Sałatka kimchi z tofu, ogórkiem i selerem naciowym

Fani kiszonek, jesteście tam? Sałatka kimchi to rzecz dla was. Szybka w przygotowaniu, zdrowa, a przy tym piekielnie pyszna.

Prawdopodobnie jak większość z was, początkiem roku, po szaleństwach grudniowego stołu, szukam w jedzeniu ukojenia moich kiszek. Ta sałatka to jedna z lekkich propozycji, którą w tym czasie, ale nie tylko, lubię się raczyć.

Sałatka kimchi z tofu, ogórkiem i selerem naciowym 1

Sałatka kimchi z tofu, ogórkiem i selerem naciowym
2 porcje
1 kostka (180 g) tofu wędzonego
2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 mały słoik (300 g) kimchi, lekko posiekanego lub pociętego nożyczkami na mniejsze kawałki
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plastry
½ średniego ogórka szklarniowego, pokrojonego w duże nieregularne kształty

Do podania:
smażone jajka
furikake lub sezam
ryż jaśminowy
kolendra
szczypior

1. Za pomocą ręcznika papierowego porządnie odciśnij tofu z nadmiaru wody. Pokrój je w kostkę o średnicy 2 cm.

2. Rozgrzej olej ryżowy na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż tofu, aż się zarumieni, od czasu do czasu mieszając, 3 – 4 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. W międzyczasie przełóż syrop z agawy do średniej miski. Wymieszaj go z olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj kimchi wraz z całą zalewą. Wsyp seler naciowy, ogórek i podsmażone tofu, wymieszaj. Posyp furikake lub sezamem.

4. Sałatkę możesz zjeść od razu, samą lub z np. smażonym jajkiem, furikake i ryżem, a także zostawić ją na noc w lodówce, gdzie sos spenetruje tofu, nadając mu smaku. Na zimno jako lunch w pracy będzie smakować wybornie.

Rady/porady
Tofu wędzone można zastąpić naturalnym, ale wiadomo: wędzone to więcej smaku.
Jeśli Twoje kimchi jest łagodne w smaku, a Ty lubisz ostrość, możesz doprawić sałatkę ½ łyżeczki płatków chilli.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sałatka kimchi z tofu, ogórkiem i selerem naciowym 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Stella 11 stycznia, 2024 - 7:47 pm

Pokój zamiast pokrój
Wysp zamiast wsyp

Literówka;)
Pozdrawiam

Reply
Sylwia 11 stycznia, 2024 - 8:08 pm

Jak widzę kimchi, to nie trzeba mnie specjalnie namawiać i już zajadam ją na kolację 😀

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2024 - 6:41 pm

smacznego!

Reply
Edyta 11 stycznia, 2024 - 9:11 pm

Zastąpię czymś seler naciowy, bo nie przepadam i jutro będzie jedzone!

Reply
Jasia 11 stycznia, 2024 - 9:49 pm

Cześć! Bardzo lubię kimchi, ale nie mogę jeść selera – czy mogę czymś zastąpić? 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Reply
Gosia 12 stycznia, 2024 - 4:20 pm

Ooo, będzie robione! A czy polecasz jakieś konkretne gotowe kimchi? Wiadomo, można zrobić samodzielnie, ale będę wdzięczna za wskazówkę dla bardziej leniwych i/lub zabieganych 😍

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2024 - 6:42 pm

ja lubię to dostępne w Lidlu

Reply
Kasia 12 stycznia, 2024 - 5:48 pm

Czy rezygnacja z selera naciowego znacząco wpłynie na smak końcowy?

Reply
Ewa 14 stycznia, 2024 - 12:17 pm

Ja też nie przepadam za selerem naciowym ale w tej sałatce na prawdę pasuje 🙂

Reply
Roksana 14 stycznia, 2024 - 4:31 pm

Według badań przeprowadzonych pod koniec 2022 roku na reprezentatywnej grupie ponad 4000 odbiorców, seler naciowy ma jedną z najwyższych wartości indeksu WTI (określającego intensywność smaku w odniesieniu do masy). Wyżej od niego uplasowała się jedynie papryka. Oznacza to że pominięcie nawet niewielkiej ilości selera naciowego znacząco zmieni smak potrawy, podczas gdy dodanie jego podwójnej ilości nie będzie aż tak odczuwalne

Reply
Ewa 14 stycznia, 2024 - 12:18 pm

Wczoraj zrobiłam i wyszło pysznie!!!

Reply
Ania 22 marca, 2024 - 7:48 pm

Czy można zastąpić tofu serem halloumi?

Reply

Leave a Comment