Tęsknię za nimi cały rok. W tym krótkim czasie – sezonu szparagowego – przechodzę na monodietę. Szparagi tak i owak, szparagi z sosem holenderskim, gotowane czy smażone, w zupie lub jako wsad sałatkowy. Skoro już taka zielona dieta trwa na całego, proponuję zestawić ją z innymi nowalijkami, maślanym awokado oraz egzotycznym zbożem azteków – komosą ryżową – posiadającą mnóstwo składników odżywczych. Słyszałem, że mówią o niej superfood, w takim układzie z moimi super szparagami tworzą super sałatkę.
SuperSałatka z komosą ryżowa i szparagami:
¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
pęczek zielonych szparagów
6 rzodkiewek
12 pomidorków koktajlowych
½ czerwonej cebuli
1 awokado
natka pietruszki
3 łyżki oliwa z oliwek extra virgin
sok z cytryny, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Komosę ugotuj zgodnie z instrukcję lub tak jak ja: opłucz komosę, zagotuj 1 ½ szklanki wody, posól, dodaj quinoe i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem na 10 minut.
Rzodkiewki pokrój na plasterki, pomidorki na pół, cebulę w kosteczkę, natkę poszatkuj, awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
W garnku zagotuj wodę, posól. Odłam twarde końce szparagów; złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj łodygi, pokrój na kawałki około 2 centymetrowe, główki pozostaw w całości. Na gotującą się wodę wrzuć pokrojone łodygi i główki szparagów, gotuj przez 3 1/2 – 4 minuty, wyjmij łyżką cedzakową, przelej lodowatą wodą i osusz.
Wszystkie warzywa, komosę i oliwę umieść w salaterce. Dopraw solą i pieprzem.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
4 komentarze
Pychota, zrobię na pewno. A szparagi mogą być grillowane? Bo uwielbiam je w tej postaci 😊
Jasne, jak masz przepis na grillowane to się idealnie nadadzą! 😊