Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem

Jednym z największych hitów bloga jest prosty chlebek bananowy, te placuszki są jego odpowiednikiem: lekkie, puszyste, wilgotne, no i oczywiście banalnie proste.

Wszystko mieszane jest niechlujnie (tak, to dokładnie mam na myśli) w jednej misce. Niedokładne łączenie składników sprawia, że placki wychodzą delikatniejsze i bardziej rosną. W tym przepisie używam 2 bananów: jeden do masy, drugi do obkładania placuszków przed smażeniem tak aby bananowe plasterki bosko się skarmelizowały. Na koniec polecam wszystko obtaplać w maślano-cynamonowym miodzie i przenieść się do nieba.

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem 1

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem
2 porcje
Placuszki
2 banany, dojrzałe
2 jajka “zerówki”
3 łyżki jogurtu greckiego
⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki cynamonu
masło + olej do smażenia

Maślano-cynamonowy miód
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
½ łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu

1. Rozgrzej patelnię, a następnie odrobinę masła i oleju.

2. Jednego banana pokrój w plasterki, odłóż na bok. drugiego rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jajka i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszaj niedokładnie, masa może mieć małe grudki (zabieg ten sprawi, że placuszki będą pulchniejsze).

3. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka zachowując odstępy pomiędzy placuszkami. Ułóż na wierzchu po dwa plasterki banana. Smaż na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 – 4 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty.

4. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w garnuszku, wyłącz ogień i dodaj miodu, sok z cytryny i cynamon. Podawaj z placuszkami bananowymi, kleksem jogurtu i konfiturą porzeczkową.

Rady/porady
Przepis można z łatwością skalować dla większej ilości osób, lub dla samego siebie. Lubię się nim sam rozpieszczać.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Maria 2 marca, 2020 - 7:56 am

Zacznę od tego,że uwielbiam Twój blog😀Nie wiem co podoba mi się bardziej, przepisy? zdjęcia? czy teksty? Całość palce lizać 😉 Mam pytanie do chlebka bananowego, na który podlinkowałeś przepis. Czy wychodzi zakalcowate? Jak temu ewentualnie zapobiec? Wyrosło pięknie z bananem na wierzchu,a później trochę opadło 😕 Do ciasta dałam 3banany i 1na wierzchu. Powinno się unieść😕 Będę wdzięczna za wskazówki 😀

Reply
rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:05 pm

Bardzo dziękuję!
Czy wszystkie skłądniki były dobrze odmierzone? Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste i wilgotne

Reply
Agata 19 maja, 2020 - 11:30 pm

Najlepsze, najdelikatniejsze…rozpływające się! Nawet dla mnie – pancakes freak były absolutnym odkryciem!!! I skąd ta lekkość??? Dzięki za inspiracje!

Reply
rozkoszny 20 maja, 2020 - 12:08 pm

Ta lekkość to banan + jogurt!

Reply
Ania 12 marca, 2020 - 1:18 pm

Te placuszki są rewelacyjne, nigdy nie jadłam tak pysznych placuszków 🙂 obłęd, jadłam polane syropem klonowym, bardzo polecam ^^

Reply
rozkoszny 12 marca, 2020 - 5:13 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Natalia 17 marca, 2020 - 9:17 pm

Muszę przestać czytać Twojego bloga… Wszystko jest tak pyszne, doskonale, że nie mogę się powstrzymać od jedzenia! Jeszcze kilka przepisów a nie wcisnę się w żadne spodnie 🙁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 9:46 pm

A tam, szczęście nie tuczy!
Dla równowagi krem z pieczonych marchewek, równie rozkoszny! https://rozkoszny.pl/zupa-z-pieczonych-marchewek-masla-orzechowego-i-ciecierzycy/

Reply
Marta 8 kwietnia, 2020 - 1:56 pm

Czy zamiast jogurtu greckiego mogę użyć innego? 🙂

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 2:33 pm

gęsty jogurt naturalny, kwaśną śmietaną, lub wegański jogurt kokosowy!

Reply
Kasia 28 kwietnia, 2020 - 9:59 am

Zdecydowanie najlepsze placuszki bananowe jakie jadłam! Również nie miałam jogurtu greckiego więc dodałam dwie duże łyżki zwykłego (dosyć rzadkiego) oraz łyżeczkę mascarpone. Wyszły przepyszne, jadłam jedynie oprószone cynamonem

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2020 - 3:34 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Karolina 10 października, 2020 - 10:30 am

Czy placuszki są w środku wilgotne? Nie jestem pewna, czy wyszły mi takie, jak powinny, czy jednak niedosmażone 🙁

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:09 pm

tak, właśnie ta kremowość to ich urok!

Reply
ZWYCZAJNA DZIEWCZYNA 25 października, 2020 - 9:07 am

Placuszki wspaniałe! Delikatne, puszyste, wilgotne, aromatyczne. Po prostu rewelacyjne! Mój syn oszamał prawie wszystkie, ledwo się załapałam 🙂 Następnym razem muszę iść za Twoją radą Rozkoszny i zrobić z podwójnej porcji. A ten sos…mmmm 🙂 Cudowne dopełnienie 🙂 Idealne śniadanie na spokojny niedzielny poranek 🙂 Bardzo dziękuję za super przepis 🙂

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 10:14 am

bardzo się cieszę, że tak umilają wam czas 🙂

Reply
Zofia Dymek 17 grudnia, 2020 - 7:57 pm

Ja nieco zmieniłam ten przepis – jogurt zastąpiłam kefirem i podbiłam tę ”lekkość” gazowaną wodą, jak w cieśnie naleśnikowym.
Zawsze pysznie wychodzą, zawsze szybko znikają 🙂
A gdy raz zostały podane z czekoladą i odrobiną bitej śmietany ubitej z cynamonem… to były doprawdy rozkoszne 🙂

Reply
Zosia 17 grudnia, 2020 - 7:58 pm

Ach, teraz widzę że google od razu wrzucił całe ”oficjalne” imię z nazwiskiem 😉
A wystarczyłoby po prostu Zosia 😉

Reply
Wojtek 3 kwietnia, 2021 - 9:24 am

Choć kocham Twoje przepisy nad życie, to żaden nie podbił mojego serca (dość mówić, że tylko mojego – nakarmiłem nim już niejedną duszyczkę 🤭) jak te placuszki! 😍 To jest kwindesencja prostoty, kulinarnego Raju, domowego smaku i słodkości – i nie obraź się, że to napiszę, ale przypominają mi Ciebie: jak się patrzy na nie, to tak samo jak oglądając filmiki z Twoimi kuchennymi harcami, buzia sama się śmieje i jedyna myśl w głowie to „omg, jesteś taki słodki, że nic, tylko Cię schrupać” 🙃

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:23 pm

w rzeczy samej jest to szczyt śniadaniowych przyjemności!

Reply
Konrad 25 lipca, 2021 - 8:30 pm

Czesc,

Mam pytanie czy jest szansa, żebyś określał wartość kaloryczną potraw, które nam polecasz? Myślę, że dla wielu osób planujacych swoje menu, bedacych tez na diecie i pilnujacych okreslonego przedziału kalorii dziennie, było by to bardzo pomocne.
Dodam, że uwielbiam Twojego bloga i dzięki Tobie zacząłem odkrywać przyjemności z domowego pieczenia i gotowania, i kontynuuje swoją przygodę 🙂
Dziekuje

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:05 pm

Cześć, życie jest za krótkie, by liczyć kalorię! Najważniejszy jest umiar 🙂

Reply
Maciek 10 sierpnia, 2021 - 4:09 pm

Placuszki są ekstra! A czy będzie bieda, jak się zastąpi mąkę pszenną jakąś inną, gryczaną, żytnią?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:35 am

myślę, że wyjdzie!

Reply
Edyta 30 listopada, 2021 - 6:49 pm

Zastąpiłam bio orkiszową jasną i wyszły pycha! 👍🏻

Reply
Aga 25 listopada, 2021 - 9:33 am

Placuszki są przepyszne 🙂 No i rozwiązują problem co zrobić ze smutnymi bananami 😉
Pozdrawiam z Krakowa 🙂
Aga

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2021 - 11:05 am

pozdrowienia!

Reply
Paula 27 listopada, 2021 - 11:13 am

Te placuszki smakują obłednie! 😋🥰 i ten zapach unoszący się w domu od samego rana!
Dzień rozpoczął się Rozkosznie❤

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:25 pm

cieszę się, że mogłem umilić poranek!

Reply
Madlen 28 listopada, 2021 - 6:00 pm

OMG… były dzisiaj, będą już forever ✨

Reply
rozkoszny 29 listopada, 2021 - 11:09 am

<333

Reply
Edyta 30 listopada, 2021 - 6:51 pm

„Mam tak samo jak Ty” 👍🏻😍Pycha!

Reply
OLA 1 grudnia, 2021 - 4:03 pm

Istna ROZKOSZ w ustach 😍😋

Reply
Karolina 7 lutego, 2022 - 6:14 pm

Pyszne 🙂 nawet moje dziecko zjadlo 😀 a ono jest wyrocznią

Reply
Bogna 20 marca, 2022 - 10:09 am

Przepyszne, niby proste placuszki bananowe które nie raz robiłam, ale ten sosik i dodatki robią robotę. Pychotka !

Reply
Elwira 21 listopada, 2022 - 8:13 pm

Pycha! U mnie z jogurtem kokosowym i mąką bezglutenową, niebo 😛

Reply
Słownik 6 sierpnia, 2023 - 3:12 pm

Autorze bloga – przed „aby” dajemy przecinek.

Reply
Ola 31 sierpnia, 2023 - 10:23 pm

Mam pytanie: Czy można ciasto na placuszki zrobić poprzedniego dnia i usmażyć je rano na śniadanie? Czy ciasto powinno noc w lodówce przetrwać?

Reply
miss.aat 24 lutego, 2024 - 8:56 pm

Ciągle wracam do tego przepisu… ♥️

Reply

Leave a Comment