Po prostu ciasto z rabarbarem

To ciasto o rabarbarze. Jego cierpkości finezyjnie przeplatającej się ze słodyczą masy lekko pachnącej grejpfrutem. O cukrowej skorupce tworzącej się na lepkich owocowych sokach. Upchnij go jak najwięcej, sezon jest za krótki, żeby sobie odmawiać.

Wprost zaprojektowane jest dla leniuchów posiadających tylko kilka niezbędnych sprzętów w kuchni, i dla owocolubnych, którzy zawsze dodają do ciasta zbyt dużo truskawek, balansując z groźbą zakalca. Ciasto nie wymaga miksera albo wręcz wymaga jego brak. Zbytnie napowietrzenie jajek z cukrem rozluźniłoby masę, w której zatonąłby rabarbar zamiast dumnie unosić się na powierzchni.

Weź kawałek albo dwa, bo tak smakuje wiosna.

Po prostu ciasto z rabarbarem 4

Po prostu ciasto z rabarbarem
tortownica 23 cm
1 ½ szklanki (190 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 ⅓ szklanki (280 g) cukru
80 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki startej skórki z grejpfruta
3 łyżki aperolu (lub ewentualnie soku z grejpfruta)
5 – 6 lasek rabarbaru (około 400 g)

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, odstaw. We większej misce ubij trzepaczką (albo bardzo krótko mikserem) jajka, żółtka i cukier, tylko do połączenia. Wmieszaj roztopione masło, jogurt, skórkę z grejpfruta i aperol. Dodaj przygotowaną mąkę. Masę przełóż do tortownicy.

3. Rabarbar przytnij wedle uznania i fantazji, ale zachowując większe kawałki (mniejsze mogą się zapaść), wyłóż nim ciasto. Odstaw na 20 minut, aby odrobinę stężało. Obficie posyp wierzch cukrem. Piecz przez 50 – 60 minut, do prawie suchego patyczka.

4. Odstaw ciasto jeszcze na 10 minut przed wyjęciem z formy. Możesz polać je miodem i koniecznie podaj z odrobiną lodów waniliowych.

Rady/porady
1. To ciasto jest wprost stworzone dla leniuchów, zbyt długie miksowanie jajek spowoduje zbytnie napowietrzenie ich, co zaskutkuje delikatniejszym ciastem i wchłonięciem rabarbaru w masę – a tego nie chcemy. Mieszaj je jedynie do połączenie, najlepiej trzepaczką, a jeśli mikserem to maksymalnie 30 sekund.
2. Rabarbar jest tutaj gwiazdą. Przyłóż się, aby wcisnąć go jak najwięcej (i zrobić to ładnie). Jego kwaśny smak jest idealnym kontrastem dla słodkiego ciasta. Jeśli nie posiadasz aperolu, zamień go na rum lub ekstrakt waniliowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Po prostu ciasto z rabarbarem 5 Po prostu ciasto z rabarbarem 6

Jak zrobić ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

116 komentarzy

Patka 1 maja, 2019 - 6:33 pm

Coś zamiast aperolu? 😉

Reply
rozkoszny 1 maja, 2019 - 6:34 pm

Rum, ekstrakt waniliowy? Co Ty na to?

Reply
Patka 4 maja, 2019 - 6:53 am

Spróbuje z ekstraktem 😁

Reply
Agata 3 czerwca, 2023 - 2:51 pm

Ja polecam wycisnąć sok z całego grejpfruta. Wychodzi super smaczne.

Reply
M 2 maja, 2019 - 8:27 pm

A inne owoce(truskawki , jagody) mogą być?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2019 - 8:30 pm

Tak, ale proszę zmniejszyć ilość cukru ✨

Reply
majutkaa 2 marca, 2020 - 9:47 am

Robiłam w ubiegłe wakacje, a do tej pory pamiętam, jakie było pyszne :))

Reply
rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:06 pm

Rabarbar już wkrótce, wiosna idzie!

Reply
Ula 26 kwietnia, 2020 - 5:13 pm

Pyszne ciasto! super polaczenie z tymi cytrusami! Zniknelo w godzine 🙂

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 5:42 pm

Bardzo się cieszę ^^

Reply
Marcelina 29 kwietnia, 2020 - 10:10 am

Czy można użyć innego alkoholu? Na przykład amaretto? Albo z niego zrezygnować?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2020 - 10:23 am

Można i można, ale polecam dodać jednak likier. Mogłoby być amaretto ale też np. Campari, Cointreau

Reply
Enia 1 maja, 2021 - 1:43 pm

Ja dodałam włoskie cordino…pycha

Reply
Marta 15 maja, 2024 - 1:32 pm

Dodałam wlasnie Crodino i wyszło boskie!

Reply
Ania 22 maja, 2023 - 8:08 pm

Wyszlo świetne! Dziekuje za przepis:)

Reply
Mina 9 maja, 2020 - 10:32 am

A można użyć mąki bg?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 12:27 pm

Myślę, że spokojnie można

Reply
Miki 25 maja, 2022 - 1:21 am

Obierać jakoś rabarbar? Czy tylko myć i suszyć?

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:18 pm

Nie trzeba obierać

Reply
Martyna 22 czerwca, 2024 - 11:04 pm

Trzeba obierać-zrobiłam nie obierając i mam same łyka w cieście wiec średnio udane

Reply
Kasia 9 maja, 2020 - 2:51 pm

Malibu przejdzie? Jestem jego nieuleczalną fanką 🤭

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 2:56 pm

Słodkie, kokosowe? Teoretycznie tak, ale postawiłbym na coś bardziej wytrawnego 🙌

Reply
Marika 9 maja, 2020 - 4:37 pm

Czy ta smietana kwasna jest konieczna?
Czy nie daloby sie jej czyms zastapic?
Mam tylko sojowa 🙊

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 9:03 pm

Daj sojową lub jogurt naturalny 🙌

Reply
Jagoda 10 maja, 2020 - 5:58 pm

To 280 g cukru to trzeba rozdzielić na ciasto i do posypania potem rabarbaru? Czy 280 to tylko ciasto, a na rabarbar idzie dodatkowy cukier? :O

Reply
rozkoszny 10 maja, 2020 - 6:12 pm

Do posypania dodatkowe 2-3 łyżki. Rabarbar potrzebuje kontrastu!

Reply
Noemi 11 maja, 2020 - 12:56 am

AaaaaaaAAAA Jakie to dobre jest!! Jeszcze ciepły prawie mnie doprowadził do obłędu (i całościowej konsumpcji), ale zachowałam okruchy godności. No chyba najlepsze ciasto jakie zrobiłam i top 5 w ogóle zjedzonych ciast od dawna. I te zapachy.. A przepis super łatwy. Aperol zastąpiłam pastą waniliową oetkera i odrobiną wytrawnego białego wina. Dzięki rozkoszny!!

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 12:33 pm

Do usług! ^^

Reply
Ada 11 maja, 2020 - 6:57 pm

Czy nada się Martini Fiero? Czy lepiej w ogóle nie dodawać alko? 🙂

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 8:44 pm

Myślę, że będzie super! 🙂

Reply
SuryKATKA 14 maja, 2020 - 10:57 pm

Tez pomyślałam o Martini Fiero ale czy alkohol cały wyparuje? Pytanie czy ciasto nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży?😊

Reply
rozkoszny 15 maja, 2020 - 12:01 am

Tak, na pewno wyparuje po takim czasie w nagrzanym piekarniku. No i to tylko kilka łyżek dla posmaku! 🙂

Reply
KiciaKocia 11 maja, 2020 - 9:49 pm

Spadł mi z nieba ten przepis. Robię jutro. 😘

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 11:16 pm

Rabarbar zawsze na swoim miejscu 😀

Reply
Anna 14 maja, 2020 - 12:07 pm

Czym można zastąpić skórkę z grejpfruta? Może być z cytryny?

I czy rabarbar trzeba obierać?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 12:10 pm

Cześć, można, ale moim z daniem grejpfrut bardziej pasuje do rabarbaru (i aperola!)
Nie, nie trzeba obierać 🙂

Reply
Kinga 14 maja, 2020 - 6:01 pm

Jej, dla mnie zaaaa słodkie (tak bardzo a użyłam połowy ilości cukru bo tylko 120 g) i za bardzo jajeczne. Ciekawe czy by wyszło jakby dwóch jajek użyć… Ważne, że mężowi smakuje :]

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:57 pm

Taki stosunek jajek i cukru do mąki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie! 🙂

Reply
Martyna 13 maja, 2021 - 2:51 pm

Mój Boże! Co to jest za ciasto! 😍 dzięki chłopaku za ten przepis! Aczkolwiek nie lubię super słodkich ciast, obcięłam ilość cukru o 100g i wyszła petarda! 💥

Reply
rozkoszny 13 maja, 2021 - 4:55 pm

<3

Reply
Karola 14 maja, 2021 - 9:19 pm

Czy ktoś z Was drodzy próbował zamienić jogurt grecki na skyr (opcja nieco bardziej fit), czy to działa?

Reply
Karolina 15 maja, 2021 - 8:42 am

Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej? 😉

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:56 am

Można użyć orkiszowej jasnej

Reply
Magda 15 maja, 2021 - 9:37 am

Nie mam tyle masla w domu…. mohe dodac olej kokosowy??

Reply
rozkoszny 15 maja, 2021 - 11:56 am

Polecam szybki wypad do sklepu! haha

Reply
Ewa 15 maja, 2021 - 3:18 pm

Zostało jeszcze 20 min pieczenia a kilka kawałków już mi uciekło do środka:( Mam nadzieję, że to wpłynie tylko na walory wizualne. Co zrobić następnym razem inaczej?

Reply
rozkoszny 16 maja, 2021 - 2:37 pm

Modyfikowałaś może ilość składników np. redukując cukier? Albo miksowałaś intensywnie ciasto?

Reply
Ulka 16 maja, 2021 - 1:06 pm

Kolejne ciacho SZTOS! Troche zmodyfikowane pode mnie, ale ciagle szalenie pyszne! Melduje, ze w przypadku braku aperolu, 3 lyzki soku z grejpfruta tez nadaja swieza i lekko wytrawna nute😍

Reply
rozkoszny 16 maja, 2021 - 2:38 pm

super <3

Reply
Katarzyna 19 maja, 2021 - 5:26 pm

Nadaje się również whisky 😉 Polecam dolać o jedną łyżkę mniej niż Aperolu.

Reply
magda galas 20 maja, 2021 - 7:04 pm

zrobiłam z dodatkiem maki kokosowej . Wyglada nieźle ! musiałam dopiec bo mam piekarnik taki siaki i owaki ale przepis Szanowny Rozkoszny jest swietny ! Dziękuje !!!

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 11:50 am

<3

Reply
Marcin 21 maja, 2021 - 4:56 pm

Czym można zastąpić jajka w tym przepisie? Bardzo bym chciał zrobić to ciasto, bo moja dziewczyna uwielbia rabarbar, ale jest uczulona na jajka 🙁

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 7:10 pm

Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie 🙁

Reply
Gosia 26 maja, 2021 - 10:01 pm

Czy ten rabarbar ma być obrany czy w całej swej okazałości?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2021 - 10:10 pm

W całej swojej okazałości!

Reply
Magdalena Czerwińska 31 maja, 2021 - 4:00 pm

Zrobiłam ze skórką z pomarańczy i likierem z kumkwatu przywiezionym z Krety 😊 wyszło bosko!

Reply
rozkoszny 31 maja, 2021 - 4:14 pm

<3

Reply
Gosia 1 czerwca, 2021 - 1:16 pm

Czy jeśli dodam mniej cukru,to dodać więcej mąki? 1

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:48 pm

nie, można odrobinę zredukować sam cukier (maksymalnie o 1/3)

Reply
RodzinaJ 30 czerwca, 2021 - 4:21 pm

Cała rodzina pracowała nad tym ciastem, bo nie tak łatwo zetrzeć grejpfruta, ale … nie udało się. Rabarbar natychmiast zatonął i leżał na samym dnie, choć ciasto nie było wcale miksowane. Po 60 minutach ciasto się nie wypiekło, powstał gigantyczny zakalec, chyba m.in. dlatego, że cukier na wierzchu się skarmelizował i szybko utworzył wierzchnią skorupę, twardą i coraz bardziej przypaloną. Ale przede wszystkim nie rozumiem, w jakim celu w pierwszej kolejności mam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, skoro ciasto ma stać i tężeć jeszcze 20 minut po wymieszaniu. Piekarnik nagrzewa się max 10 minut, nie szkoda prądu?

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:49 pm

Czy na pewno wszystko zostało dobrze odmierzone? To jest naprawdę proste ciasto i chyba tylko niepoprawne odmierzenie składników może być winowajcą 🙂

Podawanie temperatury pieczenia na początku przepisu to jedna z zasad pisania receptur. Nie wszyscy mają na tyle mocne piekarniki, by nagrzały się w 10 min.

Reply
Margerita 26 maja, 2023 - 1:37 pm

Niestety zgadzam się z Rodzinaj co do informacji o nagrzewaniu piekarnika 🙁

Może zasady pisania receptur takie są, ale mamy 2023 i UX Friendly to ten przepis nie jest napisany…

Ciasto pyszne i jak najbardziej mi wychodzi, ale nagrzewanie piekarnika należy wspomnieć na końcu (argument o mocnych piekarnikach do mnie nie przemawia ;P jak ktoś ma słaby piekarnik to włączy go sobie wcześniej, natomiast cała reszta osób z nowoczesnymi piekarnikami po prostu powiększa swój rachunek za prąd).

Mój piekarnik rozgrzewał się prawie ok. 45 minut przed włożeniem ciasta 🙁

Ponadto na 1 plan przepisu dałabym krok o roztopieniu masła i odstawieniu go do ostygnięcia, a potem mieszanie mąki itd.

To ułatwia przygotowanie ciasta szybciej.

Przepis pyszny, ale chronologia przepisu / jego wykonania/ do poprawy.

pozdrawiam ciepło

Reply
Irma 29 maja, 2023 - 1:59 pm

a co powiesz na przeczytanie najpierw całego przepisu zamiast pisanie takich komentarzy do twórcy? XD
jakby… seriooo ludzie 😀 Przeczytajcie cały przepis przed zabraniem się do pieczenia i będzie o wiele łatwiej – i bez płaczu nad 45 min działania piekarnika.

Ciasto 10/10. Pierwszy raz robiłam wczoraj i cała tortownica poszła – rodzinie bardzo smakowało. Dziś upiekłam w szklanym naczyniu (takim do przechowaywania) z IKEA z połowy porcji, bo został mi rabarbar – wciąż idealne.

dzięki, Rozkoszny – mega przepis

Reply
Karolina 26 lipca, 2023 - 2:05 pm

Polecam czytanie ze zrozumieniem – ciasto jest banalnie proste, nawet osoba która nigdy nie piekła niczego poradziła sobie doskonale 😉

Reply
Aga 5 lipca, 2021 - 7:43 pm

Ciasto rewelacyjne, zamiast rabarbaru dodałam jagody. Syn zachwycony. Polecam 🙂

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2021 - 12:49 pm

jagody zawsze dobrym pomysłem!

Reply
Karolina 23 lipca, 2021 - 7:01 pm

Czy rabarbar można pokroić na mniejsze kawałki, tak by się lepiej jadło? Czy te długie paski lepiej wypływają na wypieczenie?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:02 pm

można!

Reply
Weronika 25 maja, 2022 - 4:05 pm

Zrobiłam od razu z podwójnej proporcji. Jakie to pyszne! ♥️

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:18 pm

Super <3

Reply
Marta Gościniak 3 czerwca, 2023 - 7:25 am

a co jesli mam większą tortownice 26cm? ile daje skladnikow

Reply
Małgorzata 28 maja, 2022 - 12:18 am

Mimo prawidłowych il składników niestety ciasto nie wyszło, jak dla mnie smakuje zbyt jajecznie 🤷🏻‍♀️ i zdecydowanie za słodkie.. Cały urok rabarbaru znika w tej ilości cukru

Reply
rozkoszny 28 maja, 2022 - 11:54 am

Ciasto zawiera tylko dwa jajka i żółtko – to nie jest dużo 🙂
Kwestia cukru jest indywidualna. Próbowałem wersję z zredukowaną ilością i moim zdaniem smakuje znacznie gorzej.

Reply
Liliya 29 maja, 2022 - 9:26 pm

Dziękuję Ci bardzo za tak proste i smaczne ciasto! Dziś upiekłam i przez małych pomocników:) pominełam 1skladnik (nie dodałam jogurtu), miałam Marsale i się świetnie sprawiła przy tym- dało to pewną aromatyczność ciastu, nie dawałam śkórki z grejp., a i tak wyszlo bardzo smacznie. Jak na mnie cukru w pszepisie jest dobrze, bo sam rabarbar jest kwaśny… Ja bym nawet następnym razem może usmażyłam by go najpierw z cukrem..hmmm, tu już każdy sobie pokombinuję jak lubi słodkie tak jak ja:)

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:11 pm

Moim zdaniem ciasto musi być słodkie, bo inaczej przy tym stężeniu rabarbaru staje się zbyt kwaśne 🙂

Reply
Liliya 29 maja, 2022 - 9:29 pm

A jak mogę dodać zdjęcze?:) Nie udaje mi się…

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:11 pm

Zdjęcia można dodawać na Instagramie i Facebooku 🙂

Reply
Jadzia 7 czerwca, 2022 - 6:45 pm

Czy likier cointreau będzie pasował zamiast aperola? I czy wtedy nadal skórka z grejpfruta czy coś innego?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 2:34 pm

Można działać!

Reply
Monika 11 czerwca, 2022 - 10:46 am

Czy można zrobić w prostokątnej formie 26×30?

Reply
gronostajowy 14 czerwca, 2022 - 12:33 pm

A teraz uwaga, zdradzam mój niezastąpiony sposób na tonący rabarbar (i inne owoce), który sprawi, że nie utoną Wam nawet małe kawałki. 🙂 Rabarbar obieramy, dzięki temu jego powierzchnia zrobi się lepka od świeżego soku. Obrane kawałki obtaczamy w mące . Ttrzeba to zrobić szybko i sprawnie, zbytnio nie dotykając kawałków palcami – mogą się zrobić od tego kluseczki, a tego byśmy nie chcieli. Wrzucamy więc najlepiej do pudelka z mąką i potrząsamy, aż oblebi się równomiernie. Układamy na cieście i voilà. Nie ma za co. 🙂

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:48 pm

Dzięki, może ktoś skorzysta w przypadku tonącego rabarbaru! 🙂

Reply
Marcin 22 czerwca, 2022 - 2:53 pm

Niestety, ciasto mimo przygotowania krok po kroku zgodnie z przepisem, kompletnie nie wyszło – rabarbar zatonął, wędrując na sam dół blachy, a samo ciasto wypełzło na wierzch i zapiekło się w nieregularnych kształtach, a do tego miało dość nieprzyjemną, grudowatą konsystencję. Spodziewałem się lekko skarmelizowanego rabarbaru na puszystym cieście o posmaku grejpfruta i aperolu, otrzymałem nieestetyczną pulpę kwaskowo-goryczkową o konsystencji żwiru mieszanego w betoniarce. Nie powtórzę tego przepisu.

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2022 - 5:58 pm

Cóż, na to wygląda, że nie trzymał się Pan przepisu 🙂

Reply
Gosia 17 lipca, 2022 - 5:51 pm

Przepyszne wychodzi też z porzeczkami i jagodami!

Reply
Klaudia 19 sierpnia, 2022 - 12:22 am

Hej, czy można użyć mrożonego rabarbaru? 🙂

Reply
Weronika 22 grudnia, 2022 - 1:14 am

Sezon na rabarbar przeminął już dawno, jeśli jednak ktoś tęskni za tym ciastem, zdradzę Wam odkryte przeze mnie jakiś czas temu połączenie – maliny z dużą ilością posiekanej mięty.

Mrożone maliny mieszkam z miętą i łyżką cukru brązowego, rozrzucam na cieście i lekko podsypuje dodatkową warstewką cukru. Zakochałam się w tym połączeniu, może komuś przypadnie do gustu w oczekiwaniu na rabarbar.

PS. Ciasto z malinami potrzebuje dłuższej chwili w piekarniku

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2022 - 11:17 am

Super, dzięki za ten komentarz!

Reply
Anna 30 grudnia, 2022 - 6:16 pm

Ciasto cudowne, długo szukałam podobnego przepisu i tu znalazłam.
Moja babcia piekła takie ciasto z wiśniami, uwielbiałam je! Przygotowuję więc zarówno w rozkosznej wersji rabarbarowej, jak wiśniowej, śliwkowej czy ostatnio odkrytej z gruszkami oprószonymi cynamonem 🙂
Sprawdza się w każdej z tych opcji, bardzo polecam!
Dzięki Rozkoszny!

Reply
Barbara 2 maja, 2023 - 8:00 pm

Cudowne ciasto, właśnie zjadłam pierwszy kawałek, na pewno nie ostatni… Niech żyje rabarbar i wiosna 😄

Reply
rozkoszny 3 maja, 2023 - 4:05 pm

<3

Reply
Sylwia 16 maja, 2023 - 10:13 pm

Nie będę mieć czasu upiec w dniu, w którym chcę je podać- czy można zamrozić już gotowe ciasto w całości?

Reply
Julita 19 maja, 2023 - 11:47 am

Czy ciasto wyjdzie na keksówce 26 x 15 cm? 🙂

Reply
Karolina 19 maja, 2023 - 6:07 pm

Wybitne! U mnie z sokiem z grejpfurta. Jak pachnie, ooooch!

Reply
Ania 19 maja, 2023 - 6:37 pm

Czy na pewno trzeba dodać aż 280 g cukru?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2023 - 12:08 pm

Tak, ewentualnie można zmniejszyć ilość cukru do 200 g

Reply
Asia 19 maja, 2023 - 10:13 pm

Już po polizaniu surowego ciasta z miski było obłędne, po prostu Rozkoszne!!! 😍 ta godzina pieczenia była wiecznością. Ale za to kęs ciasta – bajka!
Dzięki Pana przepisom pokochałam pieczenie 🥰 w końcu zaczęły mi się udawać ciasta i w końcu smakują. Jestem zachwycona!

Reply
Ania 25 maja, 2023 - 11:28 pm

Właśnie jest w piekarniku 🙈 ostatnio też koleżanka je piekła i mówiła, że wyszło wyśmienite ☺️ dam znać jutro na instagramie 😉

Reply
Marta 26 maja, 2023 - 7:03 am

Czy można to ciasto zrobić w ceramicznej koksówce?

Reply
Kaja 26 maja, 2023 - 9:09 pm

Totalnie nie wyszlo, dalam skórkę i sok z grejpfruta i ciasto wyszlo tak kwaśne ze niejadalne 🙁 do tego po ponad godzinie pieczenia dalej jest niewypieczone, wyszla jakas breja. Chyba bedzie do wyrzucenia

Reply
Julia 29 maja, 2023 - 12:39 am

Rabarbar w nowej odsłonie! Dla mnie ciasto-rewelacja z odkrywczą mocą grejpfruta.

Użyłam soku z grejpfruta zamiast aperolu i ciemnego cukru w mniejszej niż w przepisie ilości. Prze-py-szne.

Jedynie konsystencja wyszła mi lekko zbita, spodziewałam się bardziej puszystej. Może to dlatego, że przesadziłam z mieszaniem po dodaniu mąki?

Reply
Ania 29 maja, 2023 - 4:28 pm

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Rozkoszne 😃

Reply
Karolina 29 maja, 2023 - 7:30 pm

Rabarbar rzeczywiście opadł na dno, ale wcisnęłam go nieco za mocno – moja wina. Cała reszta sztos – wyjątkowo ciekawy cierpki posmak w towarzystwie cukrowej słodyczy i fajnej, chrupiącej skórki. Po dniu przerwy robię kolejną blachę, więc to chyba niezły znak jakości.

Reply
Aga 31 maja, 2023 - 12:32 am

Obłędne połączenie smaków, mam jednak pytanie: czy na pewno podana jest właściwa proporcja cukru do mąki? Zrobiłam dwa razy, za każdym razem poniżej połowy cukru i było sporo za słodkie, jednocześnie mam wrażenie, że przydałoby się więcej mąki.

Reply
Małgorzata 1 czerwca, 2023 - 12:18 pm

Wspaniałe ciasto, wszyscy zachwyceni. Z rumem wyszło super 🙂 Robię jeszcze raz i mam pytanie – czy można zastąpić cukier biały brązowym? Akurat taki mam w domu. Wtedy proporcje takie same?

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2023 - 1:01 pm

Można!

Reply
Marlena 4 czerwca, 2023 - 4:36 pm

Po prostu rozkoszne 🧡

Reply
Monika 8 czerwca, 2023 - 11:34 am

Ciasto jest cudowne! 🤤🖤
Dałam 1/3 mniej cukru, nie miało to wpływu na konsystencję (która jest rozkosznie gąbeczkowata i w sam raz lekka!). Rabarbar unosi się na samej gorze, przypieczony, wyglada fajnie!
I najważniejsze – moja ulubiona kwaskowatosc! 🍊

Reply
Ewelina 10 czerwca, 2023 - 10:45 pm

Coś mi poszło nie tak 🙁 rabarbar został na górze, jednak sam środek tortownicy się nie dopiekł i ciasto było miało taką konsystencję na samym środku jak przy wkładaniu. Wrzuciłam do piekarnika jeszcze na 15 minut i niestety to samo. Czy masz może pomysł co jest tego przyczyną? Czyżby to mój piekarnik? Przepisu trzymałam się sztywno i dodam od razu, że nawet niedopieczony jest przepyszny i znika, ale chciałabym za drugim razem zrobić już idealnie 😅

Reply
Marta 24 czerwca, 2023 - 8:15 pm

Ja je robię już nałogowo, dziś dodałam soku z pomarańczy i domowej śmietany zamiast jogurtu, wysadza z kapci, nawet jak rabarbar trochę zatonie. To nic. To po prostu znika z blaszki 🥰

Reply
Anna Pacanowska 21 kwietnia, 2024 - 9:21 am

Ciasto Rozkoszne! Robię religijnie co każdy rabarbarowy sezon. I naprawdę zawsze wychodzi wystarczy tylko iść za przepisem – bo twórca napisał go po to właśnie 😉
Mniam!

Reply
Justyna Kopeć 11 maja, 2024 - 9:23 pm

A czy zrobienie go w wersji fit, to będzie profanacja? Myślałam o mące pełnoziarnistej/1850 i/lub ksylitolu/erytrolu to będzie duża profanacja. Wiem, że ciasto nie będzie puszyste, ale może da radę? Jak myślisz?

Reply
Marta 25 maja, 2024 - 2:13 pm

Cześć czy można dodać np. Metaxę? Pozdrawiam ❤️

Reply
Joanna 22 czerwca, 2024 - 8:28 pm

Co zamiast cukru i w jakiej proporcji? Może być erytrytol? Chciałam zrobić dziś wieczorem jak położę brzdąca spać i nie mam innej alternatywy cukru.

Reply
Janek 26 sierpnia, 2024 - 8:16 pm

Ja zrobiłem bez rabarbaru i grejpfruta dałem starta ana grubych oczkach marchewkę którą dodałem do masy a na górę ciasta dałem karmelizowana cytrynę.
Wyszło obłędne…
Dziękuję za ten przepis! 💖

Reply

Leave a Comment