Jednogarnkowe biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i batatem

Karmelizowana cebula, rozpływający się w ustach batat, soczyste kawałki kurczaka, złoty kurkumowy ryż, który skrywa cząstki drobno posiekanego imbiru i napęczniałe, słodkie rodzynki. A do tego zapach orientu – kolendry, cynamonu i kardamonu – w całej kuchni, zwiastujący ciepło, które otuli nas od środka.

Jest tak zimno, że jedynym sposobem na wygrzanie się jest: a) niewychodzenie z łóżka; b) pieczenie ciasta, nie odrywając się od piekarnika; c) ugotowanie czegoś kojącego, pełnego imbiru, kurkumy, kolendry i cynamonu. Na przykład jednogarnkowe biryani.

To jedno z moich ulubionych dań opartych na ryżu. Jest bardzo aromatyczne, lekko słodkie, ale jednocześnie odrobinę ostre. A do tego jednogarnkowe, proste i szybkie. Nadające się do odgrzania i zjedzenia przed snem…

Jest wiele wariacji biryani: z wcześniej ugotowanym ryżem, a potem podsmażonym i jak moja – gotowanym wraz z resztą składników. Z mięsem, bez, z różnymi warzywami. Podaję dzisiaj opcję całoroczną, ale czujcie się wolni w eksperymentach ze składnikami, bo może słodkie, letnie pomidory będą fajniejsze niż batat? Karmelizowana cebula – wiadomo – to dość kluczowy składnik, nadający hedonistyczny akcent daniu, ale jeśli nie macie dużo czasu i bandę głodnych ludzi nad uchem, to zeszklona cebula też będzie smaczna. Moim sekretnym składnikiem są suszone wiśnie, ewentualnie rodzynki, które pęcznieją i są jak brylanty, w poszukiwaniu których łowić będziecie w ryżu, szukając słodkiego smaku.

Jednogarnkowe biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i batatem 3

Jednogarnkowe biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i batatem:
4 porcje
500 g udek kurczaka
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego kardamonu
4 cebule
3 łyżki masła klarowanego
2 liście laurowe
2 bataty (można zastąpić marchewką)
1 marchewka (można zastąpić batatem)
3 ząbki czosnku, posiekane
3 cm imbiru, obranego i posiekanego w kostkę
200 g ryżu basmati
700 ml gorącego bulionu, najlepiej drobiowego
50 g suszonych wiśni lub rodzynek
kolendra do podania

Mięso pokrój w większą kostkę, zamarynuj w połowie przypraw, soli, pieprzu i odrobinie oleju. Odstaw na minimum 15 minut.

W międzyczasie cebulę pokrój na pióra, rozpuść masła klarowane na głębokiej patelni, dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym. Wrzuć cebulę na patelnię, posól ją i dodaj szczyptę cukru. Karmelizuj przez około 15 – 20 minut na średnim ogniu, raz po raz mieszając.

Marchewkę i bataty obierz, pokrój je na grubsze plasterki.

Połowę cebuli wyjmij z garnka i odłóż. Dodaj łyżeczkę masła i wrzuć liście laurowe, czosnek oraz imbir. Przesmażaj je przez 30 sekund. Następnie przesuń cebulę na bok patelni i dodaj mięso. Obsmażaj je przez 2-3 minuty. Dodaj ryż wraz z resztą przypraw, zamieszaj zostaw na minutę. Wlej bulion, wrzuć pokrojonego batata i marchewkę oraz suszone wiśnie/rodzynki. Zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut. Wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj pozostawioną karmelizowaną cebulę, wymieszaj. Podawaj ze świeżą kolendrą i ewentualnie kleksem kwaśnej śmietany, która może złagodzić moc przypraw. Czuj się rozgrzany od środka.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Jednogarnkowe biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i batatem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

U Szwagra 6 marca, 2018 - 9:45 am

Opis samej potrawy myślami przenosi na ruchliwe ulice Indii, pełne bazarów z przyprawami, ciekawymi owocami i warzywami oraz jednym wielkim harmiderem. Przepis nie jest trudny do odtworzenia i podobnie ze składnikami – prostymi do zakupienia u nas w kraju. Z pewnością to danie syte, smaczne i aromatyczne, idealne zarówno w mroźne dni, ale i te szczególnie gorące. Słowem – pora wybrać się do sklepu z tą listą zakupów 🙂

Reply
rozkoszny 6 marca, 2018 - 10:18 am

Proszę zrobić i oddać się tej indyjskiej rozkoszy 😊

Reply
Agnieszka 21 grudnia, 2018 - 8:28 am

Dzień dobry,
Mam pytanie. W składnikach podane są uda z kurczaka, a w sposobie przygotowania jest mowa o krojeniu mięsa w kostkę. Chodzi o piersi z kurczaka, czy faktycznie uda?

Potrawa wygląda apetycznie. Chciałabym ją przygotować na dzisiejszy obiad.

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2018 - 9:09 am

Dzień dobry, faktycznie chodzi bo mięso z uda kurczaka (bez kości), a kroimy w kostkę w miarę możliwości, nie musi być perfekcyjnie 🙂

Pozdrawiam i smacznego!

Reply
Kinga 23 maja, 2019 - 3:09 pm

Jedno z moich ulubionych dan w domu.
Ja robie z piersi kurczaka i jest rownie pyszne jak udka.
Polecam przepis naprawde palce lizac👌😉😋

Reply
rozkoszny 23 maja, 2019 - 3:17 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Kinga 6 listopada, 2019 - 8:20 pm

Jedno z moich ulubionych dan!
Ja akurat dodaje piers z kurczaka .
Polecam przepis.😉
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2019 - 6:34 pm

bardzo mi miło!

Reply
Anna 2 kwietnia, 2020 - 3:54 pm

To bardziej przypomina pulao a nie biryani.

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2020 - 5:39 pm

Wyjaśnisz nam różnicę? Człowiek uczy się całe życie 🙂

Reply
Marta 7 kwietnia, 2020 - 7:56 pm

Warte każdej minuty spędzonej w kuchni ❤️

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 8:12 pm

komentarz rozgrzewający serduszko niczym samo biryani <3

Reply

Leave a Comment