Mała przyjemność. Ciasto kruche z toną maślanej kruszonki i rabarbarem co spotkał się z tymiankiem. Nie zapomnijcie o lodach. Będzie rozkosznie.
Nie muszę chyba go za bardzo reklamować. Każdy jadł rabarbar pod kruszonką. Każdy kocha ten kwaśnawy smak utopiony w słodkiej, maślanej chrupkości. Podkręciłem go sporą szczyptą soli (obowiązkowo), a owoce wymieszałem z miodemi i tymiankiem dla odświeżenia towarzystwa. Ciasto piekę w keksówce, która też może być tortownicą, aby nie sięgać po całą blachę – nie miałbym żadnych oporów przed niekończącym się dokładkami. Róbcie co uważacie za słuszne.

Ciasto kruche z rabarbarem i tymiankiem
duża keksówka 11 x 30 cm lub tortownica 22 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki (100 g) cukru
½ łyżeczki soli
150 g zimnego masła, pokrojone w małe kawałki
1 żółtko
300 g rabarbaru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
3 łyżki płynnego miodu
1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Jeśli używana forma nie ma odpinanych rantów, wyłóż ją papierem do pieczenia (co umożliwi zwinne wyjęcie ciasta).
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj masło i zacznij je rozcierać między palcami do powstania sypkiego ciasta o konsystencji piasku. Dodaj żółtko, wymieszaj łyżką do połączenia. Uformuj dwie kule. Jedną z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Drugą wyklej formę, kawałek po kawałku. Piecz 10 minut, do wysuszenia. Wystudź całkowicie.
3. Rabarbar pokrój w 1cm kawałki (można go też obrać). Obtocz w skrobi ziemniaczanej i tymianku, a następnie miodzie. Wyłóż na wystudzony spód. Obsyp kruszonką (drugą częścią ciasta). Piecz 30 minut, do zarumienienia. Przestudź 15 minut, wyjmij z formy. Najlepiej smakuje ciepłe z lodami waniliowymi.
Rady/porady
Ciasto można przygotować z innymi owocami lub ich mieszanką: malinami, jagodami, brzoskwiniami, jeżynami, truskawkami. Wszystkie kochają tymianek!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

34 komentarze
Który typ kruchego ciasta bardziej polecasz – ten czy z palonego masła z szarlotki https://rozkoszny.pl/ulubiona-szarlotka/ ?
I dlaczego? 🙂
Są zupełnie różne – to klasyczne. Z szarlotki bardziej piaskowe, delikatne i z wyjątkowym aromatem palonego masła
Jest to najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem jaki kiedykolwiek miałam okazję wykorzystać. Ciasto jest przepyszne, tymianek wspaniale tu pasuje. Niebo w gębie! Po raz kolejny się nie zawiodłam! Polecam wszystkim.
Miód na moje serce <3
Czy mozna zastapic maslo olejem kokosowym?
Niestety nie
można, ja robiłam i wyszło przepyszne <3 z maśle smaczniejsze, ale nie ma co rezygnować dla niego z dobrego ciasta
Epidemia więc tymianku brak. Co nie zmienia faktu, że ciasto niesamowicie maślane. A połączenie rabarbar+miód ❤️ Po kwarantannie nie wyjdziemy, wyturlamy sie z mieszkania co najwyżej.
Będziemy latać od tych kulinarnych uniesień!
Do ciasta dodałam mąki pełnoziarnistej ok.40g, a rabarbar zrobiłam na patelni w formie musu. Wyszło pyszne!
Bosko!
Cześć, uwielbiam twoje przepisy! Ale z kombinowania ze składnikami sama jestem beznadziejna, dlatego pytam czy myślisz, że mąka ryżowa tutaj też by pasowała i czy wtedy byłoby to cudowne ciasto równie pyszne?
Jestem największą fanką tego ciasta! Piekę je od tygodnia, co drugi dzień. Jest rewelacyjnym dodatkiem do kawy punkt dwunasta. Dzięki Ci, przeogromne! 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Przepysze! Ciasto kruche, rabarbar, tymianek – ciasto wiosenne idealne! 🙂
Wiosna na talerzu! 🙂
Czy ciastem na spód oblepiamy też boki formy czy tylko dół? 🙂
tylko dół 🙂
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Jest przepyszne. Rozpływające się w ustach. Mmmm. Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Dziękuję za inspirację.
Smacznego!
Czy da radę zrobić to ciasto bez żółtka? Czym zastąpić bo brak w mieszkaniu:(
Można dać łyżkę lub dwie zimnej wody – tylko tyle, aby ciasto się połączyło
Ja nie dodałam żółtka, bo zapomniałam i wyszło 🙂
Cudowne! Dodałam jakiś zwietrzały mielony tymianek i trochę żałuję, że jednak nie dałam świeżego :p ale i tak było pyszne!
Piecze sie! moje bedzie pol na pol z jablkami i z rabarbarem. W domu pachnie oblednie.
Smacznego dla wszystkich domowników!
Ah, jeszcze tylko dodam ze uslyszlam o Tobie od mojej znajomej ktora wpadla na Twoja ksiazke w ksiagarni Artwords Bookshop w Londynie. Gratuluje!
Bardzo się cieszę, dodaje mi to skrzydeł! 🙂
Pyszne i nieoczywiste. Dziękuję! 🙏💛
Nie mam skrobi ziemniaczanej, czy mogę ja pominąć?
można zastąpić pszenną lub ewentualnie pominąć
Wyszło idealne, z lodami cudo!
Zajebiste!!!! Po prostu przepycha!! Dziękuję bardzo, super smak super połączenie. Dzisiaj po raz pierwszy natknęłam się na Twój profil i jestem pod ogromnym wrażeniem. Szacun chłopaku!!
Zapraszam do testowania kolejnych przepisów, będzie rozkosznie!