Co przygotować na sylwestra? Na parapetówkę, imprezę urodzinową, czy po prostu na domówkę? Paluszki, chipsy i hummus znają wszyscy. Lepiej zaskoczyć gości czymś, co jeszcze długo będą wspominać.
Proste, ale pyszne przekąski na jednego kęsa chwytanie palcami, jedzone na stojąco podczas rozmów i śmiechów to diament każdej imprezy. Nie musi być to nic skomplikowanego. Finger food charakteryzuje się szybkością przygotowania i minimalizmem.
Proponuję trzy propozycje – każda z innej bajki. Talarki chrupiącego batata z kremem sezamowym, granatem i kolendrą, na które każdy będzie prosić przepis dzień po imprezie, wspominając tę rozpływającą się w ustach rozkosz. Niemałą ekscytacją wywołają fasolki marynowane w oliwie cytrynowej. Stop, wiem, może strączki nie brzmią najbardziej seksi, ale fasola w tym cytrusowym wydaniu nabiera powabu. Zakochałem się w czymś podobnym w Baru Rascal, przegryzając nimi wina naturalne. Zadziwiający jest fakt, że po prostu nie można się od nich odkleić, wkładając kolejne do ust.
Słodkim elementem stołu będą daktyle nadziewane kremem różanym i pistacjami. Przekąska z rodzaju “dla księżniczek”. Krem to po prostu twaróg sernikowy wymieszany z wodą różaną. Nie trzeba go nawet dosładzać, bo daktyle są bardzo słodkie same w sobie. Element chrupkości – kruszone pistacje – na wierzch i można zaczynać imprezę.
Marynowana fasola w cytrynowej oliwie
4 porcji
1 cytryna
1 słoik (400 g) fasoli, odcedzona
½ szklanki oliwy extra virgin
sól morska
świeżo mielony pieprz
1. Zetnij 4 cm skórki z cytryny. Posiekaj je w bardzo cienkie słupki. Sok z cytryny wyciśnij, odłóż na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj połowę skórki z cytryny i fasolę. Przesmażaj 1 – 2 minuty, aż fasola pozbawi się smaku konserwy. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i ¼ łyżeczki soli. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
3. Podawaj z wykałaczkami, którymi można zgrabnie wkładać cytrynowe fasoli do ust.
Daktyle nadziewane kremem różanym i pistacjami
6 porcji
500 g świeżych daktyli medjool (do kupienia w hipermarketach, sklepach z żywnością bliskowschodnia i ekologiczną)
200 g gładkiego twarogu śmietankowego (sernikowego)
2 łyżki wody różanej
⅛ łyżeczki soli
¼ szklanki (25 g) posiekanych pistacji
płatki róży, do podania
1. Daktyle natnij i wyjmij z nich pestki. Twaróg wymieszaj z wodą różaną i solą. Nadziewaj nim daktyle, około 1 łyżeczką na sztukę.
2. Posyp pistacjami i suszonymi płatkami róży. Podawaj od razu lub kilka godzin później, przechowując je do tego czasu w lodówce.
Batat z kremem sezamowym, granatem i kolendrą
6 porcji
4 duże bataty
3 łyżki oliwy
250 g mascarpone
¼ szklanki (60 g) tahini
sok z cytryny
½ łyżeczki soli
ziarna granatu, do podania
kolendra, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (termoobieg). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
2. Bataty obierz i pokrój w 1½ cm plastry. Obtocz je w oleju. Ułóż na blaszkach. Piecz około 25 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Posól. Odstaw do wystygnięcia.
3. Wymieszaj mascarpone z tahini, sokiem z cytryny i solą. Skosztuj i ewentualnie dopraw. Krem powinien być rozpływająco sezamowy i lekko słony.
4. Na każdego plastra batata ułóż łyżeczkę kremu tahini. Udekoruj granatem i kolendrą. Podawaj.
Rady/porady
Krem i bataty można przygotować z 8h wyprzedzeniem, ale złożyć je lepiej tuż przed podaniem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
12 komentarzy
Dzięki za inspiracje! Co jeszcze, zamiast daktyli, można wypatroszyć kremem różanym?:) Bardzo mnie on nęci ale nie przepadam za daktylami:(
Hmmm, w sezonie letnim dojrzałe morele (krem lekko dosłodziłbym), a teraz raczej pozostaje tylko ciasto kruche
Czy mogę jakoś zastąpić mascarpone, żeby krem był wegański? Czy może po prostu użyć hummusu?
Jasne, ale to już będzie inny smak 🙂
Dzięki:)
Hej! Czy bataty wyjdą bez termoobiegu tylko na góra-dół?
Tak, mówię o tym w filmie 🙂
Hej! Czy krem do batatów można przygotować dzień wcześniej?
Tak, można
Mój się zważył po godzinie…
Bardzo fajne przepisy! Poza batatami wykorzystam również pieczoną dynię, marchew i buraka 🙂
Super!