Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą

Oto bajecznie pyszne ciasteczka wypełnione lepszą nutellą – lepszą bo z większą ilością orzechów i czekolady.

Wyobraź sobie ciasteczko, które z zewnątrz jest miękkie, lekko chrupiące, a w środku kryje ciepłe, kremowe wnętrze pełne orzechów i czekolady, lepszą wersję kremu ulubionego przez każde dziecko. Absolutna rozpusta.

Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą

Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą
12 porcji
Domowa nutella
100 g orzechów laskowych
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 tabliczki (2 × 90 g) czekolady mlecznej
2 łyżki niesłodzonego kakao
¼ szklanki (60 g) śmietanki 30%, najlepiej schłodzonej
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

Ciasteczka czekoladowe
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
½ szklanki (60 g) niesłodzonego kakao
2 łyżki (30 g) mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej + sól morska w płatkach do posypania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, schłodzonego i pokrojonego w 2-cm kawałki
¾ szklanki (150 g) cukru białego
2 duże jajka, schłodzone
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka (90 g) czekolady gorzkiej 64%

1. Przygotuj lepszą nutellę: Jeśli nie masz prażonych orzechów, rozgrzej piekarnik do 180°C. Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i praż 8–10 minut, aż skórki zaczną pękać. Przełóż je na czystą ściereczkę i energicznie pocieraj, aby pozbyć się większości skórek.

2. Przełóż orzechy wraz z olejem do blendera i miksuj na gładką pastę – zajmie to kilka minut, zależnie od mocy sprzętu.

3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką– w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do orzechów wraz z kakao i solą. Blenduj, aż masa będzie jedwabista. Odstaw do lodówki, żeby zgęstniała, na minimum 60 minut.

4. Gdy krem będzie wystarczająco gęsty, uformuj z niego 12 kulek (po około 1 łyżce każda). Przełóż na małą blaszkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 15 minut, aż całkowicie stężeją.

5. Przygotuj ciasteczka: Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra–dół). W misce połącz mąkę pszenną, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia.

6. W misce miksera połącz zimne masło i cukier. Dodaj jajka, jedno po drugim. Masa może wyglądać na zwarzoną – tak ma być! Dodaj wanilię, a następnie suche składniki. Gdy ciasto będzie wstępnie połączone (wciąż będzie widać trochę mąki), dodaj posiekaną czekoladę i ostatecznie wymieszaj.

7. Podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj kulki i lekko spłaszcz. Włóż do środka zmrożony krem orzechowy i dokładnie owiń ciastem, tworząc solidną kulę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Piecz około 12 minut – aż brzegi się zetną, a środek pozostanie miękki. Posyp płatkami soli morskiej. Studź na blasze przez minimum 30 minut – to ważne, bo ciasto musi stężeć! Potem zajadaj, najlepiej maczając w zimnym mleku.

Rady/porady:
Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, możesz zmniejszyć ilość cukru do ½ szklanki (100 g), ale konsystencja ciasta nie będzie już tak luksusowo delikatna.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą
Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

25 komentarzy

Marti 11 października, 2025 - 6:03 pm

Hejo, a podpowiesz równie rozkoszoną alternatywę dla osób uczulonych na orzechy? 🙏🏻

Reply
rozkoszny 13 października, 2025 - 4:42 pm

hmmm, może zamiast orzechów z mielić na masło ciasteczka korzenne?

Reply
ika 12 października, 2025 - 12:20 am

Jakimi innymi orzechami zastąpić laskowe (alergia na laskowe i włoskie), żeby jak najbardziej przybliżyć smak ciastek do oryginału?

Reply
rozkoszny 13 października, 2025 - 4:43 pm

Do oryginału będzie daleko, ale pekany byłby super!

Reply
Ika 16 października, 2025 - 12:07 pm

Dziękuję! 😊

Reply
Dominik 12 października, 2025 - 8:07 am

Czy można dać orzechy laskowe?

Reply
rozkoszny 13 października, 2025 - 4:43 pm

Przepis jest z orzechami laskowymi…

Reply
martyna 12 października, 2025 - 5:31 pm

czy mozna dodac orzechy włoskie?

Reply
rozkoszny 13 października, 2025 - 4:43 pm

Tak, ale nie będzie smakować jak Nutella

Reply
Hania 13 października, 2025 - 6:59 am

Zrobione!!! Woah jaka to jest czekoladowa rozpusta 🥵🥵, uwielbiam!!

Reply
rozkoszny 13 października, 2025 - 4:48 pm

<333

Reply
Kasia 14 października, 2025 - 12:26 pm

Hmm, czy można zastąpić domową nutelle prawdziwą nutellą 😅

Reply
rozkoszny 14 października, 2025 - 4:45 pm

można 🙂 ale ciastka będą znacznie słodsze

Reply
Jagoda 14 października, 2025 - 3:34 pm

Przy przygotowywaniu nutelli oddzielił mi się olej od reszty- za długo chyba blendowalam? +Ciasteczka się nie rozlały podczas pieczenia – kształt po upieczeniu nadal bliżej kuli.
Ps.nadal pyszne 😉

Reply
Alina 14 października, 2025 - 8:47 pm

Czy ma być pieczone z termoobiegiem?

Reply
rozkoszny 15 października, 2025 - 10:22 am

Tak, ale wtedy trzeba ustawić 180 C

Reply
Alicja 16 października, 2025 - 12:06 pm

Czy można zastąpić orzechy laskowe gotową pastą? Niestety nie mam na tyle dobrego blendera żeby dał sobie radę z tym zadaniem.

Reply
rozkoszny 16 października, 2025 - 12:19 pm

tak, można

Reply
Joanna 1 listopada, 2025 - 1:38 pm

Jak tylko nacisnęłam guzik blendera to krem się rozwarstwił i zostałam z masą, z której można lepić kulki i jeziorem pływającego oleju. Ten przepis wg mnie nie ma szans wyjść bez lecytyny, która sprawi że zrobi się emulsja a coś co trzeba wywalić do kosza.
Jedyna opcja z obecnymi składnikami jest taka żeby absolutnie tego nie blendować, tylko wymieszać delikatnie, a przepis mówi żeby blendować do jedwabistej konsystencji 🙂

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2025 - 5:18 pm

Może kwestia blendera? Robiłem te ciasteczka 4 razy, a potem jeszcze mój tester i nie mieliśmy tego problem. Zresztą tak jak wiele czytelników bloga, która zrobiła już przepis 🙂

Reply
Ewa 4 listopada, 2025 - 9:39 pm

Czy można dodać do środka „nutelle sliwkowa” czyli powidla z kakao, mam takie przygotowane na zime w słoiczkach? Myślę że migloby się udać, będzie chyba bardziej kwaskowato, ale chyba też ciekawie???

Reply
Maria 6 listopada, 2025 - 10:50 pm

A czy te ciasteczka można przechowywac? To znaczy chodzi mi o to czy np. można je zrobić z 2,3tyg wcześniej przed jedzeniem?

Reply
Katarzyna 7 listopada, 2025 - 2:15 am

Ja też miałam problem z rozwarstwieniem składników. Masa wróciła do względnie jednolitej konsystencji po ponownym podgrzaniu w kąpieli wodnej i wymieszaniu łyżką. Nie blenderem. Bo blendowanie tylko pogłębiało problem.

Reply
Katarzyna 7 listopada, 2025 - 2:55 pm

Chciałam dopowiedzieć że upiekłam te ciasteczka i mimo że staram się trzymać dietę to skosztowałam jednego i to jest absolutny odjazd.

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2025 - 7:03 pm

<3

Reply

Leave a Comment