Jaki sernik jest wart kradzieży? Nowojorski gładki i blady jak porcelana, z mnóstwem ciapek wanilii i wisienkami co randkują z kawą.
Sernik Warty Kradzieży. Co prawda ja go nie ukradłem, ale mogę usprawiedliwić Rachel i Chandlera z serialu „Przyjaciele”, którzy w jednym z odcinków dwukrotnie podwędzają sąsiadowi tę przyjemność i nie potrafią jej zwrócić, bo jest po prostu „too delicious”. I nawet jedzą sernikowe resztki z podłogi, gdy zdarzył się dramat, który na pewno każdego z nas kiedyś spotkał. Nie będę więcej spoilerować tym. Odsyłam na HBO GO: sezon 7, odcinek 11.
W „Przyjaciołach” wątków kulinarnych przewija się cała masa. Powstała nawet książka kucharska poświęcona temu aspektowi. Polecam przed odpaleniem serialu przygotować przekąski, choćby ten Sernik Warty Kradzieży w mojej interpretacji. Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z aksamitną, ale lekką masą serową pokrytą hojnie kleksem z kwaśnej śmietany. Dorzucam jeszcze dla kontrastu polewę z wisienek co randkują z kawą.
Sernik Wart Kradzieży
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
¼ łyżeczki soli
50 g masła, roztopionego
Masa serowa
700 g serka śmietankowego typu Philadelphia czy Twój Smak
250 g mascarpone
¾ szklanki (150 g) drobnego cukru
¼ łyżeczki soli
3 łyżki mąki pszennej
2 laski wanilii
3 jajka, w temperaturze pokojowej
sok z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Klajdra
2 szklanki (480 g) kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Wiśniowa polewa z kawą
450 g wypestkowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
¾ szklanki (120 g) mocno zaparzonej kawy
¼ szklanki (50 g) cukru
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem, wypuszczając nadmiar poza rant.
2. Zblenduj ciasteczka na drobne okruchy. Wymieszaj z solą i roztopionym masłem. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, dociskając ją łyżką. Jeśli nie zrobisz tego dokładnie, to nie będzie chrupiący. Piecz około 8 minut, do wysuszenia masy. Wystudź całkowicie.
3. Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym przełóż serek śmietankowy, mascarpone, cukier, sól, mąkę i ziarenka z lasek wanilii. Wyjmij je, odcinając końcówki lasek, przecinając je wzdłuż, a następnie przeciągając po nich płaską stroną noża, zeskrobując ziarenka wanilii – tak jak na filmie. Zmiksuj masę do tylko do połączenia składników. Dodaj jajka, zmiksuj. Wmieszaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
4. Masę serową przełóż na ostudzony ciasteczkowy spód. Piecz 35 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż będzie ruszać się jak bansujące pośladki. W międzyczasie wymieszaj kwaśną z cukrem pudrem. Nie wyjmując sernika z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietanę na sernik. Piecz jeszcze 5 minut, do ścięta klajdry. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i studź w środku sernik przez 15 minut. Wystudź całkowicie, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin.
5. Przygotuj polewę. Wiśnie umieść w garnku z kawą i cukrem, zagotuj. Za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż je do miski. Zwiększ ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje, 15 – 20 minut. Połącz go z wiśniami. Po wystudzeniu polewa zgęstnieje, ale sernik smakuje bosko także z ciepłymi wiśniami w płynnym sosie o nutkach kawowych.
Rady/porady
Serek śmietankowy można zastąpić tłustym (powyżej 18% tłuszczu) twarogiem sernikowym. W takim przypadku zwiększ ilość soli do ½ łyżeczki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
158 komentarzy
A co to za ciasteczka na spód? Polecisz jakieś konkretne?
najlepsze będą digestives, ale niestety trudno dostać je w Polsce w tym momencie
a jakies, ktore sa obecnie dostępne? 🙂 bo przyznam sie szczerze, że zawsze mam problem, żeby wybrać ok i żeby spód był chrupiący. dziękuje.
Może Holenderskie?
W Lidlu są owsiane z czekolada z jednej strony
nie polecam cih
Najlepsze Łakotki! Idealny piasek. A robię serniki idealne :)))
potwierdzam, te kakaowe łakotki są ekstra <3
herbatniki też są nawet niezłe
Polecam Wam ciastka owsiane Milka z czekoladą (MILKA Choco Grains Ciastka z płatkami owsianymi i czekoladą z alpejskiego mleka). W weekend robiłam z nich spód do Rozkosznego sernika baskijskiego. Dają radę. Są dość twarde, więc przy słabym blenderze warto wcześniej otworzyć opakowanie, żeby zmiękły, albo pokruszone w kielichu potraktować ciepłym, rozpuszczonym masłem. Oczywiście nic nie przebije najlepszych na świecie słodko-słonych Digestives, które czasem można upolować w Dealtz’u.
W Netto są zawsze 😉
Lepszy ten czy Baskijski?
Czy można kruchy spód zastapic cienka warstwa brownie? 🥰
W Auchan są ciasteczka digestives 🙂
Ja zawsze robię na oreo, wychodzi przepyszne!
Czy śmietanę do klajdry można zastąpić jogurtem greckim? 🙂
tak!
Zastąpiłam jogurtem greckim, ale coś się nie ścina (a piekę i piękę). Czy to kwestia jogurtu, czy coś innego?
Sernik ma dygotać przy końcu pieczenia
Pieczemy góra-dół czy z termoobiegiem?
jak zawsze góra-dół
Czym można zastąpić wiśnie? Czy mogą być np. mrożone maliny?
bardziej zastępowałbym je np. porzeczkami; maliny nie współgrają aż tak dobrze z kawą
Genialny przepis,ja robię wiśnie z wiśniówką i zagęszczam mąką ziemniaczaną, a na wierzch
więcej klajdry.
Ja zastąpiłam jagodami. Jest super
Wygląda znakomicie, można samymi zdjęciami się zachwycić, a po upieczeniu…..dam znać na pewno!
czekam!
Panie Michale! jestem wierną fanką Pana doskonałych serników!
niezmiernie się cieszę!
Sernik pieczemy bez kąpieli wodnej?! x
tak!
Witam! Muszę dodać ekstrakt z wanilii – nie mam wyboru 🙂 Łyżeczka będzie ok?
Cd pytania – tzn. jeśli nie dam wanilii w laskach to zwiększyć ilość ekstraktu? 🙂
Nie lubię, nie mogę jeść nic z kawą, mogę ją pominąć, zastąpić czymś?
może jakiś alkohol?
Zdradzisz w jakich formach pieczesz te „płynne” serniki?
klasyczna tortownica! ale tego masa nie jest jakoś płynna
Zawsze się zastanawiałam JAK SMAKUJE TEN SERNIK?🙈 w weekend w końcu poznam jego moc! Mega fajna współpraca!
miałem nie wrzucać tego postu na bloga, ale stwierdziłem, że przepis jest tak dobry, że muszę i tu <3
Sernik wyszedł idealny 👍 taki jaki uwielbiam. Dzisiaj robię powtórkę, tym razem z twarogu Wieluń+ mascarpone . Kocham serniki 😊
polecisz jakieś konkretne ciastka oprócz digestives, które równie dobrze by pasowały?
Ja bym poleciła zrobić po prostu kruchy spód czekoladowy. Osobiście ciastek z wątpliwym składem dla zdrowia nie daję. Zrobiłam spód kruchy bezglutenowy.
Hej , Michał czy ser zetnie sie ładnie bez mąki?
tak, nawet będzie bardziej kremowy, ale spód trochę namoknie
Po pierwszej porcji nie mam najmniejszych wątpliwości – to jest TEN sernik! Wart nie tylko kradzieży, ale i w razie awarii zjedzenia z podłogi. Kremowy, słonawy, aksamitny! Wspaniałość.
mam nadzieję, że wejdzie do repertuaru na stałe <3
W trakcie ostatniego etapu jestem czyli gotowanie polewy i już nóżkami cała rodzina przebiera na to cudo 😋
Smacznego dla was!
Czy serek Philadelphia można zastąpić zmielonym twarogiem w takiej samej gramaturze? Pozdrawiam
Czy to będzie bardzo źle jeśli zamiast Philadelphi będzie twaróg na sernik z wiaderka? Proszę powiedz że nie bo tylko taki mam;)
Sernik na pewno wyjdzie, nie ten sam, ale pyszny 🙂
Czy można też użyć naturalnego serka homogenizowanego?
cześć, nie można niestety
Serniczek już się studzi, zapowiada się rewelacja :3
Pytanie tylko, czym zastąpić kawę w sosie albo czy można z niej zrezygnować, bo nie mam jak zaparzyć kawy. Same wiśnie w cukrze będą okej?
mogą być same wiśnie w cukrze, ale chlust jakiegoś alkoholu (cointreau? aperol?) dobrze by im zrobił
cześć, sernik wygląda wspaniale 🙂 czy można go zamrozić?
cieszę się <3 nie polecam mrozić serników, podchodzą po rozmrożeniu wodą
Jakim innym spodem najlepiej zastąpić?
spód kruchy maślany do serników z mojej książki „Rozkoszne”
Dzień dobry, Twoje przepisy są boskie! Czy polewa wiśniowa będzie pasować również do sernika baskijskiego? Pozdrawiam serdecznie.
Moim zdaniem sernik baskijski nie potrzebuje takich dodatkowych atrakcji!
COŚ BOSKIEGO!! Robiłam już dwa razy i skradł serce całej rodziny. Serio! Więcej takich przepisów (chociaż wszystkie do tej pory też były boskie) Kulinarna poezja!
<33
Czy tortownicę wysmarować masłem?
Nie trzeba
Nie umiem zbyt dobrze w serniki, ale ten wyszedł mega! Dziękuję bardzo, świetny przepis <3
chyba jednak umiesz!
Sernik właśnie w piekarniku! Zapowiada się na prawdę petarda!
Zastanawiam się tylko, czy można czymś zastąpić wiśniową polewę z kawą? Nie jestem fanką ani wiśni, ani kawy. Czy bez polewy sernik nie będzie finalnie za mdły (chociaż nie zapowiada się)?
Można pominąć polewę, aczkolwiek jest ona „wisienką na torcie”. Może sos z malin i wody różanej?
U nas beda jadly dzieci wiec kawa i alko odpada…. A moze kakao da rade?
można dodać trochę soku
Większa tortownica 26 cm. Czy to duży problem?
Trzeba dostosować ilość składników
Zrobilam na 26 bez modyfikacji i było wszystko ok, najpyszniejszy 🙂
Fantastyczny, zupełnie inny. Pierwszy raz robiłam sernik z Philadelphii, mimo, że od lat o nich słyszałam. Od siebie do wiśni dodałam, na koniec, chlust amaretto. Ściskam rozkosznie
Brzmi pysznie!
Czy moge zrobic bez spodu?? Czy raczej ciezko?
hmm, można – ale dlaczego? 😉
Zeby zaoszczedzic kalorie na wiecej sernika 😉
Niestety, klajdra się nie ścięła! Dobra śmietana, „prawdziwa” od Ziembińskiego i się nie ścięła wcale!
nic, a nic? Założeniem tej klajdry jest, żeby ścięła się mniej niż w innych przepisach
Przepyszny 🙂 wrócę do niego na pewno 😉
ciesze się!
O jezusicku, matko ludowa! Jakie to dobre! Jak się rozpływa w ustach! Jakie gładziutkie, nie za słodkie, delikatnie słonawe – SERNIK – MISZCZ
miód na moje uszy!
Michal potrzebuje twojej pomocy; pieklam dzis sernik warty kradziezy i wyszedl mi srodek bardzo plynny, sernik byl 8h w lodowce i mimo tego jest plynny… jak myslisz co moglo byc przyczyna?? Moze byl za krotko w piekarniku?? A czy moglabym piec w wyzszej temp. Np.170 stopni??
Serdecznie Pozdrawiam
Cześć, czy na pewno odmierzyłaś prawidłowo wszystkie składniki? może piekarnik słabo grzeje?
Przepyszny, wyśmienity, iście rozkoszny 😍 zrobiłam sernik na herbatnikach kakaowych. Oh, jak bardzo się w nim zakochałam 😍 trochę mniej roboty niż z baskijskim, który też jest meeeeega.
A i dodam jeszcze, że zrobiłam w tortownicy 26cm bez zmieniania ilości składników. Piekłam tyle, ile w przepisie (mogłam ciutkę krócej, ale zapomniałam się 🙈) dzięki temu był gotowy do zjedzenia po ok. 4h :p szybciej mogłam go skonsumować, nie ma tego złego 🙂
Bardzo się cieszę!
Aaaaa nie mam jajek! Wszystko inne już gotowe, co robić?
hej hej! chciałabym zrobić ten sernik dla osoby bezglutenowej, jaką mąkę byś polecił zamiast pszennej do dodania do masy serowej? :))
Może być ryżowa
ja mam zupelnie inne pytanie: ale jak, ze trzeba czekac 8 h!??? Ktos zrobil i nie czekal? Ja na bnk tyle nie wytrzymam…
MUSISZ!
Skończyłam robic o 20 i zostawiłam do rana do ostygnięcia. Od 6-14 lezakowal w lodowce, ale tak naprawde najlepszy byl dopiero o 20 🙂 także musi się dobrze schłodzić 🙂
Baskijski już robiłam milion razy (pyszny), ale chciałabym spróbować czegoś nowego na urodziny Mamy. Zaryzykować czy jednak bardziej polecasz baskijski? 🙂
Oba są pyszne!
Rozkoszny! Nie pomogłeś ;D
Cześć Rozkoszny! Czy sernik można polać polewą przed pokrojeniem i z tą polewą może trwać, czy należy polewę trzymać osobno i dopiero polewać sosem ukrojone kawałki na talerzu? Pytanie może żadne, ale jeśli sos ciągle utrzymujący się na serniku miałby go jakoś zniekształcić lub naruszyć jego strukturę, to chciałabym tego uniknąć 😉
cześć, polewę podajemy już na ukrojonych kawałkach sernika 🙂
Cześć! Mam pytanie, co myślisz o dodaniu dodatkowo do masy startej skórki z cytryny lub ewentualnie do klajdry? 😉
jasne, dodawaj, jeśli masz ochotę – bardziej do masy serowej
Czy trzeba ten sernik przechowywać w lodowce?
Hej! Wyjmuję sernik z piekarnika, studzę go i nagle patrzę, klajdra została w misce! Czy mogę jakoś uratować sytuację? Co zrobić z 480 g osłodzonej śmietany? :/
Wyłożyć na wierzch i schłodzić w lodówce 🙂
Czy można użyć połączenia śmietany 12% oraz 18%?
Korci mnie aby zrobić ten sernik, ale zastanawiam się czy Philadephia i mascarpone nie są za tluste? Czy ten nie będzie za ciężki i mazisty? Może lepiej dać zamiast Philapdephii np Delfiko lub Mój ulubiony z Wielunia? Czy wówczas dodać sól do masy?
Wyszedł w połowie bardzo rzadki ,jakby nie upieczony 🙁 Wszystkie serniki piekę ok 60 min, a tu było zaledwie 35+5min. Chyba to jest przyczyną. Jestem zawiedziona😔
Może Twój piekarnik nie dogrzewa?
Ja dłużej pieke, nawet o 10 min, dopiero za trzecim razem wyszedł idealny 🙂
Pięknie wyglada! Mam pytanie: czy do masy dajemy jaj? Czy tez masa nie jest zbyt tłusta na Philadwlphii i mascarpone?
Tak, dodajemy, zgodnie z przepisem
Wart kradzieży, oeny <3
A już czułam się znudzona sernikami… 😀
Kawowy sos wyszedł mi rzadki jak sok, chociaż gotował się ponad 20 minut, podratowałam go dodając płaską łyżeczkę skrobii ziemniaczanej (w szklance rozmieszać skrobię z odrobiną zimnej wody, wlać do gorącej polewy i całość zagotować, jak kisiel), zrobił się idealnie gęsty-nie-za-gęsty, może to się komuś przyda 🙂
Robiłam ten sernik już 3x, ilość cukru zmniejszyłam do 100 g (wolę mniej słodkie), a czas pieczenia wydłużyłam o 5-10 min, gdyż wcześniej sernik się rozlewał, nawet po całej nocy w lodówce. Pewnie kwestia piekarnika. Teraz jest idealnie ❤️❤️❤️
Pyszny jest, ulubiony obecnie. Zastanawiam się czy zamiast mąki pszennej mogę dodać owsianą. Co faktycznie ma robić ta mąka?
Myślę, że w takich ilościach możesz podmienić na owsianą
To najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam!). Idealny, mokry, rozpływające się w ustach i te wiśnie… poezja! Myślałam, że po baskijski żaden sernik nie będzie lepszy, jakże się myliłam… Jesteś mistrzem!
<3
Rzadko zostawiam komentarze, bo wychodzę z założenia, że już tyle osób pochwaliło, więc po co i ja? Jednak tym razem zostawię, bo jestem wielk fanka „Przyjaciół” i NYC: sernik obłędny, najlepszy. Mąż z Nowego Jorku porównał do sernika od Juniora – kto zna, ten wie, jak smakuje. Podejrzewam, że w „Przyjaciołach” też o ten sernik chodziło, choć jawnie product placement nie zrobiono. W każdym razie: najlepszy!
Super, bardzo się cieszę! A komentarz zawsze warto zostawić 🙂
Czy będzie tu pasowała polewa ze słonego karmelu zamiast wiśni?
Tak!
Jesteś Królem Serników <3 Uwielbiam serniki i trochę już ich w życiu upiekłam. Myślałam, że nie ma lepszego sernika niż Twój baskijski, a ten go chyba zdeklasował. Cudo!!
Ah, ale się cieszę!
Pomocy, potrzebuję sernika z karmelem dla Uczniów. Obiecałam i zastanawiam się, jakby zamiast klajdry i polewy dać polewę z solonego karmelu? Albo z cytrynowego toffi? Będzie pasować?
Tak, będzie pasować!
To ciasto jest przepiękne <3 robiłam je już kilka razy i właśnie siedzi w piekarniku. Wg mojego partnera to najlepszy sernik ever, wg mnie też 😀 Porzuciłam sos z wiśni i kawy, bo serniki z owocami nie bardzo służą nam na trawienie 😉 ale nawet bez tego jest obłędny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Cieszę się!
Czy można dodać pasty pistacjowej lub drobno zmiksowanych pistacji do masy serowej?
Żeby był pistacjowy!
można. próbowałam i wyszło bardzo dobrze 🙂
Czy zamieniając cukier na erytrol wpłynie to jakoś na konsystencję ciasta? Wiem, że erytrolu muszę dodać więcej, ale boję się, że zepsuję 🙂
Jestem ciekawa czy się udalo:)
Byłabym wdzięczna za informację, bo tak kombinowałam jakie tu ciasto zrobić aby diabetyk mógł skosztować i sernik mi się wydał najodpowiedniejszy, bo nie ma prawie måki. Pozostaje kwestia podmiany słodzidla 🤷♀️
Czy to jest taka wariacja nowojorskiego ?;)
Tak!
A czy można zrobić mix baskijskiego i tego? Pytam, bo mam formę 26 cm, zrobiłabym z 4 Philadelphia, 250 mascarpone i jogurtu greckiego. Czy dodawać dodatkowe jajo?
Hej! Czy ten sernik jest bardziej „stały”? Chodzi mi o porównanie z sernikiem baskijskim? Który bardziej nadaje się żeby wyłożyć go na paterę?
Ten jest w stylu nowojorskim, więc jest stały i „maziasty”. Nadaje się na paterę
Wyszedł mi taki słodko-kwaśno-słony, bardzo kremowy, ciężki, o konsystencji…serka kanapkowego lub homogenizowanego. Po jednym kawałku już mi wystarczy. Myślałam, że będzie bardziej zawarty, że to będzie orgazm kulinarny. Nie wiem czy to dlatego, że dałam mąkę owsianą, zamiast pszennej i ksylitol zamiast cukru, a zamiast miksera,mieszkam ręcznie,żeby rodziny w środku w nocy nie obudzić. A może on taki ma być? (Nie dałam soku z cytryny,wydawał mi się wystarczająco kwaśny)
Sernik typu nowojorskiego jest właśnie taki „maziasty”, nie zwarty. Ksylitol jest mniej słodki niż cukier, nadaje goryczki i zmienia konsystencję ciast
Czy da się go zrobić w wersji mini (np. w słoiczku)?
Czy temperatura pieczenia to na pewno 160° C???
Sernik jest niebiański! Goście zachwyceni! Robiłam już dwa razy i przepis zostanie ze mną na zawsze🙂. Piekłam go jedynie 10 min dłużej
Czy tego aromatu to napewno daje się aż dwie łyżki ? Czyli praktycznie całe dwie buteleczki ? Zrobiłem i wyszedł totalnie gorzki, niestety nie da się go jeść :/
W przepisie jest ekstrakt, nie aromat. To dwa zupełnie różne produkty
Czy można czymś zastąpić mascarpone? Niestety nie mogę go dziś znaleźć w okolicznych sklepach:) myślałam o śmietanie albo jogurcie greckim.
Jedynie gęstą śmietanką 36%
Hej, chcę upiec ten sernik na Wielkanoc. Mam tortownicę 28 cm, zatem wychodzi mi składniki x1,5 i odwieczny problem czy zatem dać wówczas 4 czy 5 jajek skoro 3 jajka z przepisu x1,5 dają 4,5 jajka :D:D Pozdrowienia! 🙂
Czy jeśli chcę zrobić na mniejszą tortownicę to mogę wszystkie składniki na pół? Ile jajek wtedy?
Proszę przeliczyć proporcjonalnie
Witam,
Czy zamiast cukru można użyć erytrolu?
Pozdrawiam.
Klajdrę najlepiej nakładać delikatnie łyżką, bo inaczej może się „zapaść” w masę serową 🙂
Potrzebuje zrobić duża porcje sernika, czy mogę podwoić proporcje i upiec go w dużej blasze?
robie go…
zrobilam w tortownicy 16-cm, dalam 70% produktow,
troszke za duzo
pieklam 40’, klajdrze dalam 7’, ale sie nie sciela i nie zetnie, bo studze, ale chyba wyrobi sie w lodowce?
15-20’ studzilam z otwartymi drzwiczkami, dostudze i siup do lodowki na 18 godzin
pachnie oblednie
Wielkie dzieki za takie kreatywne przepisy… totalnie moj styl
Czy sernik na trzeci, czwarty dzień też będzie równie pyszny? Zastanawiam się, czy mogę sobie go zrobić z wyprzedzeniem 🙂
Czy mogę spod zastapic cienka warstwa brownie?
Hej czy ten sernik można upiec w prodiża? Jak myślisz?
A czy górna część tortownicy również wykładamy papierem?
Nie