Najlepsze ciasto na pierogi

pierogi

Każdy uważa, że jego przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy – ja także. Wiele przepisów zawiera żółtka lub całe jajka, które mają nadawać ciastu delikatności. Jest wręcz przeciwnie, sprawiają one, że tylko wychodzi twardsze. Sekretem mojego ciasta na pierogi – inspirowanego babcinym przepisem – jest konkretna ilość oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, dzięki któremu ciasto wychodzi gładkie, elastyczne, nieprzywierające, a co więcej zyskuje nęcący orzechowo-polny aromat. Dobry przepis to jedno, ale praktyka to drugie. Czasami, aby uformować z ciasta zgrabną kulę, trzeba dodać odrobinę więcej wody lub mąki, zależnie od jej wilgotności i rodzaju, jakiego się używa. Z każdym wyrobionym ciastem będzie coraz lepiej, będziecie bardziej świadomi tego, co robicie. Próbujcie dalej, nie poddawajcie się, a wkrótce będziecie lepsi od swojej babci (lub prawie tak dobrzy jak ona).

Przepis w moje książce “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.

Najlepsze ciasto na pierogi
4 – 6 porcji, około 50 pierogów
3½ szklanki (450 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do ugniatania i formowania
1 szklanka (250 ml) gorącej wody
1 łyżeczka soli
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin

1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. W osobnej misce wymieszaj olej rzepakowy i 1 szklankę (240 ml) bardzo ciepłej wody. Powoli wlewaj płynne składniki do mąki i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Wyłóż ciasto na czystą powierzchnię obsypaną odrobiną mąki i ugniataj przez 4-5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masz czas, przykryj ciasto i odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby ciasto odpoczęło,

2. Podziel ciasto na trzy równe części. Jedną część ułóż na powierzchni obsypanej odrobiną mąki. (Resztę ciasta przykryj czystą ścierką, żeby nie wysychało). Wałkiem rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm, w razie potrzeby podnosząc je, by obsypać powierzchnię roboczą pod spodem i zapobiec przyklejaniu się ciasta.

3. Wykrawaczem do ciastek albo odwróconą szklanką wycinaj z ciasta kółka o średnicy około 6 cm. Rozwałkuj je na jeszcze cieńsze placki o średnicy około 7 cm. Z pozostałych kawałków ciasta uformuj kulę i odłóż. Formuj kolejne kółka z dwóch pozostałych części ciasta i resztek z wykrawania, aż zużyjesz całe ciasto – powstanie 30-50 kółek.

4. Na środek każdego kółka nakładaj 1-2 łyżki nadzienia, zostawiając wolne 2 cm brzegu. Złap przeciwne krawędzie ciasta i pociągnij do góry, naciągając na nadzienie oraz dociskając, by zakleić brzegi i stworzyć półkole. Dociśnij szczelnie cały brzeg ciasta. Jeśli brzegi nie chcą się sklejać, posmaruj je odrobiną wody, a potem zaklej. Nie zostawiaj żadnych szpar – inaczej pierogi mogą się rozkleić w czasie gotowania.

5. Przełóż pierogi deskę obsypaną odrobiną mąki i przykryj ścierką, by nie wysychały. To samo rób z kolejnymi pierogami, aż zużyjesz całe ciasto.

6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W kilku turach delikatnie wkładaj do garnka łyżką cedzakową po 10-15 pierogów. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie przełóż łyżką na durszlak, by od razu je odcedzić. Podawaj z masłem i śmietaną.

Rady/porady
Nieugotowane pierogi można przechowywać maksymalnie przez 2 miesiące. Zamrażaj je na blasze do pieczenia mniej więcej przez 1 godzinę, a następnie przełóż do zamykanej foliowej torebki. Gotuj je zaraz po wyjęciu z zamrażarki, o 2 minuty dłużej niż w przepisie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Najlepsze ciasto na pierogi 1
Najlepsze ciasto na pierogi 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

24 komentarze

Izabela 15 grudnia, 2024 - 6:10 pm

Korzystam z przepisu od jakiegoś 1,5 roku i dosyć często. Ciasto wychodzi genialne za każdym razem. Świetnie się wałkuje, jest elastyczne i mięciutkie po ugotowaniu. Dziękuję za ten przepis!

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:32 pm

Cieszę się <3

Reply
Magdalena Wysocka 22 grudnia, 2024 - 4:55 pm

Ja jestem team – ciasto z jajkami. Dokładnie z 1 jajkiem plus 4 żółtkami na kilo mąki. Tak robiło się w moim domu rodzinnym, i nie zmieniam tego, co sprawdzone 😉 Oczywiście wiem, że jajka oznaczają twardsze ciasto, ale też bardziej chrupiące. A u mnie pierogi z kapustą i grzybami wyłącznie podsmażone na złoty kolor i z bardzo cienko rozwałkowanym ciastem (tak, że wyraźnie widać kolor farszu). I właśnie przy tej wersji serwowania – moim zdaniem – dodanie jaj do ciasta robi różnicę.

Reply
Moni 1 lutego, 2025 - 11:55 pm

Świetny przepis.. sprawdzone zastosuje 😉

Reply
Ciaskotka 19 grudnia, 2024 - 11:49 am

Moja mama robi takie ciasto od zawsze, ja natomiast sie zastanawiałam jak ludzie mogą dodawać jajko do ciasta na pierogi? przecież to nie kopytka.
A samo ciasto jest tak pyszne, że jak zostaje to gotujemy je jako kluseczki i zjadamy! Serdeczne pozdrowienia- ciaskotki 🙂

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:14 pm

Super!

Reply
agnieszka 21 grudnia, 2024 - 6:04 pm

Widzę na insta wersje z wędzonym serem i tym ciastem, czy można prosić o szczegóły dotyczące farszu ? Proporcje etc ?

Reply
Aldona 22 grudnia, 2024 - 5:28 pm

Genialne! Delikatne! Wspaniałe do pracy i doskonale do jedzenia. Mam kilka przepisów za sobą…ale ten zostanie chyba na zawsze ❤️

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:03 pm

Cieszę się <3

Reply
Monika 22 grudnia, 2024 - 8:41 pm

Cudne, delikatne, elastyczne ciasto 🙂 jak długo po ulepieniu, przed gotowaniem, mogą leżakować w lodówce?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:04 pm

Krótko, bo ciasto wysycha, więc trzeba je gotować w dzień gotowania lub ewentualnie mrozić

Reply
GrycElka 24 grudnia, 2024 - 9:07 am

Dzisiaj ten przepis biorę i ja ;)(

Reply
Ala 27 grudnia, 2024 - 4:44 pm

Czy do słodkiego nadzienia zredukować ilość soli?

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2025 - 7:05 pm

Nie, nie trzeba

Reply
Kasia 28 grudnia, 2024 - 1:07 pm

Zawsze dodaję jajko do mojego pierogowego ciasta i ilekroć częstuję nimi kogoś zawsze słyszę, że to najbardziej delikatne pierogowe ciasto jakie próbowali… także team jajko 🙂

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2025 - 7:10 pm

The Guardian testował różne przepisy, też z jakiem, i wybrał to najlepszym!

Reply
Izabela Ziółek 1 stycznia, 2025 - 9:40 pm

Panie Rozkoszny,zrobiłeś mi Pan święta tym ciastem!!!! 😉A miałam akurat świeżutki pyszniutki olej tłoczony na zimno rzepakowy z manufaktury, od fajnej koleżanki dostałam.🥳 To jest jakiś OBŁĘD!!! Po-ez-ja!!! Pan jesteś artysta nie kucharz!👌🙃DZIĘKI!!!❤️🌈Happy New Year!!

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 1:13 pm

cieszę się!

Reply
Elżbieta 2 stycznia, 2025 - 11:23 am

A robiłeś ciasto robotem planetarnym? Nie wiem jak długo mieszać ciasto żeby nie przesadzić 🙂

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 1:13 pm

maks 5 min

Reply
Agata Trawińska 6 stycznia, 2025 - 10:33 am

Czy do ciasta może być dobry olej słonecznikowy?

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:16 pm

Nie, nie ma wystarczająco smaku

Reply
Ania 14 stycznia, 2025 - 6:48 am

Pierwszy raz robiłam pierogi korzystając z tego przepisu jeszcze z książki i to ciasto jest fantastyczne. Niestety wyprowadziłam się dość daleko od Polski, do kraju gdzie nie ma oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Czy lepiej dać zwykły olej rzepakowy czy oliwę extra verging czy może olej z awokado?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2025 - 12:29 pm

oliwę extra virgin

Reply

Leave a Comment