Tofu au citron co smakuje jak powiew wiosny. Rześkie, lekkie, absolutnie wciągające.
Nie wiem, kiedy to się stało, ale absolutnie pokochałem się z tofu. Wcześniej traktowałem je jako uzupełnienie diety, do którego trzeba podejść z odpowiednią ceremonią aka przemyśleć, jak nadać mu smak. Teraz żongluję przepisami: od szarpanego tofu po tajsku po to zmieniające życie. Możliwości jest wiele.
Złapałem się jednak na tym, że tofu jednak zawsze utrzymuję w smakach “Azji”. Hojnie leję sosem sojowym, doprawiam olejem sezamowym czy oblepiam syropem klonowym. Postanowiłem więc opracować przepis, który będzie trochę ukłonem w stronę kuchni francuskiej. Poznajcie tofu au citron!
Tofu au citron! W maślanym sosie cytrynowym
2 – 4 porcje
2 kostki tofu (2 x 180 g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
3 łyżki zimnego masła
½ szalotki, drobno posiekanej
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny + do podania
1 łyżka miodu
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Tofu pokrój na plastry o grubości około 2-cm. Za pomocą ręcznika papierowego dokładnie odsącz je z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Dodaj plastry tofu, wymieszaj do obtoczenia. Dobrze potrząsnąć miską, jakbyśmy podrzucali naleśnika – wtedy tofu ładnie się oprószy skrobią.
3. Przełóż tofu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop oliwą i wymieszaj do obtoczenia. Piecz przez około 20 minut, aż tofu lekko się zarumieni, nabierając chrupiącej skorupki.
4. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, imbir, rozmaryn i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, mieszając co chwilę, aż szalotka się zeszkli, około 5 minut. Dodaj czosnek, przesmażaj do uwolnienia się aromatów, około 30 sekund. Wlej bulion i sok z cytryny. Dodaj miód. Doprowadź do wrzenia.
5. Cały czas mieszając trzepaczką, dodaj masło w dwóch turach, łyżka po łyżce. W ten sposób zemusfikujesz sos, nadając mu kremowości. Dopraw sosem sojowym, miodem, solą i większą ilości soku z cytryny, jeśli trzeba.
6. Upieczone tofu wrzuć do sosu. Gotuj na małym ogniu, mieszając, do obtoczenia tofu sosem, około 3 minuty. Podawaj natychmiast z ryżem lub kaszą jaglaną i ulubioną sałatą ubraną choćby w dressing miodowo-musztardowy.
Rady/porady
1. Rzecz jasna, danie smakowałby jeszcze (znacznie) lepiej, gdy tofu usmażyć zamiast piec, ale ja jestem leniwy i wolę, by piekarnik wyręczył mnie w staniu przed patelnią z rozgrzanym tłuszczem.
2. Tofu w tymże niebiańskim sosie trzeba raczej jeść od razu, gdyż z czasem lub po ponownym podgrzaniu sos może się rozwarstwić.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
11 komentarzy
Nie przepadam za tofu, ale ten sos brzmi cudownie. Z czym jeszcze będzie się komponował?
Ryżem, kuskusem lub kaszą jaglaną + ulubioną sałatą ubraną choćby w dressing miodowo-musztardowy
Byłam sceptycznie nastawiona, bo nie przepadam za tofu, ale zrobiłam to danie na obiad mimo wszystko i o mój boże. To jest przepyszne, nie sądziłam, że kiedykolwiek powiem, że coś z tofu w roli głównej mi posmakuje!!
Miód na moje serce <3
Słuchaj mój mąż, który nie lubi jakoś specjalnie tofu zachwycał się tym daniem. W tym tygodniu robimy ponownie, tofu xxl już w lodówie.
mam zagadkę z tym imbirem ;p starty imbir – chodzi o taki w paczce?
w przepisie 'imbir’ jest wymieniony dwa razy – więc zakładam ze jeden – właśnie ten starty jest z paczki, a drugi tak jak jest napisane 'świeży”.. czy dobrze rozumiem? czy moze faktycznie chodzi o to zeby jeden zetrzeć na tarce a drugi drobno pokroić.. #jakżyć
Nie, świeży starty imbir
Cudowne to tofu! Pozwoliłam sobie użyć tymianek zamiast rozmarynu i było szalenie dobre! 🙂
Tofu nie, ale hallumi ubóstwiam- będzie ok, jak je zrobię z tym sosem?
Tak!
Czym można zastąpić masło? Chciałabym zaserwować danie znajomym weganom, ale nie mam pomysłu jak zastąpić masło, żeby nie zepsuć dania…