To ciasto o rabarbarze. Jego cierpkości finezyjnie przeplatającej się ze słodyczą masy lekko pachnącej grejpfrutem. O cukrowej skorupce tworzącej się na lepkich owocowych sokach. Upchnij go jak najwięcej, sezon jest za krótki, żeby sobie odmawiać.
Wprost zaprojektowane jest dla leniuchów posiadających tylko kilka niezbędnych sprzętów w kuchni, i dla owocolubnych, którzy zawsze dodają do ciasta zbyt dużo truskawek, balansując z groźbą zakalca. Ciasto nie wymaga miksera albo wręcz wymaga jego brak. Zbytnie napowietrzenie jajek z cukrem rozluźniłoby masę, w której zatonąłby rabarbar zamiast dumnie unosić się na powierzchni.
Weź kawałek albo dwa, bo tak smakuje wiosna.
Po prostu ciasto z rabarbarem
tortownica 23 cm
1 ½ szklanki (190 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 ⅓ szklanki (280 g) cukru
80 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki startej skórki z grejpfruta
3 łyżki aperolu
5 – 6 lasek rabarbaru (około 400 g)
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, odstaw. We większej misce ubij trzepaczką (albo bardzo krótko mikserem) jajka, żółtka i cukier, tylko do połączenia. Wmieszaj roztopione masło, jogurt, skórkę z grejpfruta i aperol. Dodaj przygotowaną mąkę. Masę przełóż do tortownicy.
3. Rabarbar przytnij wedle uznania i fantazji, ale zachowując większe kawałki (mniejsze mogą się zapaść), wyłóż nim ciasto. Odstaw na 20 minut, aby odrobinę stężało. Obficie posyp wierzch cukrem. Piecz przez 50 – 60 minut, do prawie suchego patyczka.
4. Odstaw ciasto jeszcze na 10 minut przed wyjęciem z formy. Możesz polać je miodem i koniecznie podaj z odrobiną lodów waniliowych.
Rady/porady
1. To ciasto jest wprost stworzone dla leniuchów, zbyt długie miksowanie jajek spowoduje zbytnie napowietrzenie ich, co zaskutkuje delikatniejszym ciastem i wchłonięciem rabarbaru w masę – a tego nie chcemy. Mieszaj je jedynie do połączenie, najlepiej trzepaczką, a jeśli mikserem to maksymalnie 30 sekund.
2. Rabarbar jest tutaj gwiazdą. Przyłóż się, aby wcisnąć go jak najwięcej (i zrobić to ładnie). Jego kwaśny smak jest idealnym kontrastem dla słodkiego ciasta. Jeśli nie posiadasz aperolu, zamień go na rum lub ekstrakt waniliowy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
Wasz,
Rozkoszny
64 komentarze
Coś zamiast aperolu? 😉
Rum, ekstrakt waniliowy? Co Ty na to?
Spróbuje z ekstraktem 😁
A inne owoce(truskawki , jagody) mogą być?
Tak, ale proszę zmniejszyć ilość cukru ✨
Robiłam w ubiegłe wakacje, a do tej pory pamiętam, jakie było pyszne :))
Rabarbar już wkrótce, wiosna idzie!
Pyszne ciasto! super polaczenie z tymi cytrusami! Zniknelo w godzine 🙂
Bardzo się cieszę ^^
Czy można użyć innego alkoholu? Na przykład amaretto? Albo z niego zrezygnować?
Można i można, ale polecam dodać jednak likier. Mogłoby być amaretto ale też np. Campari, Cointreau
Ja dodałam włoskie cordino…pycha
A można użyć mąki bg?
Myślę, że spokojnie można
Obierać jakoś rabarbar? Czy tylko myć i suszyć?
Nie trzeba obierać
Malibu przejdzie? Jestem jego nieuleczalną fanką 🤭
Słodkie, kokosowe? Teoretycznie tak, ale postawiłbym na coś bardziej wytrawnego 🙌
Czy ta smietana kwasna jest konieczna?
Czy nie daloby sie jej czyms zastapic?
Mam tylko sojowa 🙊
Daj sojową lub jogurt naturalny 🙌
To 280 g cukru to trzeba rozdzielić na ciasto i do posypania potem rabarbaru? Czy 280 to tylko ciasto, a na rabarbar idzie dodatkowy cukier? :O
Do posypania dodatkowe 2-3 łyżki. Rabarbar potrzebuje kontrastu!
AaaaaaaAAAA Jakie to dobre jest!! Jeszcze ciepły prawie mnie doprowadził do obłędu (i całościowej konsumpcji), ale zachowałam okruchy godności. No chyba najlepsze ciasto jakie zrobiłam i top 5 w ogóle zjedzonych ciast od dawna. I te zapachy.. A przepis super łatwy. Aperol zastąpiłam pastą waniliową oetkera i odrobiną wytrawnego białego wina. Dzięki rozkoszny!!
Do usług! ^^
Czy nada się Martini Fiero? Czy lepiej w ogóle nie dodawać alko? 🙂
Myślę, że będzie super! 🙂
Tez pomyślałam o Martini Fiero ale czy alkohol cały wyparuje? Pytanie czy ciasto nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży?😊
Tak, na pewno wyparuje po takim czasie w nagrzanym piekarniku. No i to tylko kilka łyżek dla posmaku! 🙂
Spadł mi z nieba ten przepis. Robię jutro. 😘
Rabarbar zawsze na swoim miejscu 😀
Czym można zastąpić skórkę z grejpfruta? Może być z cytryny?
I czy rabarbar trzeba obierać?
Cześć, można, ale moim z daniem grejpfrut bardziej pasuje do rabarbaru (i aperola!)
Nie, nie trzeba obierać 🙂
Jej, dla mnie zaaaa słodkie (tak bardzo a użyłam połowy ilości cukru bo tylko 120 g) i za bardzo jajeczne. Ciekawe czy by wyszło jakby dwóch jajek użyć… Ważne, że mężowi smakuje :]
Taki stosunek jajek i cukru do mąki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie! 🙂
Mój Boże! Co to jest za ciasto! 😍 dzięki chłopaku za ten przepis! Aczkolwiek nie lubię super słodkich ciast, obcięłam ilość cukru o 100g i wyszła petarda! 💥
<3
Czy ktoś z Was drodzy próbował zamienić jogurt grecki na skyr (opcja nieco bardziej fit), czy to działa?
Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej? 😉
Można użyć orkiszowej jasnej
Nie mam tyle masla w domu…. mohe dodac olej kokosowy??
Polecam szybki wypad do sklepu! haha
Zostało jeszcze 20 min pieczenia a kilka kawałków już mi uciekło do środka:( Mam nadzieję, że to wpłynie tylko na walory wizualne. Co zrobić następnym razem inaczej?
Modyfikowałaś może ilość składników np. redukując cukier? Albo miksowałaś intensywnie ciasto?
Kolejne ciacho SZTOS! Troche zmodyfikowane pode mnie, ale ciagle szalenie pyszne! Melduje, ze w przypadku braku aperolu, 3 lyzki soku z grejpfruta tez nadaja swieza i lekko wytrawna nute😍
super <3
Nadaje się również whisky 😉 Polecam dolać o jedną łyżkę mniej niż Aperolu.
zrobiłam z dodatkiem maki kokosowej . Wyglada nieźle ! musiałam dopiec bo mam piekarnik taki siaki i owaki ale przepis Szanowny Rozkoszny jest swietny ! Dziękuje !!!
<3
Czym można zastąpić jajka w tym przepisie? Bardzo bym chciał zrobić to ciasto, bo moja dziewczyna uwielbia rabarbar, ale jest uczulona na jajka 🙁
Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie 🙁
Czy ten rabarbar ma być obrany czy w całej swej okazałości?
W całej swojej okazałości!
Zrobiłam ze skórką z pomarańczy i likierem z kumkwatu przywiezionym z Krety 😊 wyszło bosko!
<3
Czy jeśli dodam mniej cukru,to dodać więcej mąki? 1
nie, można odrobinę zredukować sam cukier (maksymalnie o 1/3)
Cała rodzina pracowała nad tym ciastem, bo nie tak łatwo zetrzeć grejpfruta, ale … nie udało się. Rabarbar natychmiast zatonął i leżał na samym dnie, choć ciasto nie było wcale miksowane. Po 60 minutach ciasto się nie wypiekło, powstał gigantyczny zakalec, chyba m.in. dlatego, że cukier na wierzchu się skarmelizował i szybko utworzył wierzchnią skorupę, twardą i coraz bardziej przypaloną. Ale przede wszystkim nie rozumiem, w jakim celu w pierwszej kolejności mam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, skoro ciasto ma stać i tężeć jeszcze 20 minut po wymieszaniu. Piekarnik nagrzewa się max 10 minut, nie szkoda prądu?
Czy na pewno wszystko zostało dobrze odmierzone? To jest naprawdę proste ciasto i chyba tylko niepoprawne odmierzenie składników może być winowajcą 🙂
Podawanie temperatury pieczenia na początku przepisu to jedna z zasad pisania receptur. Nie wszyscy mają na tyle mocne piekarniki, by nagrzały się w 10 min.
Ciasto rewelacyjne, zamiast rabarbaru dodałam jagody. Syn zachwycony. Polecam 🙂
jagody zawsze dobrym pomysłem!
Czy rabarbar można pokroić na mniejsze kawałki, tak by się lepiej jadło? Czy te długie paski lepiej wypływają na wypieczenie?
można!
Zrobiłam od razu z podwójnej proporcji. Jakie to pyszne! ♥️
Super <3