Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą

Umówmy się, ciasteczka z czekoladą nigdy się nie znudzą. Mogą być płaskie jak dyski lub bardziej zwarte i wysokie, chrupiące lub ciągnące niczym krówki. Te są czymś pomiędzy.

Na blogu przepisów na ciasteczka jest już całkiem sporo. Zaczynając od klasycznych chocolate chip cookies, które namiętnie piekłem na każdą imprezę w liceum, poprzez ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami (czysta dekadencja), kończąc na tych rewolucyjnych: bosko maślanych kruchych z czekoladą i solą. Czy potrzebny jest kolejny przepis? Oczywiście.

Prawdopodobnie, skoro czytacie tego bloga macie dwa zasadnicze cele: minimum pracy, maksimum smaku. Idąc tym tropem masełko zamieniłem na palone, nadając subtelnej orzechowej nuty; wymieszałem cukier brązowy z białym balansując ich chrupkość do “krówkowości”; podmieniłem jajko na dwa żółtka dla gładkości i delikatności ciasta; oraz sypnąłem sporo soli, bo to przecież czekolada.

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 1

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą
około 16 sztuk
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczka soli
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) białego cukru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej w grubą kostkę

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 6 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Momentalnie przelej masło do dużej miski.

3. Dodaj dwa rodzaje cukru. Zacznij miksować, aż do połączenia – masa będzie grudkowata. Dodaj jajko, żółtka i wanilię, ponownie zmiksuj, tym razem do powstania gładkiej i aksamitnej masy. Dodaj przygotowaną mąkę, zacznij mieszać. Mniej więcej w połowie mieszania, dodaj czekoladę.

4. Zwilż ręce (znacznie ułatwi to lepienie). Formuj piłeczki wielkości tych pingpongowych. Układaj maksymalnie 9 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Piecz turami po około 11 minut — ciasteczka mają być miękkie w środku o rumianych brzegach. Wystudź na blaszkach, gdzie jeszcze zestygną.

Rady/porady
W pieczeniu ciasteczek każda minuta się liczy. Twój piekarnik może grzać mocniej lub słabiej. Ciasteczka przy wyciąganiu z piekarnika mają być miękkie w środku o rumianych brzegach. Monitoruj je.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Mara 10 stycznia, 2020 - 2:31 pm

Czy ten przepis da się jakoś zweganizować?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2020 - 6:21 pm

Niestety nie wiem, na pewno nie będzie smakować tak dobrze

Reply
Ola 18 stycznia, 2020 - 6:27 pm

myślisz, że da radę bez miksera?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 6:30 pm

Spokojnie 🙌

Reply
Zdzisław 21 stycznia, 2020 - 9:36 am

Ciasteczka wyglądają naprawdę pysznie! Muszę spróbować, bo wersja wygląda na fit 🙂

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2020 - 8:44 pm

Bardzo fit 😛

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 6:27 pm

Na etapie przygotowania wszystko było super, smak wyborny, dzieci nie mogły przestać podjadać… niestety w piekarniku ciastka „rozlały” się na płaskie krążki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo do momentu formowania wszystko było bardzo ok i jak nigdy trzymałam się receptury.

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 7:06 pm

Tutaj jest niestety wiele czynników, które mogły na to wpłynąć np. wilgotność mąki czy temperatura masła. Następnym razem schłodź masę w lodówce odrobinę.
PS. Ciasteczka jak dyski nie są złe, amerykańska klasyka 🙂

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 7:29 pm

Dziękuję bardzo! Będę próbować! Ale teraz „palę” masło do szarlotki 😋 😉

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 11:39 am

Daj znać, jak Ci smakowała!

Reply
Adzia 22 lutego, 2020 - 9:38 pm

Szarlotka 🔥💥😋palone masło „robi robotę” 🚀 Inna niż wszystkie, które znam ale w tej „inności” moc 👍wczoraj upiekłam sernik baskijski, zrobił furorę! Dziękuję za wszystkie inspiracje 👏👏👏👏aaa i jeszcze sałatka z koprem włoskim i selerem naciowym 😋

Bueczka 23 marca, 2020 - 11:02 am

Czy można te ciasteczka zrobić z dodatkiem mixu czekolad (ciemna, mleczna i biała)? 🙂

Reply
rozkoszny 23 marca, 2020 - 1:35 pm

Tak, inny efekt, ale oczywiście wyjdzie!

Reply
Sylwia 14 kwietnia, 2020 - 11:07 pm

czy mozna w jakis sposob dodac maslo orzechowe?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2020 - 2:07 pm

hmm, zaburzy one tutaj konsystencję, trzeba byłoby zrezygnować z części masła

Reply
zuzia 11 października, 2020 - 11:30 pm

W wielkim pośpiechu, bez miksera i żadnych miarek oraz ze słabymi umiejętnościami względem wypieków, udało mi się je upiec i wyszły naprawdę dobre, wiec jestem bardzo ciekawa jaki byłby efekt, gdybym miała wszystko co trzeba (nawet papieru do pieczenia brak wiec musiałam improwizować)
Pytanie mam natomiast czy można ciasto zamrozić?
Oh i jeszcze dodam, że zapach palonego masła wymieszanego z cukrem… POEZJA

Reply
rozkoszny 12 października, 2020 - 12:24 am

można mroizić surowe ciasto, jak i gotowe ciastak (odmrozić można nawet w tosterze!)

Reply

Leave a Comment