Proste ciasto korzenne

W święta nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego piernika, pierniczków czy ciasta korzennego. To ostatnie jest moim ulubionym, bo robi się je naprawdę szybko, a rezultaty są rozkoszne. Delikatne, wilgotne, nasiąknięte aromatami cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu. No i z chrupiącą skórką, posypane od serca cukrem pudrem, przypominającym śnieżycę za oknem (można sobie czasem pomarzyć…). Kawałek ciasta, herbata, kawa i pod koc.

Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, potem tylko utrzeć masło z cukrem, dodać naprzemiennie masę jajeczną i mąkę z przyprawą korzenną oraz sodą. Wymieszać, upiec, torturować trochę siebie i domowników pięknym maślano-korzennym zapachem, przestudzić (to wciąż tortura, nawet straszniejsza) i zjeść, dzieląc się z bliskimi.

Proste ciasto korzenne 1

Proste ciasto korzenne
keksówkę 20 x 10 cm
180 g masła, w temperaturze pokojowej
140 g cukru trzcinowego
140 g cukru białego cukru
skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka “zerówki”
120 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej
240 g mąki pszennej
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
cukier puder, do oprószenia

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem keksówkę 20 x 10 cm.

2. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym dodaj masło, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Utrzyj na jasną puszystą masę, ale nie miksuj zbyt długo, aby ciasto się nie napowietrzyło.

3. W osobnej misce ubij jajka trzepaczką, dodaj kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, wymieszaj na gładko. Do innej miski przesiej mąkę, sól, sodę i przyprawę korzenną.

4. Miksując na średnich obrotach dodawaj na przemian po jednej jednej trzeciej masy jajecznej i przesypanych suchych składników. Miksuj do połączenia. Przełóż masę do keksówki i piecz około 50-55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.

5. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wtedy przyprawy są najbardziej wyraziste.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Proste ciasto korzenne 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Barbara 17 grudnia, 2017 - 10:19 pm

Zrobiłam dzis próbę, ciasto wyszlo doskonałe.

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2017 - 9:07 pm

bardzo miło mi to słyszeć, wesołych świąt:)

Reply
Oliwia 22 grudnia, 2017 - 2:12 pm

Czy coś się stanie jeśli pominę ocet jabłkowy? Mogę użyć czegoś w zamian? Mam wszystko poza nim. Pozdrawiam cieplutko

Reply
Barbara 15 grudnia, 2019 - 4:09 pm

Jest pysze. Dziękuję za przepis.

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2019 - 6:35 pm

Bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Ola 17 grudnia, 2019 - 10:20 am

Bardzo bym chciała zrobić, ale muszę wstrzymać się od jajka😞 Czy kiedykolwiek eksperymentował Pan przy tego typu ciastach z zamiennikami jajek?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 10:53 am

Niestety „jajko” to kluczowy składnik w mojej kuchni, więc nawet nie myślałem, żeby go wykluczać 🙁

Reply
Beata 17 grudnia, 2019 - 11:17 am

Pieke nawet bez okazji, bo cholerka lubie te cynamony kardamony , no lubie!

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2019 - 8:36 am

I niech nikt nam nie zabroni!

Reply
Katarzyna 18 lutego, 2020 - 11:19 pm

Absolutnie przepyszne, trzeba robić z podwójnej porcji, bo pierwsza znika przed ostygnięciem 🙂 Dziękuję za mistrzowski przepis

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2020 - 11:21 pm

bardzo mi miło, dziękuję!

Reply

Leave a Comment