Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą

Umówmy się, ciasteczka z czekoladą nigdy się nie znudzą. Mogą być płaskie jak dyski lub bardziej zwarte i wysokie, chrupiące lub ciągnące niczym krówki. Te są czymś pomiędzy.

Na blogu przepisów na ciasteczka jest już całkiem sporo. Zaczynając od klasycznych chocolate chip cookies, które namiętnie piekłem na każdą imprezę w liceum, poprzez ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami (czysta dekadencja), kończąc na tych rewolucyjnych: bosko maślanych kruchych z czekoladą i solą. Czy potrzebny jest kolejny przepis? Oczywiście.

Prawdopodobnie, skoro czytacie tego bloga macie dwa zasadnicze cele: minimum pracy, maksimum smaku. Idąc tym tropem masełko zamieniłem na palone, nadając subtelnej orzechowej nuty; wymieszałem cukier brązowy z białym balansując ich chrupkość do “krówkowości”; podmieniłem jajko na dwa żółtka dla gładkości i delikatności ciasta; oraz sypnąłem sporo soli, bo to przecież czekolada.

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 1

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą
około 16 sztuk
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczka soli
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) białego cukru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej w grubą kostkę

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 6 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Momentalnie przelej masło do dużej miski.

3. Dodaj dwa rodzaje cukru. Zacznij miksować, aż do połączenia – masa będzie grudkowata. Dodaj jajko, żółtka i wanilię, ponownie zmiksuj, tym razem do powstania gładkiej i aksamitnej masy. Dodaj przygotowaną mąkę, zacznij mieszać. Mniej więcej w połowie mieszania, dodaj czekoladę.

4. Zwilż ręce (znacznie ułatwi to lepienie). Formuj piłeczki wielkości tych pingpongowych. Układaj maksymalnie 9 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Piecz turami po około 11 minut — ciasteczka mają być miękkie w środku o rumianych brzegach. Wystudź na blaszkach, gdzie jeszcze zestygną.

Rady/porady
W pieczeniu ciasteczek każda minuta się liczy. Twój piekarnik może grzać mocniej lub słabiej. Ciasteczka przy wyciąganiu z piekarnika mają być miękkie w środku o rumianych brzegach. Monitoruj je.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Mara 10 stycznia, 2020 - 2:31 pm

Czy ten przepis da się jakoś zweganizować?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2020 - 6:21 pm

Niestety nie wiem, na pewno nie będzie smakować tak dobrze

Reply
Ola 18 stycznia, 2020 - 6:27 pm

myślisz, że da radę bez miksera?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 6:30 pm

Spokojnie 🙌

Reply
Zdzisław 21 stycznia, 2020 - 9:36 am

Ciasteczka wyglądają naprawdę pysznie! Muszę spróbować, bo wersja wygląda na fit 🙂

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2020 - 8:44 pm

Bardzo fit 😛

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 6:27 pm

Na etapie przygotowania wszystko było super, smak wyborny, dzieci nie mogły przestać podjadać… niestety w piekarniku ciastka „rozlały” się na płaskie krążki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo do momentu formowania wszystko było bardzo ok i jak nigdy trzymałam się receptury.

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 7:06 pm

Tutaj jest niestety wiele czynników, które mogły na to wpłynąć np. wilgotność mąki czy temperatura masła. Następnym razem schłodź masę w lodówce odrobinę.
PS. Ciasteczka jak dyski nie są złe, amerykańska klasyka 🙂

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 7:29 pm

Dziękuję bardzo! Będę próbować! Ale teraz „palę” masło do szarlotki 😋 😉

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 11:39 am

Daj znać, jak Ci smakowała!

Reply
Adzia 22 lutego, 2020 - 9:38 pm

Szarlotka 🔥💥😋palone masło „robi robotę” 🚀 Inna niż wszystkie, które znam ale w tej „inności” moc 👍wczoraj upiekłam sernik baskijski, zrobił furorę! Dziękuję za wszystkie inspiracje 👏👏👏👏aaa i jeszcze sałatka z koprem włoskim i selerem naciowym 😋

Bueczka 23 marca, 2020 - 11:02 am

Czy można te ciasteczka zrobić z dodatkiem mixu czekolad (ciemna, mleczna i biała)? 🙂

Reply
rozkoszny 23 marca, 2020 - 1:35 pm

Tak, inny efekt, ale oczywiście wyjdzie!

Reply
Sylwia 14 kwietnia, 2020 - 11:07 pm

czy mozna w jakis sposob dodac maslo orzechowe?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2020 - 2:07 pm

hmm, zaburzy one tutaj konsystencję, trzeba byłoby zrezygnować z części masła

Reply

Leave a Comment