Po prostu ciasto z rabarbarem

To ciasto o rabarbarze. Jego cierpkości finezyjnie przeplatającej się ze słodyczą masy lekko pachnącej grejpfrutem. O cukrowej skorupce tworzącej się na lepkich owocowych sokach. Upchnij go jak najwięcej, sezon jest za krótki, żeby sobie odmawiać.

Wprost zaprojektowane jest dla leniuchów posiadających tylko kilka niezbędnych sprzętów w kuchni, i dla owocolubnych, którzy zawsze dodają do ciasta zbyt dużo truskawek, balansując z groźbą zakalca. Ciasto nie wymaga miksera albo wręcz wymaga jego brak. Zbytnie napowietrzenie jajek z cukrem rozluźniłoby masę, w której zatonąłby rabarbar zamiast dumnie unosić się na powierzchni.

Weź kawałek albo dwa, bo tak smakuje wiosna.

Po prostu ciasto z rabarbarem 4

Po prostu ciasto z rabarbarem
tortownica 23 cm
1 ½ szklanki (190 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 ⅓ szklanki (280 g) cukru
80 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki startej skórki z grejpfruta
3 łyżki aperolu
5 – 6 lasek rabarbaru (około 400 g)

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, odstaw. We większej misce ubij trzepaczką (albo bardzo krótko mikserem) jajka, żółtka i cukier, tylko do połączenia. Wmieszaj roztopione masło, jogurt, skórkę z grejpfruta i aperol. Dodaj przygotowaną mąkę. Masę przełóż do tortownicy.

3. Rabarbar przytnij wedle uznania i fantazji, ale zachowując większe kawałki (mniejsze mogą się zapaść), wyłóż nim ciasto. Odstaw na 20 minut, aby odrobinę stężało. Obficie posyp wierzch cukrem. Piecz przez 50 – 60 minut, do prawie suchego patyczka.

4. Odstaw ciasto jeszcze na 10 minut przed wyjęciem z formy. Możesz polać je miodem i koniecznie podaj z odrobiną lodów waniliowych.

Rady/porady
1. To ciasto jest wprost stworzone dla leniuchów, zbyt długie miksowanie jajek spowoduje zbytnie napowietrzenie ich, co zaskutkuje delikatniejszym ciastem i wchłonięciem rabarbaru w masę – a tego nie chcemy. Mieszaj je jedynie do połączenie, najlepiej trzepaczką, a jeśli mikserem to maksymalnie 30 sekund.
2. Rabarbar jest tutaj gwiazdą. Przyłóż się, aby wcisnąć go jak najwięcej (i zrobić to ładnie). Jego kwaśny smak jest idealnym kontrastem dla słodkiego ciasta. Jeśli nie posiadasz aperolu, zamień go na rum lub ekstrakt waniliowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Po prostu ciasto z rabarbarem 5 Po prostu ciasto z rabarbarem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

60 komentarzy

Patka 1 maja, 2019 - 6:33 pm

Coś zamiast aperolu? 😉

Reply
rozkoszny 1 maja, 2019 - 6:34 pm

Rum, ekstrakt waniliowy? Co Ty na to?

Reply
Patka 4 maja, 2019 - 6:53 am

Spróbuje z ekstraktem 😁

Reply
M 2 maja, 2019 - 8:27 pm

A inne owoce(truskawki , jagody) mogą być?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2019 - 8:30 pm

Tak, ale proszę zmniejszyć ilość cukru ✨

Reply
majutkaa 2 marca, 2020 - 9:47 am

Robiłam w ubiegłe wakacje, a do tej pory pamiętam, jakie było pyszne :))

Reply
rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:06 pm

Rabarbar już wkrótce, wiosna idzie!

Reply
Ula 26 kwietnia, 2020 - 5:13 pm

Pyszne ciasto! super polaczenie z tymi cytrusami! Zniknelo w godzine 🙂

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 5:42 pm

Bardzo się cieszę ^^

Reply
Marcelina 29 kwietnia, 2020 - 10:10 am

Czy można użyć innego alkoholu? Na przykład amaretto? Albo z niego zrezygnować?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2020 - 10:23 am

Można i można, ale polecam dodać jednak likier. Mogłoby być amaretto ale też np. Campari, Cointreau

Reply
Enia 1 maja, 2021 - 1:43 pm

Ja dodałam włoskie cordino…pycha

Reply
Mina 9 maja, 2020 - 10:32 am

A można użyć mąki bg?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 12:27 pm

Myślę, że spokojnie można

Reply
Kasia 9 maja, 2020 - 2:51 pm

Malibu przejdzie? Jestem jego nieuleczalną fanką 🤭

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 2:56 pm

Słodkie, kokosowe? Teoretycznie tak, ale postawiłbym na coś bardziej wytrawnego 🙌

Reply
Marika 9 maja, 2020 - 4:37 pm

Czy ta smietana kwasna jest konieczna?
Czy nie daloby sie jej czyms zastapic?
Mam tylko sojowa 🙊

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 9:03 pm

Daj sojową lub jogurt naturalny 🙌

Reply
Jagoda 10 maja, 2020 - 5:58 pm

To 280 g cukru to trzeba rozdzielić na ciasto i do posypania potem rabarbaru? Czy 280 to tylko ciasto, a na rabarbar idzie dodatkowy cukier? :O

Reply
rozkoszny 10 maja, 2020 - 6:12 pm

Do posypania dodatkowe 2-3 łyżki. Rabarbar potrzebuje kontrastu!

Reply
Noemi 11 maja, 2020 - 12:56 am

AaaaaaaAAAA Jakie to dobre jest!! Jeszcze ciepły prawie mnie doprowadził do obłędu (i całościowej konsumpcji), ale zachowałam okruchy godności. No chyba najlepsze ciasto jakie zrobiłam i top 5 w ogóle zjedzonych ciast od dawna. I te zapachy.. A przepis super łatwy. Aperol zastąpiłam pastą waniliową oetkera i odrobiną wytrawnego białego wina. Dzięki rozkoszny!!

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 12:33 pm

Do usług! ^^

Reply
Ada 11 maja, 2020 - 6:57 pm

Czy nada się Martini Fiero? Czy lepiej w ogóle nie dodawać alko? 🙂

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 8:44 pm

Myślę, że będzie super! 🙂

Reply
SuryKATKA 14 maja, 2020 - 10:57 pm

Tez pomyślałam o Martini Fiero ale czy alkohol cały wyparuje? Pytanie czy ciasto nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży?😊

Reply
rozkoszny 15 maja, 2020 - 12:01 am

Tak, na pewno wyparuje po takim czasie w nagrzanym piekarniku. No i to tylko kilka łyżek dla posmaku! 🙂

Reply
KiciaKocia 11 maja, 2020 - 9:49 pm

Spadł mi z nieba ten przepis. Robię jutro. 😘

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 11:16 pm

Rabarbar zawsze na swoim miejscu 😀

Reply
Anna 14 maja, 2020 - 12:07 pm

Czym można zastąpić skórkę z grejpfruta? Może być z cytryny?

I czy rabarbar trzeba obierać?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 12:10 pm

Cześć, można, ale moim z daniem grejpfrut bardziej pasuje do rabarbaru (i aperola!)
Nie, nie trzeba obierać 🙂

Reply
Kinga 14 maja, 2020 - 6:01 pm

Jej, dla mnie zaaaa słodkie (tak bardzo a użyłam połowy ilości cukru bo tylko 120 g) i za bardzo jajeczne. Ciekawe czy by wyszło jakby dwóch jajek użyć… Ważne, że mężowi smakuje :]

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:57 pm

Taki stosunek jajek i cukru do mąki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie! 🙂

Reply
Martyna 13 maja, 2021 - 2:51 pm

Mój Boże! Co to jest za ciasto! 😍 dzięki chłopaku za ten przepis! Aczkolwiek nie lubię super słodkich ciast, obcięłam ilość cukru o 100g i wyszła petarda! 💥

Reply
rozkoszny 13 maja, 2021 - 4:55 pm

<3

Reply
Karola 14 maja, 2021 - 9:19 pm

Czy ktoś z Was drodzy próbował zamienić jogurt grecki na skyr (opcja nieco bardziej fit), czy to działa?

Reply
Karolina 15 maja, 2021 - 8:42 am

Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej? 😉

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:56 am

Można użyć orkiszowej jasnej

Reply
Magda 15 maja, 2021 - 9:37 am

Nie mam tyle masla w domu…. mohe dodac olej kokosowy??

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:56 am

Polecam szybki wypad do sklepu! haha

Reply
Ewa 15 maja, 2021 - 3:18 pm

Zostało jeszcze 20 min pieczenia a kilka kawałków już mi uciekło do środka:( Mam nadzieję, że to wpłynie tylko na walory wizualne. Co zrobić następnym razem inaczej?

Reply
rozkoszny 16 maja, 2021 - 2:37 pm

Modyfikowałaś może ilość składników np. redukując cukier? Albo miksowałaś intensywnie ciasto?

Reply
Ulka 16 maja, 2021 - 1:06 pm

Kolejne ciacho SZTOS! Troche zmodyfikowane pode mnie, ale ciagle szalenie pyszne! Melduje, ze w przypadku braku aperolu, 3 lyzki soku z grejpfruta tez nadaja swieza i lekko wytrawna nute😍

Reply
rozkoszny 16 maja, 2021 - 2:38 pm

super <3

Reply
Katarzyna 19 maja, 2021 - 5:26 pm

Nadaje się również whisky 😉 Polecam dolać o jedną łyżkę mniej niż Aperolu.

Reply
magda galas 20 maja, 2021 - 7:04 pm

zrobiłam z dodatkiem maki kokosowej . Wyglada nieźle ! musiałam dopiec bo mam piekarnik taki siaki i owaki ale przepis Szanowny Rozkoszny jest swietny ! Dziękuje !!!

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 11:50 am

<3

Reply
Marcin 21 maja, 2021 - 4:56 pm

Czym można zastąpić jajka w tym przepisie? Bardzo bym chciał zrobić to ciasto, bo moja dziewczyna uwielbia rabarbar, ale jest uczulona na jajka 🙁

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 7:10 pm

Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie 🙁

Reply
Gosia 26 maja, 2021 - 10:01 pm

Czy ten rabarbar ma być obrany czy w całej swej okazałości?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2021 - 10:10 pm

W całej swojej okazałości!

Reply
Magdalena Czerwińska 31 maja, 2021 - 4:00 pm

Zrobiłam ze skórką z pomarańczy i likierem z kumkwatu przywiezionym z Krety 😊 wyszło bosko!

Reply
rozkoszny 31 maja, 2021 - 4:14 pm

<3

Reply
Gosia 1 czerwca, 2021 - 1:16 pm

Czy jeśli dodam mniej cukru,to dodać więcej mąki? 1

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:48 pm

nie, można odrobinę zredukować sam cukier (maksymalnie o 1/3)

Reply
RodzinaJ 30 czerwca, 2021 - 4:21 pm

Cała rodzina pracowała nad tym ciastem, bo nie tak łatwo zetrzeć grejpfruta, ale … nie udało się. Rabarbar natychmiast zatonął i leżał na samym dnie, choć ciasto nie było wcale miksowane. Po 60 minutach ciasto się nie wypiekło, powstał gigantyczny zakalec, chyba m.in. dlatego, że cukier na wierzchu się skarmelizował i szybko utworzył wierzchnią skorupę, twardą i coraz bardziej przypaloną. Ale przede wszystkim nie rozumiem, w jakim celu w pierwszej kolejności mam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, skoro ciasto ma stać i tężeć jeszcze 20 minut po wymieszaniu. Piekarnik nagrzewa się max 10 minut, nie szkoda prądu?

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:49 pm

Czy na pewno wszystko zostało dobrze odmierzone? To jest naprawdę proste ciasto i chyba tylko niepoprawne odmierzenie składników może być winowajcą 🙂

Podawanie temperatury pieczenia na początku przepisu to jedna z zasad pisania receptur. Nie wszyscy mają na tyle mocne piekarniki, by nagrzały się w 10 min.

Reply
Aga 5 lipca, 2021 - 7:43 pm

Ciasto rewelacyjne, zamiast rabarbaru dodałam jagody. Syn zachwycony. Polecam 🙂

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2021 - 12:49 pm

jagody zawsze dobrym pomysłem!

Reply
Karolina 23 lipca, 2021 - 7:01 pm

Czy rabarbar można pokroić na mniejsze kawałki, tak by się lepiej jadło? Czy te długie paski lepiej wypływają na wypieczenie?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:02 pm

można!

Reply

Leave a Comment