Najlepszą częścią każdych świąt jest to, że można przygotować kilka wspaniałych przepisów na babki, serniki czy inne jajka, które olśnią rodzinę, przedstawiając ciebie jako gwiazdę sztuki kulinarnej. Nie muszą wiedzieć, że te rzeczy wcale nie są trudne. Babka bananowa to w zasadzie najprostsze ciasto świata, a oblewa je złocista polewa, która zapiera dech w piersiach. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej wyjątkowego, to może babkę pomarańczową nasączoną likierem Cointreau? Najdelikatniejsza w całej kolekcji. Oczywiście sernik baskijski będzie królem, ale warto też spróbować tego Trzech Miast Hiszpanii, różanego lub w formie solonej tarty z grejpfrutem. Jeśli już o tartach mowa, to najlepsza, współczesna forma mazurka. Cytrynowa na palonym maśle, limonkowa na mleku skondensowanym czy hibiskusowa z białą czekoladą. Z bardziej klasycznych wydań mazurka proponuję różany na migdałowym spodzie lub potrójnie sezamowy z ziarenkami granatu połyskującymi jak szmaragdy.
Wytrawna część wielkanocnego menu też nie musi wiać nudą. Diabelskie jajka co spotkały się z burakiem to jajeczne wydanie Lady Gagi na czerwonym dywanie. Może jednak te herbaciane? Albo w wiosennej sałatce Cezar z rzodkiewką? Albo pierwsze szparagi w majonezem miso? Albo jajeczne quiche z bakłażanem co smakuje jak borowiki? Możliwości jej bez liku. Wielkanoc może być całkiem rozkoszna.
hołubcie z kaszą gryczaną, ziemniakami i rozmarynem, wegetariański żurek z borowikami, przepis w mojej książce „Rozkoszne” kaszotto ze szparagami, cytryną i serem kozim, wegetariański żurek z borowikami,
przepis w mojej książce „Rozkoszne”sałatka ziemniaczana z kiszoną rzodkiewką, gruszką i musztardą francuską,
przepis w mojej książce „Rozkoszne”wegetariański żurek z borowikami,
przepis w mojej książce „Rozkoszne”pieczone pierogi z gryką, twarogiem i miętą,
przepis w mojej książce „Rozkoszne”
Jeszcze więcej inspiracji na wytrawne, wegetariańskiej przepisy na Wielkanoc i inne święta znajdziecie w mojej książce “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Życzę Wam rozkosznych, spokojnych świąt!
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Drogi Rozkoszny!
Dziekuje Ci z calego serca za Twoje niezawodne przepisy, dzieki nim rozpoczelam moja przygode z gotowaniem ktore (nareszcie) sprawia mi ogrom satysfakcji, zupelnie nowa jakosc! Dzieki nim nabralam pewnosci siebie ze POTRAFIE gotowac i jednoczesnie frywolnosci ktora przychodzi z doswiadczeniem. To wstyd ze dopiero teraz pisze swoj pierwszy komentarz bo przetestowalam juz mnostwo Twoich przepisow, niektore nawet po kilka razy i co tu duzo mowic – kocham je. ❤️
Wlasnie w tym momencie robia sie diabelskie jaja, a salatka Cezar juz czeka i tak sie zyje. Jest pieknie : )
Wesolych swiat dla Ciebie i dla czytelnikow!
Aniu, cieszę się bardzo! Słonecznych, spokojnych świąt! <3
Mój mąż zawsze pyta: ” Czy ten nowy genialny przepis to znowu od Miłego?? ” :))))))) U nas w domu funkcjonujesz jako Miły, podczas gdy my czesto zajadamy się Twoimi rozkosznymi przepisami. Wesołych, rozkosznych Świat, Miły!!!
Wesołych świąt!
Dziękuje! Te boczniaki ❤️
Wszyscy zawsze zachwyceni <3
Życzę wesołych świąt.
Która babkę polecasz?
Musi być wilgotna.
🙂🙂
Najbardziej wilgotna jest babka pomarańczowa Cointreau