Tofu au citron! W maślanym sosie cytrynowym

Tofu au citron co smakuje jak powiew wiosny. Rześkie, lekkie, absolutnie wciągające.

Nie wiem, kiedy to się stało, ale absolutnie pokochałem się z tofu. Wcześniej traktowałem je jako uzupełnienie diety, do którego trzeba podejść z odpowiednią ceremonią aka przemyśleć, jak nadać mu smak. Teraz żongluję przepisami: od szarpanego tofu po tajsku po to zmieniające życie. Możliwości jest wiele.

Złapałem się jednak na tym, że tofu jednak zawsze utrzymuję w smakach “Azji”. Hojnie leję sosem sojowym, doprawiam olejem sezamowym czy oblepiam syropem klonowym. Postanowiłem więc opracować przepis, który będzie trochę ukłonem w stronę kuchni francuskiej. Poznajcie tofu au citron!

Tofu au citron! W maślanym sosie cytrynowym 1

Tofu au citron! W maślanym sosie cytrynowym
2 – 4 porcje
2 kostki tofu (2 x 180 g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
3 łyżki zimnego masła
½ szalotki, drobno posiekanej
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny + do podania
1 łyżka miodu
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Tofu pokrój na plastry o grubości około 2-cm. Za pomocą ręcznika papierowego dokładnie odsącz je z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Dodaj plastry tofu, wymieszaj do obtoczenia. Dobrze potrząsnąć miską, jakbyśmy podrzucali naleśnika – wtedy tofu ładnie się oprószy skrobią.

3. Przełóż tofu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop oliwą i wymieszaj do obtoczenia. Piecz przez około 20 minut, aż tofu lekko się zarumieni, nabierając chrupiącej skorupki.

4. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, imbir, rozmaryn i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, mieszając co chwilę, aż szalotka się zeszkli, około 5 minut. Dodaj czosnek, przesmażaj do uwolnienia się aromatów, około 30 sekund. Wlej bulion i sok z cytryny. Dodaj miód. Doprowadź do wrzenia.

5. Cały czas mieszając trzepaczką, dodaj masło w dwóch turach, łyżka po łyżce. W ten sposób zemusfikujesz sos, nadając mu kremowości. Dopraw sosem sojowym, miodem, solą i większą ilości soku z cytryny, jeśli trzeba.

6. Upieczone tofu wrzuć do sosu. Gotuj na małym ogniu, mieszając, do obtoczenia tofu sosem, około 3 minuty. Podawaj natychmiast z ryżem lub kaszą jaglaną i ulubioną sałatą ubraną choćby w dressing miodowo-musztardowy.

Rady/porady
1. Rzecz jasna, danie smakowałby jeszcze (znacznie) lepiej, gdy tofu usmażyć zamiast piec, ale ja jestem leniwy i wolę, by piekarnik wyręczył mnie w staniu przed patelnią z rozgrzanym tłuszczem.
2. Tofu w tymże niebiańskim sosie trzeba raczej jeść od razu, gdyż z czasem lub po ponownym podgrzaniu sos może się rozwarstwić.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tofu au citron! W maślanym sosie cytrynowym 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Natalia 30 listopada, 2022 - 4:42 pm

Nie przepadam za tofu, ale ten sos brzmi cudownie. Z czym jeszcze będzie się komponował?

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2022 - 6:12 pm

Ryżem, kuskusem lub kaszą jaglaną + ulubioną sałatą ubraną choćby w dressing miodowo-musztardowy

Reply
Karolina 15 grudnia, 2022 - 5:53 pm

Byłam sceptycznie nastawiona, bo nie przepadam za tofu, ale zrobiłam to danie na obiad mimo wszystko i o mój boże. To jest przepyszne, nie sądziłam, że kiedykolwiek powiem, że coś z tofu w roli głównej mi posmakuje!!

Reply
rozkoszny 15 grudnia, 2022 - 6:50 pm

Miód na moje serce <3

Reply
Marysia 11 czerwca, 2023 - 9:44 pm

Słuchaj mój mąż, który nie lubi jakoś specjalnie tofu zachwycał się tym daniem. W tym tygodniu robimy ponownie, tofu xxl już w lodówie.

Reply
Agnieszka 3 stycznia, 2023 - 12:41 pm

mam zagadkę z tym imbirem ;p starty imbir – chodzi o taki w paczce?
w przepisie 'imbir’ jest wymieniony dwa razy – więc zakładam ze jeden – właśnie ten starty jest z paczki, a drugi tak jak jest napisane 'świeży”.. czy dobrze rozumiem? czy moze faktycznie chodzi o to zeby jeden zetrzeć na tarce a drugi drobno pokroić.. #jakżyć

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2023 - 1:40 pm

Nie, świeży starty imbir

Reply
Ewa 9 stycznia, 2023 - 6:44 pm

Cudowne to tofu! Pozwoliłam sobie użyć tymianek zamiast rozmarynu i było szalenie dobre! 🙂

Reply
Magda 26 stycznia, 2023 - 8:15 pm

Tofu nie, ale hallumi ubóstwiam- będzie ok, jak je zrobię z tym sosem?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2023 - 5:22 pm

Tak!

Reply
Maga 3 czerwca, 2023 - 1:27 am

Czym można zastąpić masło? Chciałabym zaserwować danie znajomym weganom, ale nie mam pomysłu jak zastąpić masło, żeby nie zepsuć dania…

Reply

Leave a Comment