W czerwcu mógłbym jadać same truskawki: na śniadanie, obiad i kolację. Między posiłkami podjadając także truskawki. Upały zdecydowanie sprzyjają takiemu postępowaniu, ale jednak moje racjonalne myślenie gdzieś się odzywa. W towarzystwie ogórka to już sałatka – jest kompromis!
Nieracjonalnym wydawałoby się zestawienie truskawki z ogórkiem, ale nic bardziej mylnego. Ogórki przyjemnie chrupią, a truskawki – jak to truskawki – rozpływają się w ustach. Całość zalana syropem miętowo-bzowym i mocno schłodzona to miód na serce w gorące popołudnia. Jak to powiedział Nigel Slater – u którego podpatrzyłem pomysł – lato w misce!
Sałatka z truskawek, ogórka, czarnego bzu i mięty:
2 – 3 porcje
2 ogórki szklarniowe
500 g truskawek
3 łyżki miodu
około 10 listków mięty
5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu
listki mięty, do podania
1. W blenderze zmiksuj 3 łyżki miodu, około 10 listków mięty i syrop z bzu.
2. Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, a pestki wyskrob łyżeczką i je wyrzuć. Ogórka półksiężyce w kostkę i włóż do miski. Usuń szypułki z truskawek, przekrój owoce na pół i delikatnie przemieszaj z ogórkiem. Zalej owoce syropem miętowo-bzowym i przemieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę. Dodaj listki mięty i podawaj.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny