Z chrupiącą sezamową skorupką lepką od miodu, uginające się pod ciężarem noża zanurzającego się w kremowości ciepłego sera. Sezamowe halloumi to gwóźdź programu każdej kolacji, na której się pojawi.
Nic dodać nic ująć. Takie pieczone sezamowe halloumi będzie pasowało do lekkich i rześkich sałatek jak tabouleh czy arbuzowe: z jabłkiem i werbeną cytrynową czy ogórkiem, i limonkową posypką pistacjową.
Sezamowe halloumi
4 porcje
2 kostki (2 x 220 g) halloumi
3 łyżki mąki pszennej
2 średnie jajka, roztrzepane
1 szklanka (140 g) sezamu
3 łyżki oliwy extra virgin
4 łyżki płynnego miodu
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Przekrój halloumi w poprzek, tworząc 4 plastry. Każdy obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu sezamie. Dokładnie dociśnij sezam, aby się przykleił do sera.
3. Ułóż halloumi na blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i piecz, aż będzie złociste i miękkie, 20 minuty. W połowie pieczenia obróć plastry halloumi na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniło.
4. Od razu polej miodem i podawaj!
Rady/porady
Halloumi można przygotować też na patelni (nie będzie, aż tak miękkie w środku) lub grillu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
5 komentarzy
Drogi Michale
Jako, ze duzo z nas Twoich fanow nie uzywa pszennej (z roznych przyczyn zdrowotnych) moze jakas wskazowka w przepisach jak zastapic?!
Do przepisów, które nie są drożdżowe, wystarczy używać specjalnej gotowej mieszanki bezglutenowej
A czy w airf fryerze można upiec?
Tak
A mogę prosić o przepis na te sałatkę? 🙂