Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem

W sklepach bez problemu można znaleźć konfitury i dżemy dobrej jakości. Muszę się przyznać, że często idę na skróty i z nich korzystam. Kiedyś jednak nie było tak łatwo. Do XIX wieku powidła były uznawane za „dobro luksusowe” – ze względu na bardzo wysoką cenę cukru – a ich wytwarzaniem zajmowały się głównie mniszki. Jednym z nielicznych sposobów przechowywania owoców na zimę było smażenie konfitur – czynność z czasem podniesiono do rangi sztuki i zaczęły się nią prawić panie z dobrych domów.

Moja konfitura – choć to w sumie dżem – też mogłaby się zaliczać do dóbr luksusowych. Musuje w niej cydr i chrupią płatki migdałowe, takich luksusów nie spotkasz w sklepach, a połączenie zdecydowanie warte jest spróbowania. Łamiąc tradycję dodałem pektyny, która pozwoliła zredukować ilość cukru kilkukrotnie i skrócić czas smażenia przetworu. Niech nie uderzy Wam do głowy!

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 4

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem:
3 słoiki
70 g płatków migdałowych
40 g masła
700 g truskawek
300 g cukru
150 g cydru
sok z cytryny
15 g pektyny

Upraż płatki migdałowe, W garnku rozpuść masło i dodaj pozbawione szypułek truskawki wraz z cukrem. Duś około 10 minut, aż do momentu, kiedy truskawki puszczą sok. Dodaj resztę składników: cydr, sok z cytryny i pektynę. Zagotuj i gotuj kolejne 10 minut, mieszając co chwilę. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Odwróć je do góry nogami i pozostaw do przestygnięcia.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 5

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Sanaya 11 czerwca, 2021 - 10:00 pm

Nie wiem czemu pod tym przepisem nie ma setek pochwalnych komentarzy… Chociaż nie, chyba wiem – każdego zatkało z zachwytu i nie był w stanie wydusić z siebie słowa, bo ta konfitura jest taka dobra, że aż szok 😀
W tym roku robię drugi raz i wiem, że tym razem na dwóch kilogramach truskawek się nie zatrzymam!

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2021 - 10:17 pm

dzięki, że jest Twój komentarz <3

Reply
Nika 19 czerwca, 2021 - 9:12 am

To już moje trzecie podejście, za każdym razem zachwyca tak samo 🥰 w zeszłym roku konfitura była upominkiem dla gości weselnych (ta i morelowa z lawendą). Obie zrobiły niesamowite wrażenie.

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2021 - 9:30 am

moje ulubione! <3

Reply
Kasia 27 czerwca, 2021 - 8:07 am

A mnie się nie udała – nie ma właściwej konsystencji, jest rzadka.

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2021 - 12:58 pm

Ona w założeniu jest raczej luźna w konsystencji – jak konfitura, nie dżem

Reply
Agnieszka 20 lipca, 2021 - 4:28 pm

A czy zimą będzie można przygotować z mrożonych truskawek?

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2021 - 6:38 pm

na pewno!

Reply
Marta 7 lipca, 2023 - 1:35 pm

Skąd wziąć pektynę? Jaką to ma nazwę handlową? Żelfix? Dżemiks? 🙂 Nie widziałam nigdzie niczego co sie nazywa „Pektyna”.

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:17 pm

Sprawdź co w składzie, może właśnie pektyna

Reply
Aga 6 czerwca, 2024 - 8:18 pm

Hejka! A jaką masz pojemność słoiczków?

Reply
Agnieszka 7 czerwca, 2024 - 8:30 pm

Hej! A słoiczek jaką ma mieć pojemność?^^

Reply

Leave a Comment