Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym

Jest jak pocałunek. Oddajesz się mu i nie możesz przestać. Zanurzasz się po kolei we wszystkie cztery kontrastujące ze sobą warstwy. W kruche ciasto z dodatkiem świeżo startej skórki z pomarańczy, kremową masę serową pachnąca wanilią i likierem Cointreau, zimną klajdrę z kwaśnej śmietany, w ciepły pomarańczowy karmel, który lepi się i pozostaje w kącikach uśmiechniętych ust.

Święta wymagają wyjątkowych wypieków. Takich, które zdominują menu, skradając całą uwagę i najlepsze wspomnienia ze świątecznej kolacji. Ten sernik na pewno to zrobi.

Jest wyjątkowo elegancki: kremowy, równy jak stół, połyskujący śnieżnobiałą klajdrą. Polewany jest karmelem pomarańczowym, jego nieodłączną częścią, dopiero tuż przed podaniem, na talerzyku, na który spływa tworząc karmelowe, świecące plamy. Jednak to nie estetyczny wygląd jest jego największą zaletą, a to, co wywołuję na języku.

Jego sekretem jest wielowarstwowe budowanie smaku. Nie jest on po prostu pomarańczowy, ten smak jest znacznie głębszy. Potęgują go małe rzeczy: starta skórka z pomarańczy zapieczona w kruchym, maślanym spodzie; sól i wanilia, które są nośnikami intensywności aromatów, czy wreszcie tytułowy likier Cointreau, o krystalicznie czystym smaku.

Jeśli macie już likier, to do sernika zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.

Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym 1

Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym
tortownica 23 cm
Spód
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki + 1 łyżka (60 g) cukru
2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
¼ łyżeczki drobnej soli
70 g miękkiego masła

Masa
500 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, w temperaturze pokojowej
200 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
3 jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

Klajdra
300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
2 łyżki cukru pudru

Karmel pomarańczowy
¾ szklanki (150 g) cukru, podzielonego na pół
⅓ szklanki (80 ml) śmietanki kremówki
2 łyżki (40 g) płynnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżki (40 g) masła
sok i skórka z dużej pomarańczy
¼ łyżeczki soli

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód: Połącz skórkę pomarańczy z cukrem, rozcierając je między palcami, aż poczujesz intensywny zapach świąt. Wmieszaj mąkę i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je do powstania kruszonki. Wyłóż nią tortownicę, bardzo mocno dociskając, tworząc spód. Piecz 15 minut, do zezłocenia. Całkowicie wystudź! Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj masę serową: Twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę przełóż na duże sitko o drobnych oczkach i odstaw na 20 – 30 minut, aż puszczą nadmiar serwatki. Dzięki temu zabiegowi spód dłużej pozostanie chrupiący.

3. W mikserze z zamontowanym mieszadłem łopatkowym utrzyj je na gładko. Dodaj cukier, sól i ziarenka z laski wanilii. Stopniowo dodaj jajka, jedno po drugim. Wlej likier pomarańczowy Cointreau. Przełóż masę na wystudzony spód. Piecz 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek wciąż będzie trząść się jak galaretka. Wyłącz piekarnik i studź w nim sernik jeszcze 15 minut. Następnie stopniowo otwieraj drzwiczki, studząc sernik. Po całkowitym wystudzeniu w temperaturze pokojowej, przełóż sernik do lodówki na minimum 8 godzin, aby się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.

4. W międzyczasie przygotuj karmel: Wsyp połowę cukru do czystego rondla i wlej 2 – 3 łyżki wody (do zwilgotnienia całego cukru). Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż się roztopi i nabierze ciemno rudego koloru. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem. Zdejmij go z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad garnkiem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Gotuj aż zgęstnieje, 3 – 4 minut, do temperatury 108 stopni Celsjusza lub aż zacznie kleić się do zewnętrznej strony łyżki. Przelej do słoika i odstaw do wystygnięcia.

5. Przed podaniem przygotuj klajdrę: Wymieszaj kwaśną śmietanę z likierem pomarańczowym Cointreau i cukrem pudrem. Wyłóż ją delikatnie na sernik i rozprowadź po całej powierzchni. Przełóż sernik do lodówki na jeszcze minimum 30 minut. Sernik podawaj oblany ciepłym karmelem pomarańczowym. Czyż pierwszy kęs nie smakuje jak pocałunek?

Rady/porady
Po wystudzeniu i schłodzeniu karmel gęstnieje, aby przywrócić go do stanu płynnego, włóż na kilka minut słoik do garnka z gorącą wodą, zakrywającej go do połowy wysokości.
Sernik bez klajdry owinięty folią spożywczą można przechowywać 3–4 dni w lodówce. Z klajdrą 1–2 dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym 2
Sernik Cointreau z karmelem pomarańczowym

Święta tuż tuż, a więc trzeba bardzo poważnie zabrać się za planowanie tego, co pojawi się na świątecznym stole. Moją pierwszą propozycją jest najelegantszy z wszystkich moich serników – sernik Cointreau na kruchym, maślanym spodzie, obsmarowany grubą warstwą klajdry z kwaśnej śmietany i oblany przed podaniem ciepłym karmelem pomarańczowym. Przepis na blogu🧡😋 https://tiny.pl/76x4q

Opublikowany przez Rozkoszny Środa, 9 grudnia 2020

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

32 komentarze

Asia 9 grudnia, 2020 - 11:50 pm

Cudowny przepis, chciałabym zrobić na święta, ale mam problem – jestem w ciąży i nie zaryzykuję nawet minimalnej ilości alkoholu w cieście. Czy można ten likier czymś zastąpić? 🙈🎄

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2020 - 12:51 pm

można zastąpić ewentualnie wodą z kwiatów pomarańczy: 1 łyżka do masy, 1 łyżeczka do klajdry

Reply
Monika 11 grudnia, 2020 - 1:55 pm

Cudownie się na Ciebie patrzy Michał:) Przepis oczywiście jest baaaardzo zachęcający, na pewno go zrobię 🙂 Drinka też 🙂 Jak nikt potrafisz wprowadzić świąteczną atmosferę. Ciepełko i miękkie otulenie plus prawdziwa rozkosz niezwykłego deseru. Aż się ciepło na sercu robi 🙂

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2020 - 2:48 pm

dziękuję! bardzo się cieszę, że tyle ciepła wywołał film <3

Reply
Tomek 11 grudnia, 2020 - 8:04 pm

Zrobiłem w dzień dodania wraz z drinkiem, film zrobił swoje. Po prostu rozkoszne!

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2020 - 8:23 pm

i tak ma smakować!

Reply
Dominik 12 grudnia, 2020 - 7:26 pm

Czy tak przygotowany karmel można przechowywać dłużej? I czy można go przed podaniem podgrzać, jeśli karmel przygotujemy wcześniej?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:42 pm

Karmel można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni!
Trzeba włożyć słoiczek, w którym się znajduje go garnka z ciepłą wodą

Reply
Weronika Szymańska 13 grudnia, 2020 - 6:18 pm

Czy masz jakies porady w zakresie robienia karmelu? Mój zawsze robi się koszmarnie twardy ;(

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2020 - 8:09 pm

czyli gotujesz go za długo!

Reply
Ewa 16 grudnia, 2020 - 5:52 pm

Jak to się dzieje, że bez mąki ziemniaczanej albo budyniu wychodzi?:-)

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2020 - 6:39 pm

a dlaczego miałoby nie wyjść? są jajka 🙂

Reply
Diana 17 grudnia, 2020 - 7:58 pm

Czy można użyć gotowego twarogu już zmielonego?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2020 - 8:58 pm

tak

Reply
Sylwia 22 grudnia, 2020 - 5:16 pm

Czy do karmelu może być kremówka płynna czy gęsta śmietana 36 procentowa?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:15 pm

lepiej płynna

Reply
Magda 23 grudnia, 2020 - 1:53 pm

Czemu mi opadł z ładnie wyrośniętego po otwarciu drzwiczek od piekarnika .:( Za szybko je uchyliłam .?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2020 - 6:36 pm

lekko opaść może!

Reply
Ula 23 grudnia, 2020 - 8:39 pm

mój karmel jest totalnie rzadki i nie gęstnieje 🙁

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2020 - 11:13 pm

zgęstnieje po totalnym schłodzeniu!

Reply
Monika 23 grudnia, 2020 - 11:13 pm

Na razie upieczona część zasadnicza. Bałam się, że jest zbyt płynny, ale nie , ładnie się ściął. Teraz czas na chłodzenie. Ale karmel wyszedł mi o konsystencji rzadkiego sosu 🙁 Może w lodówce trochę stężeje.

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2020 - 12:25 pm

w lodówce stężeje i będzie idealnie lepki!

Reply
Monika 26 grudnia, 2020 - 6:34 pm

Zrobiłam ten sernik na Święta Bożego Narodzenia. Już wiem, że tak jak szarlotka skradła nasze jesienne niedzielne popołudnia, tak ten sernik skradnie wszystkie Święta 🙂 Jest po prostu wspaniały. Wyjątkowy. Doskonały. Nie było dla mnie większego komplementu jak to, że sernik i szarlotka zniknęły ze stołu najszybciej 🙂 Dziękuję Ci Michał za to, że jesteś. Za wspaniałe inspiracje, dzięki którym i ja mogę zabłysnąć przed moją rodziną. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojej rodziny w ten magiczny czas:) Wesołych i Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:45 pm

Wesołych Świąt! <3

Reply
Agnieszka 28 grudnia, 2020 - 11:55 pm

Czy spód ciasta mozna zrobić z maki pełnoziarnistej?

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2020 - 12:36 am

można, jeśli ten smak będzie ci odpowiadać

Reply
Monika 17 stycznia, 2021 - 12:49 pm

Półtora roku temu zostałam babcią, a że „u babci jest słodko, świat pachnie szarlotką” postanowiłam i ja zaszaleć z ciastem. Wiedz, że to dla mnie ogromne wyzwanie, bo słodyczy nigdy nie lubiłam (i w związku z tym nie robiłam) a w mojej kuchni królują ogień i kiszonki.
I tu z pomocą przyszedł Twój przepis, o Rozkoszny.
Dziękuję za dokładny przepis (nie mam tej wspaniałej odwagi dziecka w eksperymentowaniu z ilościami) i opis/instruktaż, które doprowadziły do niesamowitego rezultatu (zrobiłam zdjęcie ale nie mogę sobie poradzić z dołączeniem go do tego komentarza – to być może będzie dla mnie kolejne wyzwanie)
Teraz jestem babcią pełną gębą i czekając z niecierpliwością na moment, kiedy moja Wnusia będzie mogła skosztować moje/Twoje dzieło, testuję je na przyjaciołach :-)))
Bardzo Ci za tę lekcję dziękuję.

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2021 - 3:03 pm

mam nadzieję, że pieczenie będzie sprawiało wiele przyjemności, bo oto w tym wszystkim chodzi!

Reply
Anna Piotrowicz 10 marca, 2021 - 12:07 am

Ojej, pragnę go! 😀 Zrobiłabym na Wielkanoc, tylko potrzebuję wersję bezglutenową dla celiaka mojego :). Jaką bezglutenową mąkę polecałbyś w zastępstwie? Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 2:05 pm

najlepiej użyć mieszankę, pozdrawiam!

Reply
Klaudia 16 kwietnia, 2021 - 2:39 pm

Czy mogę użyć twarogu sernikowego z kubełka?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 5:15 pm

tak

Reply

Leave a Comment