Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami

Byłoby to kolejne, zwykłe ciasto, gdyby nie jego kolor − kolor słońca. Pokolorowane jest kurkumą, która dodatkowo przywołuje delikatny, eteryczny smak czegoś co mogłoby być wytrawne i pochodzić z Indii. Ale jest słodkie, uzależniające, zaskakująco pyszne. Ciasto zdobią słodko-kwaśne karmelizowane cytrynki o lekko przebijającej się goryczce i to chyba moja ulubiona część.

Alison Roman sprawiła, że pokochałem kurkumę. Nie żebym darzył ją kiedykolwiek negatywnymi emocjami (kurkumę, nie Alison), ale nagle zacząłem sypać ją do wszystkiego. Zaczęło się od dahlu z ciecierzycą i szpinakiem w kolorze słońca, potem przyprawiłem nią zupę marchewkową, a teraz śladami Alison barwię kurkumą ciasto na żółto.

Przepis pochodzi z książki “Nothing fancy” Alison Roman. Zmieniłem odrobinę proporcję, redukując cukier oraz dodałem więcej cytryny i kurkumy. Jest ona teraz lekko, bardzo przyjemnie wyczuwalna. Dla mnie najsmaczniejsze są jednak karmelizowane cytryny zdobiące wierz ciasta. Są słodko-kwaśne, z naciskiem na kwaśne, z lekko przebijającą się goryczką. Wyobrażam sobie, że nie każdy zostanie z fanem, ale warto spróbować, bo można się zakochać.

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami 1

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 szklanka (200 g) cukru + 2 łyżki
3 łyżki skórki + 2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
¾ szklanki (180 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
120 g masła, roztopionego
½ cytryny, pokrojonej w cieniutkie plasterki

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kurkumą i solą. Jedną szklankę cukru połącz ze skórką z cytryny, rozetrzyj między palcami aż całe się zaromatyzuje. Dodaj jajka, jogurt i sok z cytryny.

3. Składniki mokre wmieszaj do mąki. Wymieszaj tylko do połączenia (mogą być jeszcze małe grudki). Dodaj masło, połącz. Przełóż masę do keksówki. Ozdób plasterkami cytryny i obsyp pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piecz przez 50 – 60 minut, aż cytryny się skarmelizują, a patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu. Wystudź przed krojeniem (cytryny na ciepło trudno się kroją).

Rady/porady
Jeśli nie lubisz smaku kurkumy, zmniejsz ilość do ½ łyżeczki, aby tylko zabarwiło ciasto.
Do przepisu będą potrzebne 2 cytryny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

51 komentarzy

Iga 14 marca, 2020 - 3:49 pm

Czy ewentualnie maślanka się tu sprawdzi?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:45 am

Ew można dać, ale ciut mniej, bo jest rzadsza

Reply
Martyna 26 kwietnia, 2020 - 2:53 pm

Upieklam, ale niestety 3/4 cytryn spadlo mi na spod ciasta. Czy to mozliwe, ze pokroilam je za cienko?
PS oprocz tego wyszlo obledne❤❤

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 4:24 pm

Nie, na pewno nie – czym cieniej pokrojone, tym lepiej
Odmierz dokładnie (gramami) składniki następnym razem, prawdopodobnie proporcje zostały zaburzone

Reply
Kasia 11 stycznia, 2021 - 1:24 pm

Dzisiaj zrobiłam drugie podejście i niestety u mnie cytryny też zostały „wchłonięte” przez rosnące ciasto. Składniki zawsze odmierzam za pomocą wagi. Nie mam pojęcia co może być powodem 😔

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2021 - 8:28 pm

hmm, może zbyt grube plasterki?

Reply
Dominika 15 marca, 2020 - 10:14 am

Hej Rozkoszny!
Czy piekarnik nastawiles na 180 stopni z funkcja termoobiegu czy bez?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:38 am

Cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Nina 15 marca, 2020 - 10:01 pm

hej! patrzę na te wszystkie zdjęcia twojego ciasta w wykonaniu innych osób, które krążą po sieci i mam na nie taką ochotę!
Jednak jestem na diecie bezglutenowej (niestety nie mój wymysł a nietolerancja) i zastanawiałam się czy dałoby radę zamienić mąkę pszenną na jakaś inna, bezglutenową? pozdrawiam i trzymaj się cieplutko 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:17 pm

Cześć, spokojnie można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych!

Reply
KK 16 marca, 2020 - 12:57 am

Dalam pol na pol ryzowej i jaglanej, testowanie jutro jak wystygnie :). Plus ksylitol i syrop klonowy….dalam troche wiecej maki bo rzadkie bylo…

Reply
rozkoszny 16 marca, 2020 - 2:52 pm

daj znać, jak wyszły te eksperymenty!

Reply
Magdalena 21 kwietnia, 2020 - 11:04 am

Przestanę niebawem komentować, bo wniosek po czwartym wypieku z Twojego bloga mam tylko jeden – wszystko jest rozkoszą dla podniebienia! 😉
Przepyszne!!!

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2020 - 1:32 pm

Proszę nie przestawać <3

Reply
KK 17 marca, 2020 - 12:05 am

Potwierdzam, ze bezglutenowy mix maka ryzowa i jaglana wyszedl super:). Nastepnym razem dam nieco mniej masla i skorki cytryny. Aha, dalam 3 jajka, bo akurat mialam. I mleko kokosowe zamiast jogurtu/smietany, bo nie bylo. Wtedy trzeba dac troche mniej, lub wiecej maki. 1,5 lyzeczki proszku (zdrowszy mix kamien winny plus soda), no i ksylitol i syrop klonowy, jakies pol szklanki slodziwa w sumie, moze troche wiecej. Kropla ekstraktu z wanilii. Wszystko super wyszlo, moze nastepnym razem pomaranczowy…?

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 1:15 pm

Toż to stworzyłaś nowe dzieło! Dzięki za komentarz, brzmi pysznie!

Reply
KK 17 marca, 2020 - 1:40 pm

E, tylko zaadoptowalam pod siebie;). Dzieki za przepis!

Reply
JUSTYNA 22 marca, 2020 - 12:15 pm

ok, to już kolejny przepis z bloga, który próbuje i znowu jestem zadowolona ! Tym razem dodam od siebie, że nigdy specjalnie nie lubiałam gotować ani piec. Większość top blogów kulinarnych mnie nigdy nie wciągnęła mimo wielu prób. Poza Jadłonomią, której przepisy i styl do mnie trafiają w 100% Twój blog jest drugim, do którego chętnie wracam a co najlepsze cieszy mnie to 🙂 jestem od wielu lat wegetarianką i naprawdę można znaleźć u Ciebie trochę fajnych inspiracji, które nie wieją nudą ale jednocześnie nie są zwymyślane na siłę. Trzymam kciuki za rozwój i obserwuje dalej.

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 1:40 pm

dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Monika 25 marca, 2020 - 10:48 am

Cześć! Porcja dla dwóch osób (w tym jednej, która nie przepada za słodkimi smakami – tak, też tego nie rozumiem 🙄) jest spora. Można zamrozić część czy raczej nie?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2020 - 12:38 pm

Cześć, można mrozić, a następnie odmrażać w lodówce + chwila w piekarniku.
Można też zrobić ciasto z połowy składników i upiec jako muffinki!

Reply
Iza 27 marca, 2020 - 5:15 pm

Przepychota! Najlepsza babka cytrynowa jaką robiłam, co prawda moje cytryny są bladziochami- w ogóle się nie zarumieniły, ale smak obłędny. Ten przepis na pewno zostanie zapisany w moim kajeciku💛💛💛

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 5:18 pm

bardzo się cieszę! może wina piekarnika?

Reply
CookUp 28 marca, 2020 - 5:41 pm

Ciasto wygląda tak, że można zakochać się w nim od samego patrzenia. Musi być doskonałe, a każdy kawałek to więcej słońca. 🙂

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

otóż to!

Reply
Kasia 1 kwietnia, 2020 - 3:39 pm

Jakieś rady, żeby ciasto nie pękało w keksówce? 🙂

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 4:24 pm

Jakiej wielkości jest foremka?

Reply
Lala 1 kwietnia, 2020 - 7:24 pm

Czy użycie świeżej kurkumy to dobry pomysł? Na skutek nieporozumienia mam jej w domu dużo za dużo i zastanawiam się do czego ją wykorzytsać poza curry.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 8:32 pm

Potrzeba matką wynalazków, próbuj 🙂

Reply
Paulina 25 kwietnia, 2020 - 6:17 pm

Właśnie zrobiłam. Zamiast cukru dodałam erytrytol, zamiast jogurtu greckiego dodałam kokosowy. Nie zmieniałam proporcji, wyszło doskonale <3 dziękuję!

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 8:51 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Magda 26 kwietnia, 2020 - 12:54 pm

Plasterki cytryny zamiast się skarmelizować na górze, opadły mi podczas pieczenia na samo dno 😂 Ale ciasto i tak wyborne!

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 4:22 pm

Odmierz dokładnie (gramami) składniki następnym razem

Reply
Marta 26 kwietnia, 2020 - 1:42 pm

Moja rodzina podchodziła do pomysłu (i jego efektu) sceptycznie, a jak spróbowali, to słyszę tylko: „Przepyszne! nie spodziewałam się… świetne!” 😀 więc dzięki, jak zawsze!

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 4:23 pm

<3

Reply
Aga 7 maja, 2020 - 11:57 am

Hej! Czy jogurt naturalny (bez laktozy) będzie dobry? jest gęstszy niż tradycyjny 🙂

Reply
rozkoszny 7 maja, 2020 - 12:51 pm

Tak, jak najbardziej!

Reply
Michelle 17 maja, 2020 - 10:54 am

Jaką przyprawą mogłabym zastąpić kurkumę ? Aktualnie nie mam w domu kurkumy i zastanawiam się czy oprócz koloru pełni tutaj ważną rolę.

Reply
rozkoszny 17 maja, 2020 - 1:01 pm

Hmm, przede wszystkim sporo smaku!
Można dodać ewentualnie zastąpić wanilią lub kardamonem.

Reply
Joanna 20 listopada, 2020 - 6:57 am

Wyszedł mi pyszny, ale zakalec ): co mogło pójść nie tak? Zastąpiłam cukier ksylitolem nie zmieniając proporcji.

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2020 - 1:25 pm

Niestety nie wiem, jak zachowuje sie ksyliotol w ciastach, i czy może być przyczyną zakalca – możliwe.
Czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone i w temperaturze pokojowej?

Reply
Ulka 24 kwietnia, 2021 - 9:13 am

Pomiksowalam cytryne z pomarancza i musze przyznac ze ciasto wyszlo przeeeeepyszne! I ten kolor!😍 Niestety trzeba czekac az wystygnie bo na cieplo strasznie sie kruszy🙈😅. Wielkie dzieki za przepis!

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2021 - 2:28 pm

smacznego!

Reply
Monika 6 stycznia, 2022 - 4:47 pm

Robiłam dzisiaj to ciasto po raz chyba setny 😅
Jak zawsze wychodzi idealne i pyszne!
Lubimy podawać je z kleksem domowej konfitury porzeczkowej, kolory i smaki są obłędne 😍

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 7:58 pm

trochę słońca, gdy za oknem go brak <3

Reply
Maja 30 stycznia, 2022 - 8:06 pm

Przepis super, przydał się, ale kurkumy zdecydowanie za dużo. Nie było smaczne 🙁 ale i tak zjemy. Szkoda, że porady są na końcu przepisu, bo przeczytałam je już po wstawieniu ciasta do pieca 😉

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:42 pm

To ciasto kurkumowe 😉

Reply
Kasia 6 kwietnia, 2023 - 7:24 pm

Czy mozna upiec w formie na babke? Bardzo lubiento ciasti i chcialabym je upiec na wielkanoc. Czy wtedy powinnam jakos dostosowac temperature / czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 11:44 am

Można. Proszę piec do suchego patyczka

Reply
zofia 10 czerwca, 2023 - 2:07 pm

nie dodalam masla do ciasta.

Reply
zofia 10 czerwca, 2023 - 2:08 pm

kurcze zapomnialam dodac masła

Reply

Leave a Comment