Zupa krem z kiszonej kapusty

“Zupa krem. Ale z kiszonej kapusty?!” – pewnie pomyśleliście, że zwariowałem, ale usiądźcie spokojnie i się zastanówcie, czy czasem nie mielibyście ochoty na kapustę kiszoną w wersji delikatnej, kremowej, rozpływającej się w ustach, dalekiej od tej wykrzywiającej mordę, subtelnej, ale wciąż pamiętającej, że jest ona kiszona? Taka właśnie jest ta zupa.

Nawet nie potrafię zebrać w sobie wystarczająco entuzjastycznych słów, żeby wyrazić zachwyt tą zupą. Jest perfekcyjna. Niepodobna do żadnej innej. Jedyna w swoim rodzaju. Mogę mówić o niej z miłością niczym o własnym dziecku geniuszu. Ale nie ma nic w niej skomplikowanego: przesmażona cebula na maśle, ziemniaki zagęszczające warzywny bulion, odciśnięta kiszona kapusta i trochę (nie bójmy się jej) kremówki, która nada całości delikatny smak i sprawi, że będzie jak z restauracji. W końcu jest to rozkoszna zupa.

Zupa krem z kiszonej kapusty 3

Zupa krem z kiszonej kapusty:
4 porcje
3 łyżki masła
2 cebule szalotki
500 g ziemniaków
600 g kiszonej kapusty
4 szklanki bulionu warzywnego
300 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, sos sojowy
migdały i olej rzepakowy (opcjonalnie) do podania

Szalotki obierz i poszatkuj niedbale, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.

Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.

Dodaj bulion i śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.

Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty. Prawdopodobnie około ¼ – ½ szklanki. Podawaj z prażonymi płatkami migdałów i rozkoszuj się smakiem.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Zupa krem z kiszonej kapusty 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

30 komentarzy

Łucja 15 stycznia, 2018 - 9:07 pm

Kapuśniak w wersji krem super😊

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2018 - 4:00 pm

ale aksamitny i delikatniejszy! 😀

Reply
Mag 17 stycznia, 2018 - 11:20 am

Dojemy rosół i jutro zrobię bo mnie zaintrygowałeś i zainspirowałeś 😊

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2018 - 7:03 pm

daj znać jak zasmakowała ^^

Reply
Mag 19 stycznia, 2018 - 9:31 am

Zupa jest świetna i rozkoszny. Nic tylko polecać znajomym.😊🤗

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 4:53 pm

Dziękuję bardzo, miło mi słyszeć! Dziękuję za polecanie 😀

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:02 pm

od @macelkotomanek: zjedliśmy cały garnek i na koniec westchnelismy z zadowoleniem.. Super smak

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:02 pm

od @dzan_93Megaaaa, miłość od 1.wejrzenia albo raczej posmakowania

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:04 pm

od Sylwi: Zrobiłam dzisiaj 🤗 ale bez śmietanki i migdałów za to dodałam kminku 😎 pycha 😁

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:04 pm

od: Doroty: Zrobiłam i jest świetna. Dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2018 - 5:46 pm

od @throughxthexglass Z początku sceptycznie nastawiona , teraz zakochana w tym kremie 😍 PS. Czy tylko dla mnie w smaku podobny jest do łazanek ? 🙉🙈

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2018 - 5:47 pm

od Marty: Po raz kolejny spróbowałam Twojego przepisu (ciut zmodyfikowanego, tudzież dopasowanego do tego, co było w lodówce 😀 ), po raz kolejny się nie zawiodłam, i po raz kolejny muszę Cię o tym poinformować ❤ a wyszło tak spontanicznie! Rosół z wczoraj, pomidorowej po raz kolejny nie zdzierżę, jest kapusta… no tak, to może kapuśniak! I nagle patrzę – na Twoim blogu przepis jakiego nie znałam – kapuśniak ze śmietaną… ale że jak??? Nie brzmiało fajnie, ale chyba mnie zaintrygowało no i zrobiłam. Geniusz! Dzięki za kolejny superprzepis ❤ Czekam na książkę z przepisami, będę pierwsza, która kupi, słowo!

Reply
Agata 11 lutego, 2018 - 4:00 pm

I ziemniaki się ugotują? Dziwne, bo mi się przez 3 h nie chcą ugotować i nic dziwnego, bo kwas z kapusty skutecznie ten proces blokuje 😉

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2018 - 6:52 pm

Posiekane w kostkę zawsze się ugotują 🙂

Reply
Natalia 3 marca, 2018 - 6:05 am

Zrobię, bo zapowiada się super. Lubię nowości.

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 7:50 am

Proszę dać jak zasmakowała 🙂

Reply
Natalia 31 marca, 2018 - 6:45 pm

Też planuję zrobić i zaskoczyć wszystkich , bo takiej zupy u nas w rodzinie jeszcze nikt nie serwował. Dyniowa, serowa, porowa w moim wydaniu wszystkim smakowały , ale juz nie mogę sie doczekac az zaskoczę wszystkich tą zupką. Dziękuję za przepis!!!!

Reply
rozkoszny 31 marca, 2018 - 9:16 pm

to ja czekam na relację, czy wszyscy byli zaskoczeni 😀

Reply
Aga 11 kwietnia, 2018 - 10:44 am

a czy ziemniaki mogę zastąpić cukinia? jestem na diecie o niskim ig. dziękuję i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2018 - 10:49 am

Niestety nie próbowałem takiej kombinacji, ale na pewno już nie będzie to ta sama zupa. Ziemniaki ją zagęszczają i nadają aksamitności

Reply
Iv 8 lutego, 2019 - 9:17 pm

Naj Naj Naj Naj krem 👌😍😍😍😍😍 mistrzostwo smaku 🤩

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2019 - 8:09 pm

bardzo się cieszę 😀

Reply
Kamila 31 stycznia, 2020 - 1:33 pm

Ciekawy smak, nieco przypomina mi ogórkową, delikatna, kremowa zupa, bardzo sycąca:) czas gotowania jest zabójczy, ale warto:)

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2020 - 1:59 pm

Bardzo mi miło ☺️

Reply
Oliwia 12 maja, 2020 - 5:46 pm

To jest to, co nazywam smakiem absolutnym. Jest tak niesamowicie pyszna i zaskakująca, że jakikolwiek komentarz jest po prostu zbędny. Jedna z lepszych zup jakie w życiu jadłam, często będę do niej wracać ❤️

Reply
rozkoszny 12 maja, 2020 - 7:55 pm

Też jestem tego zdania. Jest niesamowita <3

Reply
Renet 23 sierpnia, 2020 - 9:09 am

This looks devine.

Please translate only the ingredients and amounts for me, i would really like to make this.

🙂

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2020 - 11:47 am

You can find the translated recipe in my cookbook Fresh from Poland! 🙂

Reply
Zofia 25 sierpnia, 2020 - 1:24 pm

Zrobiłam tę zupę z ciekawości, nie nastawiałam się na cuda. No i to był błąd, bo jest pyszna 🥰

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:18 am

Bardzo się cieszę 😊

Reply

Leave a Comment