Takiego ciasta jeszcze świat nie widział. Jest tak miękkie, wilgotne i sprężyste, że Spongebob może się schować. Jego sekretem jest puree z całej pomarańczy, która podczas gotowania mięknie i oddaje swoją gorycz wodzie. Na wierzchu ciasta układam mozaikę z pomarańczowych plastrów lepko karmelizujących się pod wpływem żaru piekarnika – i to chyba moja ulubiona część.
Dawno nie byłem tak zadowolony z rezultatów moich cukierniczych testów. Zainspirowany słynnym migdałowym ciastem z pomarańczą Claudii Roden – wilgotnym i ciężkim – postanowiłem wyeksplorować możliwość puree z gotowanej całej pomarańczy, tworząc jednak coś o lżejszej strukturze. Po upieczeniu nie mogłem wyjść z podziwu. Kawałek ciasta zgniatany jak gąbka, wracał natychmiast do swojego poprzedniego stanu. Jeszcze nigdy nie jadłem nic tak sprężystego. Smak był obezwładniająco pełny, z całym wymiarem pomarańczowej słodyczy. Zimo trwaj.
Pytacie, a więc odpowiadam. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto, więc uszlachetniam go likierem pomarańczowym, który nadaje dodatkowej, niepowtarzalnej głębi. Można go jednak zastąpić wódką (lub pominąć całkowicie), ale naprawdę warto sobie sprawić Cointreau – na blogu wiele przepisów z jego użyciem. Odwrócone ciasto migdałowe, sernik z karmelem pomarańczowym, pomarańczowa babka z polewą z białej czekolady, czy ciasto czekoladowe z kremem pralinowym. Nie będziecie się nudzić.
Na moim Instagramie znajdziecie krótki film z przygotowania tego ciasta pomarańczowego!
Mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą
keksówka 8.5 x 22 cm
2 małe (600 g) pomarańcze
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki
½ szklanka (110 g) oleju rzepakowego
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1. Jedną całą pomarańczę (300 g) przełóż do wysokiego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj 60 minut, aż będzie całkowicie miękka. Twoje mieszkanie wtenczas wypłeni piękny zapach, który też spowija ulice Sewilli na wiosnę, gdy kwitną kwiaty pomarańczy. Wystudź całkowicie pomarańczę w wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
2. Wystudzoną pomarańczę przekrój na ćwiartki. Wyjmij i wyrzuć pestki, jeśli takowe skrywa pomarańcza. Zblenduj całą pomarańczę na gładkie puree; odstaw.
3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie półksiężyce.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą.
5. Jajka ubij z cukrem na puszysty i jasny kogel mogel, 2 – 3 minuty. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej, emulsyfikując masę, jakbyś robił majonez. Dodaj puree pomarańczowe, likier Cointreau i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
6. Wsyp przygotowane suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może skutkować zakalcem. Przełóż masę do keksówki. Ułóż na wierzchu pomarańczowe półksiężyce – nie musisz wszystkich, tylko tyle, na ile masz ochotę i fantazję. Posyp je pozostałymi 3 łyżkami cukru.
7. Piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie. Ale umówmy się, ciepłe ciasto, nawet jeśli nie można go elegancko pokroić, smakuje absolutnie rozkosznie.
Rady/porady
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz gotować pomarańczy, możesz ją przygotować w mikrofali. Pomarańczę nakłuj widelcem, a następnie przełóż do pojemnika nadającego się do użytku w mikrofali. Zamknij go i “gotuj” przez około 8 minut, obracając pomarańczę co 2 minuty. Powinna być miękka i gotować do użytku.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
373 komentarze
Czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową? Jeśli tak, to na którą najlepiej?
Nie polecałbym. Jeśli by ciasto było bezglutenowe, lepiej zrobić wersję migdałową, o której piszę we wstępie – ale nie będzie sprężysta
Polecam wersje bezglutenową na mące z tapioki.
Jest „miękkie i sprężyste” jak Pan kazał! 🍊🍊
Robię to ciasto z powodzeniem z mieszanką mąk bezglutenowych balviten 🙂 tylko dodaje mniej mąki, szklankę i czubatą łyżkę. Wychodzi pyszne
A można zamiast pomarańczy użyć cytryny
Co jeśli nie mam kurkumy? Może być imbir albo inny zamiennik?
Można dodać szafran
Czy zwiększając proporcje odpowiednio do foremki, można spróbować zrobić to ciasto w kształcie babki?
Robię to ciasto 10-ty raz i zawsze używałem BEZGLUTENOWEJ mieszanki uniwersalnej GRANO (można kupić ją w Dino) i zawsze wychodzi idealne. Ogólnie jest to najlepsza mieszanka przez wszystkich wychwalana, którą można wymiennie stosować z mąką pszenną przez osoby nietolerujące glutenu. Wszystko na niej wychodzi 🙂
Witam serdecznie, mam pytanie czy skoro jest tam dodany likier pomarańczowy to czy to ciasto mogą jeść dzieci?
Tak, oczywiście! Cały alkohol wyparuje w ciągu 50 min w tylu stopniach 🙂 Inaczej jakby alkohol był dodawany do kremu – ale w tym wypadku jest to całkowicie bezpieczne 🙂
Cześć Rozkoszny. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem dzięki Tobie 😍Dziękuję Ci za inspiracje. Wiele przepisów już sprawdziłam z bloga i pochwalę (siebie i Ciebie 😍), że wszystkie wyszły rozkosznie 😍Za chwilkę wjedzie na tapetę ciasto z gotowana pomarańcza, jednak mam pytanie na które nikt nie jest mi w stanie udzielić odpowiedzi. W jakim celu natłuszczam blaszkę aby później przykryć ją papierem do pieczenia? Będę wdzięczna za wyjaśnienie ☺️
Żeby papier się równo przylepił! 🙂
Cześć! Chciałabym zrobić ciasto na wyjazdowe święta. Zrobię dwa, z podwójnej porcji. Doradź mi proszę, kiedy najpóźniej mogę upiec ciasto? Będzie jedzone 25.12 🙂
Natłuszczyć keksówkę, po to żeby ją potem przykryć papierem? Po co? Odciąć wymaganą długość papieru, zmoczyć pod strumieniem wody zgniatając w kulkę, rozłożyć i papier świetnie przylega do keksówki. Nie musimy jej smarować tłuszczem.
Witam serdecznie Wszystkich 😊a przede wszystkim pomysłodawcę przepisów, dzięki któremu nasze kubki smakowe mogą doznawać nowych, wyjątkowych doznań smakowych. Chciałam zapytać Panie Rozkoszny jaki typ mąki pszennej został użyty?- czy to tortowa?
Z góry dziękuję za odpowiedź😊🫶
Nie ma takiego wyrażenia „[wjedzie] na tapetę”. „Na tapet”. I nie ma to nic wspólnego z tapetą. Niby pisać każdy może, ale czy każdy powinien?
No właśnie KOKO, czy każdy powinien… lepiej zamilcz, nie pouczaj.
Dobrze, że Koko o tym mówi, bo to częsty i dość rażący błąd. Inna sprawa, że mógł/mogła dobrać kulturalną formę, bo zastosowana trąci zwykłym buractwem.
Rozkoszny, czy mogę ciasto upiec w formie na babkę?
Tak 🙂
Rozkoszny, czy w takim razie należy zmienić temperaturę pieczenia?
Dziękuje za inspirację, a przede wszystkim za to że przełamałam się gotować, bo nareszcie wszystko wychodzi ze smakiem! Pozdrawiam i Wesołych Świąt 🙂
(p.s na święta wjeżdża ciasto z gotowana pomarańczą i sernik baskijski)
Droga Koko i Klaro, skad bierze sie wasza potrzeba wytykania komuś błędów? Zwłaszcza takich które nikomu krzywdy nie robią… Czy skanujecie wszystkie fora żeby komuś tylko dac znać jacy są głupi a jakie wy jesteście mądre? Moze przypomnienie że był taki czas kiedy wy same tego rażącego błędu nie byłybyście w stanie wychwycić pozwoli na trochę milsze traktowanie innych…
Wyjdź nikt płakał nie będzie
Cudowne ciasto, uwielbiamy 🥰 udaje się za każdym razem 🖤🖤🖤🖤
Czyżby #ąę ? 😊
Mimo wszystko warto komentować treść a nie wytykać błędy 🙂
Jeśli tu jesteś to podziękuj za przepis!
Jeśli szukasz poprawnej polszczyzny zapraszam na inne strony!
#rozkoszny przepis sztos!!! Dziękuje
Mądremu warto zwrócić uwagę, przemyśli i wyeliminuje błąd. A my wiecznie kaleczymy nasz piękny język 😉 miłego dnia
Wyszło idealnie! A zazwyczaj tworzę zakalce. Dziękuję za super przepis 🙂
Z pomarańczą wyszło bombowo. Wpadłam jednak na „genialny” pomysł zamiany pomarańczy na dwie cytryny- zakalec jakiego jeszcze świat nie widział 😀
Zblendować pomarańczę ze skórką? A jak dzień wcześniej ją ugotuję to do lodówki,czy nie ma potrzeby? Bardzo ciekawy,szybki i wizualnie zachęcający przepis. 😎
Czy można zastąpić cukier/cześć cukru ksylitolem?
Czy robiłaś to ciasto zamienione na cytryny ??:) i wtedy 300 gramów cytryny blendowanie ?:)
Hej, ja robiłam na mące Schär mix do wypieków i wyszło wyśmienicie. Miękkie i wilgotne 👌
dodałaś tyle samo mąki Schar ile mąki pszennej wg przepisu?
Ja też zrobiłam na bezglutenowej mące – Schär do makaronów i naleśników. Wyszło rewelacyjne! Super miękkie i sprężyste.
Ja robiłam wielokrotnie. Mieszam mąkę migdałową (czasem też z innych orzechów), z ryżową, jaglaną, skrobią i wychodzi super. Może nie jest sprężyste ale dla mnie rewelacja!
Już kilka razy piekłam to ciasto używając bezglutenowe mąki firmy Balwiten.(mux for cake) i wyszło super, więc bez obaw.
Cudowne ciasto… jakbym chciala je upiec jako muffinki to jak myslisz ile czasu? 20min?
Hejko, wyszedł mi zakalec, wszytsko w temp, pokojowej, patyczek w teori był suchy, co mogło pójść nie tak, moja pomarańcza ważyła trochę więcej czy to przez zwiększona ilość puree ?
2 strzały i oba w punkt! Nawet marudy były zachwycone ciastem z pomarańczą! Dzięki za przepis #rozkoszny 🙂
Rozkoszny! A co zrobić jeśli nie mamy likieru Cointreu? Można go czymś zastąpić czy lepiej pominąć?
To jest naprawdę wyjątkowe ciasto, więc uszlachetniam go likierem, który nadaje dodatkowej głębi. Można go jednak zastąpić sokiem z pomarańczowym (lub pominąć), ale naprawdę warto sobie go sprawić – na blogu wiele przepisów z jego użyciem 🍊
Rozkoszny, a mogą być czerwone pomarańcze ?
Tak
Pomarańcza jest przez cały czas w skórce? 🙂
Tak
A gotuje się pomarańczę w skórce czy bez?
Jeżeli upiekę to ciasto dziś wieczorem, czy będzie wciąż smaczne w wigilię?
Tak
A mozna dodac limoncello? Bo mam takie bardzo aromatyczne i wydaje mi sie, ze bedzie OK.
Ja dodałam likieru z rokitnika bo taki akurat miałam w domu + trochę soku z pomarańczy, wyszło przepyszne 🙂 robię je co jakiś czas, jest to ulubione ciasto mojej 3 letniej córeczki 🙂 ROZKOSZNY Jestem Ci z całego serca wdzięczna za ten wspaniały przepis 😀 i przyjemnością czekam na nowe 🙂
Poprostu wyciągnelam gorace z pieca i Kroilam do jedzenia bo zapach jest obledny. A smak? OMG !!! Najlepsza babka ever❤️❤️❤️
Czy pomarancze gotujemy ze skorka? Czy trzeba ja obrac?
Dziekuje!
Całą. Całą też blendujemy 🙂
Pomarancze z góry zapadły mi sie w ciasto 😬 co poszło nie tak?
Za grube plastry? Źle odmierzone składniki na ciasto?
Zblendowane pure z pomarańczy ma gorzki smak gotowałam godzinę zgodnie z przepisem, co się mogło stać?
Winna pomarańczy niestety (+ należy pamiętać, że puree ma mieć lekko gorzkawy posmak, przyjemny)
Zobaczyłam to ciasto na TikToku i natychmiast przyleciałam po dokładny przepis, żeby sobie zapisać. Powiem tak: nigdy w życiu nie piekłam ciasta, to będzie pierwsze.
Od razu na najwyższy poziom smaku!
Czy można położyć ciasto na rozgrzaną blachę jak w serniku Baskijskim? 😋🤔
Tak 🙂
Hej, czy da się jakoś zastąpić jajka? Robiłam oryginalna wersje i zajebista. Tym razem kminie nad całkowicie wegańska. Co polecasz? Banan, siemię lniane czy aquafabe? Dziwne ze nikt tego pytania nie zadał wcześniej🙃 Pozdrawiam!
Robiłam ciasto bananowe bez jajek, jedno jajko zamieniam na 3 łyżki mąki z ciecięrzycy wymieszanej w 3 łyżkach wody. Wyszło niesamowicie 🙂
Gdzie stacjonarnie można kupić likier?
Na pewno w dużych Carrefourach, B1 i innych hipermarketach
W Dużym Benie jest zawsze ten Likier
Ja zrobiłam likier 🍊 sama.
Rozkoszny Twoje ciasta to poezja
Czy istnieje możliwość zastąpienia oleju rzepakowego (albo jego części) czymś mniej kalorycznym?
Wolę zapytać, jednak i tak się nie powstrzymam przed zrobieniem przepisu, w przypadku odpowiedzi negatywnej 😋
Nie, trzeba dodać olej – nie ma go dużo
Czy mogę zamiast cukru dodać erytrytol? Tak z 50% więcej niż cukru?
Wg internetu lepiej dać tak 25-30% więcej. Inaczej może być za słodkie
Co moze byc powodem, ze ciasto pali sie of gory (po 30min) a w srodku jest nadal plynne jak temu zapobiec? mniej cukru?
Dodam ze ciasto bylo ustawione na srodkowych grillu
Postaw je na półkę niżej, a gdy zacznie się przypiekać przykryj folią aluminiową
Rozkoszny, jakiego robota planetarnego używasz lub polecasz? 🤪
Kenwood chef baker xl
Czy można zastąpić olej rzepakowy masłem?
Można, ale lepszy efekt z olejem w tym przypadku. Wychodzi bardziej miękkie 🙂
Cześć! Nie jestem dobra w słodkich klimatach, ale skusiłeś mnie filmikiem na Instagramie 😁 i popełniłam ciasto 😉. Bałam się zakalca, ale nie jest tak źle. Smak i zapach obłędny, następnym razem dodam mniej cukru. Dziękuję za to, że dajesz tak ciekawe przepisy.
cieszę się, że smakuje!
jaka temperatura pieczenia ???
Jak w przepisie, 190 stopni C
No właśnie nie ma w przepisie podanej temperatury pieczenia.
Właśnie go piekę 🙂
Punkt nr. 3 😉
A umiesz czytać ze zrozumieniem?
Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem jest zdecydowanie mniejszym przestępstwem od chamstwa. Nie, Koko, nie błyszczysz w ten sposób inteligencją, i nie, nikt Cię za takie prostactwo szanować nie będzie.
Popieram. Bezceremonialne zwracanie uwagi nie jest zachowaniem z klasą.
Przepis jest fantastyczny i poprostu należy się nim cieszyć.
Czy mogę użyć innego oleju (np.słonecznikowy) lub np. masła?
Można użyć oleju słonecznikowego
Zrobiłam z rana ciasto, wszystko odmierzone z wagą, dokładnie jak w przepisie, ale niestety na keksowke 10×20 to jest zdecydowanie za dużo masy 🙁 baaaardzo mocno wyrosło, prawie wychodziło z foremki. Zdecydowanie przyda się dłuższa keksowka, wypełniona max do 3/4 wysokości (powinno to być zaznaczone w przepisie), a ja powinnam bardziej zaufać swojej intuicji 😉
U mnie niestety wyszło mocno niedopieczone / zakalec. Siedziało w piekarniku blisko 60 min.
Szkoda, bo dużo składników poszło na zmarnowanie 🤷🏼♀️
To jest standardowa ilość masy na taką keksówkę, wypełniamy ją właśnie do 3/4, rośnie ponad formę – tak ma być. Przyczyna zakalca może być: za duża pomarańcza, niewystudzona całkowicie pomarańcza, składniki z lodówki, niepoprawne odmierzanie składników (polecam wagę)
Błagam pomóż 🙂 chodziło tk że 2 pomarańcze mają mieć łącznie 600g więc jedna około 300 i tą jedną- 300g gotujemy i robimy z niej mus do ciasta a drugą – drugie 300g zostawiamy na krojenie w plasterki na wierzch ?
Tak
hej! czy foremki są z jakiegoś konkretnego sklepu? bo w żadnym nie mogę znaleźć takich wymiarów keksówki, ani formy na tartę z wymiarami jak w twoich przepisach 🙁 pozdrawiam!
To najbardziej klasyczna forma keksówki, można sięgnąć jeszcze po 10 x 20 xm
dzien dobry
a czy rozmiar tej keksowki jest rozmiarem podstawy czy góry?
U mnie keksowka ma podstawe w wymiarach o jakich piszesz ale gora 25×12. Tak jest ok?
Tak, to jest wymiar podstawy
To pomaranczowe ciasto pieke co tydzien. Uwielbiam go 😍 Make najlepiej wmieszac lyzka zamiast mikserem. Mega puszyste wychodzi 🤗 dziekuje rozkoszny
Jeśli nie dodam alkoholu ciasto się uda?
Dzięki za komentarz! Jak wlewalam do swojej keksowka to miałam na uwadze Twoje przygody i w ostatniej chwiliw zdecydowałam się uruchomienie drugiej keksowki. Finalnie jedna wyszła duża standardowa, a druga wyrosła mi na 3/5 wysokości, ale przynajmniej nic się nie zmarnowało. 😀 Dzięki?
Czy ugotowaną dzień wcześniej pomarańczę można po zmiksowaniu przechowywać w formie puree w lodówce?
Tak, przed pieczeniem ocieplić do temp. pokojowej
A czy zamiast tego likieru może być Aperol lub Campari?
Można – lepiej Campari
a Gran Marnier tez ok?
Grand Marnier:)
Tak
Rozkoszny, co myślisz o spróbowaniu pieczenia tego ciasta w formie babki? 😎
Można jak najbardziej!
Czy mozna zamienic pomarancze na cytryne?
Nie polecam w tym przepisie
Ktoś już tam wyżej pisał, że zamienił pomarańcze na 2 cytryny i wyszła tragedia 😅
Jadłam u siostry,zachwyciłam się i zgapilam🙃Zrobiłam w formie muffinek i jeszcze wyszła malutka keksówka,pychota.
Było pytanie o mąkę bezglutenową a ja zapytam o jakąkolwiek z niskim indeksem glikemicznym? Czy możemy zastąpić ją jakąś razową?
Pomarańcze studzimy w tej wodzie w której była gotowana? I czy można dodać 400g ugotowanej pomarańczy do ciasta czy lepiej 300g?
Tak, studzimy w wodzie. Dodajmy 300 g puree
Czy mogę cukier zastąpić erytrolem? Pewnie z 50% więcej musiałby go być?
Nie pomogę tutaj. Nie używam erytolu
Witam, w jakiej ilości wody należy gotować pomarańczę?
Tak by była przykryta 🙂
Czy mozna je zrobic bez uzycia miksera? Jak tak to jak?:) dzieki
Trzepaczką będzie trzeba się nasiłować 🙂
Zrobiłam w bojowych warunkach – bez użycia miksera i blendera haha:) iiiii udało się!! wyszło pysznie!:)
Myślisz, że uda się z ubitą aquafabą zamiast jajek?
Możesz wszystko wymienić. Pomarańcze też na jabłka. A mąkę na sól.
xd to, że Ty jesteś na diecie tradycyjnej nie znaczy, że musisz ironicznie odpowiadać komuś na diecie wegańskiej 🙂🙃
To nie jest weganski przepis jak widac:D
Koko, jesteś the best.🤣🤗🙃
Czy można użyć mąki kukurydzianej?
Pozdrawiam 🙂
Właśnie udało mi się zweganizowac ten przepis. Nie wychodzi takie puszyste z aquafaba. Zribilam za to teraz majonez na aqafabie (1/3 puszki z ciecierzycy i ilość oleju jak w przepisie; wlej aquafaba do wysokiego naczynia, dodaj olej i zostaw na minimum godizne w lodówce, po czym ostrożnie włóż blender i zmiksuj bez poruszania nim). Cukier wówczas dodalam no pomarańczy i dopiero wtedy dodalam wege 'majonez’. Bardoz ladnie wyrasta i jest meeega puszyste, tak jak tradycyjne 🥰.
Co zrobić jak na większości opakowań pomarańczy jest napisane, że skórka nie nadaje się do spożycia – oczywiście przez zawarte w niej toksyczne substancje konserwujące. Jeśli nie dostanę tych bio, to jak to obejść?
Trzeba sięgnąć po bio albo takie, które nadają się do spożycia 🙂
Zrobił mi się zakalec od tych pomarańczy na wierzchu bo wode puściły 🙄 trzeba uwazac !☹️
Trzeba pamiętać, żeby plastry były bardzo cienkie!
Zrobiłam. Wyszedł pyszny zakalec🥳😋
Trzeba pamiętać, aby składniki były dokładnie odmierzone i w temperaturze pokojowej
Dołączam się do pytania na temat jajek – czy można je pominąć, a jeśli nie to czym najlepiej zastąpić?
Chlapnęłam przez przypadek ekstrakt migdałowy, a już świadomie w zastępstwie aperol i wyszło r o z o o s z n i e 🧡 buziaczki!
Buziaki!
Czy można użyć oleju kokosowego?
Nie, bo twardnieje
Ugotowałam pomarańczę zgodnie z przepisem (umyłam wcześniej). Niestety puree wyszło bardzo gorzkie. Jakaś rada?
Może być lekko gorzkie. Pamiętajmy, że po wymieszaniu z ciastem ten smak złagodnieje. A jeśli jest gorzkie jak grejpfrut, trzeba zmienić odmianę pomarańczy
Czy lekko gorzkawy posmak od pomarańczy jest prawidłowy? Czy wybrałam kiepskie pomarańcze?
Puree? Tak, może być lekko gorzki
Czy mogę zastąpić pomarańcze mandarynkami (tzn i tak zrobię bo nie mam pomarańczy😁)i czy na wierzch mogę skroić cytrynę?
Można, aczkolwiek będzie znacznie bardziej charakterne 🙂
Mam pytanie – jeśli zastępujemy likier, sokiem pomarańczowym, to ile go wlac? Również 2 łyżki? Czy więcej?
Nie wierzyłam, że się uda. A tu proszę, połowy już nie ma, a nie zdążyłam go wystudzić. Smak nieoczywisty, nawet dziwny, ale bardzo wciągający;)
O tym, że ciasto jest cudowne, najlepiej świadczy fakt, że pierwszy raz czuję wewnętrzny przymus zostawiania komentarza!
Pozdrawiam
Cześć!
W smaku jest pyszne, ale niestety mi opadło i jest lekko zakalcowate :(( składniki mieszkałam krótko, jak uniknąć na przyszłość zakalca ?
Wszystkie składniki były w temp pokojowej, łącznie z puree?
Popełniłam tę rozkosz na niedzielny deser i jestem w niebie 😍😍😍 użyłam bezglutenowej mieszanki Schär do wypieków i wyszło genialnie. Rozkoszny jesteś boski ❤
Cieszę się!
Ciasto można piec z termoobiegiem? Zmniejszyć wtedy temperaturę, czas pieczenia?
W 20 stopni niższej
Wyszło przepyszne! Dzięki za fajny przepis 🙂
Super, że smakuje 🙂
Czy zamiast pomarańczy moge dać mandarynki?
Tak, można
Cudowne ciasto! Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam pastę waniliową bez której już nie mogę żyć, tak jak Ty bez likieru 🙂
Też świetny wybór! 🙂
Czy ilość oleju w gramach jest poprawna? U mnie 110 gram oleju rzepakowego to była cała szklanka -250 ml.
Mam tez pytanie o purre, po zagotowaniu i ostudzeniu w wodzie moja pomarańcza z 310 g „urosła” do 410 g. Rozumiem ze samego purre trzeba dac tylko 300g?:)
Nie wiem, jak to możliwe, bo w standardowej szklance 240 ml mieście się około 220 g oleju.
Dodajemy całą pomarańczę 🙂
Poezja smaku,cudownie pomarańczowo puszyste, rubcie warto
Nie udało mi się kupić likieru, więc użyłam luksusowej pomarańczowej 😉 wyszło wspaniale!
Smacznego!
Chciałabym upiec to ciasto w formie muffinek. W jakiej temp piec i jak długo? Pozdrawiam
Hej! Co myślisz o zastąpieniu cukru białego cukrem brązowym, trzcinowym?
Hej, można tak zrobić. Ciasto będzie miało ciemniejszy kolor
Dodaj więcej kurkumy
Wyszło excellent👌🍊🍊🍊🍊
Jeżeli dokładnie odmierzymy proporcje i zrobimy wszystko zgodnie z przepisem (włącznie ze składnikami w temp. Pokojowej) nie ma mowy, żeby się nie udało 😉☺️
Potwierdzam, robione dwa razy i zawsze genialne 🙂
Ciasto przepychota! W piekarniku gazowym bez opcji góra-dół i ciut większej formie wyszło idealnie.
Niestety pierwsza próba zakończona fiaskiem – wyszedł mi zakalec, jakiego jeszcze świat nie widział, ale za to przepyszny🤣 dziś upiekłam w formie muffinek i są idealne, mięciutkie i bez zakalca 🙂 piekłam 30 min przy 190 stopniach. Następnym razem spróbuje znowu w keksówce – nie poddam się!
Czy ciasto po upieczeniu będzie wilgotne?
Tak, bardzo
Lubię mało słodkie wypieki. Czy bez szkody dla konsystencji ciasta można zredukować cukier o połowę w tym przepisie?
Można zredukować o 1/3 maks. Mniejsza ilość cukru wpływa na strukturę i wilgotność
A gdyby tak zrobić z cytryną? 🤔
Olé mąki trzeba użyć do ciasta? Czy 230 g w sumie?
Ciasto wyszło idealne i tak dobre, że ja dziś robię je drugi raz – tym razem dla babci z okazji dnia Babci 🙂
Nie miałam likieru, ale z sokiem z wyciśniętej pomarańczy też super!
Rozkoszny! Dlaczego dopiero teraz Ciebie znalazłam?! Popełniłam to ciasto, ba! Zrobiłam od razu 2, z tym że drugie w wersji wegańskiej (zamiast jajek- aquafaba i łyżka octu). Genialne! Zapisuję na stałe w moich notatkach. Rozkoszne po prostu…
Cześć, możesz powiedzieć z jakiej ilości aquafaby (i w jaki sposób spreparowanej – ubita, dodana płynna?) przygotowałaś ciasto? Myślę o jego zweganizowaniu, ale boję się nie własną rękę kombinować z proporcjami 😉
Kate, ja też jestem weganką i zrobiłam na Wegg`s ale z połową wody i połową aquafaby i wyszedł mi zakalec. Nie dodałam octu. Ile dokładnie dodałaś aquafaby?
Hej, zrobiłam z połowy porcji, aquafabę (jakieś 3 łyżki) zmiksowałam na gęstą pianę, wymieszałam delikatnie z resztą ciasta. Nie jestem pewna czy ocet był konieczny ale dodałam.
Nie powiem ze weganska wersja wyszła równie pulchna i elastyczna jak wersja z jajkami ale urosła fajnie i przede wszystkim smak był taki sam.
Piekłam 2 x . Ciasto petarda . Wilgotne ,aromatyczne , cudowne . Pieklam wg przepisu ale w termoobiegu pierwsze 20 min 190″ reszta 170′. Nie miałam keksowkj więc upiekłam w foremce na babkę drożdżowa
Czy zamiast cukru można dać erytrytol?
Porównanie do sponge Boba jak najbardziej na miejscu! Wyszło pyszne, te skarmelizowane plastry pomarańczy na wierzchu to jak wisienki na torcie.
Staram się jak najtrafniej opisywać! 🙂
Czy ciasto wyjdzie w foremce 10×30 czy będzie za płaskie? Może jak zwiększę ilość ciasta, zachowując proporcje byłoby lepiej? Myślałam żeby użyć o +1/3 więcej każdego ze składników (inaczej ciężko podzielić jajka). Jak myślisz? Pozdrawiam 🙂 !
Można zrobić w takiej foremce, będzie niższe po prostu. Trzeba krócej piec
Jednak udało mi się zdobyć mniejszą foremkę i… wyszło cudowne! Z wierzchu chrupkie, a reszta jak gąbeczka albo chmurka 🙂 I smak obłędny! A wyrosło tak fajnie, że pewnie i w tej większej formie byłoby wystarczająco wysokie. Od dzisiaj to moje ulubione ciasto :)!
Dziękuję, że podzieliłeś się tym przepisem ;).
De nada!
Czy mogę zrobić je na mące razowej? Pomóż Rozkoszny 🙏
Lepiej wymieszać z innymi mąkami
Dziękuję! Za oknem śnieg, temperatura minusowa, A ciasto stygnie do niedzielnej kawy w gronie rodzinnym 🙂
tak trzeba żyć!
Hejo , a pomarańcza jedna ma mieć 600 g czy jedna ma mieć 300 ?
Hej, jedna 300 g
Zrobiłam, w sumie nie zważyłam wcześniej pomarańczy ani puree.
Żałuję, że zrobiłam z ilosci podanej w przepisie, przecież to od razu trzeba robić z podwójnej porcji! Jest pyszne, miękkie jak chmurka i lekko wilgotne. Jadłam jeszcze ciepłe, mniam. Cudowne
<3
Połowa już zniknęła. Bałam się, że ciasto przyćmi goryczka z pomarańczy, a okazało się przepyszne. Świetny przepis.
Ja zrobiłam w wersji wegańskiej i wyszedł mi zakalec. Ile aquafaby dodać i octu, żeby odwzorować ilość jaj?
Zakalec był przepyszny, uwielbiam pomarańcze, więc bez zastanowienia zrobiłam podwójną porcję! To ciasto jest genialne, moje odkrycie roku 2022! będę je piekła non stop! Dziękuję<3
Kochani jeśli boicie się o gorzkiej ciasta polecam dodać zblendowaną pomarańcze ale bez skórki, ja tak zrobiłam i wyszło przepyszne, i keksówkę polecam troszkę większą bo przy porządnie ubitych jajkach masy jest za dużo i babka praktycznie wychodzi za foremkę 😀
Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie. Ale umówmy się, ciepłe ciasto, nawet jeśli nie można go elegancko pokroić, smakuje absolutnie rozkosznie.
Tu jest jakiś skrót myślowy. Co całkowicie? wyjąć i studzić?
Wystudzić całkowicie.
Pod wpływem chwili zrobiłam wczoraj na szybko wieczorem, jak typowo mojego gotowanie, jajek miałam za mało, skaldniki na oko xD nie mam blendera, ale shaker też dał radę zmiksowania pomarańczowy, choć nie tak dokładnie jak twoje xD piekłam krócej bo miałam tylko małą blaszkę, a nie keksowkę, dodałam aromat pomarańczowy i sok zamiast likeru, ale wyszło tak dobre, że dzisiaj przed 15 już go nie było ;)) idę szukać kolejnego przepisu 😉
Robiłam wyszło petarda tylko pomarańcze dałam na spod blachy i zalałam ciastem a przed podaniem odwróciłam do góry nogami. Wyglądało powalająca pięknie, szkoda ze nie mogę zostawić zdjęcia 😊
Czy takie ciasto może być zrobione w wersji wegańskiej?? Bez jajek? 🙈🧡
Może być nawet bez pomarańczy i bez mąki.
To ciasto to absolutne objawienie!
Zdecydowanie moje klimaty. Zrobię je jeszcze ze 100 razy :))) Wyszło aromatyczne, pyszne, sprężyste. Ponieważ robiłam wersji dla dzieci nie dodałam likieru, a jedynie aromatu pomarańczowego „pomarańcza z Maroka” dr Oetkera. Nawet libańskie ciasto pomarańczowe na które przepis można znaleźć w Internecie i też je robiłam nie dorasta temu do pięt :)))
<3
Czy można to ciasto robić z obranymi pomarańczami? Mam nadzieję, że wszyscy powyżej używali jakichś bio-pomarańczy, bo zwykłe marketowe cytrusy mają na opakowaniach (paletach, czasem siatkach) info, żeby nie spożywać skóry, jakiś imazazil, thiabendazol plus oczywiście woski. Oczywiście każdy niech robi, co chce, ja od dłuższego czasu cytrusy obieram.
Nie skumałam, że pomarańczę trzeba gotować ze skórką 😉 Zaczęłam ją gotować bez, czy coś z tego będzie w ogóle, czy w takim razie lepiej jej nie gotować tylko od razu zrobić puree?
Czy można zamieć mąkę na orkiszową a cukier na ksylitol? Jeżeli tak to czy zachować podane gramatury?
Dzień dobry, dobry wieczór 🙂
Ciasto już raz robiłam, wyszło obłędnie o smakowało wszystkim 🙂 Dlatego teraz myślę, czy by nie zrobić z półtorej porcji.
Jak się do tego zabrać? Myślałam o okrągłej formie, a co z czasem pieczenia? Choćby orientacyjnie? Na pewno sprawdzę patyczkiem.
Czy lepiej zamiast okrągłej formy upiec na blasze prostokątnej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie 🙂
*miałam na myśli podwójnej porcji – 600g gotowanej pomarańczy 🙂
Hej! Czy będzie dobre na drugi dzień? Jeśli zrobię je wieczorem… a na drugi dzień mam gości? 🙂
Tak, będzie smaczne i wilgotne przez kila dni
Ja próbuje, dam znać jak wyszło;)
Mniam mniam
Hej Rozkoszny
Jak rozumieć ten zapis?
Studź 15 minut w keksówce, a następnie – o ile to możliwe – całkowicie
15 min po wyłączeniu piekarnika ciasto ma być w piekarniku a potem wyjąc?
Z tym mam zawsze problem, boje sie ze opadnie po wyciągnięciu lub otwarciu drzwiczek.
Nie, nie studzimy ciasta w piekarniku. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjmujemy je z foremki i studzimy całkowicie
Robił ktoś te ciasto w thermomixie?
Mi wyszedł zakalec 🙁 góra i środek ładnie się upiekł, ale niestety od spodu kawałeczek gluta…
Robiłam wszystko według przepisu. Pewnie winowajcą jest piekarnik. A takie żółciutkie cudo miało być do kawusi dla gości.
Bardzo proszę o wersję wegańską z aquafabą i najlepiej erytytolem/ksylitolem zamiast cukru. Próbowałam już dwa razy, ale przez brak poprawnych proporcji dwa razy zakalec. 🙁 help!
To ciasto jest genialne! Zazwyczaj Twoje ciasta są dla mnie trochę za słodkie więc domyślnie zmniejszyłam ilość cukru do 3/4 szklanki, wyszło boskie👌🏻
Czy takie puree pomarańczowe można przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić?
Tak
FANTASTYCZNE! Mimo tego że skopalam 😉 nie przyłożyłam się do usuwania pestek co poskutkowało (tak myślę) lekka goryczka ciasta. I tak zniknęło w niecałe pół godziny po upieczeniu…. Cudownie miękkie i wilgotne…. Mr Rozkoszny, myślisz że z pulpa mango też będzie takie boskie?
Zdecydowanie potwierdzam, że ilość ciasta z tego przepisu z pewnością nie jest na keksówkę o wymiarach, które podaje autor… Odmierzyłam wszystko idealnie z wagą, miałam przygotowaną keksówkę o wymiarach z przepisu i po przelaniu ciasta okazało się, że jest go po same brzegi i w misce zostaje go jeszcze tak dużo, że musiałam zmienić keksówkę na większą – wzięłam 32x11cm, wylałam do niej i ciasto sięgało do 2/3, a po upieczeniu wyrosło tak że wypełniło ją w całości. Także sorry – nie uwierzę, że u kogoś innego z podanych składników ciasto się mieści w 10 cm krótszej keksówce, trochę węższej….
Proszę pamiętać, że wymiary keksówki liczymy od dołu. Proszę obejrzeć film, w którym przygotowuję ciasto krok po kroku. Może wtedy tak łatwiej będzie dostrzec swoje błędy 🙂
Rano upiekłam, właśnie testujemy smak.. obłęd 🤭😋
GE-NIA-LNE *.* pyyyszne, aromatyczne, słodkie (mimo, iż dałam połowę ilości cukru).. kolejny raz się nie zawiodłam na Twoim przepisie! Jutro wjedzie ramen : D
<3
Mam pomarańcze ważące po ok. 180g. Lepiej ugotować jedną żeby było za mało w stosunku do przepisu , czy dwie żeby było za dużo? 😀
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną, a jeśli tak to ile jej dać.
No i czy, zamiast szukać bio pomarańczy, mogę po prostu użyć zwykłej, ale obranej ze skórki? 🙂
Ja dziś spróbowałam obranej i do tego nieugotowanej pomarańczy (pierwotnie ugotowałam pomarańczę w skórce i zblendowałam na puree, ale potem ogarnęłam, że nie jest bio – no a nie chciało mi się kolejnej gotować przez godzinę :D). Pomarańcza zblendowana bez skórki jest dużo rzadsza od nieobranej, więc dodałam do niej łyżkę skrobii (przed dodaniem rozrobiłam ją z kilkoma łyżkami puree, żeby nie zrobiły się grudki). Dodatkowe modyfikacje: 120 g cukru zamiast 200 g i likier pigwowy zamiast pomarańczowego. Ciasto pięknie wyrosło, równo się upiekło, było sprężyste i pyszniusie, ale prawdopodobnie brakowało mu aromatu skórki pomarańczowej. To była wersja awaryjna, następnym razem zrobię z całej pomarańczy 🙂
Genialne ciasto !
Wszystkie osoby które spróbowały pytają o przepis!
Czy będzie dostępny w wersji angielskiej? ( zebym mogła podac namiary na twojego bloga/ instagrama )
będę myśleć!
Właśnie wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe musiałam spróbować. Obłędne.
Ciasta było za dużo i cześć wyleciała ale to nie szkodzi. Keksówki miałam wymiarowa. Pomarańcze musiałam wziąć dwie żeby wyszło 300 g. Może to powód tej ilości ciasta. Ale dziekitemu pewnie jeszcze aromatyczniejsze😋😋😋😜.
Za pierwszym razem wyszło idealnie, za drugiem zakalec jak się patrzy! 🤦🏻♀️😅
Czy temperatura mam duży wpływ? Ostatnio piekłam jak w przepisie 190 stopni, ale mam mocniejszy piekarnik i postanowiłam piec ciut dłuższej w 180 stopniach. Chyba, ze faktycznie za długo kręciłam masą? 🧐 Tak, czy siak…ciasto fenomenalne. Robiłam wcześniej podobne z kakao i mąką migdałowa z mojewypieki. Twój przepis jest fajna alternatywą.
Ciasto ładnie wyrosło, niestety po wyciągnięciu z piekarnika upadło i wyszedł zakalec. Czy myślisz, że gdyby nie wyjmować ciasta z piekarnika, tylko zostawić je tam do wystygnięcia, to wyszłoby inaczej?
Ciasto jest obłędne, na pewno upiekę jeszcze nie raz 🙂 Pozdrawia
To na pewno nie jest przyczyną. Proszę prześledź komentarze wyżej, bo już dyskutowaliśmy co może być przyczyną. Pozdrawiam! 🙂
ciasto super
Ciasto petarda. Uwielbiam francuskie tosty pomarańczowe . To ciasto jest bardzo podobne w smaku. Mocno pomarańczowe. Nie dodałam żadnego likieru. Pięknie wyrosło
cześć! wspaniale rozkoszne ciasto, dawno nic mnie w internecie nie zmotywowało do pieczenia, a o tym cieście marzyłam tak bardzo, że przemyciłam sobie do niego pomarańcze prosto z Włoch 😉 pyszne (a zrobiłam z połową cukru i oliwą)! a myślisz, że wersja cytrynowa będzie równie rozkoszna?
Można eksperymentować, ale już na pewno nie redukuj ilości cukru 🙂
ja zrobiłam z cytrynami – ugotowałam jak pomarańczę – wyszło równie piękne i pyszne! 🙂 🍋
Cześć! Ciasto jest wspaniałe – robiłam już 3 razy. Problem mam z pieczeniem. Pierwszy raz nieco za mocno się spiekło, następny raz temp. mniejsza – wyszedł zakalec. Trzeci – zaś się spiekło za mocno. Co z tym począć, jak piec? temperatura 190 stopni gdy się spieka. Będę wdzięczna za pomoc 🙂
Cześć, trudno powiedzieć, pewnie piekarnik szankuje. Piekłbym po prostu w 190 i przykryłbym w polewie folią aluminiową
takie pyszne
takie pyszne !!!
Niestety po przymiarkach 2 miesięcznyh postanowiałam upiec i ……. tak jak się obawiałam wyszedł zakalec, po wyciagnieciu z piekarnika opadl i jest zakalec :(((( Nie wiem jaka przyczyna, ale jest mi smutno z tego powodu 🙁
Jak wyżej pisałem: trzeba dokładnie odmierzyć składniki i pilnować, by były w temperaturze pokojowej 🙂
Ale odlot! Robiłam wg moich sprawdzonych zasad – czyli wszystko na czuja… Pomarańcze gotowałam może 20 minut, zblendowalam jeszcze ciepłą, nie ważyłam, od razu zabrałam się do ciasta, proszek zastąpiłam sodą oczyszczoną, dałam olej kujawski, mąkę wroclawska, bo akurat miałam i przyprawę do piernika. Wyszło bardzo słodkie, o genialnym kolorze i strukturze. Wyrosło I tak cudnie pękło! (Nie dawałam na wierzchu pomarańczy, no bo bez przesady). Jak się nie ma szczęścia w miłości,to się ma szczęście w kuchni 😉 dziękuję za rozkoszny przepis!
Było to ryzykowne!
Zrobiłam ciasto 2 razy. Pierwszym razem zakalec ale pyszny 🙂 Za drugim już znacznie lepiej, użyłam jajek L a nie posiadanych wcześniej M i nie dałam pomarańczy na wierzch żeby nie obciążać . Dalej jednak mam problem z opadaniem ciasta po wyjęciu z piekarnika i to tak mocno, że jest go tyle ile przed upieczeniem. Czy to normalne ? Co mogę jeszcze zrobić żeby nie było całkowicie zakalca. Na razie doszłam do etapu że na brzegach jest piękne ale w centrum lekki zakalec. Dodam że odmierzam składniki co do grama, jajka nie z lodówki. Czy stosunek skórki do miąższu w pomarańczy ma znaczenie ?
Nie sądzę – używałem różnych pomarańczy. Proszę przypilnuj, by pomarańcza ważyła 300g
Aaa… I może komuś się przyda inspiracja: robiłam z Żubrówką, poza tym wszystko wg przepisu, pycha!
Jest totalnie pyszne, ale czy jest szansa, że wyjdzie z aquafabą? Zawsze zastepowałam 3 jajka 9 łyżkami aquafaby i było w porządku, ale czy ciasto nie straci struktury? Moja dziewczyna właśnie przechodzi na weganizm i bardzo nam zależy, żeby móc je piec w wersji 100% roślinnej. 🙂
Witaj. Czy mogę pomarańcze ugotować np. rano a coasto pięć dopiero wieczorem? Czy masa z pomarańczy może być kilka godzin w lodówce ?
Tak, nie trzeba schudzać pomarańczy do tego czasu
Robię po 2 keksowki, jest przepyszne. Moje dzieci- sztuk 3, nazywają je Spandżbog 🤣 . A Pana Harry Potter – że podobny Pan i super przepisy czaruje…dzięki
Robię je na whisky, tylko ono jest zawsze na stanie.
Ciasto rozkoszne, wszyscy zachwyceni 🥰
Przepyszne!!!
Zrobiłam z tego przepisu muffinki – wyszły super!
Hej Rozkoszny,
Już drugi raz piękę te ciasto, jednak za każdym razem w wersji bezcukrowej. Zamiennikiem cukru jest banan i dwie łyżki syropu daktylowego. Pysznia i zdrowsza przekąska.
Ciasto wspaniałe. Poszło na ciepło. Jutro pwtórka ale już na dwie keksówki. Na a smażone rzodkiewki! No a karmelizowane marchewki! Obłęd! Jesteś niesamowity. Pozdrawiam
<3
Zrobiłam to ciasto z podwójnej porcji na dużą blachę i… muszę przyznać, że jest meeega! Idealnie wilgotne, aromatyczne. Bardzo zasmakowało rodzinie, więc będzie często gościć na naszym stole
Cieszę się!
Obłędna babka, testowałam dziesiątki babek i zawsze coś było nie tak. Ta jest wilgotna, mocno pomarańczowa, idealna na stół wielkanocny.
A jajka maja być całe czy tylko żółtka? Bo jest napisane na kogiel mogel ukręcić a ten jest przecież z żółtek tylko…
Jak najlepiej przechowywać to ciasto? W lodówce czy w papierowej torbie?
W temp. pokojowej
Zapomniałam o pomarańczy i gotowała się 1h 40min 🤭 nada się czy lepiej ugotować nową?
Jak najbardziej się nada
Dziś będę robiła…na święta jak znalazł 😊😋 Obu tylko mi wyszedł
Rozkoszny czy mogę pominąć całkowicie cukier? Jak myślisz swoim eksperckim doswiadczeniem, czy to ma prawo bytu i bedzie mogla to cudo zjeść osoba nietolerująca slodzidel?
Niestety nie można
Czy można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju rzepakowego?
Hmm, ale ważne by była o delikatnym, owocowym smaku
Czy ciasto można przechowywać w lodówce czy lepiej w suchym mieści pod przykryciem? – wiem, że Twoje przepisy znikają błyskawicznie ale chciałam zostawić trochę na drugi dzień do pracy 😀
Ciasto przechowuję w temperaturze pokojowej
Dwa razy robiłam i dwa razy wyszła luźna pulpa w środku ciasta :((( wszystko zgodnie z przepisem…
Może jednak nie zgodnie? 🙂 Proszę odmierzać składniki wagą i trzymać je przed pieczeniem w temp. pokojowej
Odmierzalam na wadze i trzymałam w pokojowej 🙁 w smaku bardzo dobre ale większość do wywalenia, piekarnik tez raczej Ok, czy powinnam dłużej przetrzymac w piekarniku? Z wierzchu jest gotowe, spieczone nawet, ale środek płynny
Uwaga na pomarancze olbrzymy ! Za pierwszym razem dodałam cała sporą i wyszedł zakalec. Za drugim razem dałam mniej puree i już bez zakalca ☺️
Chło-pa-ku! Jaki Ty jesteś znakomity. Ciasto pomarańczowe to kolejny przepis Twojego autorstwa, który robię. Wyszło pyszne, sprężyste i bardzo wilgotne. Nie za bardzo umiem piec, a moja specjalnością są zakalce, więc tym bardzie zaskakujące jest to, że każdy Twój przepis wychodzi mi idealnie. Trzeba tylko dokładnie odmierzyć składniki i czytać komentarze (!) ucząc się na błędach innych.
*Zamiast likieru dodałam 2 łyżki soku z pomarańczy i wyszło super.
Chyba jednak umiesz jednak piec!
Cudne ciasto. Wyszło idealnie za pierwszym razem. Genialne z domową lemoniadą.
Cieszę się!
Zrobiłam raz w takiej keksówce jak polecałeś i wyszło genialne, teraz chciałabym zrobić w dwa razy większej, więc składniki po prostu podwoję, ale co z czasem pieczenia? Na czuja, do suchego patyczka? Czy ryzyko zakalca zwiększa się przy takiej próbie?
Polecam. Wyszło bardzo dobre 🙂 Szkoda, że nie można dodać zdjęcia:)
Można na IG! 🙂
Rozkoszny, orientujesz się czy puree pomarańczowe można mrozić „na zaś”? 🙂
Nie straci nic ze swego uroku po rozmrożeniu?
Pozdrawiam
Ile razy bym nie robiła – zawsze zakalec … dlaczego…?😪
Odmierzasz składniki wagą? Jeśli zdarzają się ci się zakalce to warto być bardzo precyzyjnym
Kurczę dałam dwa pomarańcze, bo złe przeczytałam przepis 🫣 No i zakalec …
Cudownie pachnące, pyszne, a jednocześnie proste w wykonaniu. Mogę je piec bez końca. Rozkoszny powinieneś dostać za nie Nobla ☺️
Czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek?
Tak, można
Dziekuje za przepis na taką pychotke! Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam, wyszło piękne, wręcz uciekało z blaszki 🙂
Po wyciągnięciu nie opadło.
W smaku sama ROZKOSZ!!!
Właśnie robię ciasto i niestety nie znalazłam likieru, czy zamiast tego można dodać rum do podkręcenia smaku?
Można!
F E N O M E N A L N E!!
Zrobiłam do pracy i jak zwykle kiedy robię ciasto z twoich przepisów, wszyscy byli zachwyceni.
Dodałam troszkę mniej oleju i cukru. Mimo to wyszło idealne.
<3
Cześć 🙂 myślisz, że puree można przygotować wcześniej i trzymać w lodowce – np 2 dni? Chcę upiec jedno ciasto na jutro a drugie na poniedziałek, i myślałam żeby ugotować pomarańcze za jednym zamachem na oba ciacha..
Myślę, że tak
Dziękuję! Spróbuję 🙂
No i mam spektakularny zakalec! Wykorzystam więc chyba jutro resztę puree, które miałam zostawić na poniedziałek 🙈 miałam małe pomarańcze i użyłam 4 szt (łącznie ważyły 600 g, puree miało być na dwa ciasta). Myślisz, że to mogło być przyczyną zakalca? Że zamiast jednej pomarańczy 300 g, dwie po 150 g (na jedno ciasto)? Bo zastanawiam się czy jutro dać całe to puree które mi zostało (a jest go 300 g)
Jakiej konsystencji powinna wyjść masa?
Moja wyszła dość płynna i ciasto przelewałam do foremki. Piekłam z 15 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że do patyczka cały czas przyklejało się ciasto. Mocno wyrosło, ale opadło od razu po wyjęciu z piekarnika, aż jakby je zassało do środka z góry i boków i niestety zakalec 😔
Ciasto jest dość płynna, o tak: https://www.instagram.com/p/CYqlvIClvFM/
Odmierzałaś składniki wagą?
robiłam to ciasto na wigilię, żeby mój dziadek 92 lata i babcia 93 lata mieli jakieś miękkie ciasto do jedzenia (nie mają zębów, a robiłam też orzechowca którego by nie pogryźli). Oboje byli zachwyceni, szczególnie dziadek który po pierwszym kawałku powiedział, że ciasto pierwsza klasa i wyjął przy stole 100zł i mi dał jako napiwek za pyszne ciasto :V
Przygotowałem ciasto na wizytę do rodziców. Wyszło pyszne, było pulchniutkie i mokre w środku. Ciasto jak najbardziej udane 🙂
super!
Dziękuję za ten przepis jest pyszny i prosty 🙂
Ciasto cudowne, zapach w domu obłędny, a na języku… sama rozkosz 😀 właśnie wyjęte z piekarnika studzi się na jutro… a jakże, było próbowane gorące! Dziękuję!
Niestety zakalec …na wierzchu u sucho (mega pyszne ciasto) środek gumowy – dużo trochę przypadków z tym zakalcem. Pomysł z gotowana i zblendowana pomarańcza – super !
Wypróbuje ten patent w innym przeniesie – prostym – bez użycia miksera. Jak mi wyjdzie to chętnie się podzielę 🙂
Z doświadczenia prowadzenia bloga wiem, że zakalce wychodzą, gdy nie realizuje się sumienie przepisu. Dobre odmierzyć wszystko wagą 🙂
Czy do ciasta mogę dodać orzechy np. Laskowe?
Tak
Drogi Rozkoszny. Szukam właśnie jakiegoś wystrzałowego przepisu na urodzinowy torcik synka. Wszystkie Twoje orzepusy w moim wykonaniu zachwyciły rodzinę i znajomych 🙂Ten przepis do mnie baaardzo przemawia. Czy myślisz że upieczony w tortownicy i przełożony masą na bazie mascarpone i śmietanki kremówki z np. cząstkami mandarynkowy byłby Ok?
Wczoraj spontaniczne przygotowanie – gotowanie pomarańczy, dziś przygotowanie i pieczenie. Zapach w domu, który zostrzał apetyt i… pierwsza porcja ciasta. Lekkość, kolor, smak karmelizowanej pomarańczy, która zostawia przyjemne odczucie w buzi. Dziękuję! Jest chęć na kolejny kawałek 😉
Ps. Robiłam bez likieru 😉
Dzięki za przepisy – są bardzo inspirujące 🙂 Mam proste pytanie – jakiego oleju rzepakowego używasz? Możesz coś polecić, albo chociaż nakierować mnie jak wybrać dobry olej?
Tutaj używam oleju rzepakowego rafinowanego typu kujawski – większość jest podobnych i nie ma aż takich różnic jak przy tłoczonych na zimno
A ja użyłam zamiast likieru Żołądkowa gorzka tradycyjna (gorzka pomarańcza)
Wyszło super. Trzeba uważać chyba na pomarańcze które maja gruba skore trzeba wybierać te z cienka
Co zrobić żeby ciasto było tak sprężyste jak u Ciebie?;))
Zrobić wedle przepisu od A do Z 🙂
Zrobiłam…o matko jakie dobre!!!!
Czy maka przenna ma byc luksusowa (typ 55) czy bulkowa (65)?
Lepszy niższy typ
Bardzo się bałam czy mi wyjdzie bo ta zblendowana pomarancza była bardzo gorzka ale efekt finalny wyszedł jak powinien. Bardzo mięciutkie ciasto, przyjemnie slodkie i pachnące pomarańczą. Oczywiście, że spróbowałam jeszcze ciepłe 🙂
Absolutnie uwielbiam to ciasto! Zapakowałam sobie dzisiaj do pracy na drugie śniadanie 🙂 Piekłam w sobotę i nadal jest pychota. Posmaruje sobie cienką warstwą dżemu , do tego herbatka i życie jest piękne.
Hej czy można ciasto zrobić w blaszce okrągłej, czy keksówka zapewnia ciastu odpowiednią temperaturę ? Chcialam z tego zrobić tort 😉
Czesc nie mam cointrau czy Aperol tez sie nadaje? Czy bedzie za gorzki?
Da radę!
Pyszne! Zrobiłam w keksówce i wyszło idealne. Sprężyste, wilgotne, takie jak lubię. Za likierem sie nałaziłam we Wrocławiu ale udalo się kupić w Kauflandzie na Długiej(zostały tylko 2). Zawsze trzymam przepisu ad a do z, nie ryzykuję (ew obnizam ilosc cukru), więc zakalce mi się nigdy nie zdarzają (odpukać 😀 )
Na wielkanoc planuje zrobić z podwójnej porcji w foremce na babke z kominem, mam nadzieje, że wyjdzie 😀 Chyba, że nie polecasz?
Hej dlaczego podczas gotowania wytrąca się czarny osad na skórce pomarańczy?…
To prawdopodobnie spalenizna, proszę przykryć pod koniec pieczenia ciasto folią aluminiową
Hej! Ciasto jest wybitne, robiłam już wiele razy i bliscy są mega fanami. Na tyle, że dostałam zamówienie na to ciasto na urodziny – czy można je jakoś przerobić na tort? Tzn czy polecasz jakąś masę, którą możnaby go przełożyć? Proszę tylko o inspiracje, np czy czekoladowa albo na jakiej bazie. Będzie mega wdzięczna za rozkoszne sugestie.
Ściskam!
Hej, czekolada i pomarańcze to bardzo dobre połączeni? Może jeszcze jakaś pralina orzechowa do tego?
Czym można zastąpić likier? Może być whisky? Czy alkohol jest konieczny, co on daje ?
Smak 🙂
Cześć,
Te same proporcje mogę wrzucić w klasyczna babkową formę? Robiłam w keksówce- doskonałe ❤️
Chcę zrobić w pt popo do południa w sobotę.
Miłego!
Mam 48 lat i to ciasto, choć wygląda obłędnie to mój pierwszy w życiu zakalec 🙁
Produkty – temperatura pokojowa, trzymałam się przepisu niczym chemik odczynników, siedzi w piekarniku już 70 min, przykryte od góry folią, przełożone na najniższy poziom i dalej mokry patyk. A miałam taką chęć na nie :((((
Przykro mi to słyszeć 🙁 skoro przepis był odwzorowany krok po kroku, gram do grama, nie powinien być możliwy zakalec. Robiłem to ciacho już wiele, wiele razy i zawsze z sukcesem
Rozkoszny, help 🙏
Wszystkie moje pomarańcze mają ledwie 200g.. dotować dwie i blendowac 1,5?
I czy studzić powinnam zalewając zimna wodą? Czy czekać aż ta, w której się gotowała wystygnie?
Proszę tak zrobić. Studzimy dowolnie
Ciasto bardzo dobre. Otrzymało u mnie ocenę celującą. Jajka z cukrem ubijałam mikserem planetarnym przez 10 minut na najwyższych obrotach. Po upieczeniu, w moim piekarniku 175 stopni, zrobiłam polewę czekoladową. Dziękuję za wspaniały przepis.
Czy jeśli położyłam całe pomarańcze na wierzch ,ciasto może się nie dopiec ?Lub cokolwiek innego z nim stać ?🙈
Wyszedł przepyszny, aczkolwiek trochę za słodki 🙂
Dobry wieczor 😊
Ciasto wyglada wyjatkowo apetycznie, bedzie pieczone jako deser po Pad Thai z Twojego bloga. Czy mozna w tym przepisie zastapic olej rzepakowy olejem z orzecha wloskiego albo roslinnym? Jesli Tak, ktory bedzie lepszy?
Dzieki x
hej! może to głupie ale czy pomarancze przed gotownaiem trzeba OBRAĆ?
nie, nie trzeba
Hej hop, czy można to ciasto upiec w formie babeczek czyli muffinów? Papilotki te sprawy, jak długo wtedy piec?
Hej 🙂
Czy ciasto można upiec w foremkach na babeczki? Jeżeli tak, to jak zmodyfikować czas pieczenia ?:)
Hejka, robiłaś może to ciasto w formie babeczek? też się przymierzam i wszelkie wskazówki mile widziane 😀
Wyszedł zakalec. Ale pyszny 😉
Obłędne!
Wyszło mi zarówno w wersji ze zwykłą mąką, jak i bezglutenową (Schar). Bez najmniejszej różnicy:)
Udało się zdobyć ekstrakt waniliowy i alkohol, ciasto wyszło przepyszne!
Robiłam to ciasto jakieś milion razy. Wciąż kocham i każdy kto próbuje prosi o dokładkę 🥺
Czy tą obłędnie pachnącą wodę po gotowaniu pomarańczy da się jeszcze sensownie wykorzystać?
…szaleństwem wylewać takie spożywcze perfumy… 🍊
Poza tym, że jest fajnie i mocno pomarańczowe to samo ciasto bez szału :/
Drogi Rozkoszny! Potrzebuję porady, udał mi się już jeden pyszny zakalec, ale chciałabym sprobować wersji bez. Mam gazowy piekarnik, ktory jeszcze poznaję, nowe generacji, czy masz jakiś pomysł jak najlepiej w nim piec?(temperatura, poziom), bo myślę że to właśnie sprzęt ostatnio zawinił. Dziekuje!
Bardzo dziekuję za przepis na ciasto. Kocham pomarańcze ale nie znalazłam do tej pory dobrego przepisu na ciasto z pomarańczami. Ten jest idealny 🙂
@rozkoszny, czy mozna zamienić pomarańczę, 2 cytrynami?
dzień dobry @rozkoszny, czy mozna zamienić pomarańczę, 2 cytrynami?
Witaj! Czy można użyć Campari zamiast Cointreau?
Tak, mozna
Mam i ja! Bez zakalca, ładnie wyrosło, wilgotne w środku, ciekawy smak, piękny zapach. Nie miałam likieru pomarańczowego, więc dodałam bananowy 😉
Bałam się zakalca, wszystko robiłam zgodnie z przepisem….i wyszło wspaniale! Najlepsze są brzegi, takie mocno przypieczone.
Będę dziś piec w formie muffinek