiczek od piekarnika .:( Za szybko je uchyliłam .?
lekko opaść może!
mój karmel jest totalnie rzadki i nie gęstnieje 🙁
zgęstnieje po totalnym schłodzeniu!
Na razie upieczona część zasadnicza. Bałam się, że jest zbyt płynny, ale nie , ładnie się ściął. Teraz czas na chłodzenie. Ale karmel wyszedł mi o konsystencji rzadkiego sosu 🙁 Może w lodówce trochę stężeje.
w lodówce stężeje i będzie idealnie lepki!
Zrobiłam ten sernik na Święta Bożego Narodzenia. Już wiem, że tak jak szarlotka skradła nasze jesienne niedzielne popołudnia, tak ten sernik skradnie wszystkie Święta 🙂 Jest po prostu wspaniały. Wyjątkowy. Doskonały. Nie było dla mnie większego komplementu jak to, że sernik i szarlotka zniknęły ze stołu najszybciej 🙂 Dziękuję Ci Michał za to, że jesteś. Za wspaniałe inspiracje, dzięki którym i ja mogę zabłysnąć przed moją rodziną. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojej rodziny w ten magiczny czas:) Wesołych i Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia
Wesołych Świąt! <3
Czy spód ciasta mozna zrobić z maki pełnoziarnistej?
można, jeśli ten smak będzie ci odpowiadać
Półtora roku temu zostałam babcią, a że „u babci jest słodko, świat pachnie szarlotką” postanowiłam i ja zaszaleć z ciastem. Wiedz, że to dla mnie ogromne wyzwanie, bo słodyczy nigdy nie lubiłam (i w związku z tym nie robiłam) a w mojej kuchni królują ogień i kiszonki.
I tu z pomocą przyszedł Twój przepis, o Rozkoszny.
Dziękuję za dokładny przepis (nie mam tej wspaniałej odwagi dziecka w eksperymentowaniu z ilościami) i opis/instruktaż, które doprowadziły do niesamowitego rezultatu (zrobiłam zdjęcie ale nie mogę sobie poradzić z dołączeniem go do tego komentarza – to być może będzie dla mnie kolejne wyzwanie)
Teraz jestem babcią pełną gębą i czekając z niecierpliwością na moment, kiedy moja Wnusia będzie mogła skosztować moje/Twoje dzieło, testuję je na przyjaciołach :-)))
Bardzo Ci za tę lekcję dziękuję.
mam nadzieję, że pieczenie będzie sprawiało wiele przyjemności, bo oto w tym wszystkim chodzi!
Ojej, pragnę go! 😀 Zrobiłabym na Wielkanoc, tylko potrzebuję wersję bezglutenową dla celiaka mojego :). Jaką bezglutenową mąkę polecałbyś w zastępstwie? Pozdrawiam! 🙂
najlepiej użyć mieszankę, pozdrawiam!
Czy mogę użyć twarogu sernikowego z kubełka?
tak
Czy można zastąpić twaróg serkiem typu Philadelphia?
tak
Czy serek Philadelphia dodać w takiej samej ilości jak twaróg?
Jak piec w piekarniku gazowym 🙁 pomocy !!?
Podlaczam sie do pytania
Sernik powinnam piec z opcją góra-dół czy tetmoobieg?
góra-dół
Uwielbiam ten przepis, czesto go robie jak jestem w Polsce. 🥰 Tym razem musze go jednak zrobic w Niemczech gdzie smietana kwasna ma 10%. Czy bedzie to ok? Czy lepiej 30% uzyc?
10% da radę!
Czy ta śmietanowa warstwa jest niezbędna? Jeśli bym ją pominęła, to gdzieś na drugim końcu świata zapłacze mała panda? 😉 Zamiast tej warstwy dałabym od razu karmel – czy tak może być? Chodzi o kwestię przechowywania, myślę, że bez tego będę mogła zrobić go w czwartek przed świętami i przechować bez stresu. Pozdrawiam ❤️
Moim zdaniem tak 🙂
Czesc! Chcialam zrobic ten sernik w formie 18cm – jak dlugo trzeba go wtedy piec?
Czym zastąpić ten likier ?
Sokiem z pomarańczy, ale to nie będzie to samo
Pomocy, marzy mi się ten sernik na Święta, ale mam dzieci i osoby stroniące od jakiegokolwiek alkoholu..czy smak alkoholu jest w nim wyczuwalny, czy po przyrządzeniu zostaje tylko pomarańcza?
dokładnie tak 🙂
Czy można karmel dać spowrotem do garnka, podgrzać i będzie płynny? Po jakim czasie on gęstnieje?
Można
Cudo to jest, rozkoszne że jej😍☺️
<3
Sernik wyszedł pyszny ale niestety karmel był kamień i nie chciał się rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej 🙁 co poszło nie tak? Karmel pachnie pięknie i chętnie bym go wykorzystała..
Obawiam się, że był za długo gotowany
dla bezglutenowca jakiej maki uzyc na spod?
najlepiej mieszanki
Czy jak w serniku nowojorskim mogę podpiec klajdrę przez 10 min zamiast podawać później ?
Można
Wyglada na to, ze mam tylko 430g sera czy powinnam zwiększyć ilość śmietany czy mascarpone na te brakujace 70g sera?
Sernik pycha. Tym razem robie go z serka Filadelfia. Ostatnim razem mój Karmel był za gęsty, czy dolać więcej śmietanki czy mniej gotować? Dziękuję za pomoc.
Proszę krócej gotować
W przepisie jest mały błąd. Czy do spodu ma być 100 gram cukru czy 3/4 szklanki (150)?
Do spodu ma być ¼ szklanki + 1 łyżka (60 g) cukru
Cześć, czy ten sernik zniesie 5 godzin podróży samochodem?
Tak, ale potem trzeba go schłodzić
Piekłam już go dwa razy, jest cudowny , boję się , że się ” wytrzęsie”….
Witam serdecznie, chcę zrobić ten wspaniały sernik tylko moje doświadczenia z karmelem są różne, mam pytanie odnośnie Karmel pomarańczowy:
¾ szklanki (150 g) cukru, podzielonego na pół ??? Jak to rozumieć? Podzielonego na pół? To ma być 75 g? I pozniej reszta? Proszę o pomoc.
Tak 75 g rozpuszczam w garnku, a resztę dodajemy ze śmietanką
Zrobiłam w zeszłym roku na święta – zniknął w przeciągu 30 minut ze stołu 😅 w tym roku też zrobię!
Robiłem ten sernik trzy razy. Za każdym razem przepycha! Tym razem po upieczeniu nie otwierałem drzwiczek nawet więcej niż 15 minut a potem troszkę uchyliłem i studziłem dość długo a on i tak zrobił mi psikusa i popękał! Pytałem go dlaczego mi to zrobił ale nadal nie wiem! Wszystkie składniki były w temp pokojowej wydawało mi się że wszystko będzie ok. Klajdra zamaskowała pęknięcia ale te rysy w pamięci zostały 😀 Całe szczęście że nie miało to żadnego wpływu na smak jak zwykle pychota ! Dziękuję za ten przepis i wszystkie które już próbowałem i proszę o poradę żeby uniknąć tych „kraterów „😉😀
Kurcze, wydaje się, że wszystko robisz, że nie pękał. Nie miksuj go też długo
Pierwszy raz od niepamiętnych czasów upiekłam cokolwiek słodkiego za namową córki i padło na sernik Cointreau. Była mała kłótnia o zawartość cukru w warstwie serowej, gdyż ja w ogóle cukru nie używam na codzień i zawsze, jeśli dodam przepisaną jego ilość, nie jestem w stanie tego przełknąć, natomiast córka upierała się, że młody bloger z Warszawy na pewno nie przesłodzi sernika, jak nasze babcie… No i uległam, dałam wszystko jak w przepisie.
Dla mnie było za słodkie, niestety, jednak sernik poszedł na jedno rozdanie i wszyscy byli zachwyceni!
Zastanawiam się, czy ten cukier w warstwie sera jest potrzebny tylko smakowo? Czy bez niego sernik po prostu nie wyjdzie?
Pozostałe warstwy są bardzo słodkie, więc gdzieś trzeba tej słodyczy ująć, żebym i ja mogła być zachwycona, jak wszyscy goście.
P. S. Przerażała mnie klajdra ze zwykłej śmietany, ale jest spoko, zaś moja polewa wyszła zbyt rzadka, co nie przeszkadzało w niczym
W serniku można zredukować ilość cukru, jeśli ktoś ma takie preferencje, ale trzeb pamiętać, że sernik to deser, a nie śledź w śmietanie 🙂
Czy można karmel wylać na ciasto dzień przed? Nie stwardnieje na kamień tylko pozostanie gesty?
Szkoda tylko, że karmel nie wychodzi z tego przepisu :/