Nie lubię marnować jedzenia. Serce mi się kraja jak głupio przegapię datę ważności jogurtu lub zapodzieję jabłuszko w koszyku owocowym. Jednak jestem też dość grymaśny i wszystko co jem ma dostarczać mi maksimum satysfakcji. Trudno o rozkosze z czerstwym chlebem, a wyrzucić dobry bochen to zbrodnia. Ratuję go więc na przeróżne sposoby – tostuję, grilluję, smażę pain perdu lub układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam masą mleczno-jajeczną, wkładam do nagrzanego piekarnika i wracam pod ciepłą pierzynkę.
Bread pudding najbardziej pieści kubki smakowe zrobiony z ciasta drożdżowego, chałki czy brioszki. Zatem jeśli akurat to figuruje na Twojej alarmowej liście, nie wahaj się zrobić kilku zamian w przepisie. U mnie tym razem na zbyciu zostało sporo razowca z rodzynkami. Pod ręką także pekany, przyprawa korzenna, która została z piernika oraz trochę mleka i jajek. Wszystko to brzmi jak cudowny pomysł na poświąteczne leniwe śniadanie, z bonusem w formie wyjadania resztek i porządnej porcji błonnika.
Razowy bread pudding z pekanami:
2 – 3 porcje
300g (4 – 5 kromek) razowego chleba z rodzynkami – jeśli pieczywo nie zawiera bakalii, dorzuć garść żurawiny do zapiekanki
100g mleka (u mnie owsiane)
50g śmietanki 30%
1 duże jajko „zerówka”
2 łyżki cukru brązowego + 2 łyżki cukru brązowego
½ łyżeczki przyprawy korzennej
30g (1/3 szklanki) orzechów pekan – można podmienić na orzechy włoskie
masło
Żaroodporną formę natrzyj masłem. W misce roztrzep jajko z mlekiem, śmietanką, 2 łyżkami cukru i przyprawą korzenną. Chleb pokrój na kromki, każdą posmaruj z obu stron masłem. Ułóż w naczyniu tak, aby na siebie nachodziły jak dachówki. Kromki zalej miksturą jajeczną. Posyp posiekanymi orzechami i ewentualnie żurawiną, którą powciskaj między kawałki chleba. Lekko przyciśnij, aby wszystko nasiąknęło masą, odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posyp pozostałbym 2 łyżkami cukru i piecz przez około 25 minut. Wyjmij z piekarnika i natychmiast podawaj. Najlepszy ciepły z kleksem jogurtu, ulubionego dżemu lub porcją owoców.
Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.
Dziękuję.Teraz tylko trzeba przetestować przepis:)