Tematyka wciąż ta sama – dynia – także w orientalnej wersji. Jesień jednak musi lubić rozgrzewający imbir i ogniste chili. A ja potrzebuję pożywnego śniadania i co włożyć do lunchboxa. Z braku czasu dyniowe eksperymenty muszą być szybkie. Rach ciach i orientalna frittata gotowa. Co prawda za pierwszym razem nie wypestkowałem papryczki co skutkowało świeczkami w oczach i ogniem, jednak druga – finalna – wersja była już idealna.
Lubię takie dania, których drugą połowę mogę zapakować do lunchboxa. Tak jest właśnie z tą frittatą, na zimno zyskuje nowy charakter, a chyba nie muszę mówić, że syci na długo.
Orientalna frittata z dynią i jarmużem
2 szklanki (230 g) pokrojonej w kostkę dyni
1 garść (20 g) jarmużu
2 łyżki oleju kokosowego
pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
mała papryczka chili, wypestkowana i drobno posiekana
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
5 dużych jajek, roztrzepanych
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mleka kokosowego
do podania: sól, olej sezamowy, mięta, limonka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni* o wymiarach 20 cm roztop olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w talarki cebulę, a następnie imbir wraz z chili i czosnkiem. Po minucie dodaj łyżkę miodu i poczekaj kilkadziesiąt sekund aż cebula zacznie się lekko karmelizować. Pokrojoną dynię wrzuć na patelnię i smaż przez następne 5 – 8 minut. W międzyczasie roztrzepane jajka wymieszaj z sosem sojowym, limonką i mlekiem kokosowym. Kiedy dynia lekko zmięknie dodaj jarmuż i zalej go masą jajeczną. Smaż przez 2 minuty, a następnie włóż do piekarnika na 10 minut. Frittata powinna być kremowa, niezbyt ścięta. Skrop olejem sezamowym, posyp listkami mięty i dopraw solą morską. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!
* Jeśli nie posiadasz patelni, która nadałaby się na pobyt w piekarniku – omiń ten etap, a w zamian na mniejszym ogniu i pod przykryciem dokończ smażenie.
10 komentarzy
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Idealny na zimne poranki 😉
Jak długo smażymy na patelni pod przykryciem jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia aby włożyć je do piekarnika???
Pod przykryciem do ścięcia masy. Musisz monitorować sytuację, ale myślę, że zajmie to do 5 minut 😉
Czesc, w jakiej formie dac czosnek? W dowolnej? W plasterkach, starty czy w calosci? Wlasnie sie zabieram. Zapewne bedzie bedzie pyszne jak wszystkie inne przepisy!
Cześć, czosnek leci w plasterkach!
Dynię dajemy surową czy upieczoną?
surową
Kolejne niesamowite danie, ale chyba wkradła się literówka. Skrob olejem sezamowym – powinno być skrop?
dzięki!