Soczysty, słodki, ale i zadziorny. Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską to letni deser idealny.
Idealny, bo robi się go w 15 minut, a oferuje tak wiele. Soczystą słodkość owoców o lekko dymnym smaku, zimny dotyk lodów i mocno kontrastujący smak oliwy oraz soli morskiej. Uwielbiam to połączenie tak bardzo. Proste, ale jednocześnie nad wyraz wyrafinowane.
Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską
4 porcje
2 duże brzoskwinie lub nektarynki
1 łyżka oliwy extra virgin o owocowych nutach + po podania
4 łyżki lodów waniliowych
sól morska w płatkach
1. Rozgrzej patelnię grillową na umiarkowanym ogniu lub przygotuj klasyczny grill. Brzoskwinie lub nektarynki przekrój na pół, pozbądź się pestki. Obtocz je dokładnie w oliwie.
2. Grilluj przecięciem do dołu, aż owoc nabierze ciemnych poparzeń, około 7 minut. Odwróć i grilluj, aż brzoskwinia lekko zmięknie, następne 6 minut.
3. Na każdą połówkę przełóż po łyżce lodów, polej sowicie oliwą i posyp solą. Rozkoszuj się latem!
Rady/porady
Smak owoców gra tutaj pierwsze skrzypce. Wybierz brzoskwinie/nektarynki z importu, te większe i droższe.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
7 komentarzy
A czy jakiś przykład oliwy o owocowych nutach można prosić?
Z powszechnie dostępnych Monini GrandFruttato
Zwykła oliwa zepsuje smak tego deseru.
Tutaj zdecydowanie trzeba sięgnąć po dobrą oliwę o bogatym bukciecie smakowym
Wyszło przepysznie, dodatkowo zrobiłam kruszonkę z przepisu na szarlotkę! Na pewno powtórzę niedługo!
Hej, czy zawsze serwujemy deser zaraz po grillowaniu, czy można tez nałożyć lody na zimne, ale miękkie nektaryny, wcześniej zgrillowane? Dzięki za odpowiedz 😉
Tak, można, ale z ciepłymi smaczniej