Mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą

Takiego ciasta jeszcze świat nie widział. Jest tak miękkie, wilgotne i sprężyste, że Spongebob może się schować. Jego sekretem jest puree z całej pomarańczy, która podczas gotowania mięknie i oddaje swoją gorycz wodzie. Na wierzchu ciasta układam mozaikę z pomarańczowych plastrów lepko karmelizujących się pod wpływem żaru piekarnika – i to chyba moja ulubiona część.

Dawno nie byłem tak zadowolony z rezultatów moich cukierniczych testów. Zainspirowany słynnym migdałowym ciastem z pomarańczą Claudii Roden – wilgotnym i ciężkim – postanowiłem wyeksplorować możliwość puree z gotowanej całej pomarańczy, tworząc jednak coś o lżejszej strukturze. Po upieczeniu nie mogłem wyjść z podziwu. Kawałek ciasta zgniatany jak gąbka, wracał natychmiast do swojego poprzedniego stanu. Jeszcze nigdy nie jadłem nic tak sprężystego. Smak był obezwładniająco pełny, z całym wymiarem pomarańczowej słodyczy. Zimo trwaj.

Pytacie, a więc odpowiadam. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto, więc uszlachetniam go likierem pomarańczowym, który nadaje dodatkowej, niepowtarzalnej głębi. Można go jednak zastąpić wódką (lub pominąć całkowicie), ale naprawdę warto sobie sprawić Cointreau – na blogu wiele przepisów z jego użyciem. Odwrócone ciasto migdałowe, sernik z karmelem pomarańczowym, pomarańczowa babka z polewą z białej czekolady, czy ciasto czekoladowe z kremem pralinowym. Nie będziecie się nudzić.

Na moim Instagramie znajdziecie krótki film z przygotowania tego ciasta pomarańczowego!

ciasto pomrańczowe

Mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą
keksówka 8.5 x 22 cm
2 małe (600 g) pomarańcze
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki
½ szklanka (110 g) oleju rzepakowego
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
1 łyżka ekstraktu waniliowego

1. Jedną całą pomarańczę (300 g) przełóż do wysokiego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj 60 minut, aż będzie całkowicie miękka. Twoje mieszkanie wtenczas wypłeni piękny zapach, który też spowija ulice Sewilli na wiosnę, gdy kwitną kwiaty pomarańczy. Wystudź całkowicie pomarańczę w wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

2. Wystudzoną pomarańczę przekrój na ćwiartki. Wyjmij i wyrzuć pestki, jeśli takowe skrywa pomarańcza. Zblenduj całą pomarańczę na gładkie puree; odstaw.

3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie półksiężyce.

4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą.

5. Jajka ubij z cukrem na puszysty i jasny kogel mogel, 2 – 3 minuty. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej, emulsyfikując masę, jakbyś robił majonez. Dodaj puree pomarańczowe, likier Cointreau i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.

6. Wsyp przygotowane suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może skutkować zakalcem. Przełóż masę do keksówki. Ułóż na wierzchu pomarańczowe półksiężyce – nie musisz wszystkich, tylko tyle, na ile masz ochotę i fantazję. Posyp je pozostałymi 3 łyżkami cukru.

7. Piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie. Ale umówmy się, ciepłe ciasto, nawet jeśli nie można go elegancko pokroić, smakuje absolutnie rozkosznie.

Rady/porady
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz gotować pomarańczy, możesz ją przygotować w mikrofali. Pomarańczę nakłuj widelcem, a następnie przełóż do pojemnika nadającego się do użytku w mikrofali. Zamknij go i “gotuj” przez około 8 minut, obracając pomarańczę co 2 minuty. Powinna być miękka i gotować do użytku.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

373 komentarze

Łucja 13 stycznia, 2022 - 11:12 am

Czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową? Jeśli tak, to na którą najlepiej?

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 12:01 pm

Nie polecałbym. Jeśli by ciasto było bezglutenowe, lepiej zrobić wersję migdałową, o której piszę we wstępie – ale nie będzie sprężysta

Reply
5881_ 5 lutego, 2022 - 11:35 am

Polecam wersje bezglutenową na mące z tapioki.
Jest „miękkie i sprężyste” jak Pan kazał! 🍊🍊

Reply
Weronika 5 lutego, 2024 - 3:28 pm

Robię to ciasto z powodzeniem z mieszanką mąk bezglutenowych balviten 🙂 tylko dodaje mniej mąki, szklankę i czubatą łyżkę. Wychodzi pyszne

Reply
XYZ 10 stycznia, 2023 - 3:01 pm

A można zamiast pomarańczy użyć cytryny

Reply
Dominika 2 kwietnia, 2023 - 9:30 pm

Co jeśli nie mam kurkumy? Może być imbir albo inny zamiennik?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2023 - 5:58 pm

Można dodać szafran

Magdalena 29 marca, 2024 - 2:56 pm

Czy zwiększając proporcje odpowiednio do foremki, można spróbować zrobić to ciasto w kształcie babki?

Reply
Łukasz 10 sierpnia, 2024 - 2:55 pm

Robię to ciasto 10-ty raz i zawsze używałem BEZGLUTENOWEJ mieszanki uniwersalnej GRANO (można kupić ją w Dino) i zawsze wychodzi idealne. Ogólnie jest to najlepsza mieszanka przez wszystkich wychwalana, którą można wymiennie stosować z mąką pszenną przez osoby nietolerujące glutenu. Wszystko na niej wychodzi 🙂

Reply
Monika 19 listopada, 2024 - 12:49 pm

Witam serdecznie, mam pytanie czy skoro jest tam dodany likier pomarańczowy to czy to ciasto mogą jeść dzieci?

Reply
Julia 5 grudnia, 2024 - 7:28 am

Tak, oczywiście! Cały alkohol wyparuje w ciągu 50 min w tylu stopniach 🙂 Inaczej jakby alkohol był dodawany do kremu – ale w tym wypadku jest to całkowicie bezpieczne 🙂

Reply
Psujka 26 stycznia, 2022 - 7:34 pm

Cześć Rozkoszny. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem dzięki Tobie 😍Dziękuję Ci za inspiracje. Wiele przepisów już sprawdziłam z bloga i pochwalę (siebie i Ciebie 😍), że wszystkie wyszły rozkosznie 😍Za chwilkę wjedzie na tapetę ciasto z gotowana pomarańcza, jednak mam pytanie na które nikt nie jest mi w stanie udzielić odpowiedzi. W jakim celu natłuszczam blaszkę aby później przykryć ją papierem do pieczenia? Będę wdzięczna za wyjaśnienie ☺️

Reply
rozkoszny 26 stycznia, 2022 - 8:23 pm

Żeby papier się równo przylepił! 🙂

Reply
Ania 11 listopada, 2022 - 8:38 pm

Cześć! Chciałabym zrobić ciasto na wyjazdowe święta. Zrobię dwa, z podwójnej porcji. Doradź mi proszę, kiedy najpóźniej mogę upiec ciasto? Będzie jedzone 25.12 🙂

Reply
Jan Winnicki 15 lutego, 2023 - 10:27 am

Natłuszczyć keksówkę, po to żeby ją potem przykryć papierem? Po co? Odciąć wymaganą długość papieru, zmoczyć pod strumieniem wody zgniatając w kulkę, rozłożyć i papier świetnie przylega do keksówki. Nie musimy jej smarować tłuszczem.

Reply
Monika 18 listopada, 2024 - 11:20 am

Witam serdecznie Wszystkich 😊a przede wszystkim pomysłodawcę przepisów, dzięki któremu nasze kubki smakowe mogą doznawać nowych, wyjątkowych doznań smakowych. Chciałam zapytać Panie Rozkoszny jaki typ mąki pszennej został użyty?- czy to tortowa?
Z góry dziękuję za odpowiedź😊🫶

Reply
Koko 30 stycznia, 2022 - 7:46 pm

Nie ma takiego wyrażenia „[wjedzie] na tapetę”. „Na tapet”. I nie ma to nic wspólnego z tapetą. Niby pisać każdy może, ale czy każdy powinien?

Reply
GOla 2 lutego, 2022 - 2:59 pm

No właśnie KOKO, czy każdy powinien… lepiej zamilcz, nie pouczaj.

Reply
Klara 5 lutego, 2022 - 10:43 am

Dobrze, że Koko o tym mówi, bo to częsty i dość rażący błąd. Inna sprawa, że mógł/mogła dobrać kulturalną formę, bo zastosowana trąci zwykłym buractwem.

Mery 7 kwietnia, 2022 - 10:11 pm

Rozkoszny, czy mogę ciasto upiec w formie na babkę?

rozkoszny 8 kwietnia, 2022 - 12:11 pm

Tak 🙂

Michalina 15 kwietnia, 2022 - 8:10 am

Rozkoszny, czy w takim razie należy zmienić temperaturę pieczenia?
Dziękuje za inspirację, a przede wszystkim za to że przełamałam się gotować, bo nareszcie wszystko wychodzi ze smakiem! Pozdrawiam i Wesołych Świąt 🙂
(p.s na święta wjeżdża ciasto z gotowana pomarańczą i sernik baskijski)

Molo 25 grudnia, 2022 - 12:58 pm

Droga Koko i Klaro, skad bierze sie wasza potrzeba wytykania komuś błędów? Zwłaszcza takich które nikomu krzywdy nie robią… Czy skanujecie wszystkie fora żeby komuś tylko dac znać jacy są głupi a jakie wy jesteście mądre? Moze przypomnienie że był taki czas kiedy wy same tego rażącego błędu nie byłybyście w stanie wychwycić pozwoli na trochę milsze traktowanie innych…

Kamila 15 kwietnia, 2022 - 10:17 am

Wyjdź nikt płakał nie będzie

Reply
Ola 5 listopada, 2022 - 12:49 pm

Cudowne ciasto, uwielbiamy 🥰 udaje się za każdym razem 🖤🖤🖤🖤

Jagoda 23 listopada, 2022 - 8:30 pm

Czyżby #ąę ? 😊
Mimo wszystko warto komentować treść a nie wytykać błędy 🙂
Jeśli tu jesteś to podziękuj za przepis!
Jeśli szukasz poprawnej polszczyzny zapraszam na inne strony!

#rozkoszny przepis sztos!!! Dziękuje

Reply
Rita 30 grudnia, 2022 - 1:35 pm

Mądremu warto zwrócić uwagę, przemyśli i wyeliminuje błąd. A my wiecznie kaleczymy nasz piękny język 😉 miłego dnia

Martyna 26 stycznia, 2022 - 7:39 pm

Wyszło idealnie! A zazwyczaj tworzę zakalce. Dziękuję za super przepis 🙂

Reply
Agata 29 stycznia, 2022 - 12:35 pm

Z pomarańczą wyszło bombowo. Wpadłam jednak na „genialny” pomysł zamiany pomarańczy na dwie cytryny- zakalec jakiego jeszcze świat nie widział 😀

Reply
Emi 29 stycznia, 2022 - 7:51 pm

Zblendować pomarańczę ze skórką? A jak dzień wcześniej ją ugotuję to do lodówki,czy nie ma potrzeby? Bardzo ciekawy,szybki i wizualnie zachęcający przepis. 😎

Reply
Aleksandra 22 grudnia, 2022 - 3:49 pm

Czy można zastąpić cukier/cześć cukru ksylitolem?

Reply
Ula 5 stycznia, 2023 - 5:07 pm

Czy robiłaś to ciasto zamienione na cytryny ??:) i wtedy 300 gramów cytryny blendowanie ?:)

Reply
Luiza 5 lutego, 2022 - 3:02 pm

Hej, ja robiłam na mące Schär mix do wypieków i wyszło wyśmienicie. Miękkie i wilgotne 👌

Reply
Kasia 25 października, 2023 - 4:55 pm

dodałaś tyle samo mąki Schar ile mąki pszennej wg przepisu?

Reply
Marta 5 lutego, 2022 - 6:59 pm

Ja też zrobiłam na bezglutenowej mące – Schär do makaronów i naleśników. Wyszło rewelacyjne! Super miękkie i sprężyste.

Reply
Justyna 5 stycznia, 2023 - 11:03 am

Ja robiłam wielokrotnie. Mieszam mąkę migdałową (czasem też z innych orzechów), z ryżową, jaglaną, skrobią i wychodzi super. Może nie jest sprężyste ale dla mnie rewelacja!

Reply
Gosia 8 stycznia, 2023 - 1:57 pm

Już kilka razy piekłam to ciasto używając bezglutenowe mąki firmy Balwiten.(mux for cake) i wyszło super, więc bez obaw.

Reply
Monika 29 stycznia, 2023 - 4:21 pm

Cudowne ciasto… jakbym chciala je upiec jako muffinki to jak myslisz ile czasu? 20min?

Reply
Kamila 7 marca, 2024 - 1:07 pm

Hejko, wyszedł mi zakalec, wszytsko w temp, pokojowej, patyczek w teori był suchy, co mogło pójść nie tak, moja pomarańcza ważyła trochę więcej czy to przez zwiększona ilość puree ?

Reply
Beata 3 listopada, 2024 - 7:31 am

2 strzały i oba w punkt! Nawet marudy były zachwycone ciastem z pomarańczą! Dzięki za przepis #rozkoszny 🙂

Reply
Ewa 13 stycznia, 2022 - 11:26 am

Rozkoszny! A co zrobić jeśli nie mamy likieru Cointreu? Można go czymś zastąpić czy lepiej pominąć?

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 12:02 pm

To jest naprawdę wyjątkowe ciasto, więc uszlachetniam go likierem, który nadaje dodatkowej głębi. Można go jednak zastąpić sokiem z pomarańczowym (lub pominąć), ale naprawdę warto sobie go sprawić – na blogu wiele przepisów z jego użyciem 🍊

Reply
Karolina 21 stycznia, 2022 - 8:49 am

Rozkoszny, a mogą być czerwone pomarańcze ?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2022 - 10:13 am

Tak

Reply
Asia 9 lutego, 2022 - 6:09 pm

Pomarańcza jest przez cały czas w skórce? 🙂

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2022 - 7:22 pm

Tak

Reply
Ania 8 kwietnia, 2022 - 5:33 pm

A gotuje się pomarańczę w skórce czy bez?

Ola 22 grudnia, 2022 - 6:22 pm

Jeżeli upiekę to ciasto dziś wieczorem, czy będzie wciąż smaczne w wigilię?

rozkoszny 22 grudnia, 2022 - 7:22 pm

Tak

Iza 14 marca, 2022 - 11:07 pm

A mozna dodac limoncello? Bo mam takie bardzo aromatyczne i wydaje mi sie, ze bedzie OK.

Reply
ANia 29 stycznia, 2023 - 10:18 am

Ja dodałam likieru z rokitnika bo taki akurat miałam w domu + trochę soku z pomarańczy, wyszło przepyszne 🙂 robię je co jakiś czas, jest to ulubione ciasto mojej 3 letniej córeczki 🙂 ROZKOSZNY Jestem Ci z całego serca wdzięczna za ten wspaniały przepis 😀 i przyjemnością czekam na nowe 🙂

Reply
Karolina 5 lutego, 2022 - 12:21 pm

Poprostu wyciągnelam gorace z pieca i Kroilam do jedzenia bo zapach jest obledny. A smak? OMG !!! Najlepsza babka ever❤️❤️❤️

Reply
Ola 13 stycznia, 2022 - 12:01 pm

Czy pomarancze gotujemy ze skorka? Czy trzeba ja obrac?
Dziekuje!

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 12:23 pm

Całą. Całą też blendujemy 🙂

Reply
El 29 stycznia, 2022 - 10:25 pm

Pomarancze z góry zapadły mi sie w ciasto 😬 co poszło nie tak?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:38 pm

Za grube plastry? Źle odmierzone składniki na ciasto?

Reply
Kasia 4 kwietnia, 2022 - 5:15 pm

Zblendowane pure z pomarańczy ma gorzki smak gotowałam godzinę zgodnie z przepisem, co się mogło stać?

rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:47 pm

Winna pomarańczy niestety (+ należy pamiętać, że puree ma mieć lekko gorzkawy posmak, przyjemny)

Justyna 13 stycznia, 2022 - 2:20 pm

Zobaczyłam to ciasto na TikToku i natychmiast przyleciałam po dokładny przepis, żeby sobie zapisać. Powiem tak: nigdy w życiu nie piekłam ciasta, to będzie pierwsze.

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 5:57 pm

Od razu na najwyższy poziom smaku!

Reply
Beata 13 stycznia, 2022 - 2:38 pm

Czy można położyć ciasto na rozgrzaną blachę jak w serniku Baskijskim? 😋🤔

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 5:58 pm

Tak 🙂

Reply
Ada Tomczyk 8 grudnia, 2022 - 10:13 am

Hej, czy da się jakoś zastąpić jajka? Robiłam oryginalna wersje i zajebista. Tym razem kminie nad całkowicie wegańska. Co polecasz? Banan, siemię lniane czy aquafabe? Dziwne ze nikt tego pytania nie zadał wcześniej🙃 Pozdrawiam!

Reply
Justina 21 grudnia, 2022 - 10:43 am

Robiłam ciasto bananowe bez jajek, jedno jajko zamieniam na 3 łyżki mąki z ciecięrzycy wymieszanej w 3 łyżkach wody. Wyszło niesamowicie 🙂

Reply
Karolina 13 stycznia, 2022 - 5:11 pm

Gdzie stacjonarnie można kupić likier?

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 5:58 pm

Na pewno w dużych Carrefourach, B1 i innych hipermarketach

Reply
Asia 14 stycznia, 2022 - 12:03 am

W Dużym Benie jest zawsze ten Likier

Reply
Małgorzata 7 lutego, 2022 - 1:46 pm

Ja zrobiłam likier 🍊 sama.
Rozkoszny Twoje ciasta to poezja

Reply
Ola 13 stycznia, 2022 - 6:44 pm

Czy istnieje możliwość zastąpienia oleju rzepakowego (albo jego części) czymś mniej kalorycznym?
Wolę zapytać, jednak i tak się nie powstrzymam przed zrobieniem przepisu, w przypadku odpowiedzi negatywnej 😋

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:28 am

Nie, trzeba dodać olej – nie ma go dużo

Reply
Monika 13 stycznia, 2022 - 8:24 pm

Czy mogę zamiast cukru dodać erytrytol? Tak z 50% więcej niż cukru?

Reply
Mikó 13 stycznia, 2022 - 11:59 pm

Wg internetu lepiej dać tak 25-30% więcej. Inaczej może być za słodkie

Reply
Magda 13 stycznia, 2022 - 8:31 pm

Co moze byc powodem, ze ciasto pali sie of gory (po 30min) a w srodku jest nadal plynne jak temu zapobiec? mniej cukru?
Dodam ze ciasto bylo ustawione na srodkowych grillu

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:29 am

Postaw je na półkę niżej, a gdy zacznie się przypiekać przykryj folią aluminiową

Reply
Zuzi 13 stycznia, 2022 - 10:43 pm

Rozkoszny, jakiego robota planetarnego używasz lub polecasz? 🤪

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:29 am

Kenwood chef baker xl

Reply
Dominika 13 stycznia, 2022 - 11:24 pm

Czy można zastąpić olej rzepakowy masłem?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:30 am

Można, ale lepszy efekt z olejem w tym przypadku. Wychodzi bardziej miękkie 🙂

Reply
Magdalena 14 stycznia, 2022 - 10:13 am

Cześć! Nie jestem dobra w słodkich klimatach, ale skusiłeś mnie filmikiem na Instagramie 😁 i popełniłam ciasto 😉. Bałam się zakalca, ale nie jest tak źle. Smak i zapach obłędny, następnym razem dodam mniej cukru. Dziękuję za to, że dajesz tak ciekawe przepisy.

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:32 am

cieszę się, że smakuje!

Reply
ela 14 stycznia, 2022 - 10:18 am

jaka temperatura pieczenia ???

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:32 am

Jak w przepisie, 190 stopni C

Reply
Mira 11 lutego, 2022 - 1:40 pm

No właśnie nie ma w przepisie podanej temperatury pieczenia.
Właśnie go piekę 🙂

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:04 pm

Punkt nr. 3 😉

Reply
Koko 30 stycznia, 2022 - 7:53 pm

A umiesz czytać ze zrozumieniem?

Reply
Klara 5 lutego, 2022 - 10:49 am

Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem jest zdecydowanie mniejszym przestępstwem od chamstwa. Nie, Koko, nie błyszczysz w ten sposób inteligencją, i nie, nikt Cię za takie prostactwo szanować nie będzie.

Reply
JJ 18 lutego, 2022 - 9:48 am

Popieram. Bezceremonialne zwracanie uwagi nie jest zachowaniem z klasą.
Przepis jest fantastyczny i poprostu należy się nim cieszyć.

Reply
Kinga 14 stycznia, 2022 - 10:26 am

Czy mogę użyć innego oleju (np.słonecznikowy) lub np. masła?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 10:32 am

Można użyć oleju słonecznikowego

Reply
Ania 14 stycznia, 2022 - 11:56 am

Zrobiłam z rana ciasto, wszystko odmierzone z wagą, dokładnie jak w przepisie, ale niestety na keksowke 10×20 to jest zdecydowanie za dużo masy 🙁 baaaardzo mocno wyrosło, prawie wychodziło z foremki. Zdecydowanie przyda się dłuższa keksowka, wypełniona max do 3/4 wysokości (powinno to być zaznaczone w przepisie), a ja powinnam bardziej zaufać swojej intuicji 😉
U mnie niestety wyszło mocno niedopieczone / zakalec. Siedziało w piekarniku blisko 60 min.
Szkoda, bo dużo składników poszło na zmarnowanie 🤷🏼‍♀️

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 1:58 pm

To jest standardowa ilość masy na taką keksówkę, wypełniamy ją właśnie do 3/4, rośnie ponad formę – tak ma być. Przyczyna zakalca może być: za duża pomarańcza, niewystudzona całkowicie pomarańcza, składniki z lodówki, niepoprawne odmierzanie składników (polecam wagę)

Reply
Anna 14 stycznia, 2022 - 2:46 pm

Błagam pomóż 🙂 chodziło tk że 2 pomarańcze mają mieć łącznie 600g więc jedna około 300 i tą jedną- 300g gotujemy i robimy z niej mus do ciasta a drugą – drugie 300g zostawiamy na krojenie w plasterki na wierzch ?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 4:35 pm

Tak

Reply
Maja 14 stycznia, 2022 - 2:02 pm

hej! czy foremki są z jakiegoś konkretnego sklepu? bo w żadnym nie mogę znaleźć takich wymiarów keksówki, ani formy na tartę z wymiarami jak w twoich przepisach 🙁 pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 4:34 pm

To najbardziej klasyczna forma keksówki, można sięgnąć jeszcze po 10 x 20 xm

Reply
Ewa 22 stycznia, 2022 - 5:03 pm

dzien dobry
a czy rozmiar tej keksowki jest rozmiarem podstawy czy góry?
U mnie keksowka ma podstawe w wymiarach o jakich piszesz ale gora 25×12. Tak jest ok?

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:18 am

Tak, to jest wymiar podstawy

Reply
Inga 27 marca, 2023 - 10:15 pm

To pomaranczowe ciasto pieke co tydzien. Uwielbiam go 😍 Make najlepiej wmieszac lyzka zamiast mikserem. Mega puszyste wychodzi 🤗 dziekuje rozkoszny

Karolina 13 marca, 2023 - 6:39 am

Jeśli nie dodam alkoholu ciasto się uda?

Reply
Marzena 12 grudnia, 2022 - 3:49 pm

Dzięki za komentarz! Jak wlewalam do swojej keksowka to miałam na uwadze Twoje przygody i w ostatniej chwiliw zdecydowałam się uruchomienie drugiej keksowki. Finalnie jedna wyszła duża standardowa, a druga wyrosła mi na 3/5 wysokości, ale przynajmniej nic się nie zmarnowało. 😀 Dzięki?

Reply
Agnieszka 14 stycznia, 2022 - 3:25 pm

Czy ugotowaną dzień wcześniej pomarańczę można po zmiksowaniu przechowywać w formie puree w lodówce?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 4:35 pm

Tak, przed pieczeniem ocieplić do temp. pokojowej

Reply
Zuza 14 stycznia, 2022 - 7:04 pm

A czy zamiast tego likieru może być Aperol lub Campari?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:45 pm

Można – lepiej Campari

Reply
Ewa 22 stycznia, 2022 - 5:04 pm

a Gran Marnier tez ok?

Reply
Ewa 22 stycznia, 2022 - 5:14 pm

Grand Marnier:)

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:18 am

Tak

Reply
Alicja 12 kwietnia, 2022 - 7:42 pm

Rozkoszny, co myślisz o spróbowaniu pieczenia tego ciasta w formie babki? 😎

rozkoszny 13 kwietnia, 2022 - 11:35 am

Można jak najbardziej!

K 14 stycznia, 2022 - 7:17 pm

Czy mozna zamienic pomarancze na cytryne?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:46 pm

Nie polecam w tym przepisie

Reply
Marta 23 grudnia, 2022 - 10:06 pm

Ktoś już tam wyżej pisał, że zamienił pomarańcze na 2 cytryny i wyszła tragedia 😅

Reply
Joanna 6 kwietnia, 2024 - 1:32 pm

Jadłam u siostry,zachwyciłam się i zgapilam🙃Zrobiłam w formie muffinek i jeszcze wyszła malutka keksówka,pychota.

Reply
Ania 14 stycznia, 2022 - 8:33 pm

Było pytanie o mąkę bezglutenową a ja zapytam o jakąkolwiek z niskim indeksem glikemicznym? Czy możemy zastąpić ją jakąś razową?

Reply
Natalia 14 stycznia, 2022 - 9:57 pm

Pomarańcze studzimy w tej wodzie w której była gotowana? I czy można dodać 400g ugotowanej pomarańczy do ciasta czy lepiej 300g?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:50 pm

Tak, studzimy w wodzie. Dodajmy 300 g puree

Reply
Monika 15 stycznia, 2022 - 1:35 am

Czy mogę cukier zastąpić erytrolem? Pewnie z 50% więcej musiałby go być?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:51 pm

Nie pomogę tutaj. Nie używam erytolu

Reply
Magdalena 15 stycznia, 2022 - 10:55 am

Witam, w jakiej ilości wody należy gotować pomarańczę?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:51 pm

Tak by była przykryta 🙂

Reply
Ewelina 15 stycznia, 2022 - 12:41 pm

Czy mozna je zrobic bez uzycia miksera? Jak tak to jak?:) dzieki

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:52 pm

Trzepaczką będzie trzeba się nasiłować 🙂

Reply
Martyna 2 kwietnia, 2023 - 10:05 pm

Zrobiłam w bojowych warunkach – bez użycia miksera i blendera haha:) iiiii udało się!! wyszło pysznie!:)

Reply
Zuza 15 stycznia, 2022 - 1:45 pm

Myślisz, że uda się z ubitą aquafabą zamiast jajek?

Reply
Koko 30 stycznia, 2022 - 7:56 pm

Możesz wszystko wymienić. Pomarańcze też na jabłka. A mąkę na sól.

Reply
Marylka 4 marca, 2022 - 5:15 pm

xd to, że Ty jesteś na diecie tradycyjnej nie znaczy, że musisz ironicznie odpowiadać komuś na diecie wegańskiej 🙂🙃

Reply
Ula 17 stycznia, 2024 - 8:16 pm

To nie jest weganski przepis jak widac:D

Reply
Viola 12 kwietnia, 2022 - 3:09 pm

Koko, jesteś the best.🤣🤗🙃

Reply
Klaudusia 22 czerwca, 2022 - 10:38 pm

Czy można użyć mąki kukurydzianej?
Pozdrawiam 🙂

Reply
Marylka 4 marca, 2022 - 5:14 pm

Właśnie udało mi się zweganizowac ten przepis. Nie wychodzi takie puszyste z aquafaba. Zribilam za to teraz majonez na aqafabie (1/3 puszki z ciecierzycy i ilość oleju jak w przepisie; wlej aquafaba do wysokiego naczynia, dodaj olej i zostaw na minimum godizne w lodówce, po czym ostrożnie włóż blender i zmiksuj bez poruszania nim). Cukier wówczas dodalam no pomarańczy i dopiero wtedy dodalam wege 'majonez’. Bardoz ladnie wyrasta i jest meeega puszyste, tak jak tradycyjne 🥰.

Reply
Justyna 15 stycznia, 2022 - 4:37 pm

Co zrobić jak na większości opakowań pomarańczy jest napisane, że skórka nie nadaje się do spożycia – oczywiście przez zawarte w niej toksyczne substancje konserwujące. Jeśli nie dostanę tych bio, to jak to obejść?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:14 am

Trzeba sięgnąć po bio albo takie, które nadają się do spożycia 🙂

Reply
Grzegorz 15 stycznia, 2022 - 4:56 pm

Zrobił mi się zakalec od tych pomarańczy na wierzchu bo wode puściły 🙄 trzeba uwazac !☹️

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:14 am

Trzeba pamiętać, żeby plastry były bardzo cienkie!

Reply
Agnieszka 15 stycznia, 2022 - 5:24 pm

Zrobiłam. Wyszedł pyszny zakalec🥳😋

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:17 am

Trzeba pamiętać, aby składniki były dokładnie odmierzone i w temperaturze pokojowej

Reply
Mari 15 stycznia, 2022 - 7:09 pm

Dołączam się do pytania na temat jajek – czy można je pominąć, a jeśli nie to czym najlepiej zastąpić?

Reply
Megi 16 stycznia, 2022 - 12:36 am

Chlapnęłam przez przypadek ekstrakt migdałowy, a już świadomie w zastępstwie aperol i wyszło r o z o o s z n i e 🧡 buziaczki!

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:18 am

Buziaki!

Reply
Aneta 16 stycznia, 2022 - 12:08 pm

Czy można użyć oleju kokosowego?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:19 pm

Nie, bo twardnieje

Reply
Ania 16 stycznia, 2022 - 12:20 pm

Ugotowałam pomarańczę zgodnie z przepisem (umyłam wcześniej). Niestety puree wyszło bardzo gorzkie. Jakaś rada?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:20 pm

Może być lekko gorzkie. Pamiętajmy, że po wymieszaniu z ciastem ten smak złagodnieje. A jeśli jest gorzkie jak grejpfrut, trzeba zmienić odmianę pomarańczy

Reply
Lena 16 stycznia, 2022 - 12:50 pm

Czy lekko gorzkawy posmak od pomarańczy jest prawidłowy? Czy wybrałam kiepskie pomarańcze?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:20 pm

Puree? Tak, może być lekko gorzki

Reply
Joanna 16 stycznia, 2022 - 1:50 pm

Czy mogę zastąpić pomarańcze mandarynkami (tzn i tak zrobię bo nie mam pomarańczy😁)i czy na wierzch mogę skroić cytrynę?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:20 pm

Można, aczkolwiek będzie znacznie bardziej charakterne 🙂

Reply
Michał 16 stycznia, 2022 - 2:14 pm

Mam pytanie – jeśli zastępujemy likier, sokiem pomarańczowym, to ile go wlac? Również 2 łyżki? Czy więcej?

Reply
Agata 16 stycznia, 2022 - 2:30 pm

Nie wierzyłam, że się uda. A tu proszę, połowy już nie ma, a nie zdążyłam go wystudzić. Smak nieoczywisty, nawet dziwny, ale bardzo wciągający;)
O tym, że ciasto jest cudowne, najlepiej świadczy fakt, że pierwszy raz czuję wewnętrzny przymus zostawiania komentarza!
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:21 pm

Cześć!

Reply
Monika 16 stycznia, 2022 - 3:00 pm

W smaku jest pyszne, ale niestety mi opadło i jest lekko zakalcowate :(( składniki mieszkałam krótko, jak uniknąć na przyszłość zakalca ?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:21 pm

Wszystkie składniki były w temp pokojowej, łącznie z puree?

Reply
Luiza 16 stycznia, 2022 - 5:56 pm

Popełniłam tę rozkosz na niedzielny deser i jestem w niebie 😍😍😍 użyłam bezglutenowej mieszanki Schär do wypieków i wyszło genialnie. Rozkoszny jesteś boski ❤

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:22 pm

Cieszę się!

Reply
Kaja 16 stycznia, 2022 - 7:14 pm

Ciasto można piec z termoobiegiem? Zmniejszyć wtedy temperaturę, czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:23 pm

W 20 stopni niższej

Reply
Asia 16 stycznia, 2022 - 7:17 pm

Wyszło przepyszne! Dzięki za fajny przepis 🙂

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:23 pm

Super, że smakuje 🙂

Reply
Dorota 16 stycznia, 2022 - 7:42 pm

Czy zamiast pomarańczy moge dać mandarynki?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 9:23 pm

Tak, można

Reply
Iza 16 stycznia, 2022 - 11:37 pm

Cudowne ciasto! Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam pastę waniliową bez której już nie mogę żyć, tak jak Ty bez likieru 🙂

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2022 - 10:24 am

Też świetny wybór! 🙂

Reply
Marzena 17 stycznia, 2022 - 11:55 am

Czy ilość oleju w gramach jest poprawna? U mnie 110 gram oleju rzepakowego to była cała szklanka -250 ml.
Mam tez pytanie o purre, po zagotowaniu i ostudzeniu w wodzie moja pomarańcza z 310 g „urosła” do 410 g. Rozumiem ze samego purre trzeba dac tylko 300g?:)

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2022 - 12:48 pm

Nie wiem, jak to możliwe, bo w standardowej szklance 240 ml mieście się około 220 g oleju.
Dodajemy całą pomarańczę 🙂

Reply
Elżbieta 18 stycznia, 2022 - 6:32 am

Poezja smaku,cudownie pomarańczowo puszyste, rubcie warto

Reply
Kasia 18 stycznia, 2022 - 12:24 pm

Nie udało mi się kupić likieru, więc użyłam luksusowej pomarańczowej 😉 wyszło wspaniale!

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2022 - 6:18 pm

Smacznego!

Reply
Agnieszka 18 stycznia, 2022 - 3:51 pm

Chciałabym upiec to ciasto w formie muffinek. W jakiej temp piec i jak długo? Pozdrawiam

Reply
Anett 19 stycznia, 2022 - 2:25 pm

Hej! Co myślisz o zastąpieniu cukru białego cukrem brązowym, trzcinowym?

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2022 - 3:39 pm

Hej, można tak zrobić. Ciasto będzie miało ciemniejszy kolor

Reply
Ola B 19 stycznia, 2022 - 5:32 pm

Dodaj więcej kurkumy

Reply
Ola B 19 stycznia, 2022 - 5:31 pm

Wyszło excellent👌🍊🍊🍊🍊
Jeżeli dokładnie odmierzymy proporcje i zrobimy wszystko zgodnie z przepisem (włącznie ze składnikami w temp. Pokojowej) nie ma mowy, żeby się nie udało 😉☺️

Reply
Aga 4 lutego, 2022 - 10:26 pm

Potwierdzam, robione dwa razy i zawsze genialne 🙂

Reply
Meg 19 stycznia, 2022 - 5:46 pm

Ciasto przepychota! W piekarniku gazowym bez opcji góra-dół i ciut większej formie wyszło idealnie.

Reply
Kasia 19 stycznia, 2022 - 6:56 pm

Niestety pierwsza próba zakończona fiaskiem – wyszedł mi zakalec, jakiego jeszcze świat nie widział, ale za to przepyszny🤣 dziś upiekłam w formie muffinek i są idealne, mięciutkie i bez zakalca 🙂 piekłam 30 min przy 190 stopniach. Następnym razem spróbuje znowu w keksówce – nie poddam się!

Reply
Gosia 19 stycznia, 2022 - 9:25 pm

Czy ciasto po upieczeniu będzie wilgotne?

Reply
rozkoszny 20 stycznia, 2022 - 8:35 pm

Tak, bardzo

Reply
Kasia 20 stycznia, 2022 - 5:06 pm

Lubię mało słodkie wypieki. Czy bez szkody dla konsystencji ciasta można zredukować cukier o połowę w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 20 stycznia, 2022 - 8:36 pm

Można zredukować o 1/3 maks. Mniejsza ilość cukru wpływa na strukturę i wilgotność

Reply
Sara 20 stycznia, 2022 - 8:02 pm

A gdyby tak zrobić z cytryną? 🤔

Reply
Ana 19 marca, 2022 - 9:13 am

Olé mąki trzeba użyć do ciasta? Czy 230 g w sumie?

Reply
Paulina 21 stycznia, 2022 - 11:03 am

Ciasto wyszło idealne i tak dobre, że ja dziś robię je drugi raz – tym razem dla babci z okazji dnia Babci 🙂
Nie miałam likieru, ale z sokiem z wyciśniętej pomarańczy też super!

Reply
Kate 21 stycznia, 2022 - 1:03 pm

Rozkoszny! Dlaczego dopiero teraz Ciebie znalazłam?! Popełniłam to ciasto, ba! Zrobiłam od razu 2, z tym że drugie w wersji wegańskiej (zamiast jajek- aquafaba i łyżka octu). Genialne! Zapisuję na stałe w moich notatkach. Rozkoszne po prostu…

Reply
Ania 22 stycznia, 2022 - 10:17 am

Cześć, możesz powiedzieć z jakiej ilości aquafaby (i w jaki sposób spreparowanej – ubita, dodana płynna?) przygotowałaś ciasto? Myślę o jego zweganizowaniu, ale boję się nie własną rękę kombinować z proporcjami 😉

Reply
Renata 24 stycznia, 2022 - 6:14 pm

Kate, ja też jestem weganką i zrobiłam na Wegg`s ale z połową wody i połową aquafaby i wyszedł mi zakalec. Nie dodałam octu. Ile dokładnie dodałaś aquafaby?

Reply
KATE 28 stycznia, 2022 - 9:28 am

Hej, zrobiłam z połowy porcji, aquafabę (jakieś 3 łyżki) zmiksowałam na gęstą pianę, wymieszałam delikatnie z resztą ciasta. Nie jestem pewna czy ocet był konieczny ale dodałam.
Nie powiem ze weganska wersja wyszła równie pulchna i elastyczna jak wersja z jajkami ale urosła fajnie i przede wszystkim smak był taki sam.

Reply
Mądralinka 22 stycznia, 2022 - 12:05 am

Piekłam 2 x . Ciasto petarda . Wilgotne ,aromatyczne , cudowne . Pieklam wg przepisu ale w termoobiegu pierwsze 20 min 190″ reszta 170′. Nie miałam keksowkj więc upiekłam w foremce na babkę drożdżowa

Reply
Emilia 22 stycznia, 2022 - 10:24 am

Czy zamiast cukru można dać erytrytol?

Reply
Aga Ko 22 stycznia, 2022 - 11:33 am

Porównanie do sponge Boba jak najbardziej na miejscu! Wyszło pyszne, te skarmelizowane plastry pomarańczy na wierzchu to jak wisienki na torcie.

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2022 - 12:44 pm

Staram się jak najtrafniej opisywać! 🙂

Reply
Ola 22 stycznia, 2022 - 11:59 am

Czy ciasto wyjdzie w foremce 10×30 czy będzie za płaskie? Może jak zwiększę ilość ciasta, zachowując proporcje byłoby lepiej? Myślałam żeby użyć o +1/3 więcej każdego ze składników (inaczej ciężko podzielić jajka). Jak myślisz? Pozdrawiam 🙂 !

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2022 - 12:43 pm

Można zrobić w takiej foremce, będzie niższe po prostu. Trzeba krócej piec

Reply
Ola 19 lutego, 2022 - 3:12 am

Jednak udało mi się zdobyć mniejszą foremkę i… wyszło cudowne! Z wierzchu chrupkie, a reszta jak gąbeczka albo chmurka 🙂 I smak obłędny! A wyrosło tak fajnie, że pewnie i w tej większej formie byłoby wystarczająco wysokie. Od dzisiaj to moje ulubione ciasto :)!
Dziękuję, że podzieliłeś się tym przepisem ;).

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:09 pm

De nada!

Reply
Daria 22 stycznia, 2022 - 12:16 pm

Czy mogę zrobić je na mące razowej? Pomóż Rozkoszny 🙏

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2022 - 12:43 pm

Lepiej wymieszać z innymi mąkami

Reply
Izabela 22 stycznia, 2022 - 7:40 pm

Dziękuję! Za oknem śnieg, temperatura minusowa, A ciasto stygnie do niedzielnej kawy w gronie rodzinnym 🙂

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:18 am

tak trzeba żyć!

Reply
Agata 22 stycznia, 2022 - 8:42 pm

Hejo , a pomarańcza jedna ma mieć 600 g czy jedna ma mieć 300 ?

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:19 am

Hej, jedna 300 g

Reply
Basia 22 stycznia, 2022 - 9:14 pm

Zrobiłam, w sumie nie zważyłam wcześniej pomarańczy ani puree.
Żałuję, że zrobiłam z ilosci podanej w przepisie, przecież to od razu trzeba robić z podwójnej porcji! Jest pyszne, miękkie jak chmurka i lekko wilgotne. Jadłam jeszcze ciepłe, mniam. Cudowne

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:19 am

<3

Reply
Renata 23 stycznia, 2022 - 2:31 pm

Połowa już zniknęła. Bałam się, że ciasto przyćmi goryczka z pomarańczy, a okazało się przepyszne. Świetny przepis.

Reply
Renata 24 stycznia, 2022 - 6:36 pm

Ja zrobiłam w wersji wegańskiej i wyszedł mi zakalec. Ile aquafaby dodać i octu, żeby odwzorować ilość jaj?
Zakalec był przepyszny, uwielbiam pomarańcze, więc bez zastanowienia zrobiłam podwójną porcję! To ciasto jest genialne, moje odkrycie roku 2022! będę je piekła non stop! Dziękuję<3

Reply
Patrycka 24 stycznia, 2022 - 10:39 pm

Kochani jeśli boicie się o gorzkiej ciasta polecam dodać zblendowaną pomarańcze ale bez skórki, ja tak zrobiłam i wyszło przepyszne, i keksówkę polecam troszkę większą bo przy porządnie ubitych jajkach masy jest za dużo i babka praktycznie wychodzi za foremkę 😀

Reply
Monika 24 stycznia, 2022 - 11:21 pm

Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie. Ale umówmy się, ciepłe ciasto, nawet jeśli nie można go elegancko pokroić, smakuje absolutnie rozkosznie.

Tu jest jakiś skrót myślowy. Co całkowicie? wyjąć i studzić?

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2022 - 3:03 pm

Wystudzić całkowicie.

Reply
Alexa 25 stycznia, 2022 - 9:40 pm

Pod wpływem chwili zrobiłam wczoraj na szybko wieczorem, jak typowo mojego gotowanie, jajek miałam za mało, skaldniki na oko xD nie mam blendera, ale shaker też dał radę zmiksowania pomarańczowy, choć nie tak dokładnie jak twoje xD piekłam krócej bo miałam tylko małą blaszkę, a nie keksowkę, dodałam aromat pomarańczowy i sok zamiast likeru, ale wyszło tak dobre, że dzisiaj przed 15 już go nie było ;)) idę szukać kolejnego przepisu 😉

Reply
Paulina 26 stycznia, 2022 - 3:39 pm

Robiłam wyszło petarda tylko pomarańcze dałam na spod blachy i zalałam ciastem a przed podaniem odwróciłam do góry nogami. Wyglądało powalająca pięknie, szkoda ze nie mogę zostawić zdjęcia 😊

Reply
Klaudia 26 stycznia, 2022 - 8:10 pm

Czy takie ciasto może być zrobione w wersji wegańskiej?? Bez jajek? 🙈🧡

Reply
Koko 30 stycznia, 2022 - 7:58 pm

Może być nawet bez pomarańczy i bez mąki.

Reply
Joanna 26 stycznia, 2022 - 11:28 pm

To ciasto to absolutne objawienie!
Zdecydowanie moje klimaty. Zrobię je jeszcze ze 100 razy :))) Wyszło aromatyczne, pyszne, sprężyste. Ponieważ robiłam wersji dla dzieci nie dodałam likieru, a jedynie aromatu pomarańczowego „pomarańcza z Maroka” dr Oetkera. Nawet libańskie ciasto pomarańczowe na które przepis można znaleźć w Internecie i też je robiłam nie dorasta temu do pięt :)))

Reply
rozkoszny 27 stycznia, 2022 - 7:46 pm

<3

Reply
eej 27 stycznia, 2022 - 9:45 am

Czy można to ciasto robić z obranymi pomarańczami? Mam nadzieję, że wszyscy powyżej używali jakichś bio-pomarańczy, bo zwykłe marketowe cytrusy mają na opakowaniach (paletach, czasem siatkach) info, żeby nie spożywać skóry, jakiś imazazil, thiabendazol plus oczywiście woski. Oczywiście każdy niech robi, co chce, ja od dłuższego czasu cytrusy obieram.

Reply
Magda 27 stycznia, 2022 - 3:47 pm

Nie skumałam, że pomarańczę trzeba gotować ze skórką 😉 Zaczęłam ją gotować bez, czy coś z tego będzie w ogóle, czy w takim razie lepiej jej nie gotować tylko od razu zrobić puree?

Reply
Marta 27 stycznia, 2022 - 7:42 pm

Czy można zamieć mąkę na orkiszową a cukier na ksylitol? Jeżeli tak to czy zachować podane gramatury?

Reply
Paulina 27 stycznia, 2022 - 8:25 pm

Dzień dobry, dobry wieczór 🙂
Ciasto już raz robiłam, wyszło obłędnie o smakowało wszystkim 🙂 Dlatego teraz myślę, czy by nie zrobić z półtorej porcji.
Jak się do tego zabrać? Myślałam o okrągłej formie, a co z czasem pieczenia? Choćby orientacyjnie? Na pewno sprawdzę patyczkiem.
Czy lepiej zamiast okrągłej formy upiec na blasze prostokątnej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Paulina 27 stycznia, 2022 - 8:28 pm

*miałam na myśli podwójnej porcji – 600g gotowanej pomarańczy 🙂

Reply
Angelika 28 stycznia, 2022 - 9:31 am

Hej! Czy będzie dobre na drugi dzień? Jeśli zrobię je wieczorem… a na drugi dzień mam gości? 🙂

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:51 pm

Tak, będzie smaczne i wilgotne przez kila dni

Reply
Agata 29 stycznia, 2022 - 9:35 am

Ja próbuje, dam znać jak wyszło;)

Reply
Mad 29 stycznia, 2022 - 9:54 pm

Mniam mniam

Reply
Sebastian 29 stycznia, 2022 - 10:11 pm

Hej Rozkoszny

Jak rozumieć ten zapis?
Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie
15 min po wyłączeniu piekarnika ciasto ma być w piekarniku a potem wyjąc?
Z tym mam zawsze problem, boje sie ze opadnie po wyciągnięciu lub otwarciu drzwiczek.

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:38 pm

Nie, nie studzimy ciasta w piekarniku. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjmujemy je z foremki i studzimy całkowicie

Reply
Ewa 29 stycznia, 2022 - 10:53 pm

Robił ktoś te ciasto w thermomixie?

Reply
Jagoda 30 stycznia, 2022 - 12:20 am

Mi wyszedł zakalec 🙁 góra i środek ładnie się upiekł, ale niestety od spodu kawałeczek gluta…
Robiłam wszystko według przepisu. Pewnie winowajcą jest piekarnik. A takie żółciutkie cudo miało być do kawusi dla gości.

Reply
Mila 30 stycznia, 2022 - 1:18 pm

Bardzo proszę o wersję wegańską z aquafabą i najlepiej erytytolem/ksylitolem zamiast cukru. Próbowałam już dwa razy, ale przez brak poprawnych proporcji dwa razy zakalec. 🙁 help!

Reply
Kasia 31 stycznia, 2022 - 10:28 am

To ciasto jest genialne! Zazwyczaj Twoje ciasta są dla mnie trochę za słodkie więc domyślnie zmniejszyłam ilość cukru do 3/4 szklanki, wyszło boskie👌🏻

Reply
ania 31 stycznia, 2022 - 3:42 pm

Czy takie puree pomarańczowe można przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2022 - 4:08 pm

Tak

Reply
KejBee 31 stycznia, 2022 - 8:53 pm

FANTASTYCZNE! Mimo tego że skopalam 😉 nie przyłożyłam się do usuwania pestek co poskutkowało (tak myślę) lekka goryczka ciasta. I tak zniknęło w niecałe pół godziny po upieczeniu…. Cudownie miękkie i wilgotne…. Mr Rozkoszny, myślisz że z pulpa mango też będzie takie boskie?

Reply
Natalia 1 lutego, 2022 - 10:47 am

Zdecydowanie potwierdzam, że ilość ciasta z tego przepisu z pewnością nie jest na keksówkę o wymiarach, które podaje autor… Odmierzyłam wszystko idealnie z wagą, miałam przygotowaną keksówkę o wymiarach z przepisu i po przelaniu ciasta okazało się, że jest go po same brzegi i w misce zostaje go jeszcze tak dużo, że musiałam zmienić keksówkę na większą – wzięłam 32x11cm, wylałam do niej i ciasto sięgało do 2/3, a po upieczeniu wyrosło tak że wypełniło ją w całości. Także sorry – nie uwierzę, że u kogoś innego z podanych składników ciasto się mieści w 10 cm krótszej keksówce, trochę węższej….

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2022 - 11:12 am

Proszę pamiętać, że wymiary keksówki liczymy od dołu. Proszę obejrzeć film, w którym przygotowuję ciasto krok po kroku. Może wtedy tak łatwiej będzie dostrzec swoje błędy 🙂

Reply
Wiktoria 1 lutego, 2022 - 12:40 pm

Rano upiekłam, właśnie testujemy smak.. obłęd 🤭😋

Reply
Ola 1 lutego, 2022 - 7:10 pm

GE-NIA-LNE *.* pyyyszne, aromatyczne, słodkie (mimo, iż dałam połowę ilości cukru).. kolejny raz się nie zawiodłam na Twoim przepisie! Jutro wjedzie ramen : D

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2022 - 4:08 pm

<3

Reply
Michał 2 lutego, 2022 - 3:30 pm

Mam pomarańcze ważące po ok. 180g. Lepiej ugotować jedną żeby było za mało w stosunku do przepisu , czy dwie żeby było za dużo? 😀

Reply
Ewa 2 lutego, 2022 - 6:42 pm

Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną, a jeśli tak to ile jej dać.
No i czy, zamiast szukać bio pomarańczy, mogę po prostu użyć zwykłej, ale obranej ze skórki? 🙂

Reply
Ola 29 października, 2024 - 5:17 pm

Ja dziś spróbowałam obranej i do tego nieugotowanej pomarańczy (pierwotnie ugotowałam pomarańczę w skórce i zblendowałam na puree, ale potem ogarnęłam, że nie jest bio – no a nie chciało mi się kolejnej gotować przez godzinę :D). Pomarańcza zblendowana bez skórki jest dużo rzadsza od nieobranej, więc dodałam do niej łyżkę skrobii (przed dodaniem rozrobiłam ją z kilkoma łyżkami puree, żeby nie zrobiły się grudki). Dodatkowe modyfikacje: 120 g cukru zamiast 200 g i likier pigwowy zamiast pomarańczowego. Ciasto pięknie wyrosło, równo się upiekło, było sprężyste i pyszniusie, ale prawdopodobnie brakowało mu aromatu skórki pomarańczowej. To była wersja awaryjna, następnym razem zrobię z całej pomarańczy 🙂

Reply
Marta 2 lutego, 2022 - 7:00 pm

Genialne ciasto !
Wszystkie osoby które spróbowały pytają o przepis!
Czy będzie dostępny w wersji angielskiej? ( zebym mogła podac namiary na twojego bloga/ instagrama )

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2022 - 7:59 pm

będę myśleć!

Reply
Alina 4 lutego, 2022 - 5:37 pm

Właśnie wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe musiałam spróbować. Obłędne.
Ciasta było za dużo i cześć wyleciała ale to nie szkodzi. Keksówki miałam wymiarowa. Pomarańcze musiałam wziąć dwie żeby wyszło 300 g. Może to powód tej ilości ciasta. Ale dziekitemu pewnie jeszcze aromatyczniejsze😋😋😋😜.

Reply
Pam 5 lutego, 2022 - 12:09 pm

Za pierwszym razem wyszło idealnie, za drugiem zakalec jak się patrzy! 🤦🏻‍♀️😅
Czy temperatura mam duży wpływ? Ostatnio piekłam jak w przepisie 190 stopni, ale mam mocniejszy piekarnik i postanowiłam piec ciut dłuższej w 180 stopniach. Chyba, ze faktycznie za długo kręciłam masą? 🧐 Tak, czy siak…ciasto fenomenalne. Robiłam wcześniej podobne z kakao i mąką migdałowa z mojewypieki. Twój przepis jest fajna alternatywą.

Reply
Agnieszka 6 lutego, 2022 - 12:34 pm

Ciasto ładnie wyrosło, niestety po wyciągnięciu z piekarnika upadło i wyszedł zakalec. Czy myślisz, że gdyby nie wyjmować ciasta z piekarnika, tylko zostawić je tam do wystygnięcia, to wyszłoby inaczej?
Ciasto jest obłędne, na pewno upiekę jeszcze nie raz 🙂 Pozdrawia

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:36 pm

To na pewno nie jest przyczyną. Proszę prześledź komentarze wyżej, bo już dyskutowaliśmy co może być przyczyną. Pozdrawiam! 🙂

Reply
lucyna 6 lutego, 2022 - 9:45 pm

ciasto super

Reply
Gosia 8 lutego, 2022 - 9:10 pm

Ciasto petarda. Uwielbiam francuskie tosty pomarańczowe . To ciasto jest bardzo podobne w smaku. Mocno pomarańczowe. Nie dodałam żadnego likieru. Pięknie wyrosło

Reply
Olciusia 11 lutego, 2022 - 6:02 pm

cześć! wspaniale rozkoszne ciasto, dawno nic mnie w internecie nie zmotywowało do pieczenia, a o tym cieście marzyłam tak bardzo, że przemyciłam sobie do niego pomarańcze prosto z Włoch 😉 pyszne (a zrobiłam z połową cukru i oliwą)! a myślisz, że wersja cytrynowa będzie równie rozkoszna?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:05 pm

Można eksperymentować, ale już na pewno nie redukuj ilości cukru 🙂

Reply
Siasia 15 lutego, 2024 - 9:12 pm

ja zrobiłam z cytrynami – ugotowałam jak pomarańczę – wyszło równie piękne i pyszne! 🙂 🍋

Reply
Magda 11 lutego, 2022 - 9:29 pm

Cześć! Ciasto jest wspaniałe – robiłam już 3 razy. Problem mam z pieczeniem. Pierwszy raz nieco za mocno się spiekło, następny raz temp. mniejsza – wyszedł zakalec. Trzeci – zaś się spiekło za mocno. Co z tym począć, jak piec? temperatura 190 stopni gdy się spieka. Będę wdzięczna za pomoc 🙂

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:06 pm

Cześć, trudno powiedzieć, pewnie piekarnik szankuje. Piekłbym po prostu w 190 i przykryłbym w polewie folią aluminiową

Reply
Ania 12 lutego, 2022 - 9:23 pm

takie pyszne

Reply
Ania 12 lutego, 2022 - 9:24 pm

takie pyszne !!!

Reply
EWA 15 lutego, 2022 - 11:34 pm

Niestety po przymiarkach 2 miesięcznyh postanowiałam upiec i ……. tak jak się obawiałam wyszedł zakalec, po wyciagnieciu z piekarnika opadl i jest zakalec :(((( Nie wiem jaka przyczyna, ale jest mi smutno z tego powodu 🙁

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:03 pm

Jak wyżej pisałem: trzeba dokładnie odmierzyć składniki i pilnować, by były w temperaturze pokojowej 🙂

Reply
Maria 17 lutego, 2022 - 8:48 pm

Ale odlot! Robiłam wg moich sprawdzonych zasad – czyli wszystko na czuja… Pomarańcze gotowałam może 20 minut, zblendowalam jeszcze ciepłą, nie ważyłam, od razu zabrałam się do ciasta, proszek zastąpiłam sodą oczyszczoną, dałam olej kujawski, mąkę wroclawska, bo akurat miałam i przyprawę do piernika. Wyszło bardzo słodkie, o genialnym kolorze i strukturze. Wyrosło I tak cudnie pękło! (Nie dawałam na wierzchu pomarańczy, no bo bez przesady). Jak się nie ma szczęścia w miłości,to się ma szczęście w kuchni 😉 dziękuję za rozkoszny przepis!

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:06 pm

Było to ryzykowne!

Reply
Aleksandra 17 lutego, 2022 - 10:45 pm

Zrobiłam ciasto 2 razy. Pierwszym razem zakalec ale pyszny 🙂 Za drugim już znacznie lepiej, użyłam jajek L a nie posiadanych wcześniej M i nie dałam pomarańczy na wierzch żeby nie obciążać . Dalej jednak mam problem z opadaniem ciasta po wyjęciu z piekarnika i to tak mocno, że jest go tyle ile przed upieczeniem. Czy to normalne ? Co mogę jeszcze zrobić żeby nie było całkowicie zakalca. Na razie doszłam do etapu że na brzegach jest piękne ale w centrum lekki zakalec. Dodam że odmierzam składniki co do grama, jajka nie z lodówki. Czy stosunek skórki do miąższu w pomarańczy ma znaczenie ?

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:08 pm

Nie sądzę – używałem różnych pomarańczy. Proszę przypilnuj, by pomarańcza ważyła 300g

Reply
Kamila 4 stycznia, 2023 - 12:45 am

Aaa… I może komuś się przyda inspiracja: robiłam z Żubrówką, poza tym wszystko wg przepisu, pycha!

Reply
jestemnikko 18 lutego, 2022 - 10:55 am

Jest totalnie pyszne, ale czy jest szansa, że wyjdzie z aquafabą? Zawsze zastepowałam 3 jajka 9 łyżkami aquafaby i było w porządku, ale czy ciasto nie straci struktury? Moja dziewczyna właśnie przechodzi na weganizm i bardzo nam zależy, żeby móc je piec w wersji 100% roślinnej. 🙂

Reply
Aleksandra Walczak 20 lutego, 2022 - 7:42 pm

Witaj. Czy mogę pomarańcze ugotować np. rano a coasto pięć dopiero wieczorem? Czy masa z pomarańczy może być kilka godzin w lodówce ?

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2022 - 2:40 pm

Tak, nie trzeba schudzać pomarańczy do tego czasu

Reply
Patsy 28 lutego, 2022 - 7:59 pm

Robię po 2 keksowki, jest przepyszne. Moje dzieci- sztuk 3, nazywają je Spandżbog 🤣 . A Pana Harry Potter – że podobny Pan i super przepisy czaruje…dzięki

Reply
Nicole 3 marca, 2022 - 8:15 pm

Robię je na whisky, tylko ono jest zawsze na stanie.
Ciasto rozkoszne, wszyscy zachwyceni 🥰

Reply
Ewelina 23 marca, 2022 - 11:58 pm

Przepyszne!!!
Zrobiłam z tego przepisu muffinki – wyszły super!

Reply
Kasia 30 marca, 2022 - 6:40 pm

Hej Rozkoszny,
Już drugi raz piękę te ciasto, jednak za każdym razem w wersji bezcukrowej. Zamiennikiem cukru jest banan i dwie łyżki syropu daktylowego. Pysznia i zdrowsza przekąska.

Reply
Mira 3 kwietnia, 2022 - 12:52 am

Ciasto wspaniałe. Poszło na ciepło. Jutro pwtórka ale już na dwie keksówki. Na a smażone rzodkiewki! No a karmelizowane marchewki! Obłęd! Jesteś niesamowity. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:43 pm

<3

Reply
Mcw 3 kwietnia, 2022 - 2:33 pm

Zrobiłam to ciasto z podwójnej porcji na dużą blachę i… muszę przyznać, że jest meeega! Idealnie wilgotne, aromatyczne. Bardzo zasmakowało rodzinie, więc będzie często gościć na naszym stole

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:44 pm

Cieszę się!

Reply
Edyta 9 kwietnia, 2022 - 3:53 pm

Obłędna babka, testowałam dziesiątki babek i zawsze coś było nie tak. Ta jest wilgotna, mocno pomarańczowa, idealna na stół wielkanocny.

Reply
Agnieszka 11 kwietnia, 2022 - 7:12 pm

A jajka maja być całe czy tylko żółtka? Bo jest napisane na kogiel mogel ukręcić a ten jest przecież z żółtek tylko…

Reply
Sara 13 kwietnia, 2022 - 9:50 pm

Jak najlepiej przechowywać to ciasto? W lodówce czy w papierowej torbie?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2022 - 10:21 am

W temp. pokojowej

Reply
Agata 15 kwietnia, 2022 - 12:23 am

Zapomniałam o pomarańczy i gotowała się 1h 40min 🤭 nada się czy lepiej ugotować nową?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 2:36 pm

Jak najbardziej się nada

Reply
Kamila 15 kwietnia, 2022 - 10:19 am

Dziś będę robiła…na święta jak znalazł 😊😋 Obu tylko mi wyszedł

Reply
Paula 22 kwietnia, 2022 - 10:21 pm

Rozkoszny czy mogę pominąć całkowicie cukier? Jak myślisz swoim eksperckim doswiadczeniem, czy to ma prawo bytu i bedzie mogla to cudo zjeść osoba nietolerująca slodzidel?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2022 - 12:04 pm

Niestety nie można

Reply
Iwona 27 kwietnia, 2022 - 12:04 pm

Czy można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju rzepakowego?

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2022 - 8:42 pm

Hmm, ale ważne by była o delikatnym, owocowym smaku

Reply
Magdalena 8 maja, 2022 - 5:09 pm

Czy ciasto można przechowywać w lodówce czy lepiej w suchym mieści pod przykryciem? – wiem, że Twoje przepisy znikają błyskawicznie ale chciałam zostawić trochę na drugi dzień do pracy 😀

Reply
rozkoszny 9 maja, 2022 - 12:30 pm

Ciasto przechowuję w temperaturze pokojowej

Reply
Darka 15 maja, 2022 - 7:47 pm

Dwa razy robiłam i dwa razy wyszła luźna pulpa w środku ciasta :((( wszystko zgodnie z przepisem…

Reply
rozkoszny 16 maja, 2022 - 1:35 pm

Może jednak nie zgodnie? 🙂 Proszę odmierzać składniki wagą i trzymać je przed pieczeniem w temp. pokojowej

Reply
Darka 17 maja, 2022 - 7:04 pm

Odmierzalam na wadze i trzymałam w pokojowej 🙁 w smaku bardzo dobre ale większość do wywalenia, piekarnik tez raczej Ok, czy powinnam dłużej przetrzymac w piekarniku? Z wierzchu jest gotowe, spieczone nawet, ale środek płynny

Reply
Maja 22 maja, 2022 - 3:59 pm

Uwaga na pomarancze olbrzymy ! Za pierwszym razem dodałam cała sporą i wyszedł zakalec. Za drugim razem dałam mniej puree i już bez zakalca ☺️

Reply
Magda 2 lipca, 2022 - 5:39 pm

Chło-pa-ku! Jaki Ty jesteś znakomity. Ciasto pomarańczowe to kolejny przepis Twojego autorstwa, który robię. Wyszło pyszne, sprężyste i bardzo wilgotne. Nie za bardzo umiem piec, a moja specjalnością są zakalce, więc tym bardzie zaskakujące jest to, że każdy Twój przepis wychodzi mi idealnie. Trzeba tylko dokładnie odmierzyć składniki i czytać komentarze (!) ucząc się na błędach innych.

*Zamiast likieru dodałam 2 łyżki soku z pomarańczy i wyszło super.

Reply
rozkoszny 3 lipca, 2022 - 10:44 am

Chyba jednak umiesz jednak piec!

Reply
Aneta 22 lipca, 2022 - 1:45 pm

Cudne ciasto. Wyszło idealnie za pierwszym razem. Genialne z domową lemoniadą.

Reply
rozkoszny 25 lipca, 2022 - 12:28 pm

Cieszę się!

Reply
Aga 11 października, 2022 - 4:25 pm

Zrobiłam raz w takiej keksówce jak polecałeś i wyszło genialne, teraz chciałabym zrobić w dwa razy większej, więc składniki po prostu podwoję, ale co z czasem pieczenia? Na czuja, do suchego patyczka? Czy ryzyko zakalca zwiększa się przy takiej próbie?

Reply
Kacha 10 listopada, 2022 - 6:05 pm

Polecam. Wyszło bardzo dobre 🙂 Szkoda, że nie można dodać zdjęcia:)

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:04 pm

Można na IG! 🙂

Reply
Łobuzińska 11 listopada, 2022 - 6:18 pm

Rozkoszny, orientujesz się czy puree pomarańczowe można mrozić „na zaś”? 🙂
Nie straci nic ze swego uroku po rozmrożeniu?
Pozdrawiam

Reply
Wiki 25 listopada, 2022 - 7:09 pm

Ile razy bym nie robiła – zawsze zakalec … dlaczego…?😪

Reply
rozkoszny 26 listopada, 2022 - 9:52 am

Odmierzasz składniki wagą? Jeśli zdarzają się ci się zakalce to warto być bardzo precyzyjnym

Reply
Ann 1 grudnia, 2022 - 8:54 pm

Kurczę dałam dwa pomarańcze, bo złe przeczytałam przepis 🫣 No i zakalec …

Reply
Aneta 3 grudnia, 2022 - 2:04 pm

Cudownie pachnące, pyszne, a jednocześnie proste w wykonaniu. Mogę je piec bez końca. Rozkoszny powinieneś dostać za nie Nobla ☺️

Reply
Justyna 6 grudnia, 2022 - 9:19 pm

Czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek?

Reply
rozkoszny 7 grudnia, 2022 - 10:35 am

Tak, można

Reply
Elzbieta Arena 12 grudnia, 2022 - 10:30 pm

Dziekuje za przepis na taką pychotke! Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam, wyszło piękne, wręcz uciekało z blaszki 🙂
Po wyciągnięciu nie opadło.
W smaku sama ROZKOSZ!!!

Reply
Marta 19 grudnia, 2022 - 5:59 pm

Właśnie robię ciasto i niestety nie znalazłam likieru, czy zamiast tego można dodać rum do podkręcenia smaku?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 12:55 pm

Można!

Reply
A 22 grudnia, 2022 - 3:13 pm

F E N O M E N A L N E!!
Zrobiłam do pracy i jak zwykle kiedy robię ciasto z twoich przepisów, wszyscy byli zachwyceni.
Dodałam troszkę mniej oleju i cukru. Mimo to wyszło idealne.

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2022 - 3:26 pm

<3

Reply
Magda 23 grudnia, 2022 - 6:35 pm

Cześć 🙂 myślisz, że puree można przygotować wcześniej i trzymać w lodowce – np 2 dni? Chcę upiec jedno ciasto na jutro a drugie na poniedziałek, i myślałam żeby ugotować pomarańcze za jednym zamachem na oba ciacha..

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2022 - 7:26 pm

Myślę, że tak

Reply
Magda 23 grudnia, 2022 - 7:36 pm

Dziękuję! Spróbuję 🙂

Reply
Magda 23 grudnia, 2022 - 11:43 pm

No i mam spektakularny zakalec! Wykorzystam więc chyba jutro resztę puree, które miałam zostawić na poniedziałek 🙈 miałam małe pomarańcze i użyłam 4 szt (łącznie ważyły 600 g, puree miało być na dwa ciasta). Myślisz, że to mogło być przyczyną zakalca? Że zamiast jednej pomarańczy 300 g, dwie po 150 g (na jedno ciasto)? Bo zastanawiam się czy jutro dać całe to puree które mi zostało (a jest go 300 g)

Reply
Joanna 25 grudnia, 2022 - 2:57 pm

Jakiej konsystencji powinna wyjść masa?

Moja wyszła dość płynna i ciasto przelewałam do foremki. Piekłam z 15 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że do patyczka cały czas przyklejało się ciasto. Mocno wyrosło, ale opadło od razu po wyjęciu z piekarnika, aż jakby je zassało do środka z góry i boków i niestety zakalec 😔

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2022 - 7:49 pm

Ciasto jest dość płynna, o tak: https://www.instagram.com/p/CYqlvIClvFM/
Odmierzałaś składniki wagą?

Reply
Natalia 26 grudnia, 2022 - 6:07 pm

robiłam to ciasto na wigilię, żeby mój dziadek 92 lata i babcia 93 lata mieli jakieś miękkie ciasto do jedzenia (nie mają zębów, a robiłam też orzechowca którego by nie pogryźli). Oboje byli zachwyceni, szczególnie dziadek który po pierwszym kawałku powiedział, że ciasto pierwsza klasa i wyjął przy stole 100zł i mi dał jako napiwek za pyszne ciasto :V

Reply
Zielona kawa 29 grudnia, 2022 - 11:43 am

Przygotowałem ciasto na wizytę do rodziców. Wyszło pyszne, było pulchniutkie i mokre w środku. Ciasto jak najbardziej udane 🙂

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2022 - 2:14 pm

super!

Reply
Jula 31 grudnia, 2022 - 4:30 pm

Dziękuję za ten przepis jest pyszny i prosty 🙂

Reply
Kamila 4 stycznia, 2023 - 12:30 am

Ciasto cudowne, zapach w domu obłędny, a na języku… sama rozkosz 😀 właśnie wyjęte z piekarnika studzi się na jutro… a jakże, było próbowane gorące! Dziękuję!

Reply
Monika 6 stycznia, 2023 - 2:58 pm

Niestety zakalec …na wierzchu u sucho (mega pyszne ciasto) środek gumowy – dużo trochę przypadków z tym zakalcem. Pomysł z gotowana i zblendowana pomarańcza – super !
Wypróbuje ten patent w innym przeniesie – prostym – bez użycia miksera. Jak mi wyjdzie to chętnie się podzielę 🙂

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:05 pm

Z doświadczenia prowadzenia bloga wiem, że zakalce wychodzą, gdy nie realizuje się sumienie przepisu. Dobre odmierzyć wszystko wagą 🙂

Reply
Ania 6 stycznia, 2023 - 7:12 pm

Czy do ciasta mogę dodać orzechy np. Laskowe?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:05 pm

Tak

Reply
Lucy 13 stycznia, 2023 - 4:08 pm

Drogi Rozkoszny. Szukam właśnie jakiegoś wystrzałowego przepisu na urodzinowy torcik synka. Wszystkie Twoje orzepusy w moim wykonaniu zachwyciły rodzinę i znajomych 🙂Ten przepis do mnie baaardzo przemawia. Czy myślisz że upieczony w tortownicy i przełożony masą na bazie mascarpone i śmietanki kremówki z np. cząstkami mandarynkowy byłby Ok?

Reply
Izabela 17 stycznia, 2023 - 3:19 pm

Wczoraj spontaniczne przygotowanie – gotowanie pomarańczy, dziś przygotowanie i pieczenie. Zapach w domu, który zostrzał apetyt i… pierwsza porcja ciasta. Lekkość, kolor, smak karmelizowanej pomarańczy, która zostawia przyjemne odczucie w buzi. Dziękuję! Jest chęć na kolejny kawałek 😉
Ps. Robiłam bez likieru 😉

Reply
kopa 24 stycznia, 2023 - 8:42 pm

Dzięki za przepisy – są bardzo inspirujące 🙂 Mam proste pytanie – jakiego oleju rzepakowego używasz? Możesz coś polecić, albo chociaż nakierować mnie jak wybrać dobry olej?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2023 - 5:21 pm

Tutaj używam oleju rzepakowego rafinowanego typu kujawski – większość jest podobnych i nie ma aż takich różnic jak przy tłoczonych na zimno

Reply
Aleksandra 28 stycznia, 2023 - 6:23 pm

A ja użyłam zamiast likieru Żołądkowa gorzka tradycyjna (gorzka pomarańcza)
Wyszło super. Trzeba uważać chyba na pomarańcze które maja gruba skore trzeba wybierać te z cienka

Reply
Papuszka 4 lutego, 2023 - 5:31 pm

Co zrobić żeby ciasto było tak sprężyste jak u Ciebie?;))

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 10:31 am

Zrobić wedle przepisu od A do Z 🙂

Reply
Ola 8 lutego, 2023 - 9:26 am

Zrobiłam…o matko jakie dobre!!!!

Reply
Joanna 10 lutego, 2023 - 3:43 pm

Czy maka przenna ma byc luksusowa (typ 55) czy bulkowa (65)?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 6:32 pm

Lepszy niższy typ

Reply
Szalotka 12 lutego, 2023 - 12:38 pm

Bardzo się bałam czy mi wyjdzie bo ta zblendowana pomarancza była bardzo gorzka ale efekt finalny wyszedł jak powinien. Bardzo mięciutkie ciasto, przyjemnie slodkie i pachnące pomarańczą. Oczywiście, że spróbowałam jeszcze ciepłe 🙂

Reply
Kasia 13 lutego, 2023 - 8:10 am

Absolutnie uwielbiam to ciasto! Zapakowałam sobie dzisiaj do pracy na drugie śniadanie 🙂 Piekłam w sobotę i nadal jest pychota. Posmaruje sobie cienką warstwą dżemu , do tego herbatka i życie jest piękne.

Reply
Hania 21 lutego, 2023 - 11:08 am

Hej czy można ciasto zrobić w blaszce okrągłej, czy keksówka zapewnia ciastu odpowiednią temperaturę ? Chcialam z tego zrobić tort 😉

Reply
Kamila 24 lutego, 2023 - 10:59 am

Czesc nie mam cointrau czy Aperol tez sie nadaje? Czy bedzie za gorzki?

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2023 - 10:46 pm

Da radę!

Reply
Magda 20 marca, 2023 - 1:20 pm

Pyszne! Zrobiłam w keksówce i wyszło idealne. Sprężyste, wilgotne, takie jak lubię. Za likierem sie nałaziłam we Wrocławiu ale udalo się kupić w Kauflandzie na Długiej(zostały tylko 2). Zawsze trzymam przepisu ad a do z, nie ryzykuję (ew obnizam ilosc cukru), więc zakalce mi się nigdy nie zdarzają (odpukać 😀 )
Na wielkanoc planuje zrobić z podwójnej porcji w foremce na babke z kominem, mam nadzieje, że wyjdzie 😀 Chyba, że nie polecasz?

Reply
Betki 26 marca, 2023 - 9:05 am

Hej dlaczego podczas gotowania wytrąca się czarny osad na skórce pomarańczy?…

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:50 pm

To prawdopodobnie spalenizna, proszę przykryć pod koniec pieczenia ciasto folią aluminiową

Reply
Natka 1 kwietnia, 2023 - 6:41 pm

Hej! Ciasto jest wybitne, robiłam już wiele razy i bliscy są mega fanami. Na tyle, że dostałam zamówienie na to ciasto na urodziny – czy można je jakoś przerobić na tort? Tzn czy polecasz jakąś masę, którą możnaby go przełożyć? Proszę tylko o inspiracje, np czy czekoladowa albo na jakiej bazie. Będzie mega wdzięczna za rozkoszne sugestie.
Ściskam!

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2023 - 11:50 am

Hej, czekolada i pomarańcze to bardzo dobre połączeni? Może jeszcze jakaś pralina orzechowa do tego?

Reply
Emilia 2 kwietnia, 2023 - 7:40 pm

Czym można zastąpić likier? Może być whisky? Czy alkohol jest konieczny, co on daje ?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2023 - 5:57 pm

Smak 🙂

Reply
Magda 5 kwietnia, 2023 - 12:52 pm

Cześć,

Te same proporcje mogę wrzucić w klasyczna babkową formę? Robiłam w keksówce- doskonałe ❤️
Chcę zrobić w pt popo do południa w sobotę.

Miłego!

Reply
Anita 6 kwietnia, 2023 - 2:16 am

Mam 48 lat i to ciasto, choć wygląda obłędnie to mój pierwszy w życiu zakalec 🙁
Produkty – temperatura pokojowa, trzymałam się przepisu niczym chemik odczynników, siedzi w piekarniku już 70 min, przykryte od góry folią, przełożone na najniższy poziom i dalej mokry patyk. A miałam taką chęć na nie :((((

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:15 pm

Przykro mi to słyszeć 🙁 skoro przepis był odwzorowany krok po kroku, gram do grama, nie powinien być możliwy zakalec. Robiłem to ciacho już wiele, wiele razy i zawsze z sukcesem

Reply
Justyna 8 kwietnia, 2023 - 2:19 pm

Rozkoszny, help 🙏
Wszystkie moje pomarańcze mają ledwie 200g.. dotować dwie i blendowac 1,5?
I czy studzić powinnam zalewając zimna wodą? Czy czekać aż ta, w której się gotowała wystygnie?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 2:41 pm

Proszę tak zrobić. Studzimy dowolnie

Reply
Beata 11 maja, 2023 - 12:09 am

Ciasto bardzo dobre. Otrzymało u mnie ocenę celującą. Jajka z cukrem ubijałam mikserem planetarnym przez 10 minut na najwyższych obrotach. Po upieczeniu, w moim piekarniku 175 stopni, zrobiłam polewę czekoladową. Dziękuję za wspaniały przepis.

Reply
Daria 11 maja, 2023 - 10:55 am

Czy jeśli położyłam całe pomarańcze na wierzch ,ciasto może się nie dopiec ?Lub cokolwiek innego z nim stać ?🙈

Reply
Fifonż 27 maja, 2023 - 6:45 pm

Wyszedł przepyszny, aczkolwiek trochę za słodki 🙂

Reply
Kamila 31 maja, 2023 - 9:16 pm

Dobry wieczor 😊

Ciasto wyglada wyjatkowo apetycznie, bedzie pieczone jako deser po Pad Thai z Twojego bloga. Czy mozna w tym przepisie zastapic olej rzepakowy olejem z orzecha wloskiego albo roslinnym? Jesli Tak, ktory bedzie lepszy?

Dzieki x

Reply
art 10 sierpnia, 2023 - 6:27 pm

hej! może to głupie ale czy pomarancze przed gotownaiem trzeba OBRAĆ?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2023 - 1:47 pm

nie, nie trzeba

Reply
Ananas 6 listopada, 2023 - 10:21 am

Hej hop, czy można to ciasto upiec w formie babeczek czyli muffinów? Papilotki te sprawy, jak długo wtedy piec?

Reply
Kasia 1 grudnia, 2023 - 2:58 pm

Hej 🙂

Czy ciasto można upiec w foremkach na babeczki? Jeżeli tak, to jak zmodyfikować czas pieczenia ?:)

Reply
Milena 2 grudnia, 2024 - 9:31 am

Hejka, robiłaś może to ciasto w formie babeczek? też się przymierzam i wszelkie wskazówki mile widziane 😀

Reply
Aga 10 grudnia, 2023 - 5:50 pm

Wyszedł zakalec. Ale pyszny 😉

Reply
Kinga 19 grudnia, 2023 - 8:55 pm

Obłędne!
Wyszło mi zarówno w wersji ze zwykłą mąką, jak i bezglutenową (Schar). Bez najmniejszej różnicy:)

Reply
Beata 23 grudnia, 2023 - 4:16 pm

Udało się zdobyć ekstrakt waniliowy i alkohol, ciasto wyszło przepyszne!

Reply
Justyna 24 grudnia, 2023 - 8:54 am

Robiłam to ciasto jakieś milion razy. Wciąż kocham i każdy kto próbuje prosi o dokładkę 🥺

Reply
Dorota 31 grudnia, 2023 - 11:27 am

Czy tą obłędnie pachnącą wodę po gotowaniu pomarańczy da się jeszcze sensownie wykorzystać?

…szaleństwem wylewać takie spożywcze perfumy… 🍊

Reply
Arek 14 stycznia, 2024 - 7:20 pm

Poza tym, że jest fajnie i mocno pomarańczowe to samo ciasto bez szału :/

Reply
Nina 24 stycznia, 2024 - 3:04 am

Drogi Rozkoszny! Potrzebuję porady, udał mi się już jeden pyszny zakalec, ale chciałabym sprobować wersji bez. Mam gazowy piekarnik, ktory jeszcze poznaję, nowe generacji, czy masz jakiś pomysł jak najlepiej w nim piec?(temperatura, poziom), bo myślę że to właśnie sprzęt ostatnio zawinił. Dziekuje!

Reply
Kasia 21 lutego, 2024 - 7:28 pm

Bardzo dziekuję za przepis na ciasto. Kocham pomarańcze ale nie znalazłam do tej pory dobrego przepisu na ciasto z pomarańczami. Ten jest idealny 🙂

Reply
Ewa 15 marca, 2024 - 7:24 am

@rozkoszny, czy mozna zamienić pomarańczę, 2 cytrynami?

Reply
Ewa 15 marca, 2024 - 7:25 am

dzień dobry @rozkoszny, czy mozna zamienić pomarańczę, 2 cytrynami?

Reply
Izabela 27 marca, 2024 - 10:57 am

Witaj! Czy można użyć Campari zamiast Cointreau?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:22 pm

Tak, mozna

Reply
Ela 4 kwietnia, 2024 - 3:16 pm

Mam i ja! Bez zakalca, ładnie wyrosło, wilgotne w środku, ciekawy smak, piękny zapach. Nie miałam likieru pomarańczowego, więc dodałam bananowy 😉

Reply
Zofia 3 lipca, 2024 - 9:39 pm

Bałam się zakalca, wszystko robiłam zgodnie z przepisem….i wyszło wspaniale! Najlepsze są brzegi, takie mocno przypieczone.
Będę dziś piec w formie muffinek

Reply

Leave a Comment