Proste ciasto korzenne

Czy wszyscy już zaczęli rozpylać w domu otulający zapach przypraw korzennych? Jeśli nie to proste ciasto korzenne poleca się na początek! Delikatne, wilgotne, nasiąknięte aromatami. Kawałek ciasta, herbata, kawa i pod koc!

Nie ma tutaj wielkiej filozofii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, potem tylko utrzeć masło z cukrem, dodać naprzemiennie masę jajeczną i mąkę z przyprawą korzenną oraz sodą. Wymieszać, upiec, torturować trochę siebie i domowników pięknym maślano-korzennym zapachem, przestudzić (to wciąż tortura, nawet straszniejsza) i zjeść do ostatniego okruszka.

Inspiracja z książki „Słodko” Yottama Ottolenghiego i Helen Goh.

Proste ciasto korzenne 3

Proste ciasto korzenne
keksówka 20 x 10 cm
180 g masła, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (100 g) cukru białego cukru
skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka “zerówki”
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka likieru pomarańczowy cointreau
1 ¾ szklanki (240 g) mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
świeża żurawina, na wierzch (opcjonalnie)
cukier puder, do oprószenia

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem keksówkę 20 x 10 cm. Ogrzej składniki do temperatury pokojowej. 

2. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym dodaj masło, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Utrzyj na jasną puszystą masę, ale nie miksuj zbyt długo, aby ciasto się nie napowietrzyło.

3. W osobnej misce ubij jajka trzepaczką, dodaj kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, wymieszaj na gładko. Do innej miski przesiej mąkę, sól, sodę i przyprawę korzenną.

4. Miksując na średnich obrotach dodawaj na przemian po jednej jednej trzeciej masy jajecznej i przesypanych suchych składników. Miksuj do połączenia. Przełóż masę do keksówki, obsyp żurawiną i cukerem.  Piecz około 50-55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.

5. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wtedy przyprawy są najbardziej wyraziste.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Proste ciasto korzenne 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

76 komentarzy

Barbara 17 grudnia, 2017 - 10:19 pm

Zrobiłam dzis próbę, ciasto wyszlo doskonałe.

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2017 - 9:07 pm

bardzo miło mi to słyszeć, wesołych świąt:)

Reply
Sylwia 19 grudnia, 2021 - 12:02 pm

Zachęciło mnie wyglądem i okazało się ze smakuje tak jak wyglada 😊 zamiast cointreau dodałam aperol ,mąka pół na pół pszenna i orkiszowa i w ostatniej chwili odjelam 3 łyżki cukru ( po przeczytaniu komentarzy ) mniam mniam …Niedzielna kawka już ma towarzystwo ☕️🥮

Reply
Oliwia 22 grudnia, 2017 - 2:12 pm

Czy coś się stanie jeśli pominę ocet jabłkowy? Mogę użyć czegoś w zamian? Mam wszystko poza nim. Pozdrawiam cieplutko

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 10:19 am

Jeśli nie masz octu, pomiń go i zastąp sodę proszkiem do pieczenia

Reply
Barbara 15 grudnia, 2019 - 4:09 pm

Jest pysze. Dziękuję za przepis.

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2019 - 6:35 pm

Bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Ola 17 grudnia, 2019 - 10:20 am

Bardzo bym chciała zrobić, ale muszę wstrzymać się od jajka😞 Czy kiedykolwiek eksperymentował Pan przy tego typu ciastach z zamiennikami jajek?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 10:53 am

Niestety „jajko” to kluczowy składnik w mojej kuchni, więc nawet nie myślałem, żeby go wykluczać 🙁

Reply
Magda 13 grudnia, 2020 - 10:50 am

Czy mogę prosić o polecenie dobrego ekstraktu waniliowego? 🙂

Reply
Beata 17 grudnia, 2019 - 11:17 am

Pieke nawet bez okazji, bo cholerka lubie te cynamony kardamony , no lubie!

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2019 - 8:36 am

I niech nikt nam nie zabroni!

Reply
Katarzyna 18 lutego, 2020 - 11:19 pm

Absolutnie przepyszne, trzeba robić z podwójnej porcji, bo pierwsza znika przed ostygnięciem 🙂 Dziękuję za mistrzowski przepis

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2020 - 11:21 pm

bardzo mi miło, dziękuję!

Reply
Ania 21 listopada, 2020 - 7:29 pm

Ciasto ma bardzo fajna konsystencje, świetnie czuć pomarańcze. Radzę dać mniej cukru (ja zmniejszyłam o 30g a i tak jest za słodkie 😄 ) oraz dosypać przyprawy korzennej żeby mocniej poczuć zbliżające się święta 😊

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 10:21 am

W wyjściowym przepisie było go jeszcze więcej niż podaje haha

Reply
Asia 12 grudnia, 2020 - 10:45 am

Czy bez miksera da się zrobić to ciasto? 😅 Trzepaczką utrzeć miękkie masło, czy może lepiej blenderem?.. 😉🤔

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 11:45 am

Jeśli siła w barach jest to trzepaczką 😀

Reply
Monika 12 grudnia, 2020 - 11:42 am

Czy na mące orkiszowej pełnoziarstej lub owsianej i erytrolu to ciasto ma szanse wyjść? Czy może jakieś proporcje trzeba zmienić?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 11:46 am

niestety nie wiem. maksymalnie zamieniłbym 1/3 mąki pszennej na pełnoziarnistą, inaczej może wyjść zbyt ciężka struktura

Reply
Julia 15 grudnia, 2020 - 3:30 pm

Zrobiłam pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą i pszenną pełnoziarnistą i pięknie wyrosło! 🙂

Reply
Ania 19 grudnia, 2021 - 9:03 pm

Czy można dodać bakalie np suszoną żurawinę?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2021 - 9:14 pm

tak

Reply
Alicja 2 maja, 2022 - 4:53 am

Witam, niestety nie mogę jeść produktów mlecznych . Czym zastąpić kwaśna śmietanę ? Czy mogę ja pominąć ?
Z góry dziękuje za odpowiedz

Reply
Kasia 12 grudnia, 2020 - 10:56 pm

A w jakim ustawieniu najlepiej piec? Gôra-dół? Często ciasto przypala mi się z góry 🙁

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2020 - 12:24 am

Góra-dół! Może jakiś problem z piekarnikiem?

Reply
Paula 19 października, 2021 - 10:28 am

Czy dodatek orzechów włoskich lub pistacji może być problematyczny dla pieczenia ciasta?

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:53 pm

nie, możesz dodać do 1/4 szklanki

Reply
Nina Chojnowska 13 grudnia, 2020 - 9:32 pm

hej Michał! Masz jakiś pomysł na jaką mąkę/mąki zamienić pszenna w wersji dla płaczących bezglutenowcow? 😅 Pozdrawiam cieplutko ♥️

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2020 - 11:21 pm

tutaj na pewno się sprawdzi mieszanka mąk bezglutenowych!

Reply
Olcia 14 grudnia, 2020 - 7:04 pm

Chce go upiec i dac w prezencie swiatecznym. Jutro proba 🙂

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:51 pm

na pewno obdarowany będzie zadowolony ^^

Reply
Beata 16 grudnia, 2020 - 2:45 pm

Cudownie się upiekło. Ograniczylam cukier i dałam 2 jaja. Polecam to ciasto.

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:50 pm

super!

Reply
Maria Tętnik 16 grudnia, 2020 - 5:31 pm

Piec góra- dół w 180oC? Nie zmieniamy temperatury w trakcie pieczenia?

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2020 - 6:38 pm

góra-doł 190 st. C

Reply
Barbara 19 grudnia, 2020 - 9:11 pm

Jest obłędne, jestem uzależniona.

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2020 - 1:19 pm

cieszę się <3

Reply
Dominika 21 grudnia, 2020 - 11:06 pm

Smak i zapach ciasta- obłędny! Niestety, wyszedł zakalec 🙁 co może być jego przyczyną w tym przepisie? Skladniki miały temperaturę pokojową, mąka przesiana, pieczony 50 min, wystudzony itd. Pod koniec pieczenia zorientowałam się, że piekarnik nagrzany był do 180 stopni na termoobiegu- czy to dlatego? Dodam, że masło ucierałam w mikserze raczej dłużej niż „nie za długo”- tu stosowałam radę mojej Cioci o długim ucieraniu masła, która nigdy nie zawodzi.
Tak czy siak, przepis powtórzę tym razem z dokładniejszą temperaturą i funkcją piekarnika bo jest tego warte <3 zakalec nie zakalec, poszło całe, nie dało się powstrzymać 😀

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 11:27 pm

180 na teroobiegu to jak 200 C bez; może to było za dużo?

Reply
Agata 22 grudnia, 2020 - 11:02 am

Czesc, przepis wyglada oblednie. Czy moge czyms zamienic kwasna smietane? Mieszkam poza Polska i nie jest ona latwo dostepna. Pozdrawiam cieplo 💚

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:38 am

Po angielsku sour cream; ewentualnie jogurtem greckim

Reply
Magdalena Plewka 25 grudnia, 2020 - 9:13 am

Niestety nie wyszło dobre, jest za słodkie i bardzo mało korzenne. Taki troche gniot.

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2020 - 10:04 am

Ciasto jest bardzo lekkie, sprężyste i mocno korzenne, więc podejrzewam, że trzymano się przepisu i/lub przyprawa korzenna była zwietrzała

Reply
Kate 25 grudnia, 2020 - 10:53 am

Ciasto bardzo słabe, zupełnie nie wyrosło, smak średni, mało korzenny, pomarańczy nie czuć i zakalec. Piekę i gotuję z różnych blogów od lat i pierwszy raz wypróbowałam ten blog – jestem bardzo rozczarowana. Ciasto przypomina coś co piekło się za PRL, w czasach problemów aprowizacyjnych, ostatecznie można zjeść, ale naprawdę nie warto. Zaczęłam się nawet zastanawiać czy autor w ogóle sprawdza te przepisy sam zanim cokolwiek opublikuje, bo nie wierzę, że to komukolwiek wyszło. Jestem bardzo zła!

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:49 pm

Proszę spojrzeć na zadowolone komentarze wyżej. Ciasto jest sprężyste i aromatyczne. Może nie była Pani skrupulatna w realizacji przepisu? To najczęstsza przyczyna porażek. Dodała Pani ocet? Dzięki niemu ciasto rośnie. Może przyprawy były zwietrzałe? Tłumaczyłoby to brak intensywności.

Reply
Kasia 12 grudnia, 2021 - 8:43 pm

Bzdura:) Rozkoszny to jedyny blog kulinarny, na którym zawsze mogę polegać w 100%. Tak było i tym razem, ciasto pyszne, pachnące i uzależniające.

Reply
Magdalena 14 grudnia, 2021 - 10:38 am

Robilam to ciasto 3 dni temu i wyszlo obledne! Bardzo pomaranczowe, aromatyczne i mieciutkie! Dzis powtorka! Polecam dac druga szanse, bo warto! P.S. Rozkoszny, dziekuje za bloga, jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, a zycko ostatnio takie SMACZNIEJSZE 🙂

Reply
Filip 26 grudnia, 2020 - 8:53 pm

Przygotowałem na świąteczny stół. Super miękkie. Rodzina zachwycona . Dzięki za ten i inne przepisy 🙂

Reply
rozkoszny 27 grudnia, 2020 - 2:49 pm

<3

Reply
Marta 8 stycznia, 2021 - 6:11 pm

Ciasto jest obłędne, leciutkie, przepyszne. Jestem pod wrażeniem tego jak wyrosło na pół łyżeczki sody tylko! Jeśli komuś wychodzi zakalec, polecam piec dłużej, niektóre piekarniki słabiej grzeją i za krótki czas pieczenia jest zazwyczaj przyczyną opadnięcia ciasta. Ja piekłam 65 minut, dodałam polewę czekoladową i płatki migdałów do środka. Na pewno będę je robić częściej. Aha, zredukowałam cukier, jak ktoś pisał, o 30g i jest super słodkie nadal :).

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2021 - 10:35 pm

to dzięki dodatkowi octu rośnie tak pięknie!

Reply
Ania Maciejewski 18 października, 2021 - 11:43 am

Boskie ciasto ! Niesamowicie pulchne i lekkie. Zastanawiam się tylko dlaczego na drugi dzień traci na puszystości i delikatności? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 18 października, 2021 - 12:03 pm

hmm, ja nie miałem takich doświadczeń

Reply
Edyta 9 grudnia, 2021 - 1:39 pm

Czy mozna likier pominac???Jak pomijam ocet to zamiast sody dac proszek do pieczenia?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2021 - 8:11 pm

Lepiej zastosować tutaj ocet i sodą – lepiej rośnie.
Likier ewentualnie można zastąpić sokiem z pomarańczy

Reply
Anna 9 grudnia, 2021 - 10:14 pm

Na liście składników likier, a w samym przepisie zabrakło, przez co zapomniałam go dodać 💔. I tak wyszło przepysznie!

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2021 - 12:56 pm

wraz ze śmietaną!

Reply
Natalia 10 grudnia, 2021 - 10:25 pm

Najlepsze korzenne ciasto jakie robiłam !!! I do tego takie proste w wykonaniu !
Bardzo dziękuje za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2021 - 12:56 pm

Smacznego!

Reply
julia 11 grudnia, 2021 - 4:58 pm

mam pytanko, czy można upiec to ciasto w foremkach na muffiny?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Można

Reply
Karina 12 grudnia, 2021 - 4:03 pm

Hej! Ile powinnam piec jeśli zdecyduje się je zrobić w formie muffinów? I czy Cointreau mogę zastąpić np. Martini Fiero? 😉

Reply
Kaja 11 grudnia, 2021 - 5:35 pm

Skórka pomarańczy w całości czy starta? Można bez cointreau?

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Skórka starta. Można zastąpić sokiem z cytryny

Reply
Eliza 11 grudnia, 2021 - 9:59 pm

Obłęd! Jak tylko zobaczyłam przepis, musiałam zrobić… Mięciutkie…Pachnące pomarańczą…Przepyszne! Już połowy nie ma 😉

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

<3

Reply
joanna 12 grudnia, 2021 - 8:11 am

Czy jeśli chce się dodać mniej cukru (o 50g) to warto dodać rowniez czegoś innego mniej?

Reply
Patrycja 12 grudnia, 2021 - 7:30 pm

Wyszło bardzo smaczne tylko niestety nie było aż tak sprężyste za to raczej kruche, dlaczego tak? Zastosowałam takie same proporcje jak w przepisie (no może z wyjątkiem ekstraktu waniliowego, którego przelało mi się za dużo).

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2021 - 12:09 pm

Użyłaś na pewno octu? On jest tu kluczowy dla sprężystości

Reply
Patrycja 14 grudnia, 2021 - 8:54 pm

Tak

Reply
Dorota 23 grudnia, 2021 - 5:58 pm

Właśnie wstawiam do piekarnika ,już nie mogę się doczekać. Zamiast cointreau skorzystałam z opcji soku z pomarańczy plus kropla miodu.

Reply
Iga 1 stycznia, 2022 - 1:50 pm

Czy może być ocet winny zamiast jabłkowego?

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2022 - 7:44 pm

Tak

Reply
Adrianna 3 lutego, 2022 - 5:31 pm

Co to jest mieszadło łopatkowe? Google nie zna tego pojęcia. Posiadam klasyczny mikser, nie ten planetarny. Mam użyć tych spirali czy końcówki jak do ubijania?

Reply
Natalia 9 lutego, 2022 - 10:02 pm

Bardzo kusi mnie ten przepis. 😉 Miałabym tylko pytanie odnośnie modyfikacji- czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Zrobi to dużą różnicę?

Reply

Leave a Comment