Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang

Pieczony kalafior to majestatyczne danie na co dzień i wyjątkową okazję. Mojego nacieram wędzoną marynatą z koreańską pastą chili gochujang, której smak wielowymiarowo mieni się w ustach każdego, kto spróbuje tego uzależniającego dania.

Nie będę Wam pisać, że pieczony kalafior to jedyny słuszne jego wydanie. Pewnie najsmaczniejsze, to fakt, ale gotowany na parze czy zaklęty w zupie z pomarańczą też wywołuje gęsią skórkę. Jednak to właśnie pieczony robi największe wrażenie na zasiadających wokół stołu gości. Jest niczym niedzielna pieczeń, duży i majestatyczny.

Wegetariańska “pieczeń” kalafiorowa oprócz swojej lekkości ma inną zaletę – łatwość i szybkość wykonania. Warzywa nie potrzebują tyle czasu na marynowanie co mięso. Wystarczy kalafiora natrzeć krwistą miksturą z wędzoną papryką i chili, a następnie piec, aż będzie miękki i pełen smaku.

Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang

Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang
4 porcje
1 duży kalafior (około 1,8 kg)
50 g masła
80 g oliwy extra virgin
3 łyżki koreańskiej pasty chili gochujang
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
chili w płatkach, do podania
limonki, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Zagotuj mocno osoloną wodę w dużym garnku.

2. Kalafiora pokrój na ćwiartki. Nie wyrzucaj liście, też są jadalne. Zblanszuj kalafiora w wodzie, 3 minuty. Odcedź go dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.

3. Masło roztop w garnuszku. Dodaj oliwę, koreańską pastę chili gochujang, koncentrat pomidorowy, miód, wędzoną paprykę, sól i czosnek. Wymieszaj za pomocą trzepaczki, do połączenia.

4. Kalafiora przełóż na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej go marynatą gochujang i natrzyj rękami tak, by każdą różyczka kalafiora zabarwiła się na czerwono. Piecz przez około 60 minut, aż kalafior będzie całkowicie miękki i zarumieniony. Podlewaj go co 15 – 20 minut sokami zgromadzonymi na dnie blachy. Nasiąknie większą ilością smaku.

5. Pieczony kalafior posyp płatkami chili i podawaj z cząstkami limonki. Dobrze mu zrobi towarzystwo ryżu basmati i rześkich zielonych sałat.

Rady/porady
Pasty chili gochujang jest tutaj tytułowym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku, ale oczywiście kuchnia to pole do eksperymentów i można zastąpić ją innymi pastami chili np. sambal oelek, harissą, czy chrupiącym chili w oleju.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang
Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Adrian 31 marca, 2022 - 10:43 am

Hej, no i wiadomo co jutro na obiad 😅. Dzięki ! ❤️

Reply
rozkoszny 31 marca, 2022 - 12:33 pm

smacznego!

Reply
Aga 31 marca, 2022 - 6:14 pm

A czy pastę można zastąpić po prostu sypaną papryką gochugaru? Jeśli tak to ile łyżek odmierzyć?

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2022 - 10:10 am

Gochujang to fermentowana pasta chili, więc nie będzie to to samo, ale proszę dodać 3 łyżki

Reply
Asia 31 marca, 2022 - 9:09 pm

Czy Sriracha też się nada?

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2022 - 10:06 am

Sriracha niestety nie. Nie jest to pasta a sos

Reply
Kinga 1 kwietnia, 2022 - 2:48 pm

Jakie dodatki będą najlepsze do takiego kalafiora?🌝

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2022 - 11:46 am

Ryż jaśminowy i świeże sałaty w orzeźwiających sosach

Reply
Alicja 2 kwietnia, 2022 - 9:43 am

Bez blanszowania się uda?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2022 - 11:47 am

Kalafior będzie piekł się znacznie dłużej

Reply
Kinga 2 kwietnia, 2022 - 6:49 pm

A będzie więcej przepisów z użyciem pasty chili gochujang? Kupiłam duże opakowanie i nie wiem do czego jeszcze użyć 😛

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:43 pm Reply
Anna Maria 3 kwietnia, 2022 - 8:54 am

Zrobiłam według przepisu i był znakomity. Jako side dish mieliśmy ryż, który przed podaniem namoczyłam w pozostałościach sosu (wchłonal pieknie sosik i nabral pieknego czerwonego koloru). Zdjecie wyslalam@rozkoszny na insta! Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:44 pm

Bosko!

Reply
Marta 3 kwietnia, 2022 - 2:18 pm

To jest najlepsze jedzenie jakie mnie dziś spotkało!

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:44 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Anna 4 kwietnia, 2022 - 1:09 pm

U mnie pojawiło się bardzo dużo wody podczas pieczenia i kalafior od spodu się ugotował nie upiekł 🙁 czy u Ciebie było podobnie? Zostało tym samym bardzo dużo sosu, można go jeszcze raz wykorzystać?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:46 pm

Tymi sokami należy podlewać kalafior podczas pieczenia, a potem je zjesc! 🙂

Reply
Magdalena 9 kwietnia, 2022 - 10:21 pm

Super przepis! Nie wiedziałam że można jeść też liście kalafiora i że one są takie dobre! Po za ryżem dałam też pieczone tofu zmieniające życie, które przed podaniem, zamiast w sosie z przepisu, poddusiłam w sosie w którym był kalafior. Polecam!

Reply
Małgorzata 5 kwietnia, 2022 - 3:43 pm

A co gdyby dodać tajska pastę curry tą z czerwonego chili. Zmieszaną z chili w proszku. Pasta gochujang nie doszła na czas 😢

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 4:19 pm

Pasta curry będzie ok! 🙂

Reply
Monika 14 kwietnia, 2022 - 5:08 pm

Pychotka! Mam słabość do oleju sezamowego w koreańskiej kuchni to 1/3 oliwy zastąpiłam tym olejem. W połączeniu z grillowanym halloumi wyszło super.

Reply

Leave a Comment