Oto bajecznie pyszne ciasteczka wypełnione lepszą nutellą – lepszą bo z większą ilością orzechów i czekolady.
Wyobraź sobie ciasteczko, które z zewnątrz jest miękkie, lekko chrupiące, a w środku kryje ciepłe, kremowe wnętrze pełne orzechów i czekolady, lepszą wersję kremu ulubionego przez każde dziecko. Absolutna rozpusta.

Ciasteczka czekoladowe z lepszą nutellą
12 porcji
Domowa nutella
100 g orzechów laskowych
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 tabliczki (2 × 90 g) czekolady mlecznej
2 łyżki niesłodzonego kakao
¼ szklanki (60 g) śmietanki 30%, najlepiej schłodzonej
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
Ciasteczka czekoladowe
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
½ szklanki (60 g) niesłodzonego kakao
2 łyżki (30 g) mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej + sól morska w płatkach do posypania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, schłodzonego i pokrojonego w 2-cm kawałki
¾ szklanki (150 g) cukru białego
2 duże jajka, schłodzone
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka (90 g) czekolady gorzkiej 64%
1. Przygotuj lepszą nutellę: Jeśli nie masz prażonych orzechów, rozgrzej piekarnik do 180°C. Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i praż 8–10 minut, aż skórki zaczną pękać. Przełóż je na czystą ściereczkę i energicznie pocieraj, aby pozbyć się większości skórek.
2. Przełóż orzechy wraz z olejem do blendera i miksuj na gładką pastę – zajmie to kilka minut, zależnie od mocy sprzętu.
3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką– w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do orzechów wraz z kakao i solą. Blenduj, aż masa będzie jedwabista. Odstaw do lodówki, żeby zgęstniała, na minimum 60 minut.
4. Gdy krem będzie wystarczająco gęsty, uformuj z niego 12 kulek (po około 1 łyżce każda). Przełóż na małą blaszkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 15 minut, aż całkowicie stężeją.
5. Przygotuj ciasteczka: Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra–dół). W misce połącz mąkę pszenną, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia.
6. W misce miksera połącz zimne masło i cukier. Dodaj jajka, jedno po drugim. Masa może wyglądać na zwarzoną – tak ma być! Dodaj wanilię, a następnie suche składniki. Gdy ciasto będzie wstępnie połączone (wciąż będzie widać trochę mąki), dodaj posiekaną czekoladę i ostatecznie wymieszaj.
7. Podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj kulki i lekko spłaszcz. Włóż do środka zmrożony krem orzechowy i dokładnie owiń ciastem, tworząc solidną kulę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz około 12 minut – aż brzegi się zetną, a środek pozostanie miękki. Posyp płatkami soli morskiej. Studź na blasze przez minimum 30 minut – to ważne, bo ciasto musi stężeć! Potem zajadaj, najlepiej maczając w zimnym mleku.
Rady/porady:
Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, możesz zmniejszyć ilość cukru do ½ szklanki (100 g), ale konsystencja ciasta nie będzie już tak luksusowo delikatna.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


25 komentarzy
Hejo, a podpowiesz równie rozkoszoną alternatywę dla osób uczulonych na orzechy? 🙏🏻
hmmm, może zamiast orzechów z mielić na masło ciasteczka korzenne?
Jakimi innymi orzechami zastąpić laskowe (alergia na laskowe i włoskie), żeby jak najbardziej przybliżyć smak ciastek do oryginału?
Do oryginału będzie daleko, ale pekany byłby super!
Dziękuję! 😊
Czy można dać orzechy laskowe?
Przepis jest z orzechami laskowymi…
czy mozna dodac orzechy włoskie?
Tak, ale nie będzie smakować jak Nutella
Zrobione!!! Woah jaka to jest czekoladowa rozpusta 🥵🥵, uwielbiam!!
<333
Hmm, czy można zastąpić domową nutelle prawdziwą nutellą 😅
można 🙂 ale ciastka będą znacznie słodsze
Przy przygotowywaniu nutelli oddzielił mi się olej od reszty- za długo chyba blendowalam? +Ciasteczka się nie rozlały podczas pieczenia – kształt po upieczeniu nadal bliżej kuli.
Ps.nadal pyszne 😉
Czy ma być pieczone z termoobiegiem?
Tak, ale wtedy trzeba ustawić 180 C
Czy można zastąpić orzechy laskowe gotową pastą? Niestety nie mam na tyle dobrego blendera żeby dał sobie radę z tym zadaniem.
tak, można
Jak tylko nacisnęłam guzik blendera to krem się rozwarstwił i zostałam z masą, z której można lepić kulki i jeziorem pływającego oleju. Ten przepis wg mnie nie ma szans wyjść bez lecytyny, która sprawi że zrobi się emulsja a coś co trzeba wywalić do kosza.
Jedyna opcja z obecnymi składnikami jest taka żeby absolutnie tego nie blendować, tylko wymieszać delikatnie, a przepis mówi żeby blendować do jedwabistej konsystencji 🙂
Może kwestia blendera? Robiłem te ciasteczka 4 razy, a potem jeszcze mój tester i nie mieliśmy tego problem. Zresztą tak jak wiele czytelników bloga, która zrobiła już przepis 🙂
Czy można dodać do środka „nutelle sliwkowa” czyli powidla z kakao, mam takie przygotowane na zime w słoiczkach? Myślę że migloby się udać, będzie chyba bardziej kwaskowato, ale chyba też ciekawie???
A czy te ciasteczka można przechowywac? To znaczy chodzi mi o to czy np. można je zrobić z 2,3tyg wcześniej przed jedzeniem?
Ja też miałam problem z rozwarstwieniem składników. Masa wróciła do względnie jednolitej konsystencji po ponownym podgrzaniu w kąpieli wodnej i wymieszaniu łyżką. Nie blenderem. Bo blendowanie tylko pogłębiało problem.
Chciałam dopowiedzieć że upiekłam te ciasteczka i mimo że staram się trzymać dietę to skosztowałam jednego i to jest absolutny odjazd.
<3