Jeśli myślisz o najprostszym serniku na świecie: gładkim, aksamitnym, maziastym, to jest to ten przepis.
Serio najprostszym. I mam tu na myśli przygotowanie, jak i smak. Szybkie ugniatanie ciasteczkowej masy, miksowanie składników i hop do piekarnika na 40 minut, bez potrzeby kąpieli wodnej czy innych zabiegów chuchania i dmuchania, aby nie popękał. Ten sernik może się przyrumienić, urosnąć, a potem trochę opaść. Nie ma to znacznie, i tak zostanie hojnie przykryty kwaskowatą, orzeźwiającą klajdrą, i będzie prezentować się majestatycznie.
Po przeprowadzce do Madrytu momentalnie zacząłem tęsknić za twarogiem, a co za tym idzie, za sernikiem. Nie sposób dostać tutaj twaróg (choć może ktoś ma jakieś informacje?), więc postanowiłem się chociaż rozpieścić tym drugim. Zdałem się na kultowy przepis z magazynu Gourmet z października 1999 roku. Nazwa pochodzi od kawiarni, w której był serwowany do jej zamknięcia w połowie lat 70. Ludzie szaleją na jego punkcie. Moi goście także. Zaserwowałem go na kolacji urodzinowej mojej przyjaciółki Mai. Ochów i achów nie było końca. Na życzenie porozsyłałem wszystkim chętnym przepis z moim uwagami i zmianami. Myślę, że też będziecie zainteresowani.
Sernik Trzech Miast Hiszpanii
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
szczypta soli
90 g masła, roztopionego
Masa
700 g serka kremowego typu Philadelphia lub tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy, w temperaturze pokojowej
4 duże jajka “zerówki”. w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Klajdra
400 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zblenduj na pył. Wymieszaj je z solą i roztopionym masłem. Wylep masą ciasteczkową tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód). Formę przełóż do lodówki.
2. Utrzyj ser, aż nabierze lekkości. Zacznij dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego. Dodaj cukier, sól i wanilię, zmiksuj na małych obrotach. Upewnij się, czy ser nie osiadł na dnie miski. Przelej masę do tortownicy. Piecz przez 40 – 45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.
3. W międzyczasie, kiedy sernik się piecze, przygotuj klajdrę. Zmiksuj kwaśną śmietanę z cukrem i wanilią. Przełóż masę na sernik, zaczynając od brzegów, a następnie rozprowadzając masę do środka. Piecz przez 10 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw go w nim jeszcze 10 minut.
4. Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schodź w lodówce minimum 6 – 8 godzin. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, jedzony przy dobrej kawie.
Rady/porady
1. Pamiętaj, aby ser i jajka wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Muszą być one w temperaturze pokojowej.
2. Sernik najlepiej podać z sosem z gotowanych owoców leśnych. Wrzuć do garnka owoce mrożone lub świeże, dodaj 2 – 3 łyżki cukru lub miodu oraz sok z cytryny. Zagotuj i polewaj sernik tuż przed podaniem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
45 komentarzy
Az mi przyszla ochota na sernik, mmmmm
niech nic Cię nie powstrzymuje 🙈
Jak myślisz o ile powinnam zwiększyć proporcje jeżeli chciałabym zrobić sernik, nie w tortownicy a na blasze tradycyjny „polski” babciny wymiar 😀
A czy na spod to moge po prostu zmielic platki owsiane zamiast ciasteczek?
Niestety nie próbowałem, ale myślę, że mogłoby się to sprawdzić. Podpiekłbym ją jednak
Tak zrobie i dam znac jak wyszlo.
Zawczasu życzę smacznego!
Wszystko pieknie sie udalo, zmielilam platki owsiane, dodalam troche kakao i masla i podpieklam. Caly sernik wyglada wytwornie ( co zreszta pokazalam na instagramie) i pyszny.
Niech żyją serniki! Dziękuję za donos, serdeczności
Ile jajek w rozmiarze M trzebaby użyć? 🤔
Użyłbym wciąż tyle samo 🙂
Jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Góra/dół? Zawsze mam problem jak powinien być ustawiony piekarnik przy wypiekach 🙂
Pozdrawiam
U mnie zawsze góra-dół 🙂
Za 5 minut wyjmuję z piekarnika i pełna obaw jestem bo moja śmietana na wierzchu nie taka gładka i nie mam pojęcia czy to się ścięło
Pewnie dowiem się jutro po wyjęciu z lodówki 🙂
I jak, dało radę? 🙂
Jeśli nie Philadelphia to jaki twaróg polecasz?
Możesz użyć innych serków kremowych jak np. łaciaty – a z twarógów np. twaróg sernikowy Piatnicy
Roztopione masło ma być dodane ciepłe czy takie roztopione w temperaturze pokojowej
Nie ma to znaczenia
Upiekłam mój pierwszy sernik w życiu 💗 wygląda pięknie aż żal kroić, jeszcze będą truskawki na ciepło ⚡
To był dobry wybór <3
Robiłam na te Święta. Wyszedł cudowny. Najlepszy jaki w życiu zrobiłam.. jakim cudem wszystko co robię z Twoich przepisów tak doskonale „wychodzi”?
Polecam jeszcze szarlotkę z palonym masłem i solą – mniam
a także placuszki bananowe.. resztę będę sprawdzać! nie mogę się doczekać. 💛
Bardzo mi miło! Trzymaj się ciepło <3
Witam, sernik urósł strasznie potem strasznie opadł. Tak ma być?
Nie 🙁 prawdopodobnie za długo masa była miksowana
Książkę mam już w 80% opanowaną, teraz czas na stronę www . Po prostu wszystko wychodzi aż palce lizać!!!!
miód na moje uszy <3
Cześć 🙂 Czy jeśli moja tortownica ma średnicę 28cm, to muszę zmieniać proporcje składników? Czy po prostu liczyć się z tym, że sernik będzie bardziej płaski? Z góry dziękuję za odpowiedź.
cześć, zwiększ może liczę składników o 1.5
A jeżeli nie chcę klajdry 😉? Czy bez niej będzie też dobry , jak myślisz ?
polewa z kwaśnej śmietany nadaje kwasowości, jest to absolutnie konieczna!
Cześć jeszcze jedno pytanie …sernik się piecze , klajdra się robi …potem otworzyć gorący piekarnik , położyć klajdrę na wierzch i piec jeszcze 10 min w 180?
Pomocy !
tak, tak jak w przepisie 🙂
Udało się !! Dziękuję !
Dziś bułeczki cynamonowe …dobre na deszcz i chłód
<3
Czym różni się sernik wart kradzieży od sernika trzech miast Hiszpanii?
Oba to podobny typ nowojorski, ale sernik wart kradzieży jest bardziej kremowy
Jakie to jest pyszne:)) mmm u mnie w wersji z truskawkami i ciepła polewa czekoladowa:))
Super!
Cześć, czy można użyć serka ziołowego? Co by trzeba było wtedy zmienić w składnikach?
Nie, nie polecam
Dziękuję. W takim razie nie będę eksperymentować. Życzę wesołych Świąt i pozdrawiam!
Robie na Swieta, a wcześniej zrobiłam go juz 2 razy! Za każdym razem ekstra. Mam tylko zawsze dylemat ile czasu ma siedzieć ten spód w lodówce…
Mam pytanie dot. samej masy serowej (bo Twoje przepisy zawsze się sprawdzają, ale nie znalazłam na blogu przepisu na sernik z koziego twarogu). Czy jeśli zamienię w tym przepisie na masę serową ser na kozi i zamiast ekstraktu waniliowego i cukru włączę białą czekoladę to jest szansa, że to wyjdzie czy bez sensu i lepiej nie próbować?
Dzień dobry! Czy spod z ciasteczek należy najpierw podpiec, czy też piecze się je dopiero z nałożonym serkiem?