Zupa z buraka, selera i jabłka

Jeśli przedawkowaliście świąteczny barszczyk, przychodzę z propozycją, która pozwoli wam zakochać się w buraku na nowo. Zaklinam go w kremie wraz z mięsną umamicznością bulwy selera, kwasowością zielonych jabłek i pryśnięciem cytryny. To zupa o subtelnych kontrastach i ukojeniu żołądka.

Burak to samo zdrowie. Zawiera witaminy C, B1, A, kwas foliowy oraz masę beta-karotenu. Skrywa się w nim także cała rzesza różnych składników mineralnych. No i to też sezonowo zimowe warzywo. Wypisz wymaluj idealne w styczniowej diecie, gdy brzuchy domagają się czegoś rozgrzewającego, sytego, ale i lekkiego po grudniowej gastronomicznej jeździe bez trzymanki.

Burak zawsze musi pojawiać się z charakternym przyjacielem – czymś kwaśnym. W wigilijnym barszczu jest to zakwas. W tej zupie to zielone jabłka, cytryna i jogurt szlachetnie zdobiący jako kleks wierzch zupy.

Zupa z buraka, selera i jabłka 1

Zupa z buraka, selera i jabłka
4 porcje
3 łyżki oliwy extra virgin
1 średnia cebula, poszatkowana
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
600 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
½ bulwy selera, obranego i pokrojonego w kostkę
500 ml bulionu warzywnego lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego
1 zielone jabłko, obrane i pokrojone
sok z 1 cytryny
jogurt grecki, do podania
starte zielone jabłko, do podania
orzechy włoskie, do podania

1. Rozgrzej garnek wraz z oliwą. Smaż cebulę wraz z czosnkiem, aż się zeszkli, około 5 minut. Dodaj buraki i seler wraz z ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Gotuj bez przykrycia 15 – 20 minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć, dusząc się we własnych sokach. Dorzuć jabłko, gotuj jeszcze 1 – 2 minuty.

2. Wlej bulion lub wodę z sosem sojowym (serio, lepiej wodę niż sięgać po kostkę/słoiczek) i mleczko kokosowe; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zblenduj na krem. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Podawaj z kleksem jogurtu, startym jabłkiem, orzechami włoskimi i mżawką oliwy.

Rady/porady
Masz ochotę na bardziej egzotyczną wariację? Cytrynę zamień na limonkę, a jogurt krowi na kokosowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa z buraka, selera i jabłka 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Ola 9 stycznia, 2022 - 5:12 pm

cześć! co myślisz o wariacji z kiszonymi burakami w occie?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:27 pm

można dorzucić kilka dla smaku

Reply
Kinga 11 stycznia, 2022 - 11:38 pm

Czym można zastąpić seler (alergia)?

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:14 pm

Hmm, obawiam się, że seler jest tu o tyle istotny z tego względu, że zawiera wiele umami. Ale może dodaj łodygę selera?

Reply
Agnieszka 15 stycznia, 2022 - 5:00 pm

Pół bulwy tzn mniej więcej ile gram? Mam całkiem sporego selera…. Ew czy jego smak ma być wyraźny czy ma być głównie „zagęszczaczem”?
Dzięki i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2022 - 11:15 am

Około 180 gramów – seler jedynie podbija smak zupy, nie jest wyraźnie wyczuwalny

Reply
Karolina 22 stycznia, 2022 - 11:16 pm

Czy buraki mogą być upieczone???

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2022 - 11:19 am

Mogą być upieczone

Reply
Kasia 8 lutego, 2022 - 6:53 pm

A czy musi być mleko kokosowe?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2022 - 7:35 pm

Można użyć śmietany 30%

Reply

Leave a Comment