Kanapka caprese na ciepło

Caprese każdy lubi, pizzę każdy lubi, kanapkę caprese każdy polubi. Chrupiący chleb o intensywnym bazyliowym aromacie, ze słodkim pomidorem smakującym latem i nieprzyzwoicie ciągnącą się mozzarellą di bufala. To jest to.

Na blogu będą się pojawiać moje ulubione kanapki (często szeroko znane i kultowe), na ciepło lub na zimno, ale zawsze takie, które wołają o jak najszybsze powtórzenie. Wersji caprese nie da się nie kochać; soczysty, słodki pomidor, ciągnąca, mleczna mozzarella i wyraziste pesto, a to wszystko w podsmażonym na złoto wiejskim chlebie na zakwasie. Na śniadanie, na obiad, na kolację, o każdej porze i godzinie.

Kanapka caprese na ciepło 5

Kanapka caprese na ciepło 6

Kanapka caprese na ciepło:
dwie kromki wiejskiego chleba, najlepiej na zakwasie*
½ pomidora słodkiego, najlepiej malinówkę
½ kulki (60 g) mozzarelli, najlepiej di bufala
1 łyżka pesto zielonego
masło
sól i świeżo zmielony pieprz
listki bazylii

Obie kromki posmaruj z jednej strony masłem. Następnie od wewnątrz posmaruj pesto, ułóż naprzemiennie mozzarellę i pomidora, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą, posyp listkami bazylii, złóż kromki. Smaż na patelni na umiarkowanym ogniu pod przykrywką z obu stron, aż staną się one brązowo-złociste, a ser się roztopi.

* to mój ulubiony typ pieczywa, ale możesz użyć np. ciabatty

Jeśli masz jakieś pytanie, zostaw je w komentarzu lub daj znać jak smakowało. Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie lub Facebooku hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś.

Wasz,
Rozkoszny

Kanapka caprese na ciepło 7

t

Kanapka caprese na ciepło 8

Kanapka caprese na ciepło 9

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Maciek11 13 sierpnia, 2017 - 5:49 pm

o matulu robie jutro

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2017 - 5:51 pm

koniecznie!

Reply
tymek 13 sierpnia, 2017 - 5:50 pm

uwielbiam caprese, ale na ciepło nie jadłem jeszcze, będę robić 🙂

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2017 - 5:52 pm

mi bardziej smakuje niż na zimno, ser się ciągnie mmm

Reply
Tosia 31 sierpnia, 2017 - 5:37 pm

to druga rzecz ktora podchwycilam z Twojego bloga i musze przyznac ze jest naprawde przepyszne, byly redaktor spiritus scholae tez dal okejke ;3

Reply
rozkoszny 31 sierpnia, 2017 - 6:02 pm

aww, mega mi miłego, Spiritusowa Redaktorko!

Reply
M. 8 lipca, 2019 - 9:20 am

A można w piekarniku zapiec?

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2019 - 9:22 am

Można, ale z patelnie smaczniejsza 🍴

Reply

Leave a Comment