Zupa z buraka, selera i jabłka

Jeśli przedawkowaliście świąteczny barszczyk, przychodzę z propozycją, która pozwoli wam zakochać się w buraku na nowo. Zaklinam go w kremie wraz z mięsną umamicznością bulwy selera, kwasowością zielonych jabłek i pryśnięciem cytryny. To zupa o subtelnych kontrastach i ukojeniu żołądka.

Burak to samo zdrowie. Zawiera witaminy C, B1, A, kwas foliowy oraz masę beta-karotenu. Skrywa się w nim także cała rzesza różnych składników mineralnych. No i to też sezonowo zimowe warzywo. Wypisz wymaluj idealne w styczniowej diecie, gdy brzuchy domagają się czegoś rozgrzewającego, sytego, ale i lekkiego po grudniowej gastronomicznej jeździe bez trzymanki.

Burak zawsze musi pojawiać się z charakternym przyjacielem – czymś kwaśnym. W wigilijnym barszczu jest to zakwas. W tej zupie to zielone jabłka, cytryna i jogurt szlachetnie zdobiący jako kleks wierzch zupy.

Zupa z buraka, selera i jabłka 1

Zupa z buraka, selera i jabłka
4 porcje
3 łyżki oliwy extra virgin
1 średnia cebula, poszatkowana
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
600 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
½ bulwy selera, obranego i pokrojonego w kostkę
500 ml bulionu warzywnego lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego
1 zielone jabłko, obrane i pokrojone
sok z 1 cytryny
jogurt grecki, do podania
starte zielone jabłko, do podania
orzechy włoskie, do podania

1. Rozgrzej garnek wraz z oliwą. Smaż cebulę wraz z czosnkiem, aż się zeszkli, około 5 minut. Dodaj buraki i seler wraz z ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Gotuj bez przykrycia 15 – 20 minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć, dusząc się we własnych sokach. Dorzuć jabłko, gotuj jeszcze 1 – 2 minuty.

2. Wlej bulion lub wodę z sosem sojowym (serio, lepiej wodę niż sięgać po kostkę/słoiczek) i mleczko kokosowe; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zblenduj na krem. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Podawaj z kleksem jogurtu, startym jabłkiem, orzechami włoskimi i mżawką oliwy.

Rady/porady
Masz ochotę na bardziej egzotyczną wariację? Cytrynę zamień na limonkę, a jogurt krowi na kokosowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa z buraka, selera i jabłka 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

20 komentarzy

Ola 9 stycznia, 2022 - 5:12 pm

cześć! co myślisz o wariacji z kiszonymi burakami w occie?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:27 pm

można dorzucić kilka dla smaku

Reply
Kinga 11 stycznia, 2022 - 11:38 pm

Czym można zastąpić seler (alergia)?

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:14 pm

Hmm, obawiam się, że seler jest tu o tyle istotny z tego względu, że zawiera wiele umami. Ale może dodaj łodygę selera?

Reply
Agnieszka 15 stycznia, 2022 - 5:00 pm

Pół bulwy tzn mniej więcej ile gram? Mam całkiem sporego selera…. Ew czy jego smak ma być wyraźny czy ma być głównie „zagęszczaczem”?
Dzięki i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:15 am

Około 180 gramów – seler jedynie podbija smak zupy, nie jest wyraźnie wyczuwalny

Reply
Zuzanna 30 grudnia, 2023 - 7:49 pm

A moja nie wyszła dobra 😔 strasznie kwaśna, czuć tylko cytrynę właściwie. Konsystencja też słaba, bardzo się rozwarstwia na część „buraczaną” i „płynną”. Będę sama jadła, żeby się nie zmarnowało, nikomu nie posmakowała 🤷🏼‍♀️😢 gotowanie zawsze jest dla mnie wyłącznie źródłem frustracji…

Reply
Karolina 22 stycznia, 2022 - 11:16 pm

Czy buraki mogą być upieczone???

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:19 am

Mogą być upieczone

Reply
Kasia 8 lutego, 2022 - 6:53 pm

A czy musi być mleko kokosowe?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2022 - 7:35 pm

Można użyć śmietany 30%

Reply
Malgosia 18 listopada, 2022 - 9:38 pm

Zrobiłam ta zupę bez przekonania, tylko dlatego ze miałam buraki do wykorzystania. znałam wcześniej polaczenie jabłka z burakiem i mlekiem kokosowym, aszukałam zupy dla moich dzieci. Nie spodziewałam się, ze dodatek selera potrafi tak wiele zdziałać i zbalansować te smaki. Garnek zjedzony w 5min. Nawet mój antyzupowy mąż zjadł ze smakiem. Dziękuje za ten przepis! Trafia do mojego zeszytu

Reply
rozkoszny 19 listopada, 2022 - 12:52 pm

Super, cieszę się!

Reply
Kasia 20 listopada, 2022 - 2:50 pm

Z czym mogę podać zupę, żeby bardziej się najeść? Makaron, ziemniaki, chleb (bo bez chleba się nie najesz)?

Reply
Rena 6 maja, 2023 - 5:05 pm

Uwielbiam Twoje przepisy Panie Rozkoszny, ten wypróbowałam wiedząc, że na pewno będzie pycha, bo Twoje połączenia smakowe bardzo mi pasują, ale nie bardzo wiedziałam czego mam się spodziewać tak smakowo…no ale pychota, pychota….zrobiłam jakiś tydzień temu, dziś znowu zrobię na kolację

Reply
rozkoszny 8 maja, 2023 - 3:39 pm

cieszę się!

Reply
Katarzyna 24 listopada, 2023 - 8:35 am

Czy sprawdzi się tutaj napój kokosowy z puszki z 65% ilością miąższu z kokosa ? 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 6:50 pm

tak!

Reply
Kamila 27 marca, 2024 - 12:01 pm

Czy jest wersja dla leniwych (bądź spieszących się) – z ugotowanymi burakami?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:27 pm

Jasne, że można

Reply

Leave a Comment