Dressing cytrusowy: do sałatek, do warzyw, do wszystkiego

Zimą warto jest go mieć gotowego w lodówce. Rozjaśni każdą sałatkę, warzywo, a nawet sprawdzi się jako rześki sos do ryby. Obiadowy game changer.

Latem zawsze ubolewam, że sezon na cytrusy wypada w zimie. Ich orzeźwiający smak idealnie gasi sierpniowy żar, który bije z nieba. Jednak zimą mają ważniejszą funkcję. Przypominają o upałach i jaskrawym słońcu, nadając świeżości ciężkim zimowym smakom. Do tego właśnie służy ten dressing z całej gamy cytrusów, do rozjaśnienia smaków na talerzu.

Sprawdzi się jako wyrafinowany dressing dla zwykłej sałaty, ale i dla pieczonych, gotowanych i smażonych warzyw, którym zazwyczaj potrzeba trochę pazura. Nie trzeba ograniczać się w kategorii samych jarzyn. Świetnie nada się jako lekki sos do ryb i owoców morza. Grillowane krewetki z dressingiem cytrusowym? Dorsz na parze? Pieczony pstrąg? Możliwości jest wiele.

Dressing cytrusowy: do sałatek, do warzyw, do wszystkiego 1

Dressing cytrusowy: do sałatek, do warzyw, do wszystkiego
słoik 300 ml
1 łyżeczka skórki + 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki + 1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka skórki + 1 łyżka soku z grejpfruta
1 łyżka miodu
2 łyżki ulubionego octu (u mnie z owoców granatu)
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
sól morska, świeżo mielony pieprz

Przełóż skórkę i sok z cytrusów do słoika. Dodaj miód, ocet i oliwę. Dopraw szczodrą szczyptą soli (około ⅓ łyżeczki) i pieprzem. Zakręć słoik i wstrząśnij nim, jakbyś przyrządzał drinka. Wlej oliwę i jeszcze raz wstrząśnij.

Skosztuj i ewentualnie dopraw pod swój gust którymś ze składników, ale pamiętaj, że dressing powinieć być trzy razy zbyt: zbyt kwaśny, zbyt słony, zbyt słodki.

Dressing można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Rady/porady
Jeśli szukasz więcej sos do sałatek, zawsze dobrze mieć pod ręka winegret z musztardy francuskiej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh - Rozkoszny 3 marca, 2021 - 6:25 pm

[…] szklanki (50 g) prażonych i obranych orzechów laskowych, posiekanych niedbale⅓ szklanki dressingu cytrusowegosól morska, świeżo mielony […]

Reply

Leave a Comment