Umówmy się, ciasteczka z czekoladą nigdy się nie znudzą. Mogą być płaskie jak dyski lub bardziej zwarte i wysokie, chrupiące lub ciągnące niczym krówki. Te są czymś pomiędzy.
Na blogu przepisów na ciasteczka jest już całkiem sporo. Zaczynając od klasycznych chocolate chip cookies, które namiętnie piekłem na każdą imprezę w liceum, poprzez ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami (czysta dekadencja), kończąc na tych rewolucyjnych: bosko maślanych kruchych z czekoladą i solą. Czy potrzebny jest kolejny przepis? Oczywiście.
Prawdopodobnie, skoro czytacie tego bloga macie dwa zasadnicze cele: minimum pracy, maksimum smaku. Idąc tym tropem masełko zamieniłem na palone, nadając subtelnej orzechowej nuty; wymieszałem cukier brązowy z białym, balansując ich chrupkość do “krówkowości”; podmieniłem jedno jajko na żółtko dla gładkości i delikatności ciasta; oraz sypnąłem sporo soli, bo to przecież czekolada.
Filmik instruktażowy z przygotowania ciasta dyniowego znajdziecie na moim IGTV!
Ciasteczka z czekoladą
około 12 sporych ciasteczek
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki soli + do posypania
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) białego cukru
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej w grubą kostkę
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 6 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Momentalnie przelej masło do dużej miski.
3. Dodaj dwa rodzaje cukru. Zacznij miksować, aż masa wystygnie, około 2 -3 minuty. Dodaj jajko, żółtko i wanilię, ponownie zmiksuj, tym razem do powstania gładkiej i aksamitnej masy. Dodaj przygotowaną mąkę, zacznij mieszać. Mniej więcej w połowie mieszania, dodaj czekoladę (zachowując trochę na wierzch ciasteczek).
4. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 12 dużych piłeczek. Układaj po 6 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch piłeczek zachowaną czekoladę i obsyp odrobiną soli. Piecz turami po około 11 minut — ciasteczka będą bardzo miękkie, a ich brzegi zarumienione. Wystudź na blaszkach, gdzie całkowicie zestygną.
Rady/porady
W pieczeniu ciasteczek każda minuta się liczy. Twój piekarnik może grzać mocniej lub słabiej. Ciasteczka przy wyciąganiu z piekarnika mają być w zasadzie jeszcze całkowicie miękkie, ale ich brzegi już zarumienione. Dzięki temu po wystygnięciu będą chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Monitoruj je.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
72 komentarze
Czy ten przepis da się jakoś zweganizować?
Niestety nie wiem, na pewno nie będzie smakować tak dobrze
myślisz, że da radę bez miksera?
Spokojnie 🙌
Kocham te ciasteczka! Są moim nowym sposobem na okazywanie miłości, dziękuję ♥️ są idealne!
Ciasteczka wyglądają naprawdę pysznie! Muszę spróbować, bo wersja wygląda na fit 🙂
Bardzo fit 😛
Na etapie przygotowania wszystko było super, smak wyborny, dzieci nie mogły przestać podjadać… niestety w piekarniku ciastka „rozlały” się na płaskie krążki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo do momentu formowania wszystko było bardzo ok i jak nigdy trzymałam się receptury.
Tutaj jest niestety wiele czynników, które mogły na to wpłynąć np. wilgotność mąki czy temperatura masła. Następnym razem schłodź masę w lodówce odrobinę.
PS. Ciasteczka jak dyski nie są złe, amerykańska klasyka 🙂
Dziękuję bardzo! Będę próbować! Ale teraz „palę” masło do szarlotki 😋 😉
Daj znać, jak Ci smakowała!
Szarlotka 🔥💥😋palone masło „robi robotę” 🚀 Inna niż wszystkie, które znam ale w tej „inności” moc 👍wczoraj upiekłam sernik baskijski, zrobił furorę! Dziękuję za wszystkie inspiracje 👏👏👏👏aaa i jeszcze sałatka z koprem włoskim i selerem naciowym 😋
Czy można te ciasteczka zrobić z dodatkiem mixu czekolad (ciemna, mleczna i biała)? 🙂
Tak, inny efekt, ale oczywiście wyjdzie!
czy mozna w jakis sposob dodac maslo orzechowe?
hmm, zaburzy one tutaj konsystencję, trzeba byłoby zrezygnować z części masła
Czy można zamiast cukru trzcinowego dać podwójną porcję białego? 🙂
tak, ale ciasteczka utracą na „karmelowości”
W wielkim pośpiechu, bez miksera i żadnych miarek oraz ze słabymi umiejętnościami względem wypieków, udało mi się je upiec i wyszły naprawdę dobre, wiec jestem bardzo ciekawa jaki byłby efekt, gdybym miała wszystko co trzeba (nawet papieru do pieczenia brak wiec musiałam improwizować)
Pytanie mam natomiast czy można ciasto zamrozić?
Oh i jeszcze dodam, że zapach palonego masła wymieszanego z cukrem… POEZJA
można mroizić surowe ciasto, jak i gotowe ciastak (odmrozić można nawet w tosterze!)
Te ciastka są zbyt pyszne, żeby zostało choć jedno do mrożenia 😅
Ciastka wyszły absolutnie przepyszne!! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
Przy kolejnej partii jednak zastawiam się czy można zmniejszyć ilość cukrów proporcjonalnie? Np. po 70g/ każdy cukier? Z góry dziękuję za podpowiedź!
wiem, że ciastka są bardzo słodkie, ale niestety cukier jest czynnikiem determinującym ich strukturę (kruchość, wilgotność i korówkowość), więc raczej nie polecałbym redukowania cukru w tym przypadku. jedno ciacho na raz wystarczy i zaspokoi potrzebę na coś słodkiego 🙂
Dziękuję za odpowiedź! Kolejna partia zrobiona (zgodnie z przepisem :)), ale zgodnie z mężem doszliśmy do wniosku że nie do końca da się skończyć na jednym ciastku <3
Od miesiąca robię te ciasteczka conajmniej raz w tygodniu 😋 są idealne. Polecam każdemu kto się zastanawia 💗
<3
Czy jest jakiś magiczny sposób aby zamienić je na wersje bezglutenową? Na jaką mąkę najlepiej zamienić pszenną?
najlepiej na mieszankę mąk bezglutenowych, ale może być też domowa mieszanka ryżowej, migdałowej i jaglanej (stosunek 1:1:1)
A mi wyszły okrągłe kulki – nic się nie „rozpłaszczyły” 🙂
Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie 🙂
na pewno dobrze odmierzyłaś składniki? najlepiej robić to wagą
czy ciasteczka wyjdą bez dodatku jajka?
niestety nie wiem, na pewno nie będzie to to samo ciastko
Te ciasteczka są niesamowite! 🥰
<3
Bardzo proszę o podpowiedz czym mogłabym. Wstąpić jajka?
Czym mogłabym zastąpić jajka:)
nie można zastąpić jajka bez wpływu na strukturę ciasteczek
Wspaniałe ciasteczka, przepis szybki i pyszny. Gorąco polecam i dziękuję ❤️
<3
Ciasteczka wyszły pyszne❤️ Zrobiłam z podwójnej porcji i teraz zastanawiam się jak je przechowywać żeby jak najdłużej były smaczne. Czy mogłabym prosić o podpowiedź?
długoterminowo nigdy nie miałem okazji sprawdzić 🙂
najlepiej trzymać je w zamkniętym pojemniku (jeśli mają być trochę miękkie) lub na wierzchu na talerzyku (jeśli lubimy bardziej wysuszone ciasteczka).
jeśli jednak chcesz je mieć schowane na czarną godzinę, to najlepiej je zamrozić i odmrażać w tosterze jak grzankę – smakują jak po wyjęciu z piekarnika!
Dziękuję za szybką odpowiedź🤗
Wspaniałe! Dokładnie tak wyobrażałam sobie ten smak z opisu. Będę wracać 😋
cieszę się <3
Wyglądają bardzo apetycznie. Czy cukier trzcinowy mogę użyć muscovado ?
Sernik baskijski to najlepszy sernik jaki jadłam w życiu, ma niestety jedna wielka wadę-uzależnia. Jeśli z tymi ciastkami będzie tak samo ,to przepadałam na dobre .
można użyć muscovado!
Robię ciasteczka raz w tygodniu i mrożę jeszcze surowe . Rewelacja .
Kolejny przepis zrobiony! U nas jakoś z ciasteczek zrobiły się bardziej placki… Ale w smaku nie straciły!
Czy zamiast masła od biedy można użyć margaryny Kasi? I czy da radę ją „przypalić”?
niestety nie
Użyłam tylko brązowy cukier, pominęłam biały a ciasteczka i tak wyszły super słodkie i pyszne. Dziękuje za przepis 😊
cieszę się!
Kocham te ciasteczka. Piekłam je wiele razy i piec będę. Dziękuję za fantastyczny przepis!
Cieszę się <3
Ile ciasteczka mają kalorii?
życie jest za krótkie, by liczyć kalorie!
Na taki przepis czekałam całe życie. Rewelacja. Nawet surowe ciasto jest super smaczne. Polecam
<33
Ciasteczka są niesamowite. Zamiast cukru używam ksylitolu 😎
Wow, czyli cały cukier zastępujesz ksylitolem? Super!
właśnie tego komentarza szukałam 🙂
czy wyszło dobrze z ksylitolem?
pozdrawiam, imienniczka:)
Przepis mega, zrobiłam klasykę kanapkownii jak Metro na S 😉 – makadamia i biała czekolada i z palonym masłem. wyszło obłędnie!
<3
Znowu zrobiłam i znowu będą wrzeszczeć, że ich uzależniam. Ale co tam.
A jakie tu jest dobre surowe ciasto! Czy ktoś jeszcze jest fanem surowego ciasta?
Zgłaszam się!
Czy znasz makro ciasteczek? Ile mają kcal? 🙂
Możesz sobie sama policzyć…
Jak długo zachowują świeżość? 🙂
3-4 dni
Cześć!
Nie widzę, a może nie ma, informacji jak piec ciasteczka. 200 stopni Celsjusza – a piekarnik na termoobieg czy góra-dół?
Mam nadzieję, że wyjdą równie pyszne co reszta z Twoich przepisów:) Dziękuję za Twoją twórczość, jest totalnie rozkoszna!
Zrobiłam dzisiaj dwie blaszki CUDA!!! W życiu nie jadłam lepszych. Nigdy się jeszcze nie zawiodłam<33333