Pieczony kalafior to majestatyczne danie na co dzień i wyjątkową okazję. Mojego nacieram wędzoną marynatą z koreańską pastą chili gochujang, której smak wielowymiarowo mieni się w ustach każdego, kto spróbuje tego uzależniającego dania.
Nie będę Wam pisać, że pieczony kalafior to jedyny słuszne jego wydanie. Pewnie najsmaczniejsze, to fakt, ale gotowany na parze czy zaklęty w zupie z pomarańczą też wywołuje gęsią skórkę. Jednak to właśnie pieczony robi największe wrażenie na zasiadających wokół stołu gości. Jest niczym niedzielna pieczeń, duży i majestatyczny.
Wegetariańska “pieczeń” kalafiorowa oprócz swojej lekkości ma inną zaletę – łatwość i szybkość wykonania. Warzywa nie potrzebują tyle czasu na marynowanie co mięso. Wystarczy kalafiora natrzeć krwistą miksturą z wędzoną papryką i chili, a następnie piec, aż będzie miękki i pełen smaku.
Pieczony kalafior w wędzonej marynacie gochujang
4 porcje
1 duży kalafior (około 1,8 kg)
50 g masła
80 g oliwy extra virgin
3 łyżki koreańskiej pasty chili gochujang
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
chili w płatkach, do podania
limonki, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Zagotuj mocno osoloną wodę w dużym garnku.
2. Kalafiora pokrój na ćwiartki. Nie wyrzucaj liście, też są jadalne. Zblanszuj kalafiora w wodzie, 3 minuty. Odcedź go dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.
3. Masło roztop w garnuszku. Dodaj oliwę, koreańską pastę chili gochujang, koncentrat pomidorowy, miód, wędzoną paprykę, sól i czosnek. Wymieszaj za pomocą trzepaczki, do połączenia.
4. Kalafiora przełóż na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej go marynatą gochujang i natrzyj rękami tak, by każdą różyczka kalafiora zabarwiła się na czerwono. Piecz przez około 60 minut, aż kalafior będzie całkowicie miękki i zarumieniony. Podlewaj go co 15 – 20 minut sokami zgromadzonymi na dnie blachy. Nasiąknie większą ilością smaku.
5. Pieczony kalafior posyp płatkami chili i podawaj z cząstkami limonki. Dobrze mu zrobi towarzystwo ryżu basmati i rześkich zielonych sałat.
Rady/porady
Pasty chili gochujang jest tutaj tytułowym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku, ale oczywiście kuchnia to pole do eksperymentów i można zastąpić ją innymi pastami chili np. sambal oelek, harissą, czy chrupiącym chili w oleju.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
Hej, no i wiadomo co jutro na obiad 😅. Dzięki ! ❤️
smacznego!
Czy można wykorzystać w tym przepisie inne warzywa? A jeśli tak, to jakie?
A czy pastę można zastąpić po prostu sypaną papryką gochugaru? Jeśli tak to ile łyżek odmierzyć?
Gochujang to fermentowana pasta chili, więc nie będzie to to samo, ale proszę dodać 3 łyżki
Czy Sriracha też się nada?
Sriracha niestety nie. Nie jest to pasta a sos
Zmieszać srirache z pastą sojową miso i nie będzie to całkiem to samo, ale może zastąpić gochujang
Jakie dodatki będą najlepsze do takiego kalafiora?🌝
Ryż jaśminowy i świeże sałaty w orzeźwiających sosach
Jakieś konkretnie sosy będą tu przez Ciebie polecane?
Przecudowne. Miało być do obiadu, zjedliśmy z blaszki. 😍😍
Jeżeli to ma być obiad, to jakieś białko. Jeżeli nie jesz mięsa, to polecam burgery wegetariańskie od McCartney
Bez blanszowania się uda?
Kalafior będzie piekł się znacznie dłużej
A będzie więcej przepisów z użyciem pasty chili gochujang? Kupiłam duże opakowanie i nie wiem do czego jeszcze użyć 😛
Na blogu jest choćby to cudo: https://www.rozkoszny.pl/kluski-z-kimchi-tofu-i-zoltkiem-w-15-minut/
Zrobiłam według przepisu i był znakomity. Jako side dish mieliśmy ryż, który przed podaniem namoczyłam w pozostałościach sosu (wchłonal pieknie sosik i nabral pieknego czerwonego koloru). Zdjecie wyslalam@rozkoszny na insta! Pozdrawiam
Bosko!
To jest najlepsze jedzenie jakie mnie dziś spotkało!
Bardzo się cieszę <3
U mnie pojawiło się bardzo dużo wody podczas pieczenia i kalafior od spodu się ugotował nie upiekł 🙁 czy u Ciebie było podobnie? Zostało tym samym bardzo dużo sosu, można go jeszcze raz wykorzystać?
Pozdrawiam
Tymi sokami należy podlewać kalafior podczas pieczenia, a potem je zjesc! 🙂
Super przepis! Nie wiedziałam że można jeść też liście kalafiora i że one są takie dobre! Po za ryżem dałam też pieczone tofu zmieniające życie, które przed podaniem, zamiast w sosie z przepisu, poddusiłam w sosie w którym był kalafior. Polecam!
A co gdyby dodać tajska pastę curry tą z czerwonego chili. Zmieszaną z chili w proszku. Pasta gochujang nie doszła na czas 😢
Pasta curry będzie ok! 🙂
Pychotka! Mam słabość do oleju sezamowego w koreańskiej kuchni to 1/3 oliwy zastąpiłam tym olejem. W połączeniu z grillowanym halloumi wyszło super.
Zrobiłam i nie są to moje smaki. Jednak wolę kalafiora z masłem i bułka tartą 🙂
Ten kalafior to chyba najbardziej luksusowe wydanie kalafiora, jakie jadłam. Spróbowałam raz i już wiedziałam, że to będzie jeden z tych przepisów, które będę robić do końca życia. W życiu bym się nie spodziewała, że mdły i nudny kalafior może być tak pyszny, tak głęboko wchłonąć smak marynaty. Zaserwowałam chłopakowi, dawno nie widziałam takiej błogości na jego twarzy. Coś obłędnego.
Ten komentarz zrobił mi dzień <3
A czy masz może pomysły co z liścmi z kalafiora? Kupiłam wielkie warzywo a potem się okazało, że to głównie liście 🙂 czy można je tu dodać? Wydaje mi się, że się przypalą.
Przypalone smakują bosko 🙂
Zrobiłam pierwszy raz według uznania (miałam resztkę kalafiora) dodając mniej tłuszczu. Kalafior był wyborny!
Dziś zrobiłam z zachowaniem proporcji tłuszczu, jest go zdecydowanie za dużo, warzywo jest za tłuste ocieka w nim 🙁
Czy można wykorzystać w tym przepisie inne warzywa? A jeśli tak, to jakie?
Wspaniałe danie!! Nigdy nie mam pomysłu na kalafiora, a tu wyszły takie pyszności:)
Czy mogę zamienić pastę gochujang na pastę miso i dodać chilli?
Podbijam pytanko
Dodam pytanie – może być inny tłuszcz niż masło?
Tak , oliwę extra virgin