Czy wszyscy już zaczęli rozpylać w domu otulający zapach przypraw korzennych? Jeśli nie to proste ciasto korzenne poleca się na początek! Delikatne, wilgotne, nasiąknięte aromatami. Kawałek ciasta, herbata, kawa i pod koc!
Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, potem tylko utrzeć masło z cukrem, dodać naprzemiennie masę jajeczną i mąkę z przyprawą korzenną oraz sodą. Wymieszać, upiec, torturować trochę siebie i domowników pięknym maślano-korzennym zapachem, przestudzić (to wciąż tortura, nawet straszniejsza) i zjeść do ostatniego okruszka.
Inspiracja z książki „Słodko” Yottama Ottolenghiego i Helen Goh.
Proste ciasto korzenne
keksówka 20 x 10 cm
180 g masła, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) cukru białego cukru
skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka “zerówki”
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka likieru pomarańczowy cointreau
1 ¾ szklanki (240 g) mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
świeża żurawina, na wierzch (opcjonalnie)
cukier puder, do oprószenia
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem keksówkę 20 x 10 cm. Ogrzej składniki do temperatury pokojowej.
2. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym dodaj masło, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Utrzyj na jasną puszystą masę, ale nie miksuj zbyt długo, aby ciasto się nie napowietrzyło.
3. Wmiksuj jajka na małych obrotach do połączenia. Dodaj kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, wymieszaj na gładko. Do innej miski przesiej mąkę, sól, sodę i przyprawę korzenną.
4. Wsyp przygotowaną mąkę i miksuj do połączenia na małych obrotach. Przełóż masę do keksówki, obsyp żurawiną i cukrem. Piecz około 50 – 55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
5. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wtedy przyprawy są najbardziej wyraziste.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
91 komentarzy
Zrobiłam dzis próbę, ciasto wyszlo doskonałe.
bardzo miło mi to słyszeć, wesołych świąt:)
Zachęciło mnie wyglądem i okazało się ze smakuje tak jak wyglada 😊 zamiast cointreau dodałam aperol ,mąka pół na pół pszenna i orkiszowa i w ostatniej chwili odjelam 3 łyżki cukru ( po przeczytaniu komentarzy ) mniam mniam …Niedzielna kawka już ma towarzystwo ☕️🥮
Hwh
Jagodzianki z Twojego przepisu oraz chlebek bananowy to sztos! Więc przyszedł czas na inne ciacho. Tylko mam problem – mam keksowkę o wymiarach 30×11 cm. Czy mogę zrobić z tej samej ilości składników, tylko piec trochę krócej?
Czy coś się stanie jeśli pominę ocet jabłkowy? Mogę użyć czegoś w zamian? Mam wszystko poza nim. Pozdrawiam cieplutko
Jeśli nie masz octu, pomiń go i zastąp sodę proszkiem do pieczenia
Zamiast octu można też oddać łyżkę soku z cytryny. A ja od dawna używam witaminy C w proszku 🙂 (akurat mam w domu).
Zmieszana z sodą działa dużo lepiej niż proszek do pieczenia. Taki dziwny patent 🙂
Jest pysze. Dziękuję za przepis.
Bardzo miło mi to słyszeć!
Bardzo bym chciała zrobić, ale muszę wstrzymać się od jajka😞 Czy kiedykolwiek eksperymentował Pan przy tego typu ciastach z zamiennikami jajek?
Niestety „jajko” to kluczowy składnik w mojej kuchni, więc nawet nie myślałem, żeby go wykluczać 🙁
Czy mogę prosić o polecenie dobrego ekstraktu waniliowego? 🙂
Pieke nawet bez okazji, bo cholerka lubie te cynamony kardamony , no lubie!
I niech nikt nam nie zabroni!
Absolutnie przepyszne, trzeba robić z podwójnej porcji, bo pierwsza znika przed ostygnięciem 🙂 Dziękuję za mistrzowski przepis
bardzo mi miło, dziękuję!
Ciasto ma bardzo fajna konsystencje, świetnie czuć pomarańcze. Radzę dać mniej cukru (ja zmniejszyłam o 30g a i tak jest za słodkie 😄 ) oraz dosypać przyprawy korzennej żeby mocniej poczuć zbliżające się święta 😊
W wyjściowym przepisie było go jeszcze więcej niż podaje haha
Czy bez miksera da się zrobić to ciasto? 😅 Trzepaczką utrzeć miękkie masło, czy może lepiej blenderem?.. 😉🤔
Jeśli siła w barach jest to trzepaczką 😀
Czy na mące orkiszowej pełnoziarstej lub owsianej i erytrolu to ciasto ma szanse wyjść? Czy może jakieś proporcje trzeba zmienić?
niestety nie wiem. maksymalnie zamieniłbym 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą, inaczej może wyjść zbyt ciężka struktura
Zrobiłam pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą i pszenną pełnoziarnistą i pięknie wyrosło! 🙂
Czy można dodać bakalie np suszoną żurawinę?
tak
Witam, niestety nie mogę jeść produktów mlecznych . Czym zastąpić kwaśna śmietanę ? Czy mogę ja pominąć ?
Z góry dziękuje za odpowiedz
A w jakim ustawieniu najlepiej piec? Gôra-dół? Często ciasto przypala mi się z góry 🙁
Góra-dół! Może jakiś problem z piekarnikiem?
Czy dodatek orzechów włoskich lub pistacji może być problematyczny dla pieczenia ciasta?
nie, możesz dodać do 1/4 szklanki
hej Michał! Masz jakiś pomysł na jaką mąkę/mąki zamienić pszenna w wersji dla płaczących bezglutenowcow? 😅 Pozdrawiam cieplutko ♥️
tutaj na pewno się sprawdzi mieszanka mąk bezglutenowych!
Chce go upiec i dac w prezencie swiatecznym. Jutro proba 🙂
na pewno obdarowany będzie zadowolony ^^
Cudownie się upiekło. Ograniczylam cukier i dałam 2 jaja. Polecam to ciasto.
super!
Piec góra- dół w 180oC? Nie zmieniamy temperatury w trakcie pieczenia?
góra-doł 190 st. C
Jest obłędne, jestem uzależniona.
cieszę się <3
Smak i zapach ciasta- obłędny! Niestety, wyszedł zakalec 🙁 co może być jego przyczyną w tym przepisie? Skladniki miały temperaturę pokojową, mąka przesiana, pieczony 50 min, wystudzony itd. Pod koniec pieczenia zorientowałam się, że piekarnik nagrzany był do 180 stopni na termoobiegu- czy to dlatego? Dodam, że masło ucierałam w mikserze raczej dłużej niż „nie za długo”- tu stosowałam radę mojej Cioci o długim ucieraniu masła, która nigdy nie zawodzi.
Tak czy siak, przepis powtórzę tym razem z dokładniejszą temperaturą i funkcją piekarnika bo jest tego warte <3 zakalec nie zakalec, poszło całe, nie dało się powstrzymać 😀
180 na teroobiegu to jak 200 C bez; może to było za dużo?
Czesc, przepis wyglada oblednie. Czy moge czyms zamienic kwasna smietane? Mieszkam poza Polska i nie jest ona latwo dostepna. Pozdrawiam cieplo 💚
Po angielsku sour cream; ewentualnie jogurtem greckim
A maślanka?
Niestety nie wyszło dobre, jest za słodkie i bardzo mało korzenne. Taki troche gniot.
Ciasto jest bardzo lekkie, sprężyste i mocno korzenne, więc podejrzewam, że trzymano się przepisu i/lub przyprawa korzenna była zwietrzała
Ciasto bardzo słabe, zupełnie nie wyrosło, smak średni, mało korzenny, pomarańczy nie czuć i zakalec. Piekę i gotuję z różnych blogów od lat i pierwszy raz wypróbowałam ten blog – jestem bardzo rozczarowana. Ciasto przypomina coś co piekło się za PRL, w czasach problemów aprowizacyjnych, ostatecznie można zjeść, ale naprawdę nie warto. Zaczęłam się nawet zastanawiać czy autor w ogóle sprawdza te przepisy sam zanim cokolwiek opublikuje, bo nie wierzę, że to komukolwiek wyszło. Jestem bardzo zła!
Proszę spojrzeć na zadowolone komentarze wyżej. Ciasto jest sprężyste i aromatyczne. Może nie była Pani skrupulatna w realizacji przepisu? To najczęstsza przyczyna porażek. Dodała Pani ocet? Dzięki niemu ciasto rośnie. Może przyprawy były zwietrzałe? Tłumaczyłoby to brak intensywności.
Bzdura:) Rozkoszny to jedyny blog kulinarny, na którym zawsze mogę polegać w 100%. Tak było i tym razem, ciasto pyszne, pachnące i uzależniające.
Robilam to ciasto 3 dni temu i wyszlo obledne! Bardzo pomaranczowe, aromatyczne i mieciutkie! Dzis powtorka! Polecam dac druga szanse, bo warto! P.S. Rozkoszny, dziekuje za bloga, jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, a zycko ostatnio takie SMACZNIEJSZE 🙂
Przygotowałem na świąteczny stół. Super miękkie. Rodzina zachwycona . Dzięki za ten i inne przepisy 🙂
<3
Ciasto jest obłędne, leciutkie, przepyszne. Jestem pod wrażeniem tego jak wyrosło na pół łyżeczki sody tylko! Jeśli komuś wychodzi zakalec, polecam piec dłużej, niektóre piekarniki słabiej grzeją i za krótki czas pieczenia jest zazwyczaj przyczyną opadnięcia ciasta. Ja piekłam 65 minut, dodałam polewę czekoladową i płatki migdałów do środka. Na pewno będę je robić częściej. Aha, zredukowałam cukier, jak ktoś pisał, o 30g i jest super słodkie nadal :).
to dzięki dodatkowi octu rośnie tak pięknie!
Boskie ciasto ! Niesamowicie pulchne i lekkie. Zastanawiam się tylko dlaczego na drugi dzień traci na puszystości i delikatności? Pozdrawiam
hmm, ja nie miałem takich doświadczeń
Czy mozna likier pominac???Jak pomijam ocet to zamiast sody dac proszek do pieczenia?
Lepiej zastosować tutaj ocet i sodą – lepiej rośnie.
Likier ewentualnie można zastąpić sokiem z pomarańczy
Na liście składników likier, a w samym przepisie zabrakło, przez co zapomniałam go dodać 💔. I tak wyszło przepysznie!
wraz ze śmietaną!
Najlepsze korzenne ciasto jakie robiłam !!! I do tego takie proste w wykonaniu !
Bardzo dziękuje za przepis 🙂
Smacznego!
mam pytanko, czy można upiec to ciasto w foremkach na muffiny?
Można
Hej! Ile powinnam piec jeśli zdecyduje się je zrobić w formie muffinów? I czy Cointreau mogę zastąpić np. Martini Fiero? 😉
Skórka pomarańczy w całości czy starta? Można bez cointreau?
Skórka starta. Można zastąpić sokiem z cytryny
Obłęd! Jak tylko zobaczyłam przepis, musiałam zrobić… Mięciutkie…Pachnące pomarańczą…Przepyszne! Już połowy nie ma 😉
<3
Czy jeśli chce się dodać mniej cukru (o 50g) to warto dodać rowniez czegoś innego mniej?
Wyszło bardzo smaczne tylko niestety nie było aż tak sprężyste za to raczej kruche, dlaczego tak? Zastosowałam takie same proporcje jak w przepisie (no może z wyjątkiem ekstraktu waniliowego, którego przelało mi się za dużo).
Użyłaś na pewno octu? On jest tu kluczowy dla sprężystości
Tak
Właśnie wstawiam do piekarnika ,już nie mogę się doczekać. Zamiast cointreau skorzystałam z opcji soku z pomarańczy plus kropla miodu.
Czy może być ocet winny zamiast jabłkowego?
Tak
Co to jest mieszadło łopatkowe? Google nie zna tego pojęcia. Posiadam klasyczny mikser, nie ten planetarny. Mam użyć tych spirali czy końcówki jak do ubijania?
Tez się nad tym zastanawiam 🙁
Bardzo kusi mnie ten przepis. 😉 Miałabym tylko pytanie odnośnie modyfikacji- czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Zrobi to dużą różnicę?
Mam ochotę z niego zrobić mufinki, zastanawiam się tylko jak skrócić czas pieczenia, 20min? Próbowałeś?
Proszę monitorować, pewnie 25 – 30 min
Dokładnie tak jak w opisie – proste, delikatne i wilgotne. Pyszne!! Dzięki @Rozkoszny za przypominajke tego przepisu 💚
<3
Czy mozna użyć octu ryżowego 5% zamiast octu jabłkowego?
Tak, można
A czy mrożona żurawina nada się do posypania ciasta? Czy za bardzo je 'namoczy’?
Tak, nada się
Wyszlo! I jest pyszne 🙂 Nie spodziewalam sie sukcesu bo z ciastami z jogurtem czy smietana bywa roznie. Dodalam 150g cukru i swieza, kwasna zurawine. Polecam jej nie zalowac 🙂
Czy oba cukry można zastąpić erytrytolem?
Ile czasu to ciasto może stać po upieczeniu? I jak je przechowywać? 😀 Pozdrawiam!