“Zupa krem. Ale z kiszonej kapusty?!” – pewnie pomyśleliście, że zwariowałem, ale usiądźcie spokojnie i się zastanówcie, czy czasem nie mielibyście ochoty na kapustę kiszoną w wersji delikatnej, kremowej, rozpływającej się w ustach, dalekiej od tej wykrzywiającej mordę, subtelnej, ale wciąż pamiętającej, że jest ona kiszona? Taka właśnie jest ta zupa.
Nawet nie potrafię zebrać w sobie wystarczająco entuzjastycznych słów, żeby wyrazić zachwyt tą zupą. Jest perfekcyjna. Niepodobna do żadnej innej. Jedyna w swoim rodzaju. Mogę mówić o niej z miłością niczym o własnym dziecku geniuszu. Ale nie ma nic w niej skomplikowanego: przesmażona cebula na maśle, ziemniaki zagęszczające warzywny bulion, odciśnięta kiszona kapusta i trochę (nie bójmy się jej) kremówki, która nada całości delikatny smak i sprawi, że będzie jak z restauracji. W końcu jest to rozkoszna zupa.
Ulepszony przepis na tę zupę pojawił się w mojej książce „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.
Zupa krem z kiszonej kapusty
4 porcje
3 łyżki masła
2 cebule szalotki
500 g ziemniaków
600 g kiszonej kapusty
4 szklanki bulionu warzywnego
300 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, sos sojowy
migdały i olej rzepakowy (opcjonalnie) do podania
Szalotki obierz i poszatkuj niedbale, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion i śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie przez 1 – 1 1/2 godziny, do momentu, aż kapusta zacznie się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty. Prawdopodobnie około ¼ – ½ szklanki. Podawaj z prażonymi płatkami migdałów i rozkoszuj się smakiem.
Uwaga
Wcześniejsza wersja przepisu zakładała podsmażanie, a następnie gotowanie ziemniaków i kapusty jednocześnie. Po waszych komentarzach zmieniłem przepis, podgotowując wcześniej ziemniaki – skraca to cały proces.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
60 komentarzy
Kapuśniak w wersji krem super😊
ale aksamitny i delikatniejszy! 😀
Dojemy rosół i jutro zrobię bo mnie zaintrygowałeś i zainspirowałeś 😊
daj znać jak zasmakowała ^^
Zupa jest świetna i rozkoszny. Nic tylko polecać znajomym.😊🤗
Dziękuję bardzo, miło mi słyszeć! Dziękuję za polecanie 😀
od @macelkotomanek: zjedliśmy cały garnek i na koniec westchnelismy z zadowoleniem.. Super smak
od @dzan_93Megaaaa, miłość od 1.wejrzenia albo raczej posmakowania
od Sylwi: Zrobiłam dzisiaj 🤗 ale bez śmietanki i migdałów za to dodałam kminku 😎 pycha 😁
od: Doroty: Zrobiłam i jest świetna. Dzięki 🙂
od @throughxthexglass Z początku sceptycznie nastawiona , teraz zakochana w tym kremie 😍 PS. Czy tylko dla mnie w smaku podobny jest do łazanek ? 🙉🙈
od Marty: Po raz kolejny spróbowałam Twojego przepisu (ciut zmodyfikowanego, tudzież dopasowanego do tego, co było w lodówce 😀 ), po raz kolejny się nie zawiodłam, i po raz kolejny muszę Cię o tym poinformować ❤ a wyszło tak spontanicznie! Rosół z wczoraj, pomidorowej po raz kolejny nie zdzierżę, jest kapusta… no tak, to może kapuśniak! I nagle patrzę – na Twoim blogu przepis jakiego nie znałam – kapuśniak ze śmietaną… ale że jak??? Nie brzmiało fajnie, ale chyba mnie zaintrygowało no i zrobiłam. Geniusz! Dzięki za kolejny superprzepis ❤ Czekam na książkę z przepisami, będę pierwsza, która kupi, słowo!
I ziemniaki się ugotują? Dziwne, bo mi się przez 3 h nie chcą ugotować i nic dziwnego, bo kwas z kapusty skutecznie ten proces blokuje 😉
Posiekane w kostkę zawsze się ugotują 🙂
Może za wcześnie dodałaś kapustę? Zawarte w niej kwasy hamują proces gotowania się warzyw, dlatego należy ją dodać dopiero, gdy ziemniaki będą już ugotowane
Zrobię, bo zapowiada się super. Lubię nowości.
Proszę dać jak zasmakowała 🙂
Też planuję zrobić i zaskoczyć wszystkich , bo takiej zupy u nas w rodzinie jeszcze nikt nie serwował. Dyniowa, serowa, porowa w moim wydaniu wszystkim smakowały , ale juz nie mogę sie doczekac az zaskoczę wszystkich tą zupką. Dziękuję za przepis!!!!
to ja czekam na relację, czy wszyscy byli zaskoczeni 😀
a czy ziemniaki mogę zastąpić cukinia? jestem na diecie o niskim ig. dziękuję i pozdrawiam
Niestety nie próbowałem takiej kombinacji, ale na pewno już nie będzie to ta sama zupa. Ziemniaki ją zagęszczają i nadają aksamitności
Naj Naj Naj Naj krem 👌😍😍😍😍😍 mistrzostwo smaku 🤩
bardzo się cieszę 😀
Ciekawy smak, nieco przypomina mi ogórkową, delikatna, kremowa zupa, bardzo sycąca:) czas gotowania jest zabójczy, ale warto:)
Bardzo mi miło ☺️
To jest to, co nazywam smakiem absolutnym. Jest tak niesamowicie pyszna i zaskakująca, że jakikolwiek komentarz jest po prostu zbędny. Jedna z lepszych zup jakie w życiu jadłam, często będę do niej wracać ❤️
Też jestem tego zdania. Jest niesamowita <3
This looks devine.
Please translate only the ingredients and amounts for me, i would really like to make this.
🙂
You can find the translated recipe in my cookbook Fresh from Poland! 🙂
Zrobiłam tę zupę z ciekawości, nie nastawiałam się na cuda. No i to był błąd, bo jest pyszna 🥰
Bardzo się cieszę 😊
Ale że kapusta i śmietanka ??? Tak dziwne, że chyba spróbuje 😋 Aaa i gratuluję „pozycji” w Empiku 😘
dziękuję! w książce jest trochę podrasowana wersja tego przepisu, rzuć okiem!
Nareszcie zrobiłam wczoraj tę zupę i myślałam, że komentarze o jej niezwykłości są przesadzone, ale to jedna z najlepszych zup-krem jakie w życiu jadłam, kropka. Już podczas tego gdy wszystkie składniki wesoło pyrkotały w garnku, musiałam powstrzymywać się od wyjadania z niego składników. Cud z zaledwie kilku składników, a ostatecznie nie dodałam nawet sosu sojowego, bo uważałam, że jest już wystarczająco esencjonalna. Dziękuję za kolejny udany przepis!
bardzo się cieszę <3
Rozkoszne!!!
<3 <3 <3
Ta zupa jest majstersztykiem, właśnie się ugotowała:)
<3
Czy można podmienić śmietankę 30% na 18%? Mam w lodowce, termin sie konczy, szkoda, żeby się zmarnowało. Ale jak wplynie bardzo na smak to nie bede kombinowac 🙂
18% do 30% daleko, ale jeśli miało się zmarnować, użyj – też zupa będzie smaczna
Właśnie gotuję <3.
Hmm, jeszcze nie przetestowałam w smaku kremu, bo od 2,5 godziny czekam aż ziemniaki zmiękną 🤷🏽♀️ Stąd zaczęłam się zastanawiać, czy na przyszłość nie lepiej byłoby najpierw podrumienić szalotki na maśle, potem dodać pokrojone drobno ziemniaki, całość zalać bulionem ze śmietaną i chwilę pogotować, żeby ziemniaki zmiękły, a następnie dodać kiszoną kapustę? 😀 Na pewno byłoby ekonomiczniej i ekologiczniej, a w smaku raczej bez zmian 🙃
cóż to za duże kawałki? można tak zrobić, ale kapustę gotuj chociaż gozdzinę!
Jaka przepyszna zupa! Bałam sie co z tego wyjdzie, ale wyszło cudo!
cieszę się <3
Dziękuje za ten przepis! Jesteś moją inspiracją od marca, zbiegło się to z pandemicznym czasem, szybko zakupiłam książkę i zaczęłam śledzić Cię na insta. Twoje media społecznościowe to kopalnia pysznych smaków, a każdy kolejny przepis, który próbuje przebija poprzedni! Masz dar łączenia smaków w taki sposób, że wszystko otula i zachwyca <3
miód na moje serducho <3
Ziemniaki po 2h nadal twarde, pokrojone w drobną kostkę. Robiłam wszystko jak w przepisie. Pewnie jednak jak pisał ktoś w komentarzach trzeba oddzielnie ugotować ziemniaki i dodać do reszty.
Kocham wszystkie Twoje przepisy, ale miłości do tej zupy nie mogę zrozumieć 😉 Może zrobiłam coś nie tak…Wyszła pierońsko kwaśna i baardzo gęsta ze składników w tych proporcjach. Łyżka staje. Czy jej „udanie” może zależeć od rodzaju kapusty? 😉
na pewno, w końcu to jej trzonowy składnik!
Jesteś Geniuszem. W życiu bym się nie odważyła…a ile bym straciła! 😉
A tam, potrafię tylko żonglować smakami!
Ratunku! Czym zastąpić szalotkę? Nie znalazłam jej w najbliższej okolicy
można zastąpić cebulą
Ten przepis od samego początku wydał mi się zbyt szalony. Krem z kiszonej kapusty? Od razu stwierdziłam, że jest to dla mnie zdecydowanie za dużo jeśli chodzi o kuchnię i nowe jej smaki.
Złożyło się jednak, że miałam kiszoną kapustę i zbyt dużo wolnego czasu. Przełożyło się to na spontaniczną chęć gotowania i spróbowania czegoś nowego. Padło więc na twój blog i na ten przepis.
Pycha, naprawdę zupa bardzo mi smakowała. A co najwazniejsze smakowała mojemu męzowi, który jest na takie „wynalazki” uczulony sto razy bardziej niż ja.
Polecam spróbować każdemu kto się waha!
cieszę się, że przekonałem do odrobiny szaleństwa w kuchni!
Zrobiłam na święta. Będzie hit jak nic 😍 to jest taaaakie dobre.
no nie nie nie, to zdecydowanie nie mój smak, a mój mąż kochający kiszoną kapustę, zapytał „dlaczego ta zupa tak szybko się zepsuła skoro dopiero wczoraj ją ugotowałam” nie wiem jeszcze co zrobię całym garnkiem tej zupy, bo zmusiliśmy się do zjedzenia po pół miski…
Dużo naczytałam się o zupie krem z kiszonej kapusty, już kilka razy miałam ochotę ją zrobić. Dziś nadszedł ten dzień, oczywiście musiałam sięgnąć po przepis w Rozkosznym wydaniu – smak przeszedł moje oczekiwania. Zadziorność kiszonej kapusty lekko złagodzona kremowością śmietanki, a także dodatek prażonych migdałów, które wyniosły zupę na kolejny poziom wyrafinowania – istna feeria smaków. Będę głosić dobrą nowinę w postaci Twojego przepisu wszystkim moim znajomym, a ja już notuję kolejne przepisy, które chciałabym wypróbować!