Wytrawna tarte tatin z szalotkami i tymiankiem

Wytrawna tarte tatin z szalotkami i tymiankiem 1

Tart tatin zawsze robi wrażenie. A jej wytrawna wersja zdaje się być jeszcze lepsza od jabłkowego oryginału. Ma ona wciąż słodki, karmelowy smak. Tym razem pochodzący od karmelizowanych do miękkości szalotek, których intensywność zaokrągla odrobina octu, parmezanu oraz leśnego tymianku. Rach, ciach i gotowe.

Zaczynając myśleć nad tym przepisem, celowałem w stworzenie dania popisowego, na przyjęcie, na okazję, aby zachwycić wegetariańskich (lub nie) znajomych. Miało być stosunkowo prosto, lecz efektownie. Rezultaty jednak przeszły moje oczekiwania. Bo tarta jest na tyle prosta, że można ją przygotować w 40 minut na kolację w tygodniu, podając z sałatą obtoczoną w musztardowym winegrecie. Oczywiście gotowe ciasta francuskie to chodzenie na skrót, ale co z tego? Można kupić takie na maśle, które jest prawdopodobnie znacznie lepsze od tego, które można zrobić samemu bez doświadczenia w domu. Wracając do samej tarte tatin. Pokochacie ją, jeśli lubicie karmelizowaną cebulę – kto nie lubi? Tutaj odnajdziecie jej smak, ale w wersji trochę bardziej dystyngowanej.

Wytrawna tarte tatin z szalotkami i tymiankiem 2

Wytrawna tarte tatin z szalotkami i tymiankiem
mała tarta o średnicy 20 cm na 2 – 4 porcje
400 g szalotek, obranych i przekrojonych na pół
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki ulubionego octu (u mnie z owoców granatu)
3 gałązki tymianku lub ½ łyżeczki suszonego + do podania
1 łyżka masła, rozdrobnionego na malutkie kawałki
2 łyżki startego parmezanu
1 mały arkusz (200 g) ciasta francuskiego
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Z arkusza ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości patelni, której będziesz używać, 20 cm. Schowaj go do lodówki na czas przygotowywania szalotek.

2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni żaroodpornej. Smaż szalotki przekrojeniem do góry na umiarkowanym ogniu, aż się zarumienią, około 2 – 3 minuty. Zmniejsz ogień. Posyp je cukrem i szczodrą szczyptą soli, a następnie obróć. Smaż aż się skarmelizują od spodu, około 4 – 5 minuty. Szalotki polej octem, dodaj rozdrobniony tymianek i masło. Gotuj jeszcze 1 – 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Posyp parmezanem. Zdejmij patelnię z ognia.

3. Na szalotkach ułóż przygotowany płat ciasta francuskiego, dociskając brzegi. Zrób dwa małe nacięcia na środku, przez które będzie uchodziła para. Piecz 25 – 30 minut, aż ciasta będzie złociste.

4. Studź tartę 10 minut. Następnie za pomocą talerza stanowczym ruchem odwróć ją do góry nogami. Posyp świeżym tymiankiem i solą morską. Podawaj w towarzystwie sałaty i dobrego białego wina.

Rady/porady
Jeśli masz trochę mniejszą lub większą patelnię nadającą się do używania w piekarniku niż ja, nie wahaj się. Kilka szalotek w tę czy w tę nie zrobi różnicy. Jeśli natomiast nie masz żadnej takiej patelni, po obsmażeniu szalotek przełóż je przekrojeniem do dołu do formy na tartę lub tortownicy. I dalej postępuj jak w przepisie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wytrawna tarte tatin z szalotkami i tymiankiem 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Marzena 19 stycznia, 2021 - 11:16 am

Kochani czytelnicy rozkosznego, gdzie szukać stacjonarnie ciasta francuskiego na maśle? Jest szansa na Biedronki, Lidl? CZY auchan, Carrefour? Rozglądam się od jakiegoś czasu i jakoś albo nigdzie nie ma, albo nie mam szczęścia i wykupują przede mną.

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2021 - 12:11 pm

Odpowiem jako sam Rozkoszny 🙂 można kupić przez Frisco od Frosty, a jeśli jesteś z Warszawy, to Montażownia Cukiernicza na Bielanach zaczęła niedawno sprzedawać własne!

Reply
Boga 24 stycznia, 2021 - 2:12 pm

Wow, szybka, niezwykle smaczna, znika blyskawicznie. Super przepis

Reply
Marzena 25 stycznia, 2021 - 11:16 am

Dziękuję! Od siebie dla innej zbłąkanej duszy dodam, że dorwałam w Spar i podobno jest u nich w regularnej sprzedaży :). Wyszło pyszne, gratuluję super przepisu!

Reply
Aleksandra 19 stycznia, 2021 - 3:38 pm

W Auchan, ale znika migiem

Reply
Aleksandra 19 stycznia, 2021 - 12:19 pm

A jakby tak inne ciasto zrobić, a nie francuskie? Choruje po tych kupnych ;( może spróbować z listkującym jak do pysznego galette?

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2021 - 12:50 pm

jest to bardzo rozkoszny plan!

Reply
Malg 19 stycznia, 2021 - 3:47 pm

A jaki inny ocet wchodzi w grę?

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2021 - 4:11 pm

z białego lub czerwonego wina, balsamiczny, naprawdę każdy dobrej jakości

Reply
Iza 25 stycznia, 2021 - 11:47 pm

dziś zjadłam – z polecanego ciasta fr. frosty. polecam wszystkim, jest droższe, ale bardzo dobre. szukać na mrożonkach. samo danie wyszło nawet spoko, choć chyba spodziewałam się czegoś więcej… przy odwracaniu patelni została na niej cebula i musialam ręcznie przenosić 😀 zepsuło to trochę efekt. nie wiem czy to powtórzę, ale przepis jest bardzo ciekawy i był dla mnie fajnym eksperymentem 🙂 dziękuję

Reply
rozkoszny 26 stycznia, 2021 - 9:40 pm

smaż następnym razem na większej ilości oliwy, może tedy się nie przyklei! 🙂

Reply

Leave a Comment