Bije zegar, czas mija nieubłaganie, już zaraz będziemy zasiadać do wielkanocnego stołu, a co na nim będzie stać zależy tylko od Was. Babka marmurkowa z kardamonem i kawą czy może tradycyjna drożdżowa, ale ekstramaślana i z kruszonką? Mazurek? Koniecznie ten różany z migdałami! A może do tego jeszcze marynowane jajka?
Pozostaje mi życzyć Wam szczęśliwych i spokojnych świąt (bo na pewno będą smaczne) oraz prosić o relację z waszych wielkanocnych rozkosznych poczynań!
1. Diabelskie faszerowane jaja
Na wielkanocnym stole są niczym Lady Gagą kulinariów: wywołują niedowierzanie, ciekawość i zachwyt. W smaku są dość klasyczne i daleko im do ostrego, marynowanego buraka, w którym nabierają zadziornego koloru.
2. Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką
Baba maślana, lekka jak puch, osłodzona śnieżnobiałym lukrem odbijającym promienie słońca, do którego lepią się kawałki chrupiącej kruszonki pachnącej masłem i przypominającej złotą koronę. Baba Wielkamocna. Zdziała cuda, obiecuję.
3. Mazurek różany z migdałami
Mój świąteczny numer jeden. Na kruchym spodzie rozsmarowana konfitura z płatków róży, a na niej krem różany, w którym zatopione są chrupiące migdały i pęczki – także – róży. Można bardziej rozkosznie?
4. Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Ten sernik łączy wszystkie smaki, które tak kuszą w chwilach słabości – spód z masła orzechowego, masa z trzech rodzajów sera i mleka skondensowanego oraz gęsty, lekko słony, maślany karmel, w którym zatopione są chrupiące orzeszki. Nikt mu się nie oprze.
5. Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym
Słodki, miękki burak i soczyste, twarde jabłko, które jakby poddaje się temu pierwszemu barwiąc się na różowo. Całość przeplatana jest natką pietruszki, obtoczona w orzechowym sosie i obsypana słoną, tłustą fetą. Połączenie na pierwszy rzut oka dziwne, ale ten kto spróbuje, ten już się nie odkocha. Najwyżej, że w jarzynowej.
6. Mazurek/tarta hibiskusowa
Smaki niebanalne: kwaśny hibiskus mocno kontrastuje białą czekoladę, a jako krem do maślano–migdałowego ciasta, jest czystą rozkoszą. Nie trzeba mówić, że jego nietuzinkowa aparycja zawsze wywołuje zachwyt.
7. Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową
Baba, o dwóch charakterach: ciemnym pachnącym kawą i odrobiną kakao oraz jasnym wabiącym swym kardamonowym wdziękiem. Wszystko ukryte pod konkretną porcją karmelowej polewy skrywającej jeszcze większą ilość kawy i kardamonu. Brzmi jak hit, prawda?
8. Migdałowa szarlotka z różą
Niektórzy mówią, że szarlotka jest obowiązkową pozycją każdego rodzinnego spotkania. Wiemy już, że smak różany potrafi rozłożyć każdego na łopatki, a więc…
9. Pistacjowa tarta z awokado i limonką
Nie wiem jak to się stało, ale na blogu została przemycona tarta niezawierająca glutenu, nabiału i produktów odzwierzęcych. Jednak wiem, jest rozkosznie pyszna!
10. Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego
Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, z dużą ilością kwaśnych jabłek, które kontrastują ze słodkim, kremowym frostingiem o charakterze syropu klonowego. Między zębami strzelają ziarenka cukru trzcinowego i uprażone orzechy laskowe, a to wszystko przy wielkanocnym stole. Są chętni?
11. Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady
Jest to prawdopodobnie najdelikatniejsza babka w rozkosznej kolekcji. Niesamowicie wilgotna, o subtelnie pomarańczowym smaku. Oblana jest słodziutkim ganache z białej czekolady, które najchętniej wylizałbym z garnuszka jeszcze przed dekorowaniem. Czekam jednak cierpliwie. Na talerzyku obok nie tak filigranowego kawałka wylądują jeszcze karmelizowane pomarańcze.
12. Sernik baskijski
Sernik totalny. Wasz ulubiony przepis.
13. Smocze jajka herbaciane
Gdybym miał powiedzieć, jak wyglądają smocze jaja, obiekt marzeń i pożądania wielu, to powiedziałbym, że właśnie tak. Z tajemniczymi pęknięciami namalowanymi przez smak czarnej herbaty i aromaty przypraw pięciu smaków.
14. Tarta cytrynowa na palonym maśle
Tarta to dobra alternatywa dla mazurka. W tym wypadku mocno orzeźwiająca.
15. Jajka po turecku
Wielkanoc to jajka o wszelkich możliwych twarzach. Po turecku, z jogurtem i sosem z palonego masła pachnącym wędzoną papryką, smakują po prostu bosko.