Sernik Wart Kradzieży

Jaki sernik jest wart kradzieży? Nowojorski gładki i blady jak porcelana, z mnóstwem ciapek wanilii i wisienkami co randkują z kawą.

Sernik Warty Kradzieży. Co prawda ja go nie ukradłem, ale mogę usprawiedliwić Rachel i Chandlera z serialu „Przyjaciele”, którzy w jednym z odcinków dwukrotnie podwędzają sąsiadowi tę przyjemność i nie potrafią jej zwrócić, bo jest po prostu „too delicious”. I nawet jedzą sernikowe resztki z podłogi, gdy zdarzył się dramat, który na pewno każdego z nas kiedyś spotkał. Nie będę więcej spoilerować tym. Odsyłam na HBO GO: sezon 7, odcinek 11.

W „Przyjaciołach” wątków kulinarnych przewija się cała masa. Powstała nawet książka kucharska poświęcona temu aspektowi. Polecam przed odpaleniem serialu przygotować przekąski, choćby ten Sernik Warty Kradzieży w mojej interpretacji. Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z aksamitną, ale lekką masą serową pokrytą hojnie kleksem z kwaśnej śmietany. Dorzucam jeszcze dla kontrastu polewę z wisienek co randkują z kawą.

Sernik Wart Kradzieży 1

Sernik Wart Kradzieży
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
¼ łyżeczki soli
50 g masła, roztopionego

Masa serowa
700 g serka śmietankowego typu Philadelphia czy Twój Smak
250 g mascarpone
¾ szklanki (150 g) drobnego cukru
¼ łyżeczki soli
3 łyżki mąki pszennej
2 laski wanilii
3 jajka, w temperaturze pokojowej
sok z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Klajdra
2 szklanki (480 g) kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru

Wiśniowa polewa z kawą
450 g wypestkowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
¾ szklanki (120 g) mocno zaparzonej kawy
¼ szklanki (50 g) cukru

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem, wypuszczając nadmiar poza rant.

2. Zblenduj ciasteczka na drobne okruchy. Wymieszaj z solą i roztopionym masłem. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, dociskając ją łyżką. Jeśli nie zrobisz tego dokładnie, to nie będzie chrupiący. Piecz około 8 minut, do wysuszenia masy. Wystudź całkowicie.

3. Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym przełóż serek śmietankowy, mascarpone, cukier, sól, mąkę i ziarenka z lasek wanilii. Wyjmij je, odcinając końcówki lasek, przecinając je wzdłuż, a następnie przeciągając po nich płaską stroną noża, zeskrobując ziarenka wanilii – tak jak na filmie. Zmiksuj masę do tylko do połączenia składników. Dodaj jajka, zmiksuj. Wmieszaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

4. Masę serową przełóż na ostudzony ciasteczkowy spód. Piecz 35 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż będzie ruszać się jak bansujące pośladki. W międzyczasie wymieszaj kwaśną z cukrem pudrem. Nie wyjmując sernika z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietanę na sernik. Piecz jeszcze 5 minut, do ścięta klajdry. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i studź w środku sernik przez 15 minut. Wystudź całkowicie, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin.

5. Przygotuj polewę. Wiśnie umieść w garnku z kawą i cukrem, zagotuj. Za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż je do miski. Zwiększ ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje, 15 – 20 minut. Połącz go z wiśniami. Po wystudzeniu polewa zgęstnieje, ale sernik smakuje bosko także z ciepłymi wiśniami w płynnym sosie o nutkach kawowych.

Rady/porady
Serek śmietankowy można zastąpić tłustym (powyżej 18% tłuszczu) twarogiem sernikowym. W takim przypadku zwiększ ilość soli do ½ łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Wart Kradzieży 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

156 komentarzy

Magda 15 kwietnia, 2021 - 10:03 am

A co to za ciasteczka na spód? Polecisz jakieś konkretne?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 10:26 am

najlepsze będą digestives, ale niestety trudno dostać je w Polsce w tym momencie

Reply
Ola 15 kwietnia, 2021 - 11:38 am

a jakies, ktore sa obecnie dostępne? 🙂 bo przyznam sie szczerze, że zawsze mam problem, żeby wybrać ok i żeby spód był chrupiący. dziękuje.

Reply
Gabi 15 kwietnia, 2021 - 12:48 pm

Może Holenderskie?

Reply
Karolina 15 kwietnia, 2021 - 5:11 pm

W Lidlu są owsiane z czekolada z jednej strony

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 5:15 pm

nie polecam cih

Aga 25 kwietnia, 2021 - 10:31 pm

Najlepsze Łakotki! Idealny piasek. A robię serniki idealne :)))

Reply
Polly 6 maja, 2021 - 2:39 pm

potwierdzam, te kakaowe łakotki są ekstra <3
herbatniki też są nawet niezłe

DOROTA 10 stycznia, 2022 - 12:23 pm

Polecam Wam ciastka owsiane Milka z czekoladą (MILKA Choco Grains Ciastka z płatkami owsianymi i czekoladą z alpejskiego mleka). W weekend robiłam z nich spód do Rozkosznego sernika baskijskiego. Dają radę. Są dość twarde, więc przy słabym blenderze warto wcześniej otworzyć opakowanie, żeby zmiękły, albo pokruszone w kielichu potraktować ciepłym, rozpuszczonym masłem. Oczywiście nic nie przebije najlepszych na świecie słodko-słonych Digestives, które czasem można upolować w Dealtz’u.

Reply
Ewa 15 kwietnia, 2021 - 8:30 pm

W Netto są zawsze 😉

Reply
Patrycja 17 grudnia, 2022 - 6:46 pm

Lepszy ten czy Baskijski?

Reply
Weronika 22 grudnia, 2023 - 2:06 pm

Czy można kruchy spód zastapic cienka warstwa brownie? 🥰

Reply
Marta 15 kwietnia, 2021 - 2:34 pm

W Auchan są ciasteczka digestives 🙂

Reply
A 15 kwietnia, 2023 - 3:05 pm

Ja zawsze robię na oreo, wychodzi przepyszne!

Reply
Aśka 15 kwietnia, 2021 - 10:15 am

Czy śmietanę do klajdry można zastąpić jogurtem greckim? 🙂

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 10:26 am

tak!

Reply
Martyna 16 stycznia, 2023 - 9:14 pm

Zastąpiłam jogurtem greckim, ale coś się nie ścina (a piekę i piękę). Czy to kwestia jogurtu, czy coś innego?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:14 pm

Sernik ma dygotać przy końcu pieczenia

Reply
Ola 15 kwietnia, 2021 - 10:49 am

Pieczemy góra-dół czy z termoobiegiem?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:35 am

jak zawsze góra-dół

Reply
Gosia 15 kwietnia, 2021 - 10:59 am

Czym można zastąpić wiśnie? Czy mogą być np. mrożone maliny?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:36 am

bardziej zastępowałbym je np. porzeczkami; maliny nie współgrają aż tak dobrze z kawą

Reply
Nina 25 listopada, 2022 - 3:56 am

Genialny przepis,ja robię wiśnie z wiśniówką i zagęszczam mąką ziemniaczaną, a na wierzch
więcej klajdry.

Reply
Violetta 29 grudnia, 2022 - 1:42 pm

Ja zastąpiłam jagodami. Jest super

Reply
Iwona 15 kwietnia, 2021 - 11:02 am

Wygląda znakomicie, można samymi zdjęciami się zachwycić, a po upieczeniu…..dam znać na pewno!

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 11:36 am

czekam!

Reply
Asia 15 kwietnia, 2021 - 12:39 pm

Panie Michale! jestem wierną fanką Pana doskonałych serników!

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2021 - 1:37 pm

niezmiernie się cieszę!

Reply
Barb 17 kwietnia, 2021 - 10:58 am

Sernik pieczemy bez kąpieli wodnej?! x

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 11:16 am

tak!

Reply
Kaśka 15 kwietnia, 2021 - 4:42 pm

Witam! Muszę dodać ekstrakt z wanilii – nie mam wyboru 🙂 Łyżeczka będzie ok?

Reply
Kaśka 15 kwietnia, 2021 - 4:51 pm

Cd pytania – tzn. jeśli nie dam wanilii w laskach to zwiększyć ilość ekstraktu? 🙂

Reply
Monika 15 kwietnia, 2021 - 6:05 pm

Nie lubię, nie mogę jeść nic z kawą, mogę ją pominąć, zastąpić czymś?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 12:01 am

może jakiś alkohol?

Reply
Monika 15 kwietnia, 2021 - 6:44 pm

Zdradzisz w jakich formach pieczesz te „płynne” serniki?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 12:01 am

klasyczna tortownica! ale tego masa nie jest jakoś płynna

Reply
Agata 16 kwietnia, 2021 - 1:58 am

Zawsze się zastanawiałam JAK SMAKUJE TEN SERNIK?🙈 w weekend w końcu poznam jego moc! Mega fajna współpraca!

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2021 - 10:34 am

miałem nie wrzucać tego postu na bloga, ale stwierdziłem, że przepis jest tak dobry, że muszę i tu <3

Reply
Magda 4 lutego, 2022 - 4:40 pm

Sernik wyszedł idealny 👍 taki jaki uwielbiam. Dzisiaj robię powtórkę, tym razem z twarogu Wieluń+ mascarpone . Kocham serniki 😊

Reply
Ola 16 kwietnia, 2021 - 3:21 pm

polecisz jakieś konkretne ciastka oprócz digestives, które równie dobrze by pasowały?

Reply
Violetta 29 grudnia, 2022 - 1:44 pm

Ja bym poleciła zrobić po prostu kruchy spód czekoladowy. Osobiście ciastek z wątpliwym składem dla zdrowia nie daję. Zrobiłam spód kruchy bezglutenowy.

Reply
Marta 16 kwietnia, 2021 - 8:22 pm

Hej , Michał czy ser zetnie sie ładnie bez mąki?

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 11:17 am

tak, nawet będzie bardziej kremowy, ale spód trochę namoknie

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2021 - 11:23 am

Po pierwszej porcji nie mam najmniejszych wątpliwości – to jest TEN sernik! Wart nie tylko kradzieży, ale i w razie awarii zjedzenia z podłogi. Kremowy, słonawy, aksamitny! Wspaniałość.

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 12:42 pm

mam nadzieję, że wejdzie do repertuaru na stałe <3

Reply
Kasia 17 kwietnia, 2021 - 7:01 pm

W trakcie ostatniego etapu jestem czyli gotowanie polewy i już nóżkami cała rodzina przebiera na to cudo 😋

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 10:53 am

Smacznego dla was!

Reply
Ada 4 kwietnia, 2023 - 7:11 pm

Czy serek Philadelphia można zastąpić zmielonym twarogiem w takiej samej gramaturze? Pozdrawiam

Reply
Magda 17 kwietnia, 2021 - 7:39 pm

Czy to będzie bardzo źle jeśli zamiast Philadelphi będzie twaróg na sernik z wiaderka? Proszę powiedz że nie bo tylko taki mam;)

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 10:54 am

Sernik na pewno wyjdzie, nie ten sam, ale pyszny 🙂

Reply
Karo 19 kwietnia, 2021 - 5:21 pm

Czy można też użyć naturalnego serka homogenizowanego?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 11:02 am

cześć, nie można niestety

Reply
P. 20 kwietnia, 2021 - 11:50 am

Serniczek już się studzi, zapowiada się rewelacja :3

Pytanie tylko, czym zastąpić kawę w sosie albo czy można z niej zrezygnować, bo nie mam jak zaparzyć kawy. Same wiśnie w cukrze będą okej?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 12:33 pm

mogą być same wiśnie w cukrze, ale chlust jakiegoś alkoholu (cointreau? aperol?) dobrze by im zrobił

Reply
K. 20 kwietnia, 2021 - 2:02 pm

cześć, sernik wygląda wspaniale 🙂 czy można go zamrozić?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 2:35 pm

cieszę się <3 nie polecam mrozić serników, podchodzą po rozmrożeniu wodą

Reply
K 20 kwietnia, 2021 - 10:19 pm

Jakim innym spodem najlepiej zastąpić?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 10:38 pm

spód kruchy maślany do serników z mojej książki „Rozkoszne”

Reply
Karolina 22 kwietnia, 2021 - 10:42 am

Dzień dobry, Twoje przepisy są boskie! Czy polewa wiśniowa będzie pasować również do sernika baskijskiego? Pozdrawiam serdecznie.

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

Moim zdaniem sernik baskijski nie potrzebuje takich dodatkowych atrakcji!

Reply
Ola 23 kwietnia, 2021 - 12:39 pm

COŚ BOSKIEGO!! Robiłam już dwa razy i skradł serce całej rodziny. Serio! Więcej takich przepisów (chociaż wszystkie do tej pory też były boskie) Kulinarna poezja!

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 1:03 pm

<33

Reply
Kate 24 kwietnia, 2021 - 9:53 pm

Czy tortownicę wysmarować masłem?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2021 - 11:39 am

Nie trzeba

Reply
Aga 25 kwietnia, 2021 - 5:15 pm

Nie umiem zbyt dobrze w serniki, ale ten wyszedł mega! Dziękuję bardzo, świetny przepis <3

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 10:08 am

chyba jednak umiesz!

Reply
Ola 26 kwietnia, 2021 - 12:37 pm

Sernik właśnie w piekarniku! Zapowiada się na prawdę petarda!
Zastanawiam się tylko, czy można czymś zastąpić wiśniową polewę z kawą? Nie jestem fanką ani wiśni, ani kawy. Czy bez polewy sernik nie będzie finalnie za mdły (chociaż nie zapowiada się)?

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 2:10 pm

Można pominąć polewę, aczkolwiek jest ona „wisienką na torcie”. Może sos z malin i wody różanej?

Reply
Dawid 6 maja, 2021 - 9:38 am

U nas beda jadly dzieci wiec kawa i alko odpada…. A moze kakao da rade?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 2:20 pm

można dodać trochę soku

Reply
Sonia 8 maja, 2021 - 12:53 pm

Większa tortownica 26 cm. Czy to duży problem?

Reply
rozkoszny 8 maja, 2021 - 6:18 pm

Trzeba dostosować ilość składników

Reply
Asia 10 stycznia, 2023 - 12:57 pm

Zrobilam na 26 bez modyfikacji i było wszystko ok, najpyszniejszy 🙂

Reply
Małgorzata 9 maja, 2021 - 9:04 am

Fantastyczny, zupełnie inny. Pierwszy raz robiłam sernik z Philadelphii, mimo, że od lat o nich słyszałam. Od siebie do wiśni dodałam, na koniec, chlust amaretto. Ściskam rozkosznie

Reply
rozkoszny 9 maja, 2021 - 11:12 am

Brzmi pysznie!

Reply
Natalia 11 maja, 2021 - 11:07 pm

Czy moge zrobic bez spodu?? Czy raczej ciezko?

Reply
rozkoszny 12 maja, 2021 - 9:55 am

hmm, można – ale dlaczego? 😉

Reply
Natalia 22 maja, 2021 - 2:24 pm

Zeby zaoszczedzic kalorie na wiecej sernika 😉

Reply
Ilona 14 maja, 2021 - 8:58 pm

Niestety, klajdra się nie ścięła! Dobra śmietana, „prawdziwa” od Ziembińskiego i się nie ścięła wcale!

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:55 am

nic, a nic? Założeniem tej klajdry jest, żeby ścięła się mniej niż w innych przepisach

Reply
Ewelina 1 czerwca, 2021 - 2:40 pm

Przepyszny 🙂 wrócę do niego na pewno 😉

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:49 pm

ciesze się!

Reply
Kamilla 5 czerwca, 2021 - 10:24 am

O jezusicku, matko ludowa! Jakie to dobre! Jak się rozpływa w ustach! Jakie gładziutkie, nie za słodkie, delikatnie słonawe – SERNIK – MISZCZ

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2021 - 11:12 am

miód na moje uszy!

Reply
Aleksandra Bar 25 czerwca, 2021 - 9:59 am

Michal potrzebuje twojej pomocy; pieklam dzis sernik warty kradziezy i wyszedl mi srodek bardzo plynny, sernik byl 8h w lodowce i mimo tego jest plynny… jak myslisz co moglo byc przyczyna?? Moze byl za krotko w piekarniku?? A czy moglabym piec w wyzszej temp. Np.170 stopni??
Serdecznie Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 25 czerwca, 2021 - 5:22 pm

Cześć, czy na pewno odmierzyłaś prawidłowo wszystkie składniki? może piekarnik słabo grzeje?

Reply
A 16 lipca, 2021 - 1:06 pm

Przepyszny, wyśmienity, iście rozkoszny 😍 zrobiłam sernik na herbatnikach kakaowych. Oh, jak bardzo się w nim zakochałam 😍 trochę mniej roboty niż z baskijskim, który też jest meeeeega.

Reply
A 16 lipca, 2021 - 1:10 pm

A i dodam jeszcze, że zrobiłam w tortownicy 26cm bez zmieniania ilości składników. Piekłam tyle, ile w przepisie (mogłam ciutkę krócej, ale zapomniałam się 🙈) dzięki temu był gotowy do zjedzenia po ok. 4h :p szybciej mogłam go skonsumować, nie ma tego złego 🙂

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2021 - 2:46 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Anka 23 czerwca, 2023 - 9:16 pm

Aaaaa nie mam jajek! Wszystko inne już gotowe, co robić?

Reply
ada 14 sierpnia, 2021 - 1:02 pm

hej hej! chciałabym zrobić ten sernik dla osoby bezglutenowej, jaką mąkę byś polecił zamiast pszennej do dodania do masy serowej? :))

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:05 pm

Może być ryżowa

Reply
Monika 2 września, 2021 - 4:42 pm

ja mam zupelnie inne pytanie: ale jak, ze trzeba czekac 8 h!??? Ktos zrobil i nie czekal? Ja na bnk tyle nie wytrzymam…

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:33 pm

MUSISZ!

Reply
Joanna 10 stycznia, 2023 - 1:00 pm

Skończyłam robic o 20 i zostawiłam do rana do ostygnięcia. Od 6-14 lezakowal w lodowce, ale tak naprawde najlepszy byl dopiero o 20 🙂 także musi się dobrze schłodzić 🙂

Reply
Alicja 27 września, 2021 - 12:48 pm

Baskijski już robiłam milion razy (pyszny), ale chciałabym spróbować czegoś nowego na urodziny Mamy. Zaryzykować czy jednak bardziej polecasz baskijski? 🙂

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:18 pm

Oba są pyszne!

Reply
Alicja Kowalewska 29 września, 2021 - 8:49 am

Rozkoszny! Nie pomogłeś ;D

Reply
Maria 29 października, 2021 - 3:30 pm

Cześć Rozkoszny! Czy sernik można polać polewą przed pokrojeniem i z tą polewą może trwać, czy należy polewę trzymać osobno i dopiero polewać sosem ukrojone kawałki na talerzu? Pytanie może żadne, ale jeśli sos ciągle utrzymujący się na serniku miałby go jakoś zniekształcić lub naruszyć jego strukturę, to chciałabym tego uniknąć 😉

Reply
rozkoszny 29 października, 2021 - 7:13 pm

cześć, polewę podajemy już na ukrojonych kawałkach sernika 🙂

Reply
Marcin 15 listopada, 2021 - 7:48 pm

Cześć! Mam pytanie, co myślisz o dodaniu dodatkowo do masy startej skórki z cytryny lub ewentualnie do klajdry? 😉

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2021 - 11:42 am

jasne, dodawaj, jeśli masz ochotę – bardziej do masy serowej

Reply
Ania 12 grudnia, 2021 - 2:04 pm

Czy trzeba ten sernik przechowywać w lodowce?

Reply
Kasia 30 grudnia, 2021 - 8:25 pm

Hej! Wyjmuję sernik z piekarnika, studzę go i nagle patrzę, klajdra została w misce! Czy mogę jakoś uratować sytuację? Co zrobić z 480 g osłodzonej śmietany? :/

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 10:58 pm

Wyłożyć na wierzch i schłodzić w lodówce 🙂

Reply
Ula 5 stycznia, 2022 - 8:24 am

Czy można użyć połączenia śmietany 12% oraz 18%?

Reply
Aśka 7 stycznia, 2022 - 12:30 am

Korci mnie aby zrobić ten sernik, ale zastanawiam się czy Philadephia i mascarpone nie są za tluste? Czy ten nie będzie za ciężki i mazisty? Może lepiej dać zamiast Philapdephii np Delfiko lub Mój ulubiony z Wielunia? Czy wówczas dodać sól do masy?

Reply
Magdalena 8 stycznia, 2022 - 11:55 am

Wyszedł w połowie bardzo rzadki ,jakby nie upieczony 🙁 Wszystkie serniki piekę ok 60 min, a tu było zaledwie 35+5min. Chyba to jest przyczyną. Jestem zawiedziona😔

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2022 - 1:02 pm

Może Twój piekarnik nie dogrzewa?

Reply
Paulina 6 marca, 2022 - 3:26 pm

Ja dłużej pieke, nawet o 10 min, dopiero za trzecim razem wyszedł idealny 🙂

Reply
Asia 11 stycznia, 2022 - 12:53 pm

Pięknie wyglada! Mam pytanie: czy do masy dajemy jaj? Czy tez masa nie jest zbyt tłusta na Philadwlphii i mascarpone?

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 3:36 pm

Tak, dodajemy, zgodnie z przepisem

Reply
Monika 30 stycznia, 2022 - 8:18 pm

Wart kradzieży, oeny <3
A już czułam się znudzona sernikami… 😀

Kawowy sos wyszedł mi rzadki jak sok, chociaż gotował się ponad 20 minut, podratowałam go dodając płaską łyżeczkę skrobii ziemniaczanej (w szklance rozmieszać skrobię z odrobiną zimnej wody, wlać do gorącej polewy i całość zagotować, jak kisiel), zrobił się idealnie gęsty-nie-za-gęsty, może to się komuś przyda 🙂

Reply
Paulina 6 marca, 2022 - 3:25 pm

Robiłam ten sernik już 3x, ilość cukru zmniejszyłam do 100 g (wolę mniej słodkie), a czas pieczenia wydłużyłam o 5-10 min, gdyż wcześniej sernik się rozlewał, nawet po całej nocy w lodówce. Pewnie kwestia piekarnika. Teraz jest idealnie ❤️❤️❤️

Reply
Aleksandra 16 kwietnia, 2022 - 10:08 am

Pyszny jest, ulubiony obecnie. Zastanawiam się czy zamiast mąki pszennej mogę dodać owsianą. Co faktycznie ma robić ta mąka?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:49 pm

Myślę, że w takich ilościach możesz podmienić na owsianą

Reply
Ania 6 maja, 2022 - 2:35 pm

To najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam!). Idealny, mokry, rozpływające się w ustach i te wiśnie… poezja! Myślałam, że po baskijski żaden sernik nie będzie lepszy, jakże się myliłam… Jesteś mistrzem!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2022 - 4:46 pm

<3

Reply
AAG 9 maja, 2022 - 8:00 pm

Rzadko zostawiam komentarze, bo wychodzę z założenia, że już tyle osób pochwaliło, więc po co i ja? Jednak tym razem zostawię, bo jestem wielk fanka „Przyjaciół” i NYC: sernik obłędny, najlepszy. Mąż z Nowego Jorku porównał do sernika od Juniora – kto zna, ten wie, jak smakuje. Podejrzewam, że w „Przyjaciołach” też o ten sernik chodziło, choć jawnie product placement nie zrobiono. W każdym razie: najlepszy!

Reply
rozkoszny 10 maja, 2022 - 12:41 pm

Super, bardzo się cieszę! A komentarz zawsze warto zostawić 🙂

Reply
Karolina 2 czerwca, 2022 - 2:15 pm

Czy będzie tu pasowała polewa ze słonego karmelu zamiast wiśni?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2022 - 5:41 pm

Tak!

Reply
Sernikożerczyni 31 lipca, 2022 - 12:54 pm

Jesteś Królem Serników <3 Uwielbiam serniki i trochę już ich w życiu upiekłam. Myślałam, że nie ma lepszego sernika niż Twój baskijski, a ten go chyba zdeklasował. Cudo!!

Reply
rozkoszny 31 lipca, 2022 - 5:38 pm

Ah, ale się cieszę!

Reply
Paulina 17 grudnia, 2022 - 8:36 pm

Pomocy, potrzebuję sernika z karmelem dla Uczniów. Obiecałam i zastanawiam się, jakby zamiast klajdry i polewy dać polewę z solonego karmelu? Albo z cytrynowego toffi? Będzie pasować?

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2022 - 3:32 pm

Tak, będzie pasować!

Reply
Maryla 16 sierpnia, 2022 - 8:51 pm

To ciasto jest przepiękne <3 robiłam je już kilka razy i właśnie siedzi w piekarniku. Wg mojego partnera to najlepszy sernik ever, wg mnie też 😀 Porzuciłam sos z wiśni i kawy, bo serniki z owocami nie bardzo służą nam na trawienie 😉 ale nawet bez tego jest obłędny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 17 sierpnia, 2022 - 10:28 am

Cieszę się!

Reply
Mniam 1 grudnia, 2022 - 5:47 pm

Czy można dodać pasty pistacjowej lub drobno zmiksowanych pistacji do masy serowej?
Żeby był pistacjowy!

Reply
Natalia 22 grudnia, 2022 - 10:56 am

można. próbowałam i wyszło bardzo dobrze 🙂

Reply
Martyna 15 grudnia, 2022 - 12:25 pm

Czy zamieniając cukier na erytrol wpłynie to jakoś na konsystencję ciasta? Wiem, że erytrolu muszę dodać więcej, ale boję się, że zepsuję 🙂

Reply
Justyna 19 grudnia, 2022 - 1:01 pm

Jestem ciekawa czy się udalo:)
Byłabym wdzięczna za informację, bo tak kombinowałam jakie tu ciasto zrobić aby diabetyk mógł skosztować i sernik mi się wydał najodpowiedniejszy, bo nie ma prawie måki. Pozostaje kwestia podmiany słodzidla 🤷‍♀️

Reply
Sus 18 grudnia, 2022 - 11:58 am

Czy to jest taka wariacja nowojorskiego ?;)

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2022 - 10:19 am

Tak!

Reply
Małgorzata 19 grudnia, 2022 - 6:12 pm

A czy można zrobić mix baskijskiego i tego? Pytam, bo mam formę 26 cm, zrobiłabym z 4 Philadelphia, 250 mascarpone i jogurtu greckiego. Czy dodawać dodatkowe jajo?

Reply
Weronika 22 grudnia, 2022 - 11:00 am

Hej! Czy ten sernik jest bardziej „stały”? Chodzi mi o porównanie z sernikiem baskijskim? Który bardziej nadaje się żeby wyłożyć go na paterę?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2022 - 11:16 am

Ten jest w stylu nowojorskim, więc jest stały i „maziasty”. Nadaje się na paterę

Reply
Violetta 29 grudnia, 2022 - 1:52 pm

Wyszedł mi taki słodko-kwaśno-słony, bardzo kremowy, ciężki, o konsystencji…serka kanapkowego lub homogenizowanego. Po jednym kawałku już mi wystarczy. Myślałam, że będzie bardziej zawarty, że to będzie orgazm kulinarny. Nie wiem czy to dlatego, że dałam mąkę owsianą, zamiast pszennej i ksylitol zamiast cukru, a zamiast miksera,mieszkam ręcznie,żeby rodziny w środku w nocy nie obudzić. A może on taki ma być? (Nie dałam soku z cytryny,wydawał mi się wystarczająco kwaśny)

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2022 - 2:15 pm

Sernik typu nowojorskiego jest właśnie taki „maziasty”, nie zwarty. Ksylitol jest mniej słodki niż cukier, nadaje goryczki i zmienia konsystencję ciast

Reply
Mia 30 grudnia, 2022 - 9:48 pm

Czy da się go zrobić w wersji mini (np. w słoiczku)?

Reply
Małgorzata 31 grudnia, 2022 - 3:05 pm

Czy temperatura pieczenia to na pewno 160° C???

Reply
Kasia 12 lutego, 2023 - 10:58 am

Sernik jest niebiański! Goście zachwyceni! Robiłam już dwa razy i przepis zostanie ze mną na zawsze🙂. Piekłam go jedynie 10 min dłużej

Reply
Radek 19 lutego, 2023 - 12:28 pm

Czy tego aromatu to napewno daje się aż dwie łyżki ? Czyli praktycznie całe dwie buteleczki ? Zrobiłem i wyszedł totalnie gorzki, niestety nie da się go jeść :/

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2023 - 1:03 pm

W przepisie jest ekstrakt, nie aromat. To dwa zupełnie różne produkty

Reply
Anna 23 lutego, 2023 - 12:32 pm

Czy można czymś zastąpić mascarpone? Niestety nie mogę go dziś znaleźć w okolicznych sklepach:) myślałam o śmietanie albo jogurcie greckim.

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:51 pm

Jedynie gęstą śmietanką 36%

Reply
Karolina 23 marca, 2023 - 11:57 am

Hej, chcę upiec ten sernik na Wielkanoc. Mam tortownicę 28 cm, zatem wychodzi mi składniki x1,5 i odwieczny problem czy zatem dać wówczas 4 czy 5 jajek skoro 3 jajka z przepisu x1,5 dają 4,5 jajka :D:D Pozdrowienia! 🙂

Reply
Natalia 5 kwietnia, 2023 - 4:39 pm

Czy jeśli chcę zrobić na mniejszą tortownicę to mogę wszystkie składniki na pół? Ile jajek wtedy?

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:05 pm

Proszę przeliczyć proporcjonalnie

Reply
Anna 5 kwietnia, 2023 - 7:15 pm

Witam,
Czy zamiast cukru można użyć erytrolu?
Pozdrawiam.

Reply
Milena 6 maja, 2023 - 2:27 pm

Klajdrę najlepiej nakładać delikatnie łyżką, bo inaczej może się „zapaść” w masę serową 🙂

Reply
Zu 22 sierpnia, 2023 - 11:41 pm

Potrzebuje zrobić duża porcje sernika, czy mogę podwoić proporcje i upiec go w dużej blasze?

Reply
Marta 23 września, 2023 - 8:14 pm

robie go…
zrobilam w tortownicy 16-cm, dalam 70% produktow,
troszke za duzo

pieklam 40’, klajdrze dalam 7’, ale sie nie sciela i nie zetnie, bo studze, ale chyba wyrobi sie w lodowce?
15-20’ studzilam z otwartymi drzwiczkami, dostudze i siup do lodowki na 18 godzin

pachnie oblednie

Wielkie dzieki za takie kreatywne przepisy… totalnie moj styl

Reply
Ala 18 grudnia, 2023 - 1:30 pm

Czy sernik na trzeci, czwarty dzień też będzie równie pyszny? Zastanawiam się, czy mogę sobie go zrobić z wyprzedzeniem 🙂

Reply
Weronika 22 grudnia, 2023 - 2:10 pm

Czy mogę spod zastapic cienka warstwa brownie?

Reply
Magda 27 stycznia, 2024 - 9:52 pm

Hej czy ten sernik można upiec w prodiża? Jak myślisz?

Reply

Leave a Comment