Sekretem udanego ratatouille jest przesmażenie każdego warzywa osobno na sporej ilości oliwy. Ja lubię dorzucać jeszcze kapary i serwować danie ze smażoną fetą, która rozpływa się w ustach.
To francuskie leczo było chyba pierwszą warzywną potrawą, w której się zakochałem po uszy. Kocham wielorakość warzyw, głębię późno letniego smaku i komfortowe ciepło, które oferuje. Podczas mojej ostatniej podróży po Francuskiej Riwierze prowadziłem badania nad ratatouille – spróbowałem ich wiele. Prawie każde było mocno oliwne, wręcz kremowe. Aby takie osiągnąć nie można pójść na skróty, ale warto poświęcić trochę więcej czasu (i oliwy) dla tego magnetycznego smaku.
Ratatouille ze smażoną fetą
2 porcje
1 mały bakłażan, pokrojona w grube półksiężyce
1 mała cukinia, pokrojona w grube plastry
1 mała czerwona papryka, pokrojona w plastry
1 biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
1 łyżka posiekanego rozmarynu
4 pomidory malinowe, pokrojone
⅓ szklanki (60 g) kaparów lub zielonych oliwek
2 kostki (2x 150 g) fety
bazylia, do podania
oliwa, do smażenia
1. Rozgrzej około 3 łyżek oliwy na dużej patelni na dużej mocy. Smaż bakłażana, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni, około 8 minut. Zdejmij go z ognia i umieść w średniej misce.
2. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cukinię. Smaż, aż się zarumieni, często mieszając, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dorzuć do bakłażana.
3. Smaż paprykę, aż lekko się przypali, mieszając, około 6 minut. Zdejmij z ognia i dorzuć do reszty warzyw. Dopraw je solą oraz pieprzem. Dynamicznie potrząśnij miską, aby warzywa się obtoczyły w przyprawach.
4. Ostudź patelnię, a następnie rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy. Smaż na średnim ogniu cebulę, czosnek, rozmaryn i ¼ łyżeczki soli morskiej, aż cebula będzie szklista, 4 – 5 minut. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną, około 8 minut. Dodaj resztę usmażonych warzyw i kapary. Gotuj jeszcze, 2 – 3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem.
5. Na nieprzywieralnej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż fetę, aż się zarumieni (będzie roztapiała się na patelni, to całkowicie ok!). Obróć i smaż z drugiej strony. Feta powinna być miękka.
6. Ratatouille rozdziel pomiędzy talerze. Każdą porcję podawać ze smażoną fetą, bazylią i jeszcze odrobiną oliwy (samo zdrowie!).
Rady/porady
Poza sezonem możesz zastąpić świeże pomidory 1 puszką (400 g) krojonych pomidorów.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
Rozkoszny, czy bez pomidorów ma sens? Dzięki z góry za odpowiedź!
Niestety nie, pomidory nie dość, że nadają „sosowości” to jeszcze potrzebnej kwasowości
Hej! Jaki ser feta polecasz?
hej, zawsze kupuję fetę z certyfikatem (nie sery sałatkowe itd.)
Hej Rozkoszny! Wyszło pysznie, taki comfort food na jesienną pogodę 🙂
Następnym razem dodam jeszcze żółta paprykę dla koloru.
Moje ratatouille właśnie wpadło na talerze. Przepyszne! Spora ilość oliwy jest tu nie bez powodu – idealnie łączy wszystkie smaki. A feta dopełnia smaku, kolejny świetny przepis!
miód na moje serce!
Nie lubię oryginalnej fety (nie znoszę sera koziego), czym mogę ją zastąpić? 🙁
pieczonym miękkim tofu lub halloumi
Jaki ser może się nadać poza fetą?
Halloumi
Bakłażan wyszedł mi potwornie gorzki 🙁 mimo solenia przed smażeniem. Da się do uratować czy lepiej go wybrać i wyrzucić?
podejrzewam, że użyta oliwa była gorzka w smaku
Kolejny super przepis 🙂 mam pytanie czy mogę ratatouille zrobić do słoików na zime ? Super by było wykorzystać pomidory świeże 😉Ps. Gratuluję nowej książki 👍😊😊😊
tak, można!
Matko jedyna, ale pychota!
<3
Hej, a czy polecasz to danie jako lunch do pracy na kolejny dzień? I jeśli tak to czy tez powinnam przysmażyć fetę i np. Potem odgrzana w mikrofali będzie ok?
Tak, jak najbardziej
cześć, bakłażan po wrzuceniu na olej wpija cały od razu. Można jakoś temu zapobiec czy może jest to akceptowalne?
Tak, musi być – ewentualnie można smażyć na głębokiem tłuszczu, wtedy brew pozorom bakłażany mnie zaabsorbują tłuszcz
Przepyszne😍zjadłam z pieczonym pstrągiem. Ser feta posypałam na patelni rozmarynem i czarnuszką 😀dziękuję za pyszny przepis.
Przepyszne i proste, w godzinę był obiad. Polecam do polewania dobrą oliwę z oliwek.
Hej! Czy można użyć suszonego rozmarynu czy koniecznie świeży?
hej, można użyć suszonego
właśnie skończyłam się zajadać, coś cudownego za razem samo gotowanie jak i zjadanie, cudowny moment, dziekuje 😉
kocham ten przepis! jeden z moich ulubionych, jeśli nie ulubiony!!!
danie bardzo smaczne, za pierwszym razem smażyłam fetę na patelni, nie dało jej się w całości obrócić bo przypalała się do dna, a gdy ją ściągnęłam bo nie chciałam jej spalić to w środku była nadal chłodna. Uważam, że dużo lepiej wyszła z piekarnika z włączoną opcją grilla, bardzo ładnie się przyrumieniła, troszkę rozpuściła. Przed grillowaniem lekko polałam ją oliwą.
Nie jest jasne – te warzywa po kolei należy smażyć na nowej oliwie (po umyciu patelni) czy tylko dolewać oliwę i smażyć bez przerwy?
dolewamy oliwę
Pyszne i godne polecenia danie! Ser feta podobnie jak Ola, piekłam w piekarniku przez 10 minut, opcja grill, 200 stopni. Wyszedł wspaniale:)
Hej ,
Również upiekłam fetę z oliwą i rozmarynem … pycha . Często piekę fetę razem z dynią, figa , rozmaryn , pistacje , czosnek i obowiązkowo oliwa … moje ulubione jesienne śniadanie 😋
Hej ,
upiekłam fetę z oliwą i rozmarynem … pycha . Często piekę fetę razem z dynią, figa , rozmaryn , pistacje , czosnek i obowiązkowo oliwa … moje ulubione jesienne śniadanie 😋
Hej ,
. Często piekę fetę razem z dynią, figa , rozmaryn , pistacje , czosnek i obowiązkowo oliwa … moje ulubione jesienne śniadanie 😋