Sernik Wart Kradzieży

Jaki sernik jest wart kradzieży? Nowojorski gładki i blady jak porcelana, z mnóstwem ciapek wanilii i wisienkami co randkują z kawą.

Sernik Warty Kradzieży. Co prawda ja go nie ukradłem, ale mogę usprawiedliwić Rachel i Chandlera z serialu „Przyjaciele”, którzy w jednym z odcinków dwukrotnie podwędzają sąsiadowi tę przyjemność i nie potrafią jej zwrócić, bo jest po prostu „too delicious”. I nawet jedzą sernikowe resztki z podłogi, gdy zdarzył się dramat, który na pewno każdego z nas kiedyś spotkał. Nie będę więcej spoilerować tym. Odsyłam na HBO GO: sezon 7, odcinek 11.

W „Przyjaciołach” wątków kulinarnych przewija się cała masa. Powstała nawet książka kucharska poświęcona temu aspektowi. Polecam przed odpaleniem serialu przygotować przekąski, choćby ten Sernik Warty Kradzieży w mojej interpretacji. Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z aksamitną, ale lekką masą serową pokrytą hojnie kleksem z kwaśnej śmietany. Dorzucam jeszcze dla kontrastu polewę z wisienek co randkują z kawą.

Sernik Wart Kradzieży 1

Sernik Wart Kradzieży
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
¼ łyżeczki soli
50 g masła, roztopionego

Masa serowa
700 g serka śmietankowego typu Philadelphia czy Twój Smak
250 g mascarpone
¾ szklanki (150 g) drobnego cukru
¼ łyżeczki soli
3 łyżki mąki pszennej
2 laski wanilii
3 jajka, w temperaturze pokojowej
sok z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Klajdra
2 szklanki (480 g) kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru

Wiśniowa polewa z kawą
450 g wypestkowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
¾ szklanki (120 g) mocno zaparzonej kawy
¼ szklanki (50 g) cukru

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem, wypuszczając nadmiar poza rant.

2. Zblenduj ciasteczka na drobne okruchy. Wymieszaj z solą i roztopionym masłem. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, dociskając ją łyżką. Jeśli nie zrobisz tego dokładnie, to nie będzie chrupiący. Piecz około 8 minut, do wysuszenia masy. Wystudź całkowicie.

3. Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym przełóż serek śmietankowy, mascarpone, cukier, sól, mąkę i ziarenka z lasek wanilii. Wyjmij je, odcinając końcówki lasek, przecinając je wzdłuż, a następnie przeciągając po nich płaską stroną noża, zeskrobując ziarenka wanilii – tak jak na filmie. Zmiksuj masę do tylko do połączenia składników. Dodaj jajka, zmiksuj. Wmieszaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

4. Masę serową przełóż na ostudzony ciasteczkowy spód. Piecz 35 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż będzie ruszać się jak bansujące pośladki. W międzyczasie wymieszaj kwaśną z cukrem pudrem. Nie wyjmując sernika z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietanę na sernik. Piecz jeszcze 5 minut, do ścięta klajdry. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i studź w środku sernik przez 15 minut. Wystudź całkowicie, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin.

5. Przygotuj polewę. Wiśnie umieść w garnku z kawą i cukrem, zagotuj. Za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż je do miski. Zwiększ ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje, 15 – 20 minut. Połącz go z wiśniami. Po wystudzeniu polewa zgęstnieje, ale sernik smakuje bosko także z ciepłymi wiśniami w płynnym sosie o nutkach kawowych.

Rady/porady
Serek śmietankowy można zastąpić tłustym (powyżej 18% tłuszczu) twarogiem sernikowym. W takim przypadku zwiększ ilość soli do ½ łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Wart Kradzieży 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

116 komentarzy

Magda 15 kwietnia, 2021 - 10:03 am

A co to za ciasteczka na spód? Polecisz jakieś konkretne?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 10:26 am

najlepsze będą digestives, ale niestety trudno dostać je w Polsce w tym momencie

Reply
Ola 15 kwietnia, 2021 - 11:38 am

a jakies, ktore sa obecnie dostępne? 🙂 bo przyznam sie szczerze, że zawsze mam problem, żeby wybrać ok i żeby spód był chrupiący. dziękuje.

Reply
Gabi 15 kwietnia, 2021 - 12:48 pm

Może Holenderskie?

Reply
Karolina 15 kwietnia, 2021 - 5:11 pm

W Lidlu są owsiane z czekolada z jednej strony

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 5:15 pm

nie polecam cih

Aga 25 kwietnia, 2021 - 10:31 pm

Najlepsze Łakotki! Idealny piasek. A robię serniki idealne :)))

Reply
Polly 6 maja, 2021 - 2:39 pm

potwierdzam, te kakaowe łakotki są ekstra <3
herbatniki też są nawet niezłe

DOROTA 10 stycznia, 2022 - 12:23 pm

Polecam Wam ciastka owsiane Milka z czekoladą (MILKA Choco Grains Ciastka z płatkami owsianymi i czekoladą z alpejskiego mleka). W weekend robiłam z nich spód do Rozkosznego sernika baskijskiego. Dają radę. Są dość twarde, więc przy słabym blenderze warto wcześniej otworzyć opakowanie, żeby zmiękły, albo pokruszone w kielichu potraktować ciepłym, rozpuszczonym masłem. Oczywiście nic nie przebije najlepszych na świecie słodko-słonych Digestives, które czasem można upolować w Dealtz’u.

Reply
Ewa 15 kwietnia, 2021 - 8:30 pm

W Netto są zawsze 😉

Reply
Marta 15 kwietnia, 2021 - 2:34 pm

W Auchan są ciasteczka digestives 🙂

Reply
Aśka 15 kwietnia, 2021 - 10:15 am

Czy śmietanę do klajdry można zastąpić jogurtem greckim? 🙂

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 10:26 am

tak!

Reply
Ola 15 kwietnia, 2021 - 10:49 am

Pieczemy góra-dół czy z termoobiegiem?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:35 am

jak zawsze góra-dół

Reply
Gosia 15 kwietnia, 2021 - 10:59 am

Czym można zastąpić wiśnie? Czy mogą być np. mrożone maliny?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:36 am

bardziej zastępowałbym je np. porzeczkami; maliny nie współgrają aż tak dobrze z kawą

Reply
Nina 25 listopada, 2022 - 3:56 am

Genialny przepis,ja robię wiśnie z wiśniówką i zagęszczam mąką ziemniaczaną, a na wierzch
więcej klajdry.

Reply
Iwona 15 kwietnia, 2021 - 11:02 am

Wygląda znakomicie, można samymi zdjęciami się zachwycić, a po upieczeniu…..dam znać na pewno!

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:36 am

czekam!

Reply
Asia 15 kwietnia, 2021 - 12:39 pm

Panie Michale! jestem wierną fanką Pana doskonałych serników!

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 1:37 pm

niezmiernie się cieszę!

Reply
Barb 17 kwietnia, 2021 - 10:58 am

Sernik pieczemy bez kąpieli wodnej?! x

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 11:16 am

tak!

Reply
Kaśka 15 kwietnia, 2021 - 4:42 pm

Witam! Muszę dodać ekstrakt z wanilii – nie mam wyboru 🙂 Łyżeczka będzie ok?

Reply
Kaśka 15 kwietnia, 2021 - 4:51 pm

Cd pytania – tzn. jeśli nie dam wanilii w laskach to zwiększyć ilość ekstraktu? 🙂

Reply
Monika 15 kwietnia, 2021 - 6:05 pm

Nie lubię, nie mogę jeść nic z kawą, mogę ją pominąć, zastąpić czymś?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 12:01 am

może jakiś alkohol?

Reply
Monika 15 kwietnia, 2021 - 6:44 pm

Zdradzisz w jakich formach pieczesz te „płynne” serniki?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 12:01 am

klasyczna tortownica! ale tego masa nie jest jakoś płynna

Reply
Agata 16 kwietnia, 2021 - 1:58 am

Zawsze się zastanawiałam JAK SMAKUJE TEN SERNIK?🙈 w weekend w końcu poznam jego moc! Mega fajna współpraca!

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 10:34 am

miałem nie wrzucać tego postu na bloga, ale stwierdziłem, że przepis jest tak dobry, że muszę i tu <3

Reply
Magda 4 lutego, 2022 - 4:40 pm

Sernik wyszedł idealny 👍 taki jaki uwielbiam. Dzisiaj robię powtórkę, tym razem z twarogu Wieluń+ mascarpone . Kocham serniki 😊

Reply
Ola 16 kwietnia, 2021 - 3:21 pm

polecisz jakieś konkretne ciastka oprócz digestives, które równie dobrze by pasowały?

Reply
Marta 16 kwietnia, 2021 - 8:22 pm

Hej , Michał czy ser zetnie sie ładnie bez mąki?

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 11:17 am

tak, nawet będzie bardziej kremowy, ale spód trochę namoknie

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2021 - 11:23 am

Po pierwszej porcji nie mam najmniejszych wątpliwości – to jest TEN sernik! Wart nie tylko kradzieży, ale i w razie awarii zjedzenia z podłogi. Kremowy, słonawy, aksamitny! Wspaniałość.

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 12:42 pm

mam nadzieję, że wejdzie do repertuaru na stałe <3

Reply
Kasia 17 kwietnia, 2021 - 7:01 pm

W trakcie ostatniego etapu jestem czyli gotowanie polewy i już nóżkami cała rodzina przebiera na to cudo 😋

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 10:53 am

Smacznego dla was!

Reply
Magda 17 kwietnia, 2021 - 7:39 pm

Czy to będzie bardzo źle jeśli zamiast Philadelphi będzie twaróg na sernik z wiaderka? Proszę powiedz że nie bo tylko taki mam;)

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 10:54 am

Sernik na pewno wyjdzie, nie ten sam, ale pyszny 🙂

Reply
Karo 19 kwietnia, 2021 - 5:21 pm

Czy można też użyć naturalnego serka homogenizowanego?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 11:02 am

cześć, nie można niestety

Reply
P. 20 kwietnia, 2021 - 11:50 am

Serniczek już się studzi, zapowiada się rewelacja :3

Pytanie tylko, czym zastąpić kawę w sosie albo czy można z niej zrezygnować, bo nie mam jak zaparzyć kawy. Same wiśnie w cukrze będą okej?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 12:33 pm

mogą być same wiśnie w cukrze, ale chlust jakiegoś alkoholu (cointreau? aperol?) dobrze by im zrobił

Reply
K. 20 kwietnia, 2021 - 2:02 pm

cześć, sernik wygląda wspaniale 🙂 czy można go zamrozić?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 2:35 pm

cieszę się <3 nie polecam mrozić serników, podchodzą po rozmrożeniu wodą

Reply
K 20 kwietnia, 2021 - 10:19 pm

Jakim innym spodem najlepiej zastąpić?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 10:38 pm

spód kruchy maślany do serników z mojej książki „Rozkoszne”

Reply
Karolina 22 kwietnia, 2021 - 10:42 am

Dzień dobry, Twoje przepisy są boskie! Czy polewa wiśniowa będzie pasować również do sernika baskijskiego? Pozdrawiam serdecznie.

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

Moim zdaniem sernik baskijski nie potrzebuje takich dodatkowych atrakcji!

Reply
Ola 23 kwietnia, 2021 - 12:39 pm

COŚ BOSKIEGO!! Robiłam już dwa razy i skradł serce całej rodziny. Serio! Więcej takich przepisów (chociaż wszystkie do tej pory też były boskie) Kulinarna poezja!

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 1:03 pm

<33

Reply
Kate 24 kwietnia, 2021 - 9:53 pm

Czy tortownicę wysmarować masłem?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2021 - 11:39 am

Nie trzeba

Reply
Aga 25 kwietnia, 2021 - 5:15 pm

Nie umiem zbyt dobrze w serniki, ale ten wyszedł mega! Dziękuję bardzo, świetny przepis <3

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 10:08 am

chyba jednak umiesz!

Reply
Ola 26 kwietnia, 2021 - 12:37 pm

Sernik właśnie w piekarniku! Zapowiada się na prawdę petarda!
Zastanawiam się tylko, czy można czymś zastąpić wiśniową polewę z kawą? Nie jestem fanką ani wiśni, ani kawy. Czy bez polewy sernik nie będzie finalnie za mdły (chociaż nie zapowiada się)?

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 2:10 pm

Można pominąć polewę, aczkolwiek jest ona „wisienką na torcie”. Może sos z malin i wody różanej?

Reply
Dawid 6 maja, 2021 - 9:38 am

U nas beda jadly dzieci wiec kawa i alko odpada…. A moze kakao da rade?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 2:20 pm

można dodać trochę soku

Reply
Sonia 8 maja, 2021 - 12:53 pm

Większa tortownica 26 cm. Czy to duży problem?

Reply
rozkoszny 8 maja, 2021 - 6:18 pm

Trzeba dostosować ilość składników

Reply
Małgorzata 9 maja, 2021 - 9:04 am

Fantastyczny, zupełnie inny. Pierwszy raz robiłam sernik z Philadelphii, mimo, że od lat o nich słyszałam. Od siebie do wiśni dodałam, na koniec, chlust amaretto. Ściskam rozkosznie

Reply
rozkoszny 9 maja, 2021 - 11:12 am

Brzmi pysznie!

Reply
Natalia 11 maja, 2021 - 11:07 pm

Czy moge zrobic bez spodu?? Czy raczej ciezko?

Reply
rozkoszny 12 maja, 2021 - 9:55 am

hmm, można – ale dlaczego? 😉

Reply
Natalia 22 maja, 2021 - 2:24 pm

Zeby zaoszczedzic kalorie na wiecej sernika 😉

Reply
Ilona 14 maja, 2021 - 8:58 pm

Niestety, klajdra się nie ścięła! Dobra śmietana, „prawdziwa” od Ziembińskiego i się nie ścięła wcale!

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:55 am

nic, a nic? Założeniem tej klajdry jest, żeby ścięła się mniej niż w innych przepisach

Reply
Ewelina 1 czerwca, 2021 - 2:40 pm

Przepyszny 🙂 wrócę do niego na pewno 😉

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:49 pm

ciesze się!

Reply
Kamilla 5 czerwca, 2021 - 10:24 am

O jezusicku, matko ludowa! Jakie to dobre! Jak się rozpływa w ustach! Jakie gładziutkie, nie za słodkie, delikatnie słonawe – SERNIK – MISZCZ

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2021 - 11:12 am

miód na moje uszy!

Reply
Aleksandra Bar 25 czerwca, 2021 - 9:59 am

Michal potrzebuje twojej pomocy; pieklam dzis sernik warty kradziezy i wyszedl mi srodek bardzo plynny, sernik byl 8h w lodowce i mimo tego jest plynny… jak myslisz co moglo byc przyczyna?? Moze byl za krotko w piekarniku?? A czy moglabym piec w wyzszej temp. Np.170 stopni??
Serdecznie Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 25 czerwca, 2021 - 5:22 pm

Cześć, czy na pewno odmierzyłaś prawidłowo wszystkie składniki? może piekarnik słabo grzeje?

Reply
A 16 lipca, 2021 - 1:06 pm

Przepyszny, wyśmienity, iście rozkoszny 😍 zrobiłam sernik na herbatnikach kakaowych. Oh, jak bardzo się w nim zakochałam 😍 trochę mniej roboty niż z baskijskim, który też jest meeeeega.

Reply
A 16 lipca, 2021 - 1:10 pm

A i dodam jeszcze, że zrobiłam w tortownicy 26cm bez zmieniania ilości składników. Piekłam tyle, ile w przepisie (mogłam ciutkę krócej, ale zapomniałam się 🙈) dzięki temu był gotowy do zjedzenia po ok. 4h :p szybciej mogłam go skonsumować, nie ma tego złego 🙂

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2021 - 2:46 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
ada 14 sierpnia, 2021 - 1:02 pm

hej hej! chciałabym zrobić ten sernik dla osoby bezglutenowej, jaką mąkę byś polecił zamiast pszennej do dodania do masy serowej? :))

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:05 pm

Może być ryżowa

Reply
Monika 2 września, 2021 - 4:42 pm

ja mam zupelnie inne pytanie: ale jak, ze trzeba czekac 8 h!??? Ktos zrobil i nie czekal? Ja na bnk tyle nie wytrzymam…

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:33 pm

MUSISZ!

Reply
Alicja 27 września, 2021 - 12:48 pm

Baskijski już robiłam milion razy (pyszny), ale chciałabym spróbować czegoś nowego na urodziny Mamy. Zaryzykować czy jednak bardziej polecasz baskijski? 🙂

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:18 pm

Oba są pyszne!

Reply
Alicja Kowalewska 29 września, 2021 - 8:49 am

Rozkoszny! Nie pomogłeś ;D

Reply
Maria 29 października, 2021 - 3:30 pm

Cześć Rozkoszny! Czy sernik można polać polewą przed pokrojeniem i z tą polewą może trwać, czy należy polewę trzymać osobno i dopiero polewać sosem ukrojone kawałki na talerzu? Pytanie może żadne, ale jeśli sos ciągle utrzymujący się na serniku miałby go jakoś zniekształcić lub naruszyć jego strukturę, to chciałabym tego uniknąć 😉

Reply
rozkoszny 29 października, 2021 - 7:13 pm

cześć, polewę podajemy już na ukrojonych kawałkach sernika 🙂

Reply
Marcin 15 listopada, 2021 - 7:48 pm

Cześć! Mam pytanie, co myślisz o dodaniu dodatkowo do masy startej skórki z cytryny lub ewentualnie do klajdry? 😉

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2021 - 11:42 am

jasne, dodawaj, jeśli masz ochotę – bardziej do masy serowej

Reply
Ania 12 grudnia, 2021 - 2:04 pm

Czy trzeba ten sernik przechowywać w lodowce?

Reply
Kasia 30 grudnia, 2021 - 8:25 pm

Hej! Wyjmuję sernik z piekarnika, studzę go i nagle patrzę, klajdra została w misce! Czy mogę jakoś uratować sytuację? Co zrobić z 480 g osłodzonej śmietany? :/

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 10:58 pm

Wyłożyć na wierzch i schłodzić w lodówce 🙂

Reply
Ula 5 stycznia, 2022 - 8:24 am

Czy można użyć połączenia śmietany 12% oraz 18%?

Reply
Aśka 7 stycznia, 2022 - 12:30 am

Korci mnie aby zrobić ten sernik, ale zastanawiam się czy Philadephia i mascarpone nie są za tluste? Czy ten nie będzie za ciężki i mazisty? Może lepiej dać zamiast Philapdephii np Delfiko lub Mój ulubiony z Wielunia? Czy wówczas dodać sól do masy?

Reply
Magdalena 8 stycznia, 2022 - 11:55 am

Wyszedł w połowie bardzo rzadki ,jakby nie upieczony 🙁 Wszystkie serniki piekę ok 60 min, a tu było zaledwie 35+5min. Chyba to jest przyczyną. Jestem zawiedziona😔

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2022 - 1:02 pm

Może Twój piekarnik nie dogrzewa?

Reply
Paulina 6 marca, 2022 - 3:26 pm

Ja dłużej pieke, nawet o 10 min, dopiero za trzecim razem wyszedł idealny 🙂

Reply
Asia 11 stycznia, 2022 - 12:53 pm

Pięknie wyglada! Mam pytanie: czy do masy dajemy jaj? Czy tez masa nie jest zbyt tłusta na Philadwlphii i mascarpone?

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 3:36 pm

Tak, dodajemy, zgodnie z przepisem

Reply
Monika 30 stycznia, 2022 - 8:18 pm

Wart kradzieży, oeny <3
A już czułam się znudzona sernikami… 😀

Kawowy sos wyszedł mi rzadki jak sok, chociaż gotował się ponad 20 minut, podratowałam go dodając płaską łyżeczkę skrobii ziemniaczanej (w szklance rozmieszać skrobię z odrobiną zimnej wody, wlać do gorącej polewy i całość zagotować, jak kisiel), zrobił się idealnie gęsty-nie-za-gęsty, może to się komuś przyda 🙂

Reply
Paulina 6 marca, 2022 - 3:25 pm

Robiłam ten sernik już 3x, ilość cukru zmniejszyłam do 100 g (wolę mniej słodkie), a czas pieczenia wydłużyłam o 5-10 min, gdyż wcześniej sernik się rozlewał, nawet po całej nocy w lodówce. Pewnie kwestia piekarnika. Teraz jest idealnie ❤️❤️❤️

Reply
Aleksandra 16 kwietnia, 2022 - 10:08 am

Pyszny jest, ulubiony obecnie. Zastanawiam się czy zamiast mąki pszennej mogę dodać owsianą. Co faktycznie ma robić ta mąka?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:49 pm

Myślę, że w takich ilościach możesz podmienić na owsianą

Reply
Ania 6 maja, 2022 - 2:35 pm

To najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam!). Idealny, mokry, rozpływające się w ustach i te wiśnie… poezja! Myślałam, że po baskijski żaden sernik nie będzie lepszy, jakże się myliłam… Jesteś mistrzem!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2022 - 4:46 pm

<3

Reply
AAG 9 maja, 2022 - 8:00 pm

Rzadko zostawiam komentarze, bo wychodzę z założenia, że już tyle osób pochwaliło, więc po co i ja? Jednak tym razem zostawię, bo jestem wielk fanka „Przyjaciół” i NYC: sernik obłędny, najlepszy. Mąż z Nowego Jorku porównał do sernika od Juniora – kto zna, ten wie, jak smakuje. Podejrzewam, że w „Przyjaciołach” też o ten sernik chodziło, choć jawnie product placement nie zrobiono. W każdym razie: najlepszy!

Reply
rozkoszny 10 maja, 2022 - 12:41 pm

Super, bardzo się cieszę! A komentarz zawsze warto zostawić 🙂

Reply
Karolina 2 czerwca, 2022 - 2:15 pm

Czy będzie tu pasowała polewa ze słonego karmelu zamiast wiśni?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2022 - 5:41 pm

Tak!

Reply
Sernikożerczyni 31 lipca, 2022 - 12:54 pm

Jesteś Królem Serników <3 Uwielbiam serniki i trochę już ich w życiu upiekłam. Myślałam, że nie ma lepszego sernika niż Twój baskijski, a ten go chyba zdeklasował. Cudo!!

Reply
rozkoszny 31 lipca, 2022 - 5:38 pm

Ah, ale się cieszę!

Reply
Maryla 16 sierpnia, 2022 - 8:51 pm

To ciasto jest przepiękne <3 robiłam je już kilka razy i właśnie siedzi w piekarniku. Wg mojego partnera to najlepszy sernik ever, wg mnie też 😀 Porzuciłam sos z wiśni i kawy, bo serniki z owocami nie bardzo służą nam na trawienie 😉 ale nawet bez tego jest obłędny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 17 sierpnia, 2022 - 10:28 am

Cieszę się!

Reply
Mniam 1 grudnia, 2022 - 5:47 pm

Czy można dodać pasty pistacjowej lub drobno zmiksowanych pistacji do masy serowej?
Żeby był pistacjowy!

Reply

Leave a Comment