Potrójnie sezamowy mazurek z granatem i limonką

Mazurek przypominający chałwę. A nawet lepszy, szczególnie jeśli za chałwą się nie przepada. Sezam skrywa na trzech poziomach. Uprażony i zamknięty w kruchym spodzie. W formie tahini zmiksowany z serkiem śmietankowym i limonką na aksamitny krem. I jeszcze na wierzchu, w polewie miodowej lepiącej się do owoców granatu.

Nie jestem fanem klasycznych, totalnie słodkich mazurków przyćmiewających zmysły. Zawszę piekę różany, eteryczny w smaku. Lubię też cytrusowe oraz hibiskusowe klimaty. Tym razem przychodzę z propozycją, która będzie czymś pomiędzy. Z jednej strony sezamowy mazurek jest lekki i “nowoczesny”, z drugiej przywołuje na myśl takie tradycyjne smaki jak chałwa. Jest też całkiem słodki. Konserwatywnemu wujkowi powinno zasmakować.

Moją radą na przygotowywanie wszystkich ciast kruchych, także mazurków, jest cierpliwość. Skracanie schładzania zawsze kończy się się jakimś dramatem. Czy to ciastem lepiącym się do wałka czy utratą kształtów w piekarniku. Kluczem do sukcesu jest czas.

Potrójnie sezamowy mazurek z granatem i limonką 1

Potrójnie sezamowy mazurek z granatem i limonką
Spód
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
½ szklanki (50 g) cukru pudru
½ szklanki (70 g) sezamu, uprażonego i ostudzonego
½ łyżeczki soli
150 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
2 żółtka

Krem sezamowy
300 g serek śmietankowego typu Philapelphia, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (50 g) cukru pudru
⅓ szklanki (80 g) pasty sezamowej tahini
3 łyżki soki z limonki

Wierzch
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki zimnej wody
owoce z połowki granatu
skórka z limonki

1. Przygotuj spód mazurka. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sezamem i solą. Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto, rozcierając masło między mąką. Można to też zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką w kształcie łopatki. Dodaj żółtka i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Uformuj kulę, rozgnieć ją na dysk i owiń folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez godzinę, aż stężeje.

2. Na arkuszu papieru do pieczenia podsypanego lekko mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm. Zagnieć do środka około 2 cm brzegów. Schłodź w lodówce przez około 30 min, aż stężeje.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Nakłuj ciasto widelcem, dzięki czemu nie będzie unosiło się podczas pieczenia. Piecz przez 15 – 18 minut, aż będzie rumiane. Wystudź całkowicie. Spód mazurka można przygotować z 3 dniowym wyprzedzeniem.

4. Przygotuj krem sezamowy. Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem i tahini, aż masa będzie jednolita i aksamitna. Wmieszaj soki z limonki.

5. Przygotuj polewę sezamową. W miseczce wymieszaj 3 łyżki tahini z sokiem z limonki i miodem. Dodaj stopniowo wodę, do powstania pożądanej konsystencji.

6. Na spodzie do mazurka rozsmaruj krem sezamowy. Udekoruj go polewą sezamową, owocami granatu i skórką z limonki.

Rady/porady
Mazurek najlepiej przełożyć kremem w dzień podania, ale spód można upieć nawet 2 dni wcześniej. Przechowuj go w temperaturze pokojowej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Potrójnie sezamowy mazurek z granatem i limonką 2
mazurek na zdjęciach przygotowany jest z połowy porcji
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

24 komentarze

Marta 22 marca, 2021 - 12:08 pm

Hej,
próbowałeś działać przy kruchym z jakąś mąką bez glutenu?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 3:00 pm

hej, nie, ale myślę, że nie ma problemu w użyciu mieszanki mąk bezglutenowych. Ciasto kruche wyrabia się krótko m.in. z tego względu, żeby nie wytworzyła się sią siatka glutenowa. Jednym słowem: gluten nie jest potrzebny

Reply
Asia 24 marca, 2021 - 1:37 pm

Zrobiłam przedpremierowo, petarda!! <3

Reply
rozkoszny 24 marca, 2021 - 4:25 pm

cieszę się ^^

Reply
AGa 27 marca, 2021 - 5:19 pm

Czym zastąpić granaty? 🙂

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 5:45 pm

moim zdaniem są niezastępowalne w tym wypadku, o tej porze roku, kiedy owoców jagodowych jeszcze brak

Reply
Angelika 27 marca, 2021 - 5:24 pm

Uwielbiam Twoje połączenia smaków! Kolejne ciacho do kolekcji. Dzięki, że dzielisz się talentem 😘.

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 5:45 pm

<3

Reply
Julka 29 marca, 2021 - 9:49 am

Mam pytanie, zależy mi na bardzo wyraźnym smaku tahini, czy smak serka kremowego nie wybija się zanadto? Dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:38 am

hmm, sezam jest obecny w mazurku na trzech poziomach, więc moim zdaniem smak jest wywarzony, ale jeśli Ci zależy na intensywniejszym smaku, dodaj więcej tahini

Reply
Paulina 1 kwietnia, 2021 - 10:43 am

Hej! czy serek typu Philadelphia tzn jaki polecasz jako zamiennik?
Dzięki za przepis, pozdrawiam 😀

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:05 pm

hej, na rynku jest cała gama dobrych zamienników, ale ja najbardziej polecam właśnie Philadelphie

Reply
Paulina 1 kwietnia, 2021 - 10:46 am

Dodatkowo, czy ciasto na spód można zamrozić na pare dni, jak tradycyjne kruche? Albo przechować w lodówce 1-2 dni?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:05 pm

tak, jak najbardziej

Reply
Sara 2 kwietnia, 2021 - 6:45 pm

Czy zamiast serka philadelphia mogę wykorzystać mascarpone? Mam zapas w lodowce, a szkoda by się zmarnowało.

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 10:57 pm

tak, ale dodaj szczyptę soli extra

Reply
Aleksa 3 kwietnia, 2021 - 5:49 pm

Czy można zrobić w okraglej blaszce? Będzie dało się kroić? Ciasto już się chłodzi, na zdjęciach wygląda obłędnie! Czy nadzienie lepiej rozsmarować tuż przed podaniem czy można np dzień przed? Dzięki za super przepisy!

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:45 am

Dwa razy TAK!

Reply
Ania 3 kwietnia, 2021 - 6:05 pm

Czy gotowe ciacho trzeba przechowywać w lodówce?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:47 am

nie trzeba

Reply
Julka 4 kwietnia, 2021 - 2:00 am

super masz przepisy, możliwość wydrukowania i podane kalorie były by super opcjami

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:56 am

Żadnych kalorii w tym rozkosznym kątku Internetu!

Reply
Agata 5 kwietnia, 2021 - 11:52 am

Dzieki za przepis! Jedzacy mazurek Belgowie zaniemowili (z zachwytu oczywiscie)!

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2021 - 12:17 pm

cieszę się ogromnie; nich mazurki podbijają świat!

Reply

Leave a Comment