Mazurek przypominający chałwę. A nawet lepszy, szczególnie jeśli za chałwą się nie przepada. Sezam skrywa na trzech poziomach. Uprażony i zamknięty w kruchym spodzie. W formie tahini zmiksowany z serkiem śmietankowym i limonką na aksamitny krem. I jeszcze na wierzchu, w polewie miodowej lepiącej się do owoców granatu.
Nie jestem fanem klasycznych, totalnie słodkich mazurków przyćmiewających zmysły. Zawszę piekę różany, eteryczny w smaku. Lubię też cytrusowe oraz hibiskusowe klimaty. Tym razem przychodzę z propozycją, która będzie czymś pomiędzy. Z jednej strony sezamowy mazurek jest lekki i “nowoczesny”, z drugiej przywołuje na myśl takie tradycyjne smaki jak chałwa. Jest też całkiem słodki. Konserwatywnemu wujkowi powinno zasmakować.
Moją radą na przygotowywanie wszystkich ciast kruchych, także mazurków, jest cierpliwość. Skracanie schładzania zawsze kończy się się jakimś dramatem. Czy to ciastem lepiącym się do wałka czy utratą kształtów w piekarniku. Kluczem do sukcesu jest czas.

Potrójnie sezamowy mazurek z granatem i limonką
Spód
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
½ szklanki (50 g) cukru pudru
½ szklanki (70 g) sezamu, uprażonego i ostudzonego
½ łyżeczki soli
150 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
2 żółtka
Krem sezamowy
300 g serek śmietankowego typu Philapelphia, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (50 g) cukru pudru
⅓ szklanki (80 g) pasty sezamowej tahini
3 łyżki soki z limonki
Wierzch
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki zimnej wody
owoce z połowki granatu
skórka z limonki
1. Przygotuj spód mazurka. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sezamem i solą. Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto, rozcierając masło między mąką. Można to też zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką w kształcie łopatki. Dodaj żółtka i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Uformuj kulę, rozgnieć ją na dysk i owiń folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez godzinę, aż stężeje.
2. Na arkuszu papieru do pieczenia podsypanego lekko mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm. Zagnieć do środka około 2 cm brzegów. Schłodź w lodówce przez około 30 min, aż stężeje.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Nakłuj ciasto widelcem, dzięki czemu nie będzie unosiło się podczas pieczenia. Piecz przez 15 – 18 minut, aż będzie rumiane. Wystudź całkowicie. Spód mazurka można przygotować z 3 dniowym wyprzedzeniem.
4. Przygotuj krem sezamowy. Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem i tahini, aż masa będzie jednolita i aksamitna. Wmieszaj soki z limonki.
5. Przygotuj polewę sezamową. W miseczce wymieszaj 3 łyżki tahini z sokiem z limonki i miodem. Dodaj stopniowo wodę, do powstania pożądanej konsystencji.
6. Na spodzie do mazurka rozsmaruj krem sezamowy. Udekoruj go polewą sezamową, owocami granatu i skórką z limonki.
Rady/porady
Mazurek najlepiej przełożyć kremem w dzień podania, ale spód można upieć nawet 2 dni wcześniej. Przechowuj go w temperaturze pokojowej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

32 komentarze
Hej,
próbowałeś działać przy kruchym z jakąś mąką bez glutenu?
hej, nie, ale myślę, że nie ma problemu w użyciu mieszanki mąk bezglutenowych. Ciasto kruche wyrabia się krótko m.in. z tego względu, żeby nie wytworzyła się sią siatka glutenowa. Jednym słowem: gluten nie jest potrzebny
Zrobiłam przedpremierowo, petarda!! <3
cieszę się ^^
Czym zastąpić granaty? 🙂
moim zdaniem są niezastępowalne w tym wypadku, o tej porze roku, kiedy owoców jagodowych jeszcze brak
Czy coś zamiast granatu by tu podpasowalo?
Może wiśnie w syropie albo – niezbyt sezonowo- maliny?
Uwielbiam Twoje połączenia smaków! Kolejne ciacho do kolekcji. Dzięki, że dzielisz się talentem 😘.
<3
Mam pytanie, zależy mi na bardzo wyraźnym smaku tahini, czy smak serka kremowego nie wybija się zanadto? Dziękuję 🙂
hmm, sezam jest obecny w mazurku na trzech poziomach, więc moim zdaniem smak jest wywarzony, ale jeśli Ci zależy na intensywniejszym smaku, dodaj więcej tahini
…lub dodaj tahini pełnoziarniste, jest bardziej 'sezamowe’ niż zwykłe
Hej! czy serek typu Philadelphia tzn jaki polecasz jako zamiennik?
Dzięki za przepis, pozdrawiam 😀
hej, na rynku jest cała gama dobrych zamienników, ale ja najbardziej polecam właśnie Philadelphie
Dodatkowo, czy ciasto na spód można zamrozić na pare dni, jak tradycyjne kruche? Albo przechować w lodówce 1-2 dni?
Pozdrawiam
tak, jak najbardziej
Czy zamiast serka philadelphia mogę wykorzystać mascarpone? Mam zapas w lodowce, a szkoda by się zmarnowało.
tak, ale dodaj szczyptę soli extra
Czy można zrobić w okraglej blaszce? Będzie dało się kroić? Ciasto już się chłodzi, na zdjęciach wygląda obłędnie! Czy nadzienie lepiej rozsmarować tuż przed podaniem czy można np dzień przed? Dzięki za super przepisy!
Dwa razy TAK!
Czy gotowe ciacho trzeba przechowywać w lodówce?
nie trzeba
super masz przepisy, możliwość wydrukowania i podane kalorie były by super opcjami
Żadnych kalorii w tym rozkosznym kątku Internetu!
Dzieki za przepis! Jedzacy mazurek Belgowie zaniemowili (z zachwytu oczywiscie)!
cieszę się ogromnie; nich mazurki podbijają świat!
Czy można użyć w przepisie czarnego sezamu?
Można, ale wyglądać może to średnio 🙂
Czy można go upiec bez blaszki?
Tak, można bez
Musiałam zastąpić granat (owoc okazał się zepsuty, zawsze trzeba kupować dwa ) borówkami… wizualnie stracił, a smakowo zobaczymy…