W sezonie pieczony rabarbar dobrze mieć zawsze pod ręką. Można zjeść go rano w owsiance, na grzance obsmarowanej ricottą, z zimnym jogurtem greckim lub naleśnikami. Sprawdzi się też jako rześkie zwieńczenie bezy czy tortu. Możliwości jest bez liku.
Uwielbiam rabarbar tak, bardzo, że najchętniej jadłbym go codziennie. O ile, spożycie rabarbaru pod kruszonką z tymiankiem czy w cieście o nutach gorzkich pomarańczy na poziomie dziennym mogłoby być lekką przesadą, to pieczony rabarbar, “sauté”, jest całkiem racjonalnym rozwiązaniem. Można jeść go do wszystkiego. Zaczynając od słodkich śniadań, przechodząc przez desery, a kończąc na daniach wytrawnych. Rabarbar jest w końcu warzywem.
Pieczony rabarbar często piekę bez żadnych smaków przewodnich, ale dobrze robi mu towarzystwo wody różanej, cytrusowych likierów lub samych cytrusów. Wanilia to klasyka, z którą rabarbar lubi się najbardziej. Z odważniejszych kombinacji: imbir. Są tacy, którzy negują słuszność tego połączenia, ale dla mnie jest ono namiętne jak kłótnia między kochankami.
Na moim Tiktoku znajdziecie film instruktażowy z przygotowywania pieczonego rabarbaru!
Pieczony rabarbar na 8 sposobów, do wszystkiego
Przepis podstawowy
500 g rabarbaru bez liści i twardych końcówek
½ szklanki (100 g) cukru
szczypta soli
Dodatki (do wyboru)
3 łyżki wody różanej lub pomarańczowej
3 łyżki likieru Cointreau lub Aperol
2 łyżki skórki z pomarańczy lub grejpfruta
1 łyżka startego na papkę imbiru
ziarenka z 1 laski wanilii
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Rabarbar pokrój na kawałki o długości około 5 cm. Najlepiej zrobić to pod ukosem, wychodzą wtedy najładniejsze. Przełóż go do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Dodaj cukier, sól i wybrany dodatek, jeśli chcesz.
3. Rabarbar piecz przez około 20 minut, aż będzie miękkie, ale wciąż jędrny. Jeśli go przepieczesz, będzie rozpadać się na włókna.
4. Soki, które puścił rabarbar podczas pieczenia możesz odlać go małego garnka i zredukować je, gotując około 1 minutę.
Rady/porady
Cukier można zastąpić miodem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
25 komentarzy
Czy cukier można zastąpić również erytrytolem?
podejrzewam, że tak, ale trudno mi powiedzieć, bo nie korzystam
Zrobiłam wersje ze skórką pomarańczy i wodą różaną. Obie są tak pyszne, że ciagle podjadam bo nie mogę się zdecydować, która lepsza.
PRZEPYSZNE 🙊🤤🤤
Czy rabarbar trzeba obierać? 🙂 Jak go przechowywać?
nie trzeba! w lodówce
Czy tak przygotowany rabarbar można przechowywać czy jest do spożycia tylko na świeżo po przygotowaniu? Jesli tak to jak długo i w jaki sposób?
można przechowywać do tygodnia
Czy byłbyś tak miły i podzielił się informacją skąd ceramika w której podajesz swoje pyszne danie na drugim zdjęciu?
Karolina Nowak Ceramika
Rozkoszny, mam pytanie o wode różaną. Totalnie się na tym nie znam, gdzie można dostać? nigdzie nie widziałam…jedyna woda różana to ta kosmetyczna tzw hydrolat ale zakładam, że to raczej nie to samo (?) 😀
Celowałbym w hipermarkety lub sklepy z kuchniami świata. No i oczywiście internet 😀
Czy taki rabarbar można zawekować? 😡
myślę, że tak!
Czy ten rabarbar po zawekowaniu przetrzyma zimę?czy się nie zepsuje?
nie przechowywałem go na tak długo, trudno mi powiedzieć
Ten smak to jest po prostu obłęd! Jakby czerwona porzeczka tańczyła z dojrzałą wiśnią na lekkiej chmurce. Nie znalazłam wody różanej w moim markecie, więc wycisnęłam sok z grapefruita, bo to akurat miałam pod ręką. Jem na cieplo. Cudo!!!
smakuj lato!
Czy mozna wymieszac dodatki? Np wode rozana ze skorka pomaranczowa. Czy tez wyjdzie dziwna kombinacja? Przepraszam za brak znakow diakrytycznych. Dziekuje i pozdrawiam,
Można, ale z głową – nie przesadzaj z ilościami 🙂
Czy można go wekować?
Cześć 🙂 Czy w ten sposób mogę zrobić również inne owoce?
cześć, jasne, ale większość owoców będzie potrzebowała znacznie mniej cukru
No i jestem uzalezniona! Bede jadla caly sezon.
Przypadkowo wpadłam na Pana bloga iiii zrobiłam rabarbar z imbirem cudny smak dziękuję
cieszę się!