Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem

Mała przyjemność. Ciasto kruche z toną maślanej kruszonki i rabarbarem co spotkał się z tymiankiem. Nie zapomnijcie o lodach. Będzie rozkosznie.

Nie muszę chyba go za bardzo reklamować. Każdy jadł rabarbar pod kruszonką. Każdy kocha ten kwaśnawy smak utopiony w słodkiej, maślanej chrupkości. Podkręciłem go sporą szczyptą soli (obowiązkowo), a owoce wymieszałem z miodemi i tymiankiem dla odświeżenia towarzystwa. Ciasto piekę w keksówce, która też może być tortownicą, aby nie sięgać po całą blachę – nie miałbym żadnych oporów przed niekończącym się dokładkami. Róbcie co uważacie za słuszne.

Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem 1

Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem
duża keksówka 11 x 30 cm lub tortownica 22 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki (100 g) cukru
½ łyżeczki soli
150 g zimnego masła, pokrojone w małe kawałki
1 żółtko
300 g rabarbaru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
3 łyżki płynnego miodu

1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Jeśli używana forma nie ma odpinanych rantów, wyłóż ją papierem do pieczenia (co umożliwi zwinne wyjęcie ciasta).

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj masło i zacznij je rozcierać między palcami do powstania sypkiego ciasta o konsystencji piasku. Dodaj żółtko, wymieszaj łyżką do połączenia. Uformuj dwie kule. Jedną z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Drugą wyklej formę, kawałek po kawałku. Piecz 10 minut, do wysuszenia. Wystudź całkowicie.

3. Rabarbar pokrój w 1cm kawałki (można go też obrać). Obtocz w skrobi ziemniaczanej i tymianku, a następnie miodzie. Wyłóż na wystudzony spód. Obsyp kruszonką (drugą częścią ciasta). Piecz 30 minut, do zarumienienia. Przestudź 15 minut, wyjmij z formy. Najlepiej smakuje ciepłe z lodami waniliowymi.

Rady/porady
Ciasto można przygotować z innymi owocami lub ich mieszanką: malinami, jagodami, brzoskwiniami, jeżynami, truskawkami. Wszystkie kochają tymianek!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Agnieszka 11 maja, 2020 - 3:52 pm

Który typ kruchego ciasta bardziej polecasz – ten czy z palonego masła z szarlotki https://rozkoszny.pl/ulubiona-szarlotka/ ?
I dlaczego? 🙂

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 6:36 pm

Są zupełnie różne – to klasyczne. Z szarlotki bardziej piaskowe, delikatne i z wyjątkowym aromatem palonego masła

Reply
Aga 14 maja, 2020 - 5:39 pm

Jest to najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem jaki kiedykolwiek miałam okazję wykorzystać. Ciasto jest przepyszne, tymianek wspaniale tu pasuje. Niebo w gębie! Po raz kolejny się nie zawiodłam! Polecam wszystkim.

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:56 pm

Miód na moje serce <3

Reply
Monika 17 maja, 2020 - 1:19 pm

Czy mozna zastapic maslo olejem kokosowym?

Reply
rozkoszny 17 maja, 2020 - 4:22 pm

Niestety nie

Reply
Michalina 31 maja, 2020 - 6:14 pm

można, ja robiłam i wyszło przepyszne <3 z maśle smaczniejsze, ale nie ma co rezygnować dla niego z dobrego ciasta

Reply
Maria 17 maja, 2020 - 11:37 pm

Epidemia więc tymianku brak. Co nie zmienia faktu, że ciasto niesamowicie maślane. A połączenie rabarbar+miód ❤️ Po kwarantannie nie wyjdziemy, wyturlamy sie z mieszkania co najwyżej.

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 10:24 am

Będziemy latać od tych kulinarnych uniesień!

Reply
Kamila 18 maja, 2020 - 8:05 pm

Do ciasta dodałam mąki pełnoziarnistej ok.40g, a rabarbar zrobiłam na patelni w formie musu. Wyszło pyszne!

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 8:47 pm

Bosko!

Reply
Klaudia 21 maja, 2020 - 10:35 pm

Cześć, uwielbiam twoje przepisy! Ale z kombinowania ze składnikami sama jestem beznadziejna, dlatego pytam czy myślisz, że mąka ryżowa tutaj też by pasowała i czy wtedy byłoby to cudowne ciasto równie pyszne?

Reply
Moni 27 maja, 2020 - 10:59 am

Jestem największą fanką tego ciasta! Piekę je od tygodnia, co drugi dzień. Jest rewelacyjnym dodatkiem do kawy punkt dwunasta. Dzięki Ci, przeogromne! 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 2:36 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Maja 27 maja, 2020 - 11:08 am

Przepysze! Ciasto kruche, rabarbar, tymianek – ciasto wiosenne idealne! 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 2:36 pm

Wiosna na talerzu! 🙂

Reply
Iwona 27 maja, 2020 - 12:53 pm

Czy ciastem na spód oblepiamy też boki formy czy tylko dół? 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 2:35 pm

tylko dół 🙂

Reply

Leave a Comment