Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową

Najlepszą częścią każdych świąt jest to, że można przygotować kilka wspaniałych przepisów na babki, serniki czy inne jajka, które olśnią rodzinę, przedstawiając ciebie jako gwiazdę sztuki kulinarnej. Nie muszą wiedzieć, że te rzeczy wcale nie są trudne. Babka bananowa to w zasadzie najprostsze ciasto świata, a oblewa je złocista polewa, która zapiera dech w piersiach. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej wyjątkowego, to może babkę pomarańczową nasączoną likierem Cointreau? Najdelikatniejsza w całej kolekcji. Oczywiście sernik baskijski będzie królem, ale warto też spróbować tego Trzech Miast Hiszpanii, różanego lub w formie solonej tarty z grejpfrutem. Jeśli już o tartach mowa, to najlepsza, współczesna forma mazurka. Cytrynowa na palonym maśle, limonkowa na mleku skondensowanym czy hibiskusowa z białą czekoladą. Z bardziej klasycznych wydań mazurka proponuję różany na migdałowym spodzie lub potrójnie sezamowy z ziarenkami granatu połyskującymi jak szmaragdy.

Wytrawna część wielkanocnego menu też nie musi wiać nudą. Diabelskie jajka co spotkały się z burakiem to jajeczne wydanie Lady Gagi na czerwonym dywanie. Może jednak te herbaciane? Albo w wiosennej sałatce Cezar z rzodkiewką? Albo pierwsze szparagi w majonezem miso? Albo jajeczne quiche z bakłażanem co smakuje jak borowiki? Możliwości jej bez liku. Wielkanoc może być całkiem rozkoszna.

Jeszcze więcej inspiracji na wytrawne, wegetariańskiej przepisy na Wielkanoc i inne święta znajdziecie w mojej książce “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Życzę Wam rozkosznych, spokojnych świąt!

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Anna Maria 3 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Drogi Rozkoszny!

Dziekuje Ci z calego serca za Twoje niezawodne przepisy, dzieki nim rozpoczelam moja przygode z gotowaniem ktore (nareszcie) sprawia mi ogrom satysfakcji, zupelnie nowa jakosc! Dzieki nim nabralam pewnosci siebie ze POTRAFIE gotowac i jednoczesnie frywolnosci ktora przychodzi z doswiadczeniem. To wstyd ze dopiero teraz pisze swoj pierwszy komentarz bo przetestowalam juz mnostwo Twoich przepisow, niektore nawet po kilka razy i co tu duzo mowic – kocham je. ❤️

Wlasnie w tym momencie robia sie diabelskie jaja, a salatka Cezar juz czeka i tak sie zyje. Jest pieknie : )
Wesolych swiat dla Ciebie i dla czytelnikow!

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 5:14 pm

Aniu, cieszę się bardzo! Słonecznych, spokojnych świąt! <3

Reply

Leave a Comment