To lato należące do sałatek makaronowych. Tylko o tym pomyślcie. Nie wymagają zbytnio gotowania, są pełne chrupiących warzyw i smaku, a finalnie nie ponoszą temperatury ciała. Wiem, sałatka makaronowa kojarzy wam się z majonezowym tworem na imieninach u cioci Irenki, ale gdyby zamiast makaronu jej podstawą były świeże ravioli, młoda kapusta, kapary, dużo dobrego sera i oliwny dressing tak dobry, że świdrują gałki oczne? Witajcie w świecie Tej Lepszej Sałatki Makaronowej.
Zawsze ich nie lubiłem i uważałem je za szczyt braku smaku. Ale robi się coraz bardziej gorąco. Latem po mieszkaniu hasam w samych szortach, a każde zbliżenia z palnikiem kuchenki sprawia, że moje ciało zlewa się potem. W moim repertuarze figuruje non stop makaron al pomodoro crudo – to już rozkoszny klasyk – ale ostatnimi czasy zaprzyjaźniłem się też z całą gamą sałatek na zimno, które mogą, jak tylko się do nich sprytnie podejdzie, być słodkim zbawieniem.
Bazą sałatki – nieważne czy warzywnej czy makaronowej – jest sos. Ten musi być wyrazisty, potrafiący bajecznie otoczyć swym smakiem wszystkie zgromadzone ingrediencje. Podstawą jest dobra oliwa extra virgin. Ja używam Monini GranFruttato o obezwładniająco owocowych i pieprznych nutach. Ten charakterystycznym smak to zasługa oliwek z wczesnych zbiorów, które dodatkowo mają wysoką zawartość polifenoli, czyli prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Samo zdrowie, a przy tym magia smaku.
Wpis powstał we współpracy z marką Monini, włoską, rodzinną firmą, której oliwy Włosi kochają tak bardzo, jak i ja!
Ta Lepsza Sałatka Makaronowa
2 porcje
½ małej szalotki, obranej i pokrojonej drobno
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki octu z czerwonego wina
¼ szklanki (60 ml) dobrej oliwy extra virgin jak Monini GranFruttato + do podania
250 g świeżych ravioli lub tortellini (u mnie ze szpinakiem i ricottą)
¼ małej główki (około 400 g) młodej, czerwonej lub włoskiej kapusty (lub mieszanki), pokrojonej na cienkie plastry
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych
½ szklanki (10 g) świeżej bazylii, poszarpanej
¼ szklanki (30 g) kaparów, odsączonych
1 kulka (125 g) mozzarelli, poszarpana na mniejsze kawałki
½ szklanki (45 g) parmezanu, dziugasa, lub bursztynu + do podania
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz
1. Szalotkę wymieszaj z czosnkiem, octem i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej w dużej misce. Odstaw na czas przygotowania reszty składników, 5 – 10 minut.
2. Wlej oliwę extra virgin Monini GranFruttato. Wymieszaj łyżką, do połączenia z octem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dressing powinien być mocno kwaśny i zadziorny. Tak by jego smak wystarczył na całą sałatkę.
3. Ugotuj ravioli w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około przez 2 minuty. Przelej je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
4. Do miski dodaj ravioli, kapustę, pomidorki koktajlowe, bazylię, kapary, mozzarellę i parmezan. Wymieszaj do połączenia się składników w piękną sałatkę makaronową. Podawaj od razu lub po schłodzeniu ze startym na płaty parmezanem.
Rady/porady
Świeże ravioli robią tutaj robotę, więc nie zastępuj ich suszonymi. Sałatkę makaronową można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy jako lunch.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
18 komentarzy
A czy można spytać, ravioli jakiej firmy używasz?
Tutaj nie musi być nic specjalnego! Zwykłe świeże ravioli z hipermarketu będą okej
Hejnał! Czym można zastąpić ocet z czerwonego wina?
Sokiem z cytryny
dressing jest mega, będę go używać do jakichś naprędce kleconych sałatek obiadowych.
Coś czuję, że to będzie moja popisowa sałatka imprezowa (prosta, wege, w sumie to tania, niebanalna). Będzie też podstawą do eksperymentowania, np z dodatkami jak grillowane halloumi czy innego rodzaju ser. Myślę, że fajnie tu zagrają też oliwki. Tyyyle możliwości!
totalnie proszę eksperymentować!
Uwielbiam!!! Wspaniała😊
<3
Rozkoszny, czy można użyć kapusty pekińskiej zamiast czerwonej czy włoskiej?
Można, ale sałatka będzie mniej chrupać
Ja, która uwielbia mięso zakochałam się w Twoich przepisach. Robiłam już kilka a ta sałatka…. Mmmm zaskoczyła mnie totalnie. Proste składniki efekt fenomenalny. Co prawda nie miałam octu z czerwonego wina ale ocet jabłkowy wymieszałam z odrobiną wytrawnego wina i wyszło ok.
Cieszę się! Ważne jest, aby urozmaicać dietę!
MK
Właśnie jem ją na śniadanie, chyba się zakochałam.
<3
Akurat mam miętę rosnącą za oknem i użyłam jej w sałatce zamiast bazylii – dalej wychodzi przepyszna, chyba nawet bardziej mi smakuje w ten sposób 😊
super!
U mnie wjechał twardy kozi ser zamiast mozzarelli, co dodatkowo podkręciło fajnie smak. Sałatka pycha!
Czy w tej sałatce tortellini z szynką parmeńską będzie okay? Nie chciałabym popsuć smaku jednym składnikiem 🫣