Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską

Soczysty, słodki, ale i zadziorny. Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską to letni deser idealny.

Idealny, bo robi się go w 15 minut, a oferuje tak wiele. Soczystą słodkość owoców o lekko dymnym smaku, zimny dotyk lodów i mocno kontrastujący smak oliwy oraz soli morskiej. Uwielbiam to połączenie tak bardzo. Proste, ale jednocześnie nad wyraz wyrafinowane.

Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską 1

Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską
4 porcje
2 duże brzoskwinie lub nektarynki
1 łyżka oliwy extra virgin o owocowych nutach + po podania
4 łyżki lodów waniliowych
sól morska w płatkach

1. Rozgrzej patelnię grillową na umiarkowanym ogniu lub przygotuj klasyczny grill. Brzoskwinie lub nektarynki przekrój na pół, pozbądź się pestki. Obtocz je dokładnie w oliwie.

2. Grilluj przecięciem do dołu, aż owoc nabierze ciemnych poparzeń, około 7 minut. Odwróć i grilluj, aż brzoskwinia lekko zmięknie, następne 6 minut.

3. Na każdą połówkę przełóż po łyżce lodów, polej sowicie oliwą i posyp solą. Rozkoszuj się latem!

Rady/porady
Smak owoców gra tutaj pierwsze skrzypce. Wybierz brzoskwinie/nektarynki z importu, te większe i droższe.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską 2
Grillowane brzoskwinie z lodami, oliwą i solą morską 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Magda 18 sierpnia, 2023 - 1:56 pm

A czy jakiś przykład oliwy o owocowych nutach można prosić?

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2023 - 2:44 pm

Z powszechnie dostępnych Monini GrandFruttato

Reply
Re 19 sierpnia, 2023 - 4:31 pm

Zwykła oliwa zepsuje smak tego deseru.

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2023 - 5:29 pm

Tutaj zdecydowanie trzeba sięgnąć po dobrą oliwę o bogatym bukciecie smakowym

Reply
Natalia 2 października, 2023 - 1:26 pm

Wyszło przepysznie, dodatkowo zrobiłam kruszonkę z przepisu na szarlotkę! Na pewno powtórzę niedługo!

Reply
Kinga 19 lipca, 2024 - 5:41 pm

Hej, czy zawsze serwujemy deser zaraz po grillowaniu, czy można tez nałożyć lody na zimne, ale miękkie nektaryny, wcześniej zgrillowane? Dzięki za odpowiedz 😉

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:18 pm

Tak, można, ale z ciepłymi smaczniej

Reply

Leave a Comment