Proste ciasto korzenne

Czy wszyscy już zaczęli rozpylać w domu otulający zapach przypraw korzennych? Jeśli nie to proste ciasto korzenne poleca się na początek! Delikatne, wilgotne, nasiąknięte aromatami. Kawałek ciasta, herbata, kawa i pod koc!

Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, potem tylko utrzeć masło z cukrem, dodać naprzemiennie masę jajeczną i mąkę z przyprawą korzenną oraz sodą. Wymieszać, upiec, torturować trochę siebie i domowników pięknym maślano-korzennym zapachem, przestudzić (to wciąż tortura, nawet straszniejsza) i zjeść do ostatniego okruszka.

Inspiracja z książki „Słodko” Yottama Ottolenghiego i Helen Goh.

Proste ciasto korzenne 3

Proste ciasto korzenne
keksówka 20 x 10 cm
180 g masła, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) cukru białego cukru
skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka “zerówki”
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka likieru pomarańczowy cointreau
1 ¾ szklanki (240 g) mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
świeża żurawina, na wierzch (opcjonalnie)
cukier puder, do oprószenia

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem keksówkę 20 x 10 cm. Ogrzej składniki do temperatury pokojowej. 

2. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym dodaj masło, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Utrzyj na jasną puszystą masę, ale nie miksuj zbyt długo, aby ciasto się nie napowietrzyło.

3. Wmiksuj jajka na małych obrotach do połączenia. Dodaj kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, wymieszaj na gładko. Do innej miski przesiej mąkę, sól, sodę i przyprawę korzenną.

4. Wsyp przygotowaną mąkę i miksuj do połączenia na małych obrotach. Przełóż masę do keksówki, obsyp żurawiną i cukrem.  Piecz około 50 – 55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.

5. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wtedy przyprawy są najbardziej wyraziste.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Proste ciasto korzenne 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

91 komentarzy

Barbara 17 grudnia, 2017 - 10:19 pm

Zrobiłam dzis próbę, ciasto wyszlo doskonałe.

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2017 - 9:07 pm

bardzo miło mi to słyszeć, wesołych świąt:)

Reply
Sylwia 19 grudnia, 2021 - 12:02 pm

Zachęciło mnie wyglądem i okazało się ze smakuje tak jak wyglada 😊 zamiast cointreau dodałam aperol ,mąka pół na pół pszenna i orkiszowa i w ostatniej chwili odjelam 3 łyżki cukru ( po przeczytaniu komentarzy ) mniam mniam …Niedzielna kawka już ma towarzystwo ☕️🥮

Reply
Patrycja 22 grudnia, 2022 - 10:44 am

Hwh
Jagodzianki z Twojego przepisu oraz chlebek bananowy to sztos! Więc przyszedł czas na inne ciacho. Tylko mam problem – mam keksowkę o wymiarach 30×11 cm. Czy mogę zrobić z tej samej ilości składników, tylko piec trochę krócej?

Reply
Oliwia 22 grudnia, 2017 - 2:12 pm

Czy coś się stanie jeśli pominę ocet jabłkowy? Mogę użyć czegoś w zamian? Mam wszystko poza nim. Pozdrawiam cieplutko

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 10:19 am

Jeśli nie masz octu, pomiń go i zastąp sodę proszkiem do pieczenia

Reply
Magdalena 10 grudnia, 2022 - 11:53 pm

Zamiast octu można też oddać łyżkę soku z cytryny. A ja od dawna używam witaminy C w proszku 🙂 (akurat mam w domu).
Zmieszana z sodą działa dużo lepiej niż proszek do pieczenia. Taki dziwny patent 🙂

Reply
Barbara 15 grudnia, 2019 - 4:09 pm

Jest pysze. Dziękuję za przepis.

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2019 - 6:35 pm

Bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Ola 17 grudnia, 2019 - 10:20 am

Bardzo bym chciała zrobić, ale muszę wstrzymać się od jajka😞 Czy kiedykolwiek eksperymentował Pan przy tego typu ciastach z zamiennikami jajek?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 10:53 am

Niestety „jajko” to kluczowy składnik w mojej kuchni, więc nawet nie myślałem, żeby go wykluczać 🙁

Reply
Magda 13 grudnia, 2020 - 10:50 am

Czy mogę prosić o polecenie dobrego ekstraktu waniliowego? 🙂

Reply
Beata 17 grudnia, 2019 - 11:17 am

Pieke nawet bez okazji, bo cholerka lubie te cynamony kardamony , no lubie!

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2019 - 8:36 am

I niech nikt nam nie zabroni!

Reply
Katarzyna 18 lutego, 2020 - 11:19 pm

Absolutnie przepyszne, trzeba robić z podwójnej porcji, bo pierwsza znika przed ostygnięciem 🙂 Dziękuję za mistrzowski przepis

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2020 - 11:21 pm

bardzo mi miło, dziękuję!

Reply
Ania 21 listopada, 2020 - 7:29 pm

Ciasto ma bardzo fajna konsystencje, świetnie czuć pomarańcze. Radzę dać mniej cukru (ja zmniejszyłam o 30g a i tak jest za słodkie 😄 ) oraz dosypać przyprawy korzennej żeby mocniej poczuć zbliżające się święta 😊

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 10:21 am

W wyjściowym przepisie było go jeszcze więcej niż podaje haha

Reply
Asia 12 grudnia, 2020 - 10:45 am

Czy bez miksera da się zrobić to ciasto? 😅 Trzepaczką utrzeć miękkie masło, czy może lepiej blenderem?.. 😉🤔

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 11:45 am

Jeśli siła w barach jest to trzepaczką 😀

Reply
Monika 12 grudnia, 2020 - 11:42 am

Czy na mące orkiszowej pełnoziarstej lub owsianej i erytrolu to ciasto ma szanse wyjść? Czy może jakieś proporcje trzeba zmienić?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 11:46 am

niestety nie wiem. maksymalnie zamieniłbym 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą, inaczej może wyjść zbyt ciężka struktura

Reply
Julia 15 grudnia, 2020 - 3:30 pm

Zrobiłam pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą i pszenną pełnoziarnistą i pięknie wyrosło! 🙂

Reply
Ania 19 grudnia, 2021 - 9:03 pm

Czy można dodać bakalie np suszoną żurawinę?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2021 - 9:14 pm

tak

Reply
Alicja 2 maja, 2022 - 4:53 am

Witam, niestety nie mogę jeść produktów mlecznych . Czym zastąpić kwaśna śmietanę ? Czy mogę ja pominąć ?
Z góry dziękuje za odpowiedz

Reply
Kasia 12 grudnia, 2020 - 10:56 pm

A w jakim ustawieniu najlepiej piec? Gôra-dół? Często ciasto przypala mi się z góry 🙁

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2020 - 12:24 am

Góra-dół! Może jakiś problem z piekarnikiem?

Reply
Paula 19 października, 2021 - 10:28 am

Czy dodatek orzechów włoskich lub pistacji może być problematyczny dla pieczenia ciasta?

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:53 pm

nie, możesz dodać do 1/4 szklanki

Reply
Nina Chojnowska 13 grudnia, 2020 - 9:32 pm

hej Michał! Masz jakiś pomysł na jaką mąkę/mąki zamienić pszenna w wersji dla płaczących bezglutenowcow? 😅 Pozdrawiam cieplutko ♥️

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2020 - 11:21 pm

tutaj na pewno się sprawdzi mieszanka mąk bezglutenowych!

Reply
Olcia 14 grudnia, 2020 - 7:04 pm

Chce go upiec i dac w prezencie swiatecznym. Jutro proba 🙂

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:51 pm

na pewno obdarowany będzie zadowolony ^^

Reply
Beata 16 grudnia, 2020 - 2:45 pm

Cudownie się upiekło. Ograniczylam cukier i dałam 2 jaja. Polecam to ciasto.

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:50 pm

super!

Reply
Maria Tętnik 16 grudnia, 2020 - 5:31 pm

Piec góra- dół w 180oC? Nie zmieniamy temperatury w trakcie pieczenia?

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2020 - 6:38 pm

góra-doł 190 st. C

Reply
Barbara 19 grudnia, 2020 - 9:11 pm

Jest obłędne, jestem uzależniona.

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2020 - 1:19 pm

cieszę się <3

Reply
Dominika 21 grudnia, 2020 - 11:06 pm

Smak i zapach ciasta- obłędny! Niestety, wyszedł zakalec 🙁 co może być jego przyczyną w tym przepisie? Skladniki miały temperaturę pokojową, mąka przesiana, pieczony 50 min, wystudzony itd. Pod koniec pieczenia zorientowałam się, że piekarnik nagrzany był do 180 stopni na termoobiegu- czy to dlatego? Dodam, że masło ucierałam w mikserze raczej dłużej niż „nie za długo”- tu stosowałam radę mojej Cioci o długim ucieraniu masła, która nigdy nie zawodzi.
Tak czy siak, przepis powtórzę tym razem z dokładniejszą temperaturą i funkcją piekarnika bo jest tego warte <3 zakalec nie zakalec, poszło całe, nie dało się powstrzymać 😀

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 11:27 pm

180 na teroobiegu to jak 200 C bez; może to było za dużo?

Reply
Agata 22 grudnia, 2020 - 11:02 am

Czesc, przepis wyglada oblednie. Czy moge czyms zamienic kwasna smietane? Mieszkam poza Polska i nie jest ona latwo dostepna. Pozdrawiam cieplo 💚

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:38 am

Po angielsku sour cream; ewentualnie jogurtem greckim

Reply
Kasia 13 grudnia, 2022 - 12:28 pm

A maślanka?

Reply
Magdalena Plewka 25 grudnia, 2020 - 9:13 am

Niestety nie wyszło dobre, jest za słodkie i bardzo mało korzenne. Taki troche gniot.

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2020 - 10:04 am

Ciasto jest bardzo lekkie, sprężyste i mocno korzenne, więc podejrzewam, że trzymano się przepisu i/lub przyprawa korzenna była zwietrzała

Reply
Kate 25 grudnia, 2020 - 10:53 am

Ciasto bardzo słabe, zupełnie nie wyrosło, smak średni, mało korzenny, pomarańczy nie czuć i zakalec. Piekę i gotuję z różnych blogów od lat i pierwszy raz wypróbowałam ten blog – jestem bardzo rozczarowana. Ciasto przypomina coś co piekło się za PRL, w czasach problemów aprowizacyjnych, ostatecznie można zjeść, ale naprawdę nie warto. Zaczęłam się nawet zastanawiać czy autor w ogóle sprawdza te przepisy sam zanim cokolwiek opublikuje, bo nie wierzę, że to komukolwiek wyszło. Jestem bardzo zła!

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:49 pm

Proszę spojrzeć na zadowolone komentarze wyżej. Ciasto jest sprężyste i aromatyczne. Może nie była Pani skrupulatna w realizacji przepisu? To najczęstsza przyczyna porażek. Dodała Pani ocet? Dzięki niemu ciasto rośnie. Może przyprawy były zwietrzałe? Tłumaczyłoby to brak intensywności.

Reply
Kasia 12 grudnia, 2021 - 8:43 pm

Bzdura:) Rozkoszny to jedyny blog kulinarny, na którym zawsze mogę polegać w 100%. Tak było i tym razem, ciasto pyszne, pachnące i uzależniające.

Reply
Magdalena 14 grudnia, 2021 - 10:38 am

Robilam to ciasto 3 dni temu i wyszlo obledne! Bardzo pomaranczowe, aromatyczne i mieciutkie! Dzis powtorka! Polecam dac druga szanse, bo warto! P.S. Rozkoszny, dziekuje za bloga, jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, a zycko ostatnio takie SMACZNIEJSZE 🙂

Reply
Filip 26 grudnia, 2020 - 8:53 pm

Przygotowałem na świąteczny stół. Super miękkie. Rodzina zachwycona . Dzięki za ten i inne przepisy 🙂

Reply
rozkoszny 27 grudnia, 2020 - 2:49 pm

<3

Reply
Marta 8 stycznia, 2021 - 6:11 pm

Ciasto jest obłędne, leciutkie, przepyszne. Jestem pod wrażeniem tego jak wyrosło na pół łyżeczki sody tylko! Jeśli komuś wychodzi zakalec, polecam piec dłużej, niektóre piekarniki słabiej grzeją i za krótki czas pieczenia jest zazwyczaj przyczyną opadnięcia ciasta. Ja piekłam 65 minut, dodałam polewę czekoladową i płatki migdałów do środka. Na pewno będę je robić częściej. Aha, zredukowałam cukier, jak ktoś pisał, o 30g i jest super słodkie nadal :).

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2021 - 10:35 pm

to dzięki dodatkowi octu rośnie tak pięknie!

Reply
Ania Maciejewski 18 października, 2021 - 11:43 am

Boskie ciasto ! Niesamowicie pulchne i lekkie. Zastanawiam się tylko dlaczego na drugi dzień traci na puszystości i delikatności? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 18 października, 2021 - 12:03 pm

hmm, ja nie miałem takich doświadczeń

Reply
Edyta 9 grudnia, 2021 - 1:39 pm

Czy mozna likier pominac???Jak pomijam ocet to zamiast sody dac proszek do pieczenia?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2021 - 8:11 pm

Lepiej zastosować tutaj ocet i sodą – lepiej rośnie.
Likier ewentualnie można zastąpić sokiem z pomarańczy

Reply
Anna 9 grudnia, 2021 - 10:14 pm

Na liście składników likier, a w samym przepisie zabrakło, przez co zapomniałam go dodać 💔. I tak wyszło przepysznie!

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2021 - 12:56 pm

wraz ze śmietaną!

Reply
Natalia 10 grudnia, 2021 - 10:25 pm

Najlepsze korzenne ciasto jakie robiłam !!! I do tego takie proste w wykonaniu !
Bardzo dziękuje za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2021 - 12:56 pm

Smacznego!

Reply
julia 11 grudnia, 2021 - 4:58 pm

mam pytanko, czy można upiec to ciasto w foremkach na muffiny?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Można

Reply
Karina 12 grudnia, 2021 - 4:03 pm

Hej! Ile powinnam piec jeśli zdecyduje się je zrobić w formie muffinów? I czy Cointreau mogę zastąpić np. Martini Fiero? 😉

Reply
Kaja 11 grudnia, 2021 - 5:35 pm

Skórka pomarańczy w całości czy starta? Można bez cointreau?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Skórka starta. Można zastąpić sokiem z cytryny

Reply
Eliza 11 grudnia, 2021 - 9:59 pm

Obłęd! Jak tylko zobaczyłam przepis, musiałam zrobić… Mięciutkie…Pachnące pomarańczą…Przepyszne! Już połowy nie ma 😉

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

<3

Reply
joanna 12 grudnia, 2021 - 8:11 am

Czy jeśli chce się dodać mniej cukru (o 50g) to warto dodać rowniez czegoś innego mniej?

Reply
Patrycja 12 grudnia, 2021 - 7:30 pm

Wyszło bardzo smaczne tylko niestety nie było aż tak sprężyste za to raczej kruche, dlaczego tak? Zastosowałam takie same proporcje jak w przepisie (no może z wyjątkiem ekstraktu waniliowego, którego przelało mi się za dużo).

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2021 - 12:09 pm

Użyłaś na pewno octu? On jest tu kluczowy dla sprężystości

Reply
Patrycja 14 grudnia, 2021 - 8:54 pm

Tak

Reply
Dorota 23 grudnia, 2021 - 5:58 pm

Właśnie wstawiam do piekarnika ,już nie mogę się doczekać. Zamiast cointreau skorzystałam z opcji soku z pomarańczy plus kropla miodu.

Reply
Iga 1 stycznia, 2022 - 1:50 pm

Czy może być ocet winny zamiast jabłkowego?

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2022 - 7:44 pm

Tak

Reply
Adrianna 3 lutego, 2022 - 5:31 pm

Co to jest mieszadło łopatkowe? Google nie zna tego pojęcia. Posiadam klasyczny mikser, nie ten planetarny. Mam użyć tych spirali czy końcówki jak do ubijania?

Reply
emi 22 grudnia, 2022 - 5:46 pm

Tez się nad tym zastanawiam 🙁

Reply
Natalia 9 lutego, 2022 - 10:02 pm

Bardzo kusi mnie ten przepis. 😉 Miałabym tylko pytanie odnośnie modyfikacji- czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Zrobi to dużą różnicę?

Reply
Mag TT 10 grudnia, 2022 - 11:39 am

Mam ochotę z niego zrobić mufinki, zastanawiam się tylko jak skrócić czas pieczenia, 20min? Próbowałeś?

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2022 - 4:46 pm

Proszę monitorować, pewnie 25 – 30 min

Reply
Aneta 10 grudnia, 2022 - 4:16 pm

Dokładnie tak jak w opisie – proste, delikatne i wilgotne. Pyszne!! Dzięki @Rozkoszny za przypominajke tego przepisu 💚

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2022 - 4:47 pm

<3

Reply
Nati 13 grudnia, 2022 - 6:17 pm

Czy mozna użyć octu ryżowego 5% zamiast octu jabłkowego?

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2022 - 3:11 pm

Tak, można

Reply
Agata 13 grudnia, 2022 - 8:10 pm

A czy mrożona żurawina nada się do posypania ciasta? Czy za bardzo je 'namoczy’?

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2022 - 3:11 pm

Tak, nada się

Reply
A 15 grudnia, 2022 - 1:44 pm

Wyszlo! I jest pyszne 🙂 Nie spodziewalam sie sukcesu bo z ciastami z jogurtem czy smietana bywa roznie. Dodalam 150g cukru i swieza, kwasna zurawine. Polecam jej nie zalowac 🙂

Reply
Ola 18 grudnia, 2022 - 9:44 pm

Czy oba cukry można zastąpić erytrytolem?

Reply
Paulina 21 grudnia, 2022 - 10:03 pm

Ile czasu to ciasto może stać po upieczeniu? I jak je przechowywać? 😀 Pozdrawiam!

Reply

Leave a Comment