Bób, bobik, bobunio. Najlepiej smakuje wprost z wody z masłem i solą, ale świetnie odnajduje się też w przeróżnych sałatkach. Choćby tej z młodymi ziemniakami, zielonym sosem i fetą.
Na blogu znajdziecie kilka wspaniałych przepisów z bobem w roli głównej. Na czele z letnim cacio e pepe i sezonową sałatką z boczniakami, ale tym razem bardziej casualowa propozycja. Młode ziemniaki, bób, zioła, ser. Niby nic, a smakuje wprost wybornie.
Młode ziemniaki z bobem, fetą i zielonym sosem
2 porcje
500 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół, jeśli duże
200 g bobu
1 szklanka (17 g) kolendry, natki pietruszki, mięty, bazyli, lub miksu
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
100 g fety
kwiaty kopru, do podania
1. Ugotuj ziemniaki w szczodrze osolonej wodzie do miękkości, aż będą miękkie, około 30 minut.
2. W międzyczasie ugotuj bób także w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale wciąż jędrny, 5 – 10 minut (zależnie, jak młody jest). Przelej zimną wodą i obierz ze skórek.
3. Zblanszuj zioła w gorącej wodzie, przelej zimną, aby je zahartować. Przełóż do blendera z ostrzem “S”. Dodaj czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, parmezan i oliwę. Zblenduj, dopraw solą oraz pieprzem.
4. Wymieszaj ziemniaki z bobem i zielonym sosem. Podawaj z fetą oraz kwiatami kopru.
Rady/porady
Kwiaty kopru można kupić latem w każdym sklepie – są częścią zestawu do kiszenia ogórków.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
Czy kwiaty kopru można jeść w tej sałatce czy są one elementem ozdobnym? 😀 chyba dość twarde są i ciężko je gryźć
można jak najbardziej! nie są twarde
A co sądzisz o użyciu wędzonego twarogu zamiast fety?
można 🙂
pyszne danie, idealne na wakacje, polecam serdecznie 🙂
Przedobre! (: Dosypalismy po garści malin i przezachwyt (;
Czy tę potrawę można jeść na zimno? Czy też będzie smakować?
Tak!
Czy na zimno też będzie smaczne?