Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła

Kardamonowe ciasto z malinami, cynamonowym kremem z palonego masła oraz glazurą z serka kremowego i cytryny. Tak początkowo miał brzmieć przepis, ale szybko doprowadziłam się do pionu, nie dość, że sama nazwa onieśmiela to zdecydowanie nie ma dla niej miejsca na wordpressie. Nie zmienia to faktu, że ciasto jest nietypowe. Mogłoby uchodzić za rustykalny tort, pnie się do góry niczym wieża Babel, onieśmiela intensywnym smakiem kardamonu, a krem z palonego masła jest szczytem finezji.

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 8

Efekt jest bardzo słodki, jednak przełamany kwaskowatością malin – znalezionych jeszcze w zamrażarce – oraz glazury, w której z drugiego planu wybija się cytryna. Jednakże moją ulubioną częścią jest krem. To pewnie dlatego, że jestem w szale na palone masło. Mam ochotę wsadzić nosek w garnuszek ze skwierczącym masłem i zastygnąć w błogim stanie… Od wąchania lepsze jest smakowanie, choćby cynamonowego kremu, palony aromat jest złamany serkiem, który sprawia, że ciasto nie jest, aż tak ciężkie. Chciałbym jeszcze napisać o cudownej skórce z cukru perlistego, co prawda, przez nie ciasto nabiera intensywnej słodkości, ale skórka ciasta nigdy nie była, aż tak przyjemna. Warto, warto, warto, najlepiej z kubkiem czarnej kawy.

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 9

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła:
tortownica 18 cm
450 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki soli
3 łyżeczki kardamonu
150 g masła, miękkiego
350 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 małe jajka, “zerówki”
200 ml kwaśnej śmietany
200 ml mleka
90 g malin, mogą być mrożone + mąka
cukier perlisty

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Dwie tortownice o średnicy 18 cm nasmaruj masłem i wysyp cukrem perlistym, tak aby stworzyć powłokę na ściankach. Jeśli nie posiadasz cukru perlistego, użyj mąki lub cukru, ale nie uzyskasz wtedy fantastycznie chrupiącej skórki. Mąkę, proszek, kardamon i sól przesiej, odłóż.

W misie miksera umieść masło i cukier. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodaj ekstrakt z wanilii i jajka, zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj mleko i śmietanę. Maliny oprósz mąką i wmieszaj do masy. Rozdziel ciasto pomiędzy dwie tortownice i posyp z wierzchu cukrem perlistym. Piecz przez 50 minut, albo do tzw. “suchego patyczka”. Pozostaw do ostygnięcia 5 w tortownicy, a następnie zdejmij obręcze i wystudź całkowicie.

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 10

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 11

Cynamonowy krem z palonego masła:
150 g masła
2 łyżeczki cynamonu, “z górką”
65 g cukru pudru
szczypta soli
100 g serka mascarpone lub kremowego typu philadelphia, w temperaturze pokojowej

Masło rozpuść w rondelku, kiedy zacznie się pienić zacznij je mieszać i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor. Zajmie to 5 – 10 minut. Przelej masło do małej miseczki i odstaw do zastygnięcia, ale do takiej miękkości, żeby można było je ubić (30 – 40 minut w zamrażarce lub dłużej w lodówce).

Masło przełóż do miski miksera i ubijaj, aż zrobi się jasne, około 2 minuty. Dodaj cynamon, sól i cukier i kontynuuj przez 3 minuty, aż powstanie puszysta masa. Dodaj serek i szybko wymieszaj.

Na paterze, na środku, rozsmaruj łyżeczkę kremu i połóż pierwszy blat ciasta. Wyłóż resztę kremu i przykryj go drugim ciastem.

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 12

Glazura z serka kremowego:
30 g masła, miękkiego
50 g cukru pudru
60 g serka kremowego typu philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
2 – 4 łyżek mleka
cynamon i cukier perlisty do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieść masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodaj serek kremowy i utrzyj, do gładkości. Do utartej masy dodawaj sok z cytryny i mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka).
Glazurę wyłóż na zmontowane ciasto i posyp je cynamonem i cukrem perlistym.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem co myślisz.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 13

Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła 14

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Julka 1 grudnia, 2019 - 6:02 pm

Myślisz, że pasowałaby tu konfitura pomarańczowa ? ☺️

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2019 - 10:19 am

myślę, że tak, choć z owoców leśnych byłaby jeszcze lepsza

Reply
Zuza 18 marca, 2020 - 7:16 pm

Zrobiłam i …. No i nic dodać nic ująć. Jest kozak!

Reply
rozkoszny 18 marca, 2020 - 7:46 pm

<3

Reply
Hania 12 listopada, 2020 - 1:42 pm

Mogę ciasto upiec w jednej foremce?

Reply
rozkoszny 12 listopada, 2020 - 2:09 pm

Można w tortownicy 23 cm

Reply
Jula 25 marca, 2021 - 6:25 pm

Czy lepiej przełożyć kremem i zostawić na noc czy zrobić rano?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2021 - 7:17 pm

można tak zrobić

Reply
Zofia 10 lutego, 2023 - 4:42 pm

Jak długo piec w tortownicy 23 cm?

Reply
Ania 1 maja, 2023 - 8:11 pm

Jeśli używam mrożonych malin trzeba je najpierw rozmrozić?

Reply
Ruta 19 sierpnia, 2023 - 3:47 pm

Na ile osób mniej więcej ten tort jest?

Reply

Leave a Comment