Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą

Umówmy się, ciasteczka z czekoladą nigdy się nie znudzą. Mogą być płaskie jak dyski lub bardziej zwarte i wysokie, chrupiące lub ciągnące niczym krówki. Te są czymś pomiędzy.

Na blogu przepisów na ciasteczka jest już całkiem sporo. Zaczynając od klasycznych chocolate chip cookies, które namiętnie piekłem na każdą imprezę w liceum, poprzez ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami (czysta dekadencja), kończąc na tych rewolucyjnych: bosko maślanych kruchych z czekoladą i solą. Czy potrzebny jest kolejny przepis? Oczywiście.

Prawdopodobnie, skoro czytacie tego bloga macie dwa zasadnicze cele: minimum pracy, maksimum smaku. Idąc tym tropem masełko zamieniłem na palone, nadając subtelnej orzechowej nuty; wymieszałem cukier brązowy z białym, balansując ich chrupkość do “krówkowości”; podmieniłem jedno jajko na żółtko dla gładkości i delikatności ciasta; oraz sypnąłem sporo soli, bo to przecież czekolada.

Filmik instruktażowy z przygotowania ciasta dyniowego znajdziecie na moim IGTV!

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 1

Ciasteczka z czekoladą
około 12 sporych ciasteczek
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki soli + do posypania
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) białego cukru
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej w grubą kostkę

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 6 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Momentalnie przelej masło do dużej miski.

3. Dodaj dwa rodzaje cukru. Zacznij miksować, aż masa wystygnie, około 2 -3 minuty. Dodaj jajko, żółtko i wanilię, ponownie zmiksuj, tym razem do powstania gładkiej i aksamitnej masy. Dodaj przygotowaną mąkę, zacznij mieszać. Mniej więcej w połowie mieszania, dodaj czekoladę (zachowując trochę na wierzch ciasteczek).

4. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 12 dużych piłeczek. Układaj po 6 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch piłeczek zachowaną czekoladę i obsyp odrobiną soli. Piecz turami po około 11 minut — ciasteczka będą bardzo miękkie, a ich brzegi zarumienione. Wystudź na blaszkach, gdzie całkowicie zestygną.

Rady/porady
W pieczeniu ciasteczek każda minuta się liczy. Twój piekarnik może grzać mocniej lub słabiej. Ciasteczka przy wyciąganiu z piekarnika mają być w zasadzie jeszcze całkowicie miękkie, ale ich brzegi już zarumienione. Dzięki temu po wystygnięciu będą chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Monitoruj je.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

53 komentarze

Mara 10 stycznia, 2020 - 2:31 pm

Czy ten przepis da się jakoś zweganizować?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2020 - 6:21 pm

Niestety nie wiem, na pewno nie będzie smakować tak dobrze

Reply
Ola 18 stycznia, 2020 - 6:27 pm

myślisz, że da radę bez miksera?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 6:30 pm

Spokojnie 🙌

Reply
Zdzisław 21 stycznia, 2020 - 9:36 am

Ciasteczka wyglądają naprawdę pysznie! Muszę spróbować, bo wersja wygląda na fit 🙂

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2020 - 8:44 pm

Bardzo fit 😛

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 6:27 pm

Na etapie przygotowania wszystko było super, smak wyborny, dzieci nie mogły przestać podjadać… niestety w piekarniku ciastka „rozlały” się na płaskie krążki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo do momentu formowania wszystko było bardzo ok i jak nigdy trzymałam się receptury.

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 7:06 pm

Tutaj jest niestety wiele czynników, które mogły na to wpłynąć np. wilgotność mąki czy temperatura masła. Następnym razem schłodź masę w lodówce odrobinę.
PS. Ciasteczka jak dyski nie są złe, amerykańska klasyka 🙂

Reply
Adzia 15 lutego, 2020 - 7:29 pm

Dziękuję bardzo! Będę próbować! Ale teraz „palę” masło do szarlotki 😋 😉

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 11:39 am

Daj znać, jak Ci smakowała!

Reply
Adzia 22 lutego, 2020 - 9:38 pm

Szarlotka 🔥💥😋palone masło „robi robotę” 🚀 Inna niż wszystkie, które znam ale w tej „inności” moc 👍wczoraj upiekłam sernik baskijski, zrobił furorę! Dziękuję za wszystkie inspiracje 👏👏👏👏aaa i jeszcze sałatka z koprem włoskim i selerem naciowym 😋

Bueczka 23 marca, 2020 - 11:02 am

Czy można te ciasteczka zrobić z dodatkiem mixu czekolad (ciemna, mleczna i biała)? 🙂

Reply
rozkoszny 23 marca, 2020 - 1:35 pm

Tak, inny efekt, ale oczywiście wyjdzie!

Reply
Sylwia 14 kwietnia, 2020 - 11:07 pm

czy mozna w jakis sposob dodac maslo orzechowe?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2020 - 2:07 pm

hmm, zaburzy one tutaj konsystencję, trzeba byłoby zrezygnować z części masła

Reply
Domi 9 stycznia, 2021 - 1:19 pm

Czy można zamiast cukru trzcinowego dać podwójną porcję białego? 🙂

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2021 - 3:17 pm

tak, ale ciasteczka utracą na „karmelowości”

Reply
zuzia 11 października, 2020 - 11:30 pm

W wielkim pośpiechu, bez miksera i żadnych miarek oraz ze słabymi umiejętnościami względem wypieków, udało mi się je upiec i wyszły naprawdę dobre, wiec jestem bardzo ciekawa jaki byłby efekt, gdybym miała wszystko co trzeba (nawet papieru do pieczenia brak wiec musiałam improwizować)
Pytanie mam natomiast czy można ciasto zamrozić?
Oh i jeszcze dodam, że zapach palonego masła wymieszanego z cukrem… POEZJA

Reply
rozkoszny 12 października, 2020 - 12:24 am

można mroizić surowe ciasto, jak i gotowe ciastak (odmrozić można nawet w tosterze!)

Reply
Alicja Sadowska 9 stycznia, 2021 - 9:35 pm

Te ciastka są zbyt pyszne, żeby zostało choć jedno do mrożenia 😅

Reply
Magda 12 stycznia, 2021 - 10:41 am

Ciastka wyszły absolutnie przepyszne!! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
Przy kolejnej partii jednak zastawiam się czy można zmniejszyć ilość cukrów proporcjonalnie? Np. po 70g/ każdy cukier? Z góry dziękuję za podpowiedź!

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2021 - 12:52 pm

wiem, że ciastka są bardzo słodkie, ale niestety cukier jest czynnikiem determinującym ich strukturę (kruchość, wilgotność i korówkowość), więc raczej nie polecałbym redukowania cukru w tym przypadku. jedno ciacho na raz wystarczy i zaspokoi potrzebę na coś słodkiego 🙂

Reply
Magda 13 stycznia, 2021 - 2:05 pm

Dziękuję za odpowiedź! Kolejna partia zrobiona (zgodnie z przepisem :)), ale zgodnie z mężem doszliśmy do wniosku że nie do końca da się skończyć na jednym ciastku <3

Reply
Jess 20 stycznia, 2021 - 2:38 pm

Od miesiąca robię te ciasteczka conajmniej raz w tygodniu 😋 są idealne. Polecam każdemu kto się zastanawia 💗

Reply
rozkoszny 20 stycznia, 2021 - 3:02 pm

<3

Reply
Marlena 21 stycznia, 2021 - 5:26 pm

Czy jest jakiś magiczny sposób aby zamienić je na wersje bezglutenową? Na jaką mąkę najlepiej zamienić pszenną?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2021 - 8:53 pm

najlepiej na mieszankę mąk bezglutenowych, ale może być też domowa mieszanka ryżowej, migdałowej i jaglanej (stosunek 1:1:1)

Reply
Ada 22 stycznia, 2021 - 5:03 pm

A mi wyszły okrągłe kulki – nic się nie „rozpłaszczyły” 🙂
Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie 🙂

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2021 - 5:38 pm

na pewno dobrze odmierzyłaś składniki? najlepiej robić to wagą

Reply
Magda 23 stycznia, 2021 - 8:04 pm

czy ciasteczka wyjdą bez dodatku jajka?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2021 - 12:14 pm

niestety nie wiem, na pewno nie będzie to to samo ciastko

Reply
Aleksandra 23 stycznia, 2021 - 10:11 pm

Te ciasteczka są niesamowite! 🥰

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2021 - 12:14 pm

<3

Reply
Karolina 24 stycznia, 2021 - 8:00 am

Bardzo proszę o podpowiedz czym mogłabym. Wstąpić jajka?

Reply
Karolina 24 stycznia, 2021 - 8:01 am

Czym mogłabym zastąpić jajka:)

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2021 - 12:15 pm

nie można zastąpić jajka bez wpływu na strukturę ciasteczek

Reply
Olga 25 stycznia, 2021 - 11:25 am

Wspaniałe ciasteczka, przepis szybki i pyszny. Gorąco polecam i dziękuję ❤️

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2021 - 11:58 am

<3

Reply
Paulina 27 stycznia, 2021 - 9:27 am

Ciasteczka wyszły pyszne❤️ Zrobiłam z podwójnej porcji i teraz zastanawiam się jak je przechowywać żeby jak najdłużej były smaczne. Czy mogłabym prosić o podpowiedź?

Reply
rozkoszny 27 stycznia, 2021 - 10:23 am

długoterminowo nigdy nie miałem okazji sprawdzić 🙂
najlepiej trzymać je w zamkniętym pojemniku (jeśli mają być trochę miękkie) lub na wierzchu na talerzyku (jeśli lubimy bardziej wysuszone ciasteczka).
jeśli jednak chcesz je mieć schowane na czarną godzinę, to najlepiej je zamrozić i odmrażać w tosterze jak grzankę – smakują jak po wyjęciu z piekarnika!

Reply
Paulina 27 stycznia, 2021 - 10:48 am

Dziękuję za szybką odpowiedź🤗

Reply
Monika 30 stycznia, 2021 - 4:47 pm

Wspaniałe! Dokładnie tak wyobrażałam sobie ten smak z opisu. Będę wracać 😋

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 10:44 pm

cieszę się <3

Reply
Magda 31 stycznia, 2021 - 9:48 am

Wyglądają bardzo apetycznie. Czy cukier trzcinowy mogę użyć muscovado ?
Sernik baskijski to najlepszy sernik jaki jadłam w życiu, ma niestety jedna wielka wadę-uzależnia. Jeśli z tymi ciastkami będzie tak samo ,to przepadałam na dobre .

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2021 - 11:55 am

można użyć muscovado!

Reply
Monika Davies 27 lutego, 2021 - 6:16 pm

Robię ciasteczka raz w tygodniu i mrożę jeszcze surowe . Rewelacja .

Reply
Maria 27 lutego, 2021 - 6:49 pm

Kolejny przepis zrobiony! U nas jakoś z ciasteczek zrobiły się bardziej placki… Ale w smaku nie straciły!

Reply
Madd 9 marca, 2021 - 1:33 pm

Czy zamiast masła od biedy można użyć margaryny Kasi? I czy da radę ją „przypalić”?

Reply
rozkoszny 9 marca, 2021 - 4:28 pm

niestety nie

Reply
Gosia 15 marca, 2021 - 5:30 pm

Użyłam tylko brązowy cukier, pominęłam biały a ciasteczka i tak wyszły super słodkie i pyszne. Dziękuje za przepis 😊

Reply
rozkoszny 15 marca, 2021 - 5:48 pm

cieszę się!

Reply
Ewa 14 sierpnia, 2021 - 11:02 am

Kocham te ciasteczka. Piekłam je wiele razy i piec będę. Dziękuję za fantastyczny przepis!

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:05 pm

Cieszę się <3

Reply

Leave a Comment