Azjatycka frittata z dynią i jarmużem

Tematyka wciąż ta sama – dynia – także w orientalnej wersji. Jesień jednak musi lubić rozgrzewający imbir i ogniste chili. A ja potrzebuję pożywnego śniadania i co włożyć do lunchboxa. Z braku czasu dyniowe eksperymenty muszą być szybkie. Rach ciach i orientalna frittata gotowa. Co prawda za pierwszym razem nie wypestkowałem papryczki co skutkowało świeczkami w oczach i ogniem, jednak druga – finalna – wersja była już idealna.

Lubię takie dania, których drugą połowę mogę zapakować do lunchboxa. Tak jest właśnie z tą frittatą, na zimno zyskuje nowy charakter, a chyba nie muszę mówić, że syci na długo.

Azjatycka frittata z dynią i jarmużem 5

Orientalna frittata z dynią i jarmużem
2 szklanki (230 g) pokrojonej w kostkę dyni
1 garść (20 g) jarmużu
2 łyżki oleju kokosowego
pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
mała papryczka chili, wypestkowana i drobno posiekana
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
5 dużych jajek, roztrzepanych
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mleka kokosowego
do podania: sól, olej sezamowy, mięta, limonka

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni* o wymiarach 20 cm roztop olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w talarki cebulę, a następnie imbir wraz z chili i czosnkiem. Po minucie dodaj łyżkę miodu i poczekaj kilkadziesiąt sekund aż cebula zacznie się lekko karmelizować. Pokrojoną dynię wrzuć na patelnię i smaż przez następne 5 – 8 minut. W międzyczasie roztrzepane jajka wymieszaj z sosem sojowym, limonką i mlekiem kokosowym. Kiedy dynia lekko zmięknie dodaj jarmuż i zalej go masą jajeczną. Smaż przez 2 minuty, a następnie włóż do piekarnika na 10 minut. Frittata powinna być kremowa, niezbyt ścięta. Skrop olejem sezamowym, posyp listkami mięty i dopraw solą morską. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!

* Jeśli nie posiadasz patelni, która nadałaby się na pobyt w piekarniku – omiń ten etap, a w zamian na mniejszym ogniu i pod przykryciem dokończ smażenie.

Azjatycka frittata z dynią i jarmużem 6

Azjatycka frittata z dynią i jarmużem 7

Azjatycka frittata z dynią i jarmużem 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Archie 20 listopada, 2016 - 7:49 pm

Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2016 - 9:43 pm

Idealny na zimne poranki 😉

Reply
Aleksandra 9 grudnia, 2016 - 3:19 pm

Jak długo smażymy na patelni pod przykryciem jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia aby włożyć je do piekarnika???

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2016 - 3:31 pm

Pod przykryciem do ścięcia masy. Musisz monitorować sytuację, ale myślę, że zajmie to do 5 minut 😉

Reply
agata 23 września, 2020 - 12:38 pm

Czesc, w jakiej formie dac czosnek? W dowolnej? W plasterkach, starty czy w calosci? Wlasnie sie zabieram. Zapewne bedzie bedzie pyszne jak wszystkie inne przepisy!

Reply
rozkoszny 23 września, 2020 - 5:40 pm

Cześć, czosnek leci w plasterkach!

Reply
Aga 30 listopada, 2020 - 9:29 pm

Dynię dajemy surową czy upieczoną?

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2020 - 10:19 pm

surową

Reply
Kasia 14 stycznia, 2021 - 11:47 am

Kolejne niesamowite danie, ale chyba wkradła się literówka. Skrob olejem sezamowym – powinno być skrop?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2021 - 12:57 pm

dzięki!

Reply

Leave a Comment