Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową

Najlepszą częścią każdych świąt jest to, że można przygotować kilka wspaniałych przepisów na babki, serniki czy inne jajka, które olśnią rodzinę, przedstawiając ciebie jako gwiazdę sztuki kulinarnej. Nie muszą wiedzieć, że te rzeczy wcale nie są trudne. Babka bananowa to w zasadzie najprostsze ciasto świata, a oblewa je złocista polewa, która zapiera dech w piersiach. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej wyjątkowego, to może babkę pomarańczową nasączoną likierem Cointreau? Najdelikatniejsza w całej kolekcji. Oczywiście sernik baskijski będzie królem, ale warto też spróbować tego Trzech Miast Hiszpanii, różanego lub w formie solonej tarty z grejpfrutem. Jeśli już o tartach mowa, to najlepsza, współczesna forma mazurka. Cytrynowa na palonym maśle, limonkowa na mleku skondensowanym czy hibiskusowa z białą czekoladą. Z bardziej klasycznych wydań mazurka proponuję różany na migdałowym spodzie lub potrójnie sezamowy z ziarenkami granatu połyskującymi jak szmaragdy.

Wytrawna część wielkanocnego menu też nie musi wiać nudą. Diabelskie jajka co spotkały się z burakiem to jajeczne wydanie Lady Gagi na czerwonym dywanie. Może jednak te herbaciane? Albo w wiosennej sałatce Cezar z rzodkiewką? Albo pierwsze szparagi w majonezem miso? Albo jajeczne quiche z bakłażanem co smakuje jak borowiki? Możliwości jej bez liku. Wielkanoc może być całkiem rozkoszna.

Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem
Tarta z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache
Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową 12
Pieczona biała fasola
Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową 22
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Fasola alla vodka
fasola alla vodka
Mazurek cytrynowy na palonym maśle
Mazurek cytrynowy na palonym maśle
Pistacjowy sernik baskijsk
Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady

Jeszcze więcej inspiracji na wytrawne, wegetariańskiej przepisy na Wielkanoc i inne święta znajdziecie w mojej książce “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Życzę Wam rozkosznych, spokojnych świąt!

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Anna Maria 3 kwietnia, 2021 - 4:56 pm

Drogi Rozkoszny!

Dziekuje Ci z calego serca za Twoje niezawodne przepisy, dzieki nim rozpoczelam moja przygode z gotowaniem ktore (nareszcie) sprawia mi ogrom satysfakcji, zupelnie nowa jakosc! Dzieki nim nabralam pewnosci siebie ze POTRAFIE gotowac i jednoczesnie frywolnosci ktora przychodzi z doswiadczeniem. To wstyd ze dopiero teraz pisze swoj pierwszy komentarz bo przetestowalam juz mnostwo Twoich przepisow, niektore nawet po kilka razy i co tu duzo mowic – kocham je. ❤️

Wlasnie w tym momencie robia sie diabelskie jaja, a salatka Cezar juz czeka i tak sie zyje. Jest pieknie : )
Wesolych swiat dla Ciebie i dla czytelnikow!

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 5:14 pm

Aniu, cieszę się bardzo! Słonecznych, spokojnych świąt! <3

Reply
Agnieszka Burska 14 kwietnia, 2022 - 10:14 am

Mój mąż zawsze pyta: ” Czy ten nowy genialny przepis to znowu od Miłego?? ” :))))))) U nas w domu funkcjonujesz jako Miły, podczas gdy my czesto zajadamy się Twoimi rozkosznymi przepisami. Wesołych, rozkosznych Świat, Miły!!!

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2022 - 10:22 am

Wesołych świąt!

Reply
Margsfooddiary 14 kwietnia, 2022 - 8:12 pm

Dziękuje! Te boczniaki ❤️

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 2:14 pm

Wszyscy zawsze zachwyceni <3

Reply
Renata 15 kwietnia, 2022 - 11:26 am

Życzę wesołych świąt.
Która babkę polecasz?
Musi być wilgotna.
🙂🙂

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:10 pm

Najbardziej wilgotna jest babka pomarańczowa Cointreau

Reply

Leave a Comment