Pieczony kurczak marynowany w maślance

Marynata z trzech składników. Raz, dwa: maślanka i sól sprawiają, że kurczak mięknie,  zapobiegają także wyciekaniu soków z mięsa podczas pieczenia, co skutkuje niezwykle soczystymi kąskami. Trzy: odrobina cukru pomaga skórze bosko się skarmelizować, a przecież wszyscy lubimy złoto i dobrze zezłocone.

Lekcję o pieczeniu kurczaka dała mi Samin Nosrat, wschodząca szefowa kuchni znana ze swojej książki Salt, Fat, Acid, Heat i programu o tym samym tytule. Sama Samin jest tak kochana, że prawdopodobnie zjadłbym wszystko, co by mi podała. Wyobrażam sobie niedzielny obiad, podczas którego razem pieczemy mięso, popijając wino, a trzecią ręką mieszamy panzanelle ze słodkich pomidorów, ogórków gruntowych, kilkunastu listków bazylii i pszennego chleba. Ja wtrącam nieśmiało swoje trzy grosze, mówiąc, że dobrze też rozpuścić w marynacie odrobinę cukru, aby spotęgować karmelizację skórki. Samin patrzy na mnie przenikliwie, zastanawiając się półtorej razy nad pomysłem, a potem wybucha donośnym śmiechem, zarzucając lokami i mówiąc: – To genialny pomysł.

Kiedy mięso już mocno się zarumieni, a pani Nosrat wyjmie je z piekarnika, aby odrobinę odpoczęło, ja przechwycę soki, które wypłynęły z kurczaka i ukręcę z nich prowizoryczny sos pieczeniowy, który tylko spowoduje, że będziemy przy stole bawić się jeszcze lepiej. Odrobinę się rozmarzyłem, ale jak spróbujecie tego soczystego mięsa to też będzie mieć głowę w chmurach.

Pieczony kurczak marynowany w maślance 3

Pieczony kurczak marynowany w maślance
4 porcje
Kurczak
około 1 ½ kilogramowy kurczak zagrodowy
2 szklanki (480 ml) maślanki lub kefiru
3 łyżeczki soli + więcej
½ łyżeczki cukru

Sos pieczeniowy
⅓ szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina
soki i tłuszcz, który wyciekł z kurczaka
1 łyżeczka musztardy dijon
3 łyżki masła, zimnego
½ szklanki (120 ml) śmietany kremówki 30%
świeżo mielony czarny pieprz

1. Dzień przed pieczeniem. Sowicie posyp kurczaka solą, z każdej strony. Odstaw na 30 minut.

2. W dużej misce dobrze wymieszaj maślankę z 3 łyżeczkami soli i ½ łyżeczki cukru. Do zaprawy włóż kurczaka, obtocz go w płynnie. Kurczak powinien być ułożony piersiami w dół. Owiń dokładnie miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 8 – 24 h.

3. Wyjmij kurczaka minimum godzinę przed planowanym pieczeniem. Mięso musi wrócić do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie upiecze się nierównomiernie (to ważne!). Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

4. Wyjmij kurczaka z marynaty, wylewając ją cała. Pozbądź się za pomocą dłoń jak najwięcej maślanki z mięsa (ale nie obsesyjnie jakby powiedziała Samin). Kurczaka ułóż piersiami do góry w żaroodpornym naczyniu (najlepiej żeliwnym). Zwiąż jego nogi za pomocą specjalnej nitki spożywczej.

5. Włóż kurczaka do piekarnika, kierując jego nogi w tylną część piekarnika. Ta jego część zazwyczaj bywa bardziej gorąca, a taki sposób pieczenia pomoże upiec się mięsu równomiernie, nie wysuszając piersi.

6. Po 20 minutach, gdy kurczak się już zacznie zezłacać, zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Piecz jeszcze 30 – 40 minut, aż będzie cały złoty, a soki wypływające po wbiciu noża między udo a pierś będą klarowne. Wyjmij z piekarnika i pozostaw jeszcze na 10 minut, aby mięso doszło.

7. W międzyczasie przygotuj sos. Kurczaka przełóż na kratkę do studzenia. Odlej cały płyn i tłuszcz z żaroodpornego naczynia (jeśli jest ono żeliwne, możesz sos przygotować właśnie na nim). Postaw naczynie na kuchence i rozgrzej mocno. Wlej wino, który zacznie intensywnie się gotować, i zeskrob wszystkie pozostałości, który przywarły do naczynia (nie są spalone, to jest właśnie smak!). Wlej zachowane soki z kurczaka, dodaj musztardę, zagotuj.

8. Cały czas mieszając, dodawaj łyżka po łyżce zimno masło, które będzie emulgowało i zgęstniało sos. Wyłącz ogień, wmieszaj śmietankę. Dopraw sowitą ilością świeżo mielonego pieprzu. Sos powinien być aksamitny, słony, lekko kwaśny i mocno umamiczny. Serwuj go z kurczakiem.

Rady/porady
1. Przygotowanie pysznego, soczystego kurczaka jest bardzo proste. Jedynie czego potrzebujesz to czasu. Nie idź na skróty i nie skracaj podanych przeze mnie ram czasowych.
2. Jeśli nie dysponujesz żaroodpornym naczyniem żeliwnym, sos może przygotować na osobnej patelni. Rozgrzej 1 łyżkę masła z 2 całym ząbkami czosnku, kiedy te się lekko zarumienią wlej wino i postępuj jak wyżej w przepisie, wyjmując czosnek na sam koniec.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Pieczony kurczak marynowany w maślance 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Monia 26 listopada, 2019 - 7:05 pm

Czy do tego przepisu można użyć samych ćwiartek z kurczaka, czy trzeba piec go w całości ?

Reply
rozkoszny 26 listopada, 2019 - 8:35 pm

można, ale należy monitorować czas pieczenia

Reply
Monia 27 listopada, 2019 - 10:32 am

Mam jeszcze jedno pytanie, po wyciągnięciu kurczaka z marynaty i włożeniu go do naczynia co robimy z marynatą? Wlewamy również do naczynia? I czy piekąc w piekarniku kurczak ma być przykryty czy odkryty?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2019 - 10:34 am

Bez marynaty, wylewamy ją. Pieczemy bez przykrycia

Reply
Emilia 14 sierpnia, 2020 - 11:47 pm

A pieczemy z termoobiegiem Czy tylko fora dol

rozkoszny 15 sierpnia, 2020 - 10:50 am

zawsze góra-dół

Ania 31 grudnia, 2019 - 11:10 am

Mój sos nie ma koloru karmelu jak ten twój 🤷🏻‍♀️ Wyszedł szaro-musztardowy 😒

Reply
rozkoszny 31 grudnia, 2019 - 12:21 pm

Czy kurczak się mocno przyrumienił?

Reply
Anna 31 grudnia, 2019 - 12:36 pm

Tak… wysyłam zdjęcie via insta.

rozkoszny 31 grudnia, 2019 - 12:48 pm

Widzę, widzę, kwestia części a nie całego kurczaka – kwestia za małej ilości kości, które nadają ciemniejszego koloru (a także smaku)

Klaudia 13 kwietnia, 2020 - 5:26 pm

Zrobiłam tym sposobem perliczkę. Dzieci powiedziały, że to najlepszy „kurczak z różna” jaki jadły, że lepszy niż w przedszkolu i dają mi 10 punktów w skali kurczakowej;)

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2020 - 8:04 pm

perliczka a la kurczak 😛

Reply

Leave a Comment